Θεόδωρος Χαλικιάς στον Prisma 91,6: “Καλό θα ήταν ο κύριος Μαλακάσης να είναι πιο ενημερωμένος πριν μιλήσει δημόσια για θέματα της Λευκάδας.”


Ενημέρωση σχετικά με τη χρηματοδότηση του γηροκομείου έκανε στο απογευματινό μαγκαζίνο Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Χαλικιάς.

Όπως είπε από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα, καθώς δεν είναι τώρα η ώρα για να δούμε από πού προήλθε,  είπαμε ότι είναι λάθος, ωστόσο δεν έγινε από λάθος συνεννόηση, καθώς η διαχειριστική αρχή έβγαλε μία πρόσκληση και οι δικοί μας υπάλληλοι ίσως θεώρησαν να εντάσσεται, δεν ξέρω πώς έγινε αυτό θεωρώ όμως ότι ήταν λάθος.

Αυτό το λέω γιατί όντως τώρα θα είχε ενταχθεί, όμως από την πρώτη στιγμή έχει δρομολογηθεί, με συνεννόηση με τη διαχειριστική αρχή, την προηγούμενη Τετάρτη εστάλη σχέδιο στο υπουργείο, στις 21 Φεβρουαρίου λήγει η γραπτή διαδικασία και θα βγει η καινούργια διακήρυξη.

“Όλο αυτό μας πάει πίσω ένα διάστημα, περίπου δύο με τριών μηνών, ωστόσο σίγουρα θα έχουμε ευνοϊκή κατάληξη, γιατί τόσο στο υπουργείο, όσο και η περιφέρεια και ο περιφερειάρχης έχουμε πέσει σε αυτό το θέμα γιατί ήταν άδικο και η Λευκάδα το περιμένει, καθώς έχουμε και υποχρέωση προς τους ανθρώπους του γηροκομείου να το προχωρήσουμε σωστά.”

Ο κύριος Χαλικιάς επανέλαβε κάτι που είπε και στην προηγούμενη συνέντευξή του στον Prisma 91,6, ότι θα πρέπει να γίνεται μία σοβαρή κριτική, καθώς η όποια κριτική είναι χρήσιμη και μας βελτιώνει, αλλά με σωστά στοιχεία και όχι με έναν τρόπο που σχετίζεται με τις επικείμενες εκλογές.

Σε αντίθεση με τον κύριο Βεργίνη, ο οποίος θέλησε να ασχοληθεί και πολύ καλά έκανε, το έψαξε, ασχολήθηκε, ενημερώθηκε και έβγαλε μία ανακοίνωση κρατώντας ίσες αποστάσεις, ωστόσο είχε ενημερωθεί.

“Καλά θα κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι να είναι ενημερωμένοι και από μένα, την διαχειριστική αρχή, το Υπουργείο και στη συνέχεια να κάνουν τα σχόλιά τους.”

Αναφερόμενος στην περίπτωση χρηματοδότησης της Κέρκυρας, είπε ότι χρηματοδοτήθηκε από διαφορετική πρόσκληση και για θέματα που είχαν σχέση με πρόνοια, αλλά για παιδικούς σταθμούς και κάποιες βελτιώσεις σε κτίρια, με ένα μικρό ποσό ύψους 210.000 ευρώ.

Αυτό που πήγαν να περάσουν κάποιοι ότι πήρε τα χρήματα η Κέρκυρα, δεν ισχύει, καθώς δεν έχει καμία σχέση το ένα θέμα με το άλλο.

Ο κύριος Χαλικιάς απάντησε και στα ερωτήματα που έθεσε στην συνέντευξή του στον Prisma 91,6, ο Γιάννης Μαλακάσης.

Όπως είπε κ. Χαλικιάς χαίρεται που μετά από πέντε χρόνια πλήρους απουσίας και απραξίας όσον αφορά τα κοινά ασχολείται ξανά.

“Καλό είναι όμως αφού αποφάσισε μετά από πέντε χρόνια να ασχοληθεί και να κάνει σχόλια, να έχει μία στοιχειώδη ενημέρωση. Σχετικά με την μελέτη και τον ανάδοχο στην γέφυρα, ανέφερε ότι δεν την δώσαμε στο δεύτερο, αλλά ο πρώτος την πήρε, ίσως οι συνεργάτες του τον ενημέρωσαν λάθος.

Το μικρό έργο που έγινε ήταν αναγκαίο, με κόστος 70.000 ευρώ, γιατί καθυστερούσε όλη αυτή η διαδικασία πάρα πολύ, γιατί από την οικονομική επιτροπή ζήτησαν πολλές φορές να δοθεί και γνωμοδότηση από την κυρία Γρηγόρη τη νομική σύμβουλο και αυτός που τελικά αποφάσισε η οικονομική επιτροπή, δόθηκε στον πρώτο ανάδοχο στην εταιρεία development, όπου ο δεύτερος ανάδοχος έκανε την ένσταση και δεν την δώσαμε σε αυτήν.”

Σχετικά με το μικρό ferry boat κι αν πρέπει να είναι αξιόπλοο, ο κύριος Χαλικιάς είπε ότι έχουν βγει 300.000 ευρώ από την συγκεκριμένη μελέτη για να γίνει μία επισκευή, ωστόσο θεωρεί ότι πλέον δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση, απλώς δεν πρέπει να είναι σε αυτή την κατάσταση, για αυτό και θα συντηρηθεί και θα έχει την παρουσία που πρέπει να έχει, καθώς πρόκειται για ένα ιστορικό στοιχείο της περιοχής και καλό είναι να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.

“Επομένως δεν γυρνάμε πίσω, κοιτάμε το παρελθόν, το διατηρούμε αλλά δεν θα γυρίσουμε πίσω να χρησιμοποιήσουμε την πλωτή γέφυρα για να περάσει ένα λεωφορείο, η τεράστια μηχανήματα που χρησιμοποιούμε τώρα.”

Σχετικά με τα εκατομμύρια που έχει απορροφήσει η περιφέρεια από το σεισμό, ο κύριος Χαλικιάς ανέφερε ότι δεν έμειναν 15 εκατομμύρια ευρώ, αλλά 12, καθώς ξέχασε  ο κύριος Μαλακάσης ότι 3 εκατομμύρια τα πήρε ο δήμος.

Σχετικά με τα υπόλοιπα 5 εκατομμύρια που μένουν, ανέφερε ότι πρόκειται για τρία σημαντικά έργα, όπως είναι τα σχολεία, καθώς έχουν γίνει οι προγραμματικές συμφωνίες που απαιτείται με το δήμο, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Επίσης υπάρχει ένα ποσό για τις εκκλησίες, περίπου στο ένα εκατομμύριο ευρώ, εκεί ωστόσο υπήρχε μία αρκετά μεγάλη καθυστέρηση, πρέπει να δούμε γιατί έχει συμβεί αυτή, εγώ έχω μία ευθύνη σχετικά με το προσωπικό και τον τρόπο που λειτούργησε σε αυτές τις καταστάσεις, πιστεύω όμως ότι βρήκαμε μία άκρη για να προχωρήσει η διαδικασία, καθώς αλλιώς πίστευα ότι θα γίνουν τα πράγματα κι αλλιώς έγιναν με δεδομένο ότι κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται από αυτούς που είναι αρμόδιοι να τα κάνουν, χωρίς να θέλει να επεκταθεί περισσότερο.

Επίσης υπάρχει μία μελέτη για τα 3,5 εκατομμύρια, που αφήσαμε τελευταία εν γνώσει μας γιατί έπρεπε να κάνουμε πολλά πράγματα για τη νότια Λευκάδα και αφορά το δρόμο Τσουκαλάδες, Άγιο Νικήτα, επειδή όμως εκεί δώσαμε αρκετά χρήματα πολλές φορές και στην αρχή μετά το σεισμό, ώστε ο δρόμος να επανέλθει στην πρότερη μορφή και με πλέγματα και καθαρισμούς, δώσαμε κάποια προτεραιότητα στους δρόμους της νότιας Λευκάδας και τις παραλίες, στις περιοχές όπως Αθάνι και Δράγανο, ενώ παράλληλα απορρόφησε με πολλά κονδύλια από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, που ξεπέρασαν τα 6 εκατομμύρια ευρώ, με μία υπηρεσία υποστελεχωμένη.

Σχετικά με το θέμα της λιμνοδεξαμενής στην Εγκλουβή και στην επισήμανση του κυρίου Μαλακάση ότι το έργο θα πεταχτεί γιατί δεν υπάρχει μελέτη, απάντησε ότι ο ίδιος είναι συνέχεια σε επαφή με το υπουργείο, μάλιστα μίλησε με την υπεύθυνη κυρία Γεροδημητρού, η οποία απάντησε ότι τους έχει αποστείλει ένα CD με κάποια στοιχεία, ωστόσο ο ίδιος έχει ζητήσει τη μελέτη.

“Η κουβέντα που έχει γίνει είναι ότι έχουν μεταφερθεί στο υπουργείο εδώ και πέντε χρόνια, έχουν μεταφέρει έναν τεράστιο όγκο φακέλων και ενώ γνωρίζουν ότι υπάρχει μελέτη δεν μπορούν να την εντοπίσουν.

Θεωρώ ότι η επόμενη κουβέντα που θα γίνει θα είναι με τον Υπουργό, ώστε να αναθέσει σε όσους υπαλλήλους χρειάζονται να ψάξει στη μελέτη η οποία υπάρχει.

Θεωρώ ότι εμείς έχουμε δυνατότητα μέχρι 2 εκατομμύρια 200 χιλιάδες ευρώ, η μελέτη είναι 2 εκατομμύρια 300 χιλιάδες ευρώ, η περιφέρεια μπορεί να κάνει έργα μέχρι το πρώτο ποσό, ωστόσο μπορεί να χρειαστεί μία μικρή τροποποίηση, αλλά πρώτα πρέπει να εντοπιστεί μελέτη, αν χρειαστεί θα πάω και εγώ στην Αθήνα και θα ψάξω.”

Σχετικά με την παράκαμψη Καλαμιτσίου και στην αναφορά των προβλημάτων που δημιουργούνται με τις απαλλοτριώσεις, κάτι που μνημόνευσε και ο κύριος Μαλακάσης, απάντησε ότι τα χρήματα είναι πολύ περισσότερα από όσα θα χρειαστούν σε οποιαδήποτε περίπτωση, καθώς η διαδικασία απαλλοτριώσεων έχει απλοποιηθεί, επομένως δεν θα αντιμετωπίσουμε θέμα.

Ωστόσο η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα, αλλά είναι ένα έργο που αγγίζει όλο το Δυτικό άξονα, ευνοώντας όλη αυτή την περιοχή, με τους κατοίκους να το περιμένουν πάρα πολλά χρόνια και από τη στιγμή που έχουμε τη μελέτη και τη χρηματοδότηση με το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, καλό είναι όλοι να χαίρονται για αυτό και δεν χρειάζεται κάθε φορά να επαναλαμβάνω γιατί τόσα χρόνια δεν έγιναν αυτά τα έργα, αλλά όλοι να βοηθάνε για αυτό.

Σχετικά με την ανάπλαση Νυδρίου και την ανησυχία του κυρίου Μαλακάση για το μεγάλο ποσοστό έκπτωσης του εργολάβου, ανέφερε ότι ένα έργο έχει κάποιες τεχνικές προδιαγραφές, καθώς και έναν συγκεκριμένο τρόπο που πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα.

Όταν κάποιος αναλαμβάνει ένα τέτοιο έργο και υπάρχει ένας επιβλέπων μηχανικός, αυτά πρέπει να γίνουν όπως είναι στη μελέτη και αυτό γίνεται.

Σχετικά με το υψηλό ποσοστό έκπτωσης, ανέφερε ότι αυτή η άποψη υπάρχει σε κάποιους, όμως το οδικό έργο που έγινε στο Σφακιώτες-Πλατύστομα-Αλέξανδρο, είχαμε 58% έκπτωση.

Στο έργο που έγινε από Πόντι-Βασιλική-Κομηλιό-Δράγανο που έγινε εξαιρετική δουλειά, είχαμε πάνω από 50% έκπτωση.

Ακόμα και στη γέφυρα είχαμε κοντά στο 48%, καθώς τώρα τελευταία και πανελλαδικά παρατηρούμε πολύ μεγάλες εκπτώσεις, καθώς μπορεί να υπάρχει και μία δυνατότητα να γίνονται μέσω μηχανημάτων κάποια πράγματα με πιο εύκολο τρόπο, πιο αυτοματοποιημένα, και αυτό να δικαιολογεί την έκπτωση.
Δεν με ανησυχεί ότι έχω έναν ανάδοχο με 55% έκπτωση, γιατί αυτός θα έχει έναν επιβλέποντα μηχανικό, που θα έχει την μελέτη και θα πρέπει να την ακολουθήσει.

Ο κύριος Χαλικιάς ανέφερε ότι στην Κέρκυρα που είχαμε τον απολογισμό του περιφερειάρχη, στην τοποθέτηση του κ Σπύρου, ανέφερε ότι παραδώσαμε το Δίαυλο με ποσοστό 80%, τον παρέδωσαν στο 18% και έγινε δύο φορές τροποποίηση της μελέτης από την υπηρεσία μας, αλλιώς δεν θα γινόταν το έργο.

Καλό είναι να γίνεται μία κριτική, αλλά με σωστό τρόπο.

Ήταν ένα έργο μισό, γέφυρα μέχρι μαρίνα, δεν έγινε εκσκαφή του διαύλου, γιατί  Προβλεπόταν να γίνει σε ένα άλλο έργο.

Αυτό ήταν ευθύνη της προηγούμενης περιφερειακής αρχής ξεκινώντας ένα έργο με αυτές τις προδιαγραφές, το οποίο δεν μπορούσε να τροποποιηθεί στη διάρκεια και αντί να το κρύβουν και να μην αναφέρουν τι έγινε, κάνουν κριτική.

Έρχεται και η κυρία Κράτσα, που θέλει να γίνει περιφερειάρχης και έχει τα ίδια επιχειρήματα με τον κύριο Σπύρου.

Καλό είναι να γίνεται κριτική και να συζητιούνται τα πράγματα με τον τρόπο που πρέπει. Εγώ δεν τόνισα ποτέ, πόσα έργα στη Λευκάδα εκκρεμούσαν και εμείς τα προχωρήσαμε.

Έχουν βγει χρήματα και έχουν ξεκινήσει πάρα πολλά έργα και είναι λογικό μία υποστελεχωμένη υπηρεσία, να “λαχανιάζει” στην πορεία για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα.

Επίσης εδώ και τέσσερα χρόνια κάνουμε αγώνα να πάμε άμμο, στις παραλίες.  Ας μας πουν που είχαν σκοπό να την πάνε, τι έγραφε η ότι έπρεπε να πάνε 199.000 τόνοι, που ήθελαν κάποιοι να την πάρουν και να την πουλήσουν εκτός Λευκάδας.

Ο κύριος Μαλακάσης, καλά έκανε και αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά, ωστόσο ποτέ δεν ήρθε σε μένα και να μου ζητήσει να ενημερωθεί, καθώς δεν έχω αρνηθεί σε κανέναν αν θελήσει να έρθει στο γραφείο μου, οποιαδήποτε στιγμή.

Θα μπορούσε όλα αυτά να τα δει, να τα μελετήσει και μετά να ασχοληθεί, καθώς εξαρχής παραχωρώντας αυτή τη συνέντευξη δεν ενημερώνει σωστά τους πολίτες, παραπληροφορεί και δεν χρησιμοποιεί σωστά στοιχεία και αυτό δεν είναι σωστό.

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

2 Comments

 1. Στην εξορία της Μακρονήσου το κόμμα τότε κκε έστω και παράνομο όριζε καθοδηγητές απ την Άρτα μόνιμα μια εποχή.Και τότε ένας Λευκάδιος εξόριστος ο Ι.Ρ είπε: , “”γιατί για τους Λευκαδίτες εξόριστους να μην ορίζεται απ την Λευκάδα””.Τότε το κκε αντέδρασε και τον παραμερίσανε επιδεικτικά και δεν του στέλνανε συντροφικά τσιγάρα κλπ που στέλνανε στους ομονοούντες στην τακτική, της Αρτινής καθοδήγησης, του κόμματος.
  Έτσι και στο θέμα της περιφέρειας , μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί:
  γιατί μέχρι τώρα να εκλέγεται Κερκυραίος περιφερειάρχης ?? Και στις ερχόμενες περιφεραιακές εκλογές με αναφορά στην Κέρκυρα θα οδηγηθείνη περιφέρεια ώς πρόσωπο.
  Η υπαγωγή της Λευκάδος και άλλων Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα ώς αρχή περιφέρειας είναι πλέον μπανάλ και ξεπερασμένη.Ούτε παραγωγικές , ούτε εμπορικές, ούτε πολιτισμικές πλέον ενότητες , ούτε λειτουργικές εργαλειακότητες μπορούν να δομηθούν. Η διοικητική διαίρεση της χώρας και η χρόνια οργανική παραγωγική και εμπορική επικοινωνία της χώρας ιναι οριζόντια και ελάχιστα κάθετη από την αρχή του 20ουαιώνα και ιδιαίτερα μετά την γενίκευση της πληθυσμιακής και εμπορικής οδικής κυκλοφοριακά οργάνωσης της Χώρας και ιδιαίτερα μεταπολεμικά.
  Αναφερόμαστε σε περιφερειακή παρωχημένη οργάνωση και διαίρεση της χώρας που είναι εξλοφθαλμη στην περίπτωση της περιφέρειας των Ιονίων Νήσων.Και δεν έχει παρά τα ελάχιστα έως καθόλου περιφερειακά αναπτυξιακά δεδομένα να υποστηρίξει αυτή η περιφερειακή Ιόνια δομή.
  Οι κινήσειςβτου πληθυσμού και οι κινήσεις χρήματος ελάχιστα γίνονται μεταξύ των Ιονίων Νήσων. Τα κονδύλια για την περιφέρεια απ το κέντρο , πρέπειβπρώτα να ανέβουν Βόρεια στην Κέρκυρα ώς διαμεσολάβηση και κατόπιν να φτάσουν Νότια Λευκάδα Ιθάκη Κεφαλονιά Ζάκυνθο.
  Εμπορικά το σαπούνι Πατούνη της Κέρκυρας το ξέρει κανείς στα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά , που θα μπορούσε να συνιστά μια αυξημένη ενδοπεριφερειακή προστιθέμενη αξία ??
  Ο Τουρισμός των Νησιών είναι μη ομοειδής και ιδιαίτερα της Λευκάδος έχει χαρακτηριστικά ηπειρωτικού τουρισμού και οργανωσής του.
  Η Λευκάδα πρέπει να αντιδράσει και να ζητήσει να αναδιαρθρωθει η περιφερειακή διευθέτηση ώς έχει και για την ίδια.Όπως αντέδρασε ο τότε εξόριστος Λευκάδιος στην καθοδηγητική ενιοποίηση στις τότε ηγετικόαπιφάσεις του κόμματος κκε ( που κατά καιρούς “”τράβαγε απ το μανίκι”” κατά τον αμέσως μεταπολιτευτικό Διονύση Σαββόπουλο και πρίν αυτός το μπατάρει στον ρομαντικό Ελληνοχριστιανισμό και τις μελωδίες του Ρωμανού του Ραψωδού).
  Και πάντσ η υποψηφιότητα Κερκυραίου περιφερειάρχη ώς πρόσωπο ( ασχέτως κομματικής προέλευσης) θα υπερισχύει λόγω πληθυσμιακού μεγέθους της Κέρκυρας. Και αυτό θα σποτελεί έναν ολονέν και πιότερο τοπικίστικο προσδιοριστικό στοιχείο για την διαχειρισιμότητα της περιφέρειας , πουνπροοδευτικά θα απομακρύνεται απ το αναγκαίο πλουραλιστικό διαπαραγωγικό και διααναπτυξιακό μοντέλο που απαιτείται επαγωγικά αναπαραγωγικά μέσα στην περιφέρεια.

 2. Να γίνει προσπάθεια εσωΙόνιας των Νησιών εμπορικής υφής.
  Το σαπούνι Πατούνη Κέρκύρας ( παλιά βιοτεχνία έως βιομηχανία να στηριχτεί).
  Είναι εξαίρετο σαπούνι από λάδι κσι όχι από ζωικά λίπη ή φοινικέλαια ή άλλα ελαιώδη , και φτάνει και στην πρωτεύουσα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.