Αποστολή ρουμάνικου τηλεοπτικού σταθμού Antena1 :”Λευκάδα, ο ελληνικός παράδεισος χωρίς καμία περίπτωση λοίμωξης από κοροναϊό. “-VIDEO-


Ο τηλεοπτικός σταθμός Antena1, το 2ο μεγαλύτερο κανάλι της Ρουμανία βρέθηκε πριν λίγες μέρες  στηv  Λευκάδα για γυρίσματα, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Ρουμανίας και τον υπεύθυνο εκεί Γιώργο Σταφυλάκη.

Με την βοήθεια της google προσπαθήσαμε να κάνουμε την μετάφραση στα Ελληνικά.

Υπάρχουν μέρη στον κόσμο όπου, εάν δεν ήταν για την τηλεόραση ή το Διαδίκτυο, οι άνθρωποι δεν θα ήξεραν καν ότι ήταν μια πανδημία κοραναϊού. Για παράδειγμα, το νησί της Λευκάδας στην Ελλάδα.

Η ομάδα του Παρατηρητηρίου έφτασε εκεί και βρήκε μια χαλαρή ατμόσφαιρα, με τους ντόπιους να περιμένουν τους επισκέπτες από το εξωτερικό.

Δεν υπήρξαν περιπτώσεις μόλυνσης από covid στη Λευκάδα 19. Υπάρχουν προστατευτικά μέτρα, επειδή το απαιτεί ο νόμος, αλλά οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα ευλογημένο μέρος, όπου δεν μπορεί να συμβεί τίποτα κακό.

Επιπλέον, οι Ρουμάνοι φαίνεται να έχουν ένα ξεχωριστό μέρος στην καρδιά των Ελλήνων σε αυτήν την γωνιά του κόσμου.

Το 7% των κατοίκων της Λευκάδας μιλούν Ρουμάνικα. Οι ρουμάνοι τουρίστες, εκτιμώνται ιδιαίτερα στη Λευκάδα.
Ένα κομμάτι του παραδείσου, πάνω από χίλια χιλιόμετρα από τη Ρουμανία και περίπου 13 ώρες με το αυτοκίνητο. Ένα μέρος που, σε άλλα χρόνια, θα ήταν γεμάτο από ανθρώπους όλων των ηλικιών, από όλο τον πλανήτη.

Αλλά η πανδημία μπλόκαρε και έκλεισε τα πάντα – σχολεία, εστιατόρια, beach bar και σχέδια διακοπών. Αλλά δεν μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο ύπαρξης των Ελλήνων που αγαπούν να ζουν ελεύθερα, πάντα περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους. Αυτό μας λέει μια Ρουμάνα που εγκαταστάθηκε σε αυτά τα εδάφη.

Γαβριέλα Γαντζία, Ρουμάνα που  εγκαταστάθηκε στη Λευκάδα: Δεν μπορείτε να πείτε αντίο, ότι  κάνουμε δεν είναι χωρίς χαμόγελο, χωρίς αγκάλιασμα, χωρίς χειραψία. Έτσι, για εμάς, αυτά δεν σταμάτησαν ποτέ, ούτε καν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και ο Έλληνας δεν θα πεθάνει ποτέ και δεν θα φοβάται ποτέ ιό λόγω του τρόπου ζωής που κληρονόμησε.

Θα ήταν από τον τρόπο ζωής, θα ήταν από τύχη, αλλά η Λευκάδα δεν είχε καμία περίπτωση μόλυνσης από το covid 19. Ένας λόγος για μεγάλη υπερηφάνεια για τους ντόπιους που, με μεγάλη καρδιά, ανοίγουν τώρα τις πόρτες τους στους τουρίστες. Ειδικά για όσους προέρχονται από τη Ρουμανία. Υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ των δύο λαών, η οποία μπορεί να φανεί με γυμνό μάτι και να ακούγεται σε κάθε βήμα.

Ακούγοντας Ρουμάνικα, δύο κυρίες σταματούν από το τραπέζι μας. Και μας πλησιάζουν επίσης στα Ρουμανικά.

Μαρία Κατωπόδη, γιατρός που σπούδασε στο Iasi: Ήμουν φοιτήτρια στο Iasi και έμεινα εκεί για επτά χρόνια και για μένα η Iasi και η Ρουμανία είναι η δεύτερη χώρα μου, μετά την Ελλάδα. Συνήθως, για τους Ρουμάνους, η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα τους, ελπίζω.

Τα ρουμανικά ομιλούνται σε βεράντες, σε κουζίνες εστιατορίων, στο δρόμο, αλλά και σε δημόσια ιδρύματα.

Συναντιόμαστε με τον Ιωάννη Λιβιτσάνο αναπληρωτή δήμαρχο της Λευκάδας, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, αλλά εκπαιδεύτηκε στη Ρουμανία.

Ιωάννης Λιβιτσάνος, Αναπληρωτής Δήμαρχος Λευκάδας: Γνωρίζω Ρουμάνικα γιατί πήγα σχολείο στην Τιμισοάρα, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών.

Περίπου το 7% του πληθυσμού του νησιού μιλά Ρουμάνικα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι συμπατριώτες που ήρθαν εδώ για διακοπές και δεν έφυγαν ποτέ.  Η Νέλλη  είναι ένα από αυτά. Είναι το είδος του ατόμου που φαίνεται να ζει διαρκείς διακοπές.

Το χειμώνα ταξιδεύει στον κόσμο, το καλοκαίρι λειτουργεί εστιατόριο στη Λευκάδα. Φέτος, η πανδημία έπληξε την Κολομβία. Αλλά μόλις άνοιξαν τα σύνορα, με το πρώτο αεροπλάνο, έφυγε για την Ελλάδα. Να έχουμε χρόνο να προετοιμάσουμε τη βεράντα για τους τουρίστες. Προς το παρόν, η ατμόσφαιρα είναι ακόμα ασυνήθιστα χαλαρή για ένα ελληνικό εστιατόριο στα μέσα Ιουνίου.

Νέλλη Βρεττού , Ρουμάνα που  εγκαταστάθηκε στη Λευκάδα: Το εστιατόριο άνοιξε την 1η Ιουνίου και έκτοτε λειτουργεί πολύ σκληρά. Υπάρχουν μέρες που υπάρχουν μόνο δύο γεύματα, τρία γεύματα, υπήρχαν μέρες κατά τις οποίες τα 30 ευρώ έγιναν από 5 το απόγευμα έως 1 το βράδυ, οπότε είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Το νησί δεν ήταν ποτέ τόσο ερημωμένο. Στην παραλία, στην ταβέρνα, υπάρχουν μόνο διάσπαρτες ομάδες ντόπιων. Για την Νέλλη, το ένα μάτι γελάει, το άλλο κλαίει – είναι καλό που οι παραλίες δεν είναι τόσο γεμάτες, αλλά είναι πολύ κακό για το εισόδημα των νησιωτών.

Νέλλη  Βρετού:  Το καλοκαίρι είναι πολυάσχολο στην Λευκάδα. Δυστυχώς, προς το παρόν, όλα είναι κλειστά και περιμένουμε να ανοίξει. Δεν έχω δει ποτέ αυτό το θέρετρο τόσο ερημωμένο. Μόνο το χειμώνα, ο χειμώνας είναι φυσιολογικός. Ποτέ το καλοκαίρι. Οι πρώτοι τουρίστες άρχισαν να έρχονται εδώ τον Μάιο.

Το νησί είναι καλύτερα προετοιμασμένο από ποτέ για να δεχτεί τους επισκέπτες του. Οι ταβέρνες θέτουν τα τραπέζια τακτικά, οι σερβιτόροι φορούν μάσκα, στα ξενοδοχεία οι χώροι έχουν επανασχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι τουρίστες να μπορούν να μείνουν μακριά.

Ένας διευθυντής ξενοδοχείου ισχυρίζεται ότι “οι Ρουμάνοι τουρίστες είναι οι αγαπημένοι  μου. Ξέρουμε πώς έρχονται επειδή έρχονται πάντα με αυτοκίνητο, είναι τόσο κοντά και φτάνουν πολύ νωρίς το πρωί. Είναι ευχαριστημένοι άνθρωποι εύκολα, δεν ζητούν ποτέ τίποτα, έχουν λίγο άγχος όταν φτάνουν  εδώ, αλλά μετά την είσοδο στο ξενοδοχείο λένε ότι όλα είναι καλά ».

Νέλλη  Βρετού:: Έχουμε πολλούς, πολλούς Ρουμάνους τουρίστες που βρισκόμαστε τώρα, στο Πόρτο Κατσίκι. Το καλοκαίρι είναι γεμάτο αυτοκίνητα με αριθμούς από τη Ρουμανία. Ελπίζω ότι φέτος θα έχουμε πολλούς Ρουμάνους τουρίστες. Είναι ένα πολύ ασφαλές νησί και είναι ένα νησί που συνδέεται, δεν χρειάζεται φέριμποτ, είναι πολύ εύκολο να φτάσετε σε αυτό το νησί.

Ιωάννης Λιβιτσάνος, Αντιδήμαρχος της Λευκάδας: Κανονικά, όλοι φοβούνται να πάνε κάπου. Για παράδειγμα, θα φοβόμουν να πάω στη Ρουμανία. Αλλά, όπως σας είπα προηγουμένως, η ζωή συνεχίζεται, οι διακοπές είναι διακοπές, ο καθένας χρειάζεται διακοπές και αυτό είναι και είμαστε εδώ για να περιμένουμε τους ανθρώπους.

Ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσουμε την Λευκάδα, ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας. Συνεχίζουμε το ταξίδι μας. Θα πάμε στην Αλβανία, στο Μαυροβούνιο και ο τελικός προορισμός θα είναι η Κροατία.

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.