Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια: Στους ιδιώτες οι υπηρεσίες των δήμων


ΑΡΘΡΟ 179

ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ!!!!

Σωρεία διατάξεων- με άκρως νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα – για το περιβάλλον, τα εργασιακά και την ασυδοσία των επιχειρηματιών περιλαμβάνονται στο περιβόητο «Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο», που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το σχέδιο νόμου  προβλέπει ανάμεσα στα άλλα την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας  και την ισοπέδωση, απ’ ότι απέμεινε, των υπολοίπων εργασιακών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Εκτός από αρκετές άλλες ρυθμίσεις που ήρθαν στην επιφάνεια και έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων, με το νέο νόμο η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να εκχωρούν καίριες υπηρεσίες τους σε ιδιώτες. Ειδικότερα τους διευκολύνει   να παραχωρούν στους ιδιώτες την αποκομιδή απορριμμάτων και την ανακύκλωση, την καθαριότητα, το πράσινο και τον ηλεκτροφωτισμό με δημόσιες συμβάσεις, καταργώντας την αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (άρθρο 61, Ν.3979) που είχε ως βάση την αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα του Δήμου και λαμβάνονταν με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Πιο αναλυτικά, το άρθρο 179 αναφέρει ότι «εφόσον κατά την κρίση του δημοτικού συμβουλίου ανακύπτει αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού, μπορεί με απόφαση του συμβουλίου να ανατίθεται με δημόσια σύμβαση η εκτέλεση των υπηρεσιών αυτών».

Με  την ρύθμιση αυτή διασφαλίζονται τα κέρδη των ιδιωτών εργολάβων, αφού εκχωρούνται σε  αυτούς ζωτικές υπηρεσίες των Δήμων, και μετακυλύετε το κόστος στους δημότες-ισσες με την αναμενόμενη αύξηση των δημοτικών τελών.

Ως ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα ΙΟΝΙΑ  είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών !

Πιστεύουμε ότι οι δήμοι έχουν ανάγκη από πλήρη χρηματοδότηση, επαρκή υλικοτεχνική υποδομή  και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να προσφέρουν ποιοτικές και  δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες-ισσες.

 Εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στον αγώνα των εργαζομένων και απαιτούμε την απόσυρση του άρθρου 179 και όλου του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου», που- ως  εργαλείο νεοφιλελεύθερης πολιτικής-  στοχεύει αποκλειστικά  στην  «ανάπτυξη» των  κερδών των ιδιωτικών εταιρειών και εργολάβων και στην περαιτέρω επιβάρυνση των  δημοτών-ισσών.

Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια

 

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.