Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος στον Prisma 91,6: “Πάγια τακτική της Τουρκίας η αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης. Στριμωγμένη διπλωματικά από την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.”


Τα νέα δεδομένα στις Eλληνοτουρκικές σχέσεις ανέλυσε στον Prisma 91,6 ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

“Για την Τουρκία υπάρχει ένας στρατηγικός στόχος και επιμέρους στρατηγικές της πολιτικής της. Ο κύριος στρατηγικός στόχος για τον Ερντογάν είναι η αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης. Το 1923 με τη συνθήκη της Λωζάνης η Τουρκία είχε στραμμένο το ενδιαφέρον της στην ενδοχώρα και δεν ασχολείτο με τις θαλάσσιες ζώνες αλλά με την αγροτική παραγωγή.

Δεν είναι τυχαίο ότι πρωτεύουσα επιλέχτηκε η Άγκυρα και όχι η Κωνσταντινούπολη. Ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι η συμφωνία αυτή ήταν μία κακή συμφωνία για την Τουρκία και δεν αντικατοπτρίζει την τότε στρατιωτική υπέροχη στο πεδίο της μάχης της Τουρκίας. Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει να καταλάβει ότι οι συνθήκες αυτές δεν αλλάζουν πια, ή δεν αλλάζουν ειρηνικά εν τοιαύτη περιπτώσει.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πρέπει να εξετάσουμε το γεγονός ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν καθορίζει μόνο τα Ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά το σύνολο των συνόρων με τις τρίτες χώρες λοπως Ιράκ-Συρία, άρα έθετε και θέματα Μοσούλης, θέματα κυρίως ανατολικά της Τουρκίας.

Αυτά που κάνει σήμερα σαν στρατηγική εντάσσεται σε αυτό, η Τουρκία θέλει περισσότερες θαλάσσιες ζώνες από αυτές που δικαιούται βάσει των συνθηκών και του Διεθνούς δικαίου και επειδή βάσει του δικαίου δεν μπορεί να τις πάρει προσπαθεί να τις διεκδικήσει αν μου επιτρέπεται η έκφραση “με τσαμπουκά”, με πειρατία και αυτό που ενόχλησε τους Τούρκους ήταν η κινητικότητα της Ελληνικής διπλωματίας και ιδιαίτερα η συμφωνία με την Αίγυπτο, καθώς εκεί η Τουρκία είδε ότι σε μεγάλο βαθμό στο διπλωματικό π αλβανικάεδίο, ακυρώνει το σχεδιασμό της για τις θαλάσσιες ζώνες.

Επειδή διπλωματικά η Τουρκία στριμώχτηκε έβγαλε το στόλο της και ένα Τούρκικο ερευνητικό που κάνει η προσποιείται πως κάνει έρευνες, προκειμένου να δείξει ότι διεκδικεί, προκειμένου να γκριζάρει και να δείξει ότι ένα μέρος της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας να τη θεωρήσει Τουρκική και έτσι να την παρουσιάζει στη διεθνή κοινή γνώμη.

Ακούστε όλη την ενδιαφέρουσα ανάλυση του κυρίου Δεσποτόπουλου στο ηχητικό που ακολουθεί:

 

About Ομάδα Σύνταξης 27548 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.