Κώστας Αραβανής στον Prisma 91,6: “Υπάρχει μελέτη στον Δήμο Λευκάδας για δημιουργία ΔΕΥΠΑΠ. Το κόστος ανά κυβικό νερού ήταν μεγαλύτερο από της ΕΥΔΑΠ που θα ξήλωνε το δίκτυο και θα το έφτιαχνε από την αρχή,”


Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 μίλησε ο πρώην Δήμαρχος Λευκάδας και μέλος της γραμματείας του τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Αραβανής.

Αναφορικά με την επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για μία ιστορική μέρα, καθώς η επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη του 1843 άνοιξε το δρόμο για το σύνταγμα στην Ελλάδα και είναι η 3η Σεπτέμβρη για τη σύγχρονη Ελλάδα, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ.

Η διακήρυξη αυτή ενσωμάτωσε τις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού και στις εκλογές του 1981 καθοδήγησε την πορεία της χώρας  και ένα σύγχρονο και προοδευτικό έργο για όλη την Ελλάδα.

Το ΠΑΣΟΚ έκανε μία τομή στην Ελλάδα και για τους Έλληνες, η χώρα προχώρησε μπροστά, πέτυχε πράγματα που σε άλλες περιόδους δεν είχαμε πετύχει, βγήκαμε από την δυστυχία του εμφυλίου και τις επτάχρονης δικτατορίας της χούντας και μία γενιά ολόκληρη η οποία ήταν στα αζήτητα παραπεταμένη, είδα τον ήλιο μοίρα και κοινωνικά και πολιτικά και οικονομικά.

Βέβαια σε όλη αυτή τη διαδρομή έγιναν λάθη και παραλείψεις, καθώς όταν διοικείς και κυβερνάς πάντοτε υπάρχει η αστοχία και η παράλειψη, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να εξισώνεται και να φτάνει στο μηδέν, γιατί η χώρα και οι Έλληνες πήγαν μπροστά.

Το εθνικό σύστημα υγείας, ένα σύστημα το οποίο στην περίοδο της πανδημίας κράτησε ψηλά την υγειονομική κατάσταση της χώρας παρά τα όποια προβλήματα, παρά τις οποίες αστοχίες του ΠΑΣΟΚ που δεν ολοκλήρωσε κάποια πράγματα, παρά τα λάθη των επόμενων κυβερνήσεων που το υποτίμησαν, κράτησε υγειονομικά ψηλά την χώρα και τους Έλληνες και για αυτό η 3η Σεπτέμβρη είναι αφιερωμένη από το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ στο Εθνικό σύστημα υγείας.

Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε ένα μεγάλο τίμημα για λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, όμως στην συνείδηση του κόσμου μένει αυτή η καλή περίοδος.”

Απαντώντας στο ερώτημα για ποιο λόγο η απήχηση του Κινήματος Αλλαγής είναι περιορισμένη πολιτικά, απάντησε ότι “ο κόσμος ήταν περισσότερο απαιτητικός και τιμωρητικός απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν φταίει για όλα τα λάθη τα οποία έγιναν, ήταν λάθη πολλών χρόνων και κυβερνήσεων και δυστυχώς την προηγούμενη περίοδο κάποιοι επένδυσαν, στον διχασμό και χωρισμό των πολιτών.

Δεν θα ήθελα όμως αυτή την επετειακή ημέρα να αναφερθώ σε χαρακτηρισμούς όχι μόνο στελεχών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ασέλγησαν στο όνομά του, αλλά και σε απλούς πολίτες και ψηφοφόρους οι οποίοι δεν είχαν καμία ευθύνη, συνειδητά ψήφισαν ΠΑΣΟΚ γιατί έβλεπαν η τύχη τους να πηγαίνει καλύτερα και τους απευθύνονταν με έναν απαξιωτικό και προσβλητικό λόγο.

Θεωρώ ότι αυτή η περίοδος έχει τελειώσει και δυστυχώς η κυβέρνηση της προηγούμενης τετραετίας, που δεν μπορώ να χαρακτηρίσω αριστερά το συνοθύλευμα των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ το οποίο απέχει μακράν από αριστερές κατευθύνσεις και πολιτικές που μας οδήγησε εκεί που μας οδήγησε και έφερε στο προσκήνιο τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει μία σταθερή πορεία, έχει πρόταση και λόγο, πιθανότατα να μην ακούγεται πολλές φορές, αλλά αν παρακολουθήσετε και εσείς ως δημοσιογράφος το τι γίνεται,  θα διαπιστώσετε πως οι προτάσεις μας, που κατατίθενται τόσο από τα στελέχη, όσο και από την Πρόεδρο που κάνει μία τεράστια προσπάθεια επισκεπτόμενοι ολόκληρη τη χώρα, προτάσεις για όλες τις κατηγορίες πολιτών με όραμα για το πώς θα πάμε μπροστά την επόμενη μέρα.”

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων για τον προβληματισμό που επικρατεί στους γονείς κατά πόσο πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία από τη στιγμή που τα κρούσματα στη χώρα μας αυξάνονται, απάντησε πως θεωρεί πως ο μαθητής πρέπει να γυρίσει στο σχολείο έγκαιρα πρέπει να είναι στην τάξη, δεν μπορεί να είναι μακριά από το δημόσιο, ή το ιδιωτικό για όσους πάνε σχολείο.

“Πέρυσι οι μαθητές βρέθηκαν εκτός τάξεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η τάξη είναι ο φυσικός χώρος ο μαθητής πρέπει να πάρει τις γνώσεις, στην παιδεία και να καθοδηγηθεί.

Το θέμα όμως είναι αν τεχνικά προχωράμε σωστά σε αυτό το νέο άνοιγμα. Θεωρώ πως έπρεπε να έχουν προβλεφθεί κάποια πράγματα και όλο το καλοκαίρι υπήρχε χρόνος για να προετοιμαστούν.

Να προχωρήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση των εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ένα σύστημα το οποίο επί Γεωργίου Παπανδρέου είχε προχωρήσει, αφέθηκε και τρέχαμε στο μέσο της σχολικής χρονιάς να το προχωρήσουμε για τους μαθητές μας.

Επίσης όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν έγινε καμία εκπαιδευτική επιμόρφωση των καθηγητών σε αυτό το νέο δεδομένο για την τηλεκπαίδευση.

Επίσης χρειάζονται περισσότεροι καθηγητές για να μπορέσει να περπατήσει το σύστημα. Δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα σας πει ότι πρέπει να είναι λιγότεροι μαθητές σε περισσότερες αίθουσες, αυτά θα έπρεπε να έχουν προβλεφθεί, καθώς θεωρώ ότι ο αριθμός των 25 μαθητών ανά αίθουσα είναι πολύ μεγάλος αριθμός, όμως από την άλλη πρέπει να σεβαστούμε τους υγειονομικούς κανόνες που οι ειδικοί έχουν αποφασίσει και είναι ομάδες αξιολογούνται των επιστημόνων που έχουν κάνει πρόταση και πρέπει να τους στηρίξουμε με ευλάβεια.

Ο καθένας από εμάς μπορεί να έχει μία διαφορετική άποψη, όμως για την υγεία όλων μας, την υγεία των παιδιών μας, την υγεία αγαπημένων ανθρώπων πρέπει να τηρήσουμε τις αποστάσεις, να φορέσουμε τη μάσκα, να αποφύγουμε τον συνωστισμό, να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και να χρησιμοποιούμε τα απολυμαντικά.

Όλα τα σχολεία με την ευθύνη και των δήμων και της πολιτείας έχουν προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα τα οποία απαιτούνται. Από εκεί και πέρα πρέπει να τηρήσουμε τους υγειονομικούς κανόνες, τα πράγματα μετά το τεράστιο πρώτο κύμα πανδημίας θα μπορούσαν να έχουν οργανωθεί καλύτερα και αναμενόταν το δεύτερο, αλλά οι μαθητές πρέπει να είναι στην τάξη και να μη φτάσουμε στα φαινόμενα οι μαθητές να είναι εκτός σχολείου και να συχνάζουν ή να συνωστίζονται κάπου αλλού.”

Σχολιάζοντας τον ένα χρόνο στο τιμόνι του δήμου Λευκάδας του δημάρχου Χαράλαμπου Καλού ο οποίος μέσα από το σύστημα της απλής αναλογικής προσπαθεί με εξασφάλιση της απαιτούμενης συναινέσεις για την κυβερνησιμότητα του δήμου, εξέφρασε για άλλη μία φορά τη γνώμη του για το εκλογικό σύστημα, λέγοντας πως ο ίδιος είναι υπέρ των συναινέσεων και ιδιαίτερα στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

“Οι εκλογές τελειώνουν και υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των παρατάξεων σε θέματα ανάπτυξης είτε λειτουργίας του δήμου ή της περιφέρειας, από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρχουν συναίνεσης και σε κάποια ζητήματα να μην μπαίνουν μπροστά τα μικροπολιτικά ζητήματα μπροστά από τα μεγάλα ζητήματα της ύδρευσης ή των απορριμμάτων.

Το σύστημα αυτό νομίζω έχει δείξει την αποτυχία του όχι μόνο στη Λευκάδα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα το αλλάξει και δυστυχώς οι τροποποιήσεις οι οποίες έκανε είναι εις βάρος των δημοκρατικών θεσμών και της δημοκρατίας, γιατί δίνει περισσότερες δυνατότητες χωρίς να υπάρχει η δύναμη και η βούληση και οι ψήφοι και νομίζω ότι το επόμενο εκλογικό σύστημα θα είναι πιο κακό, από άποψη δημοκρατικότητας από αυτά τα οποία δίνονταν, εύχομαι ωστόσο να διαψευσθώ.

Από κει και πέρα η περίοδος του ενός χρόνου διοίκησης του δήμου και της περιφέρειας ήταν μία δύσκολη περίοδος καθώς έπρεπε να διαχειριστούν και το θέμα της πανδημίας του κορονοϊού με υπηρεσίες και εργαζόμενους να υπολειτουργούν με τα γνωστά προβλήματα και νομίζω πως τελειώνοντας αυτή η περίοδος θα μπορέσουν να δείξουν καλύτερα το έργο τους.

Θεωρώ θετικό ότι τα δεμάτια έχουν φύγει, τα οποία όμως έμειναν πάρα πολλά χρόνια εκεί επειδή κάποιοι δεν προχωρούσαν το έργο το οποίο είχε ενταχθεί με απόφαση ένταξης από το 2014 πριν λήξει η δημοτική θητεία.

Νιώθω πολύ άβολα να σας πω πως η απόφαση αυτή είχε εκδοθεί επί δικής μου θητείας για τα έξι εκατομμύρια ευρώ, αδράνησαν και φτάσαμε τα δεμάτια να είναι ακόμα στη Λευκάδα όταν ο σχεδιασμός και για αυτό έγινε η χρηματοδότηση ήταν να τελειώσουμε μέσα στο 2015 με 2016.

Τέλος καλό όλα καλά έχουν φύγει πλέον πρέπει να εξετάσουμε και το θέμα της ύδρευσης, γιατί φέτος με πολύ λιγότερο κόσμο η Λευκάδα δεινοπάθησε.

Κάποια στιγμή πρέπει να καθίσουν όλοι για να λυθεί το θέμα. Πριν μερικά χρόνια στη δική μου θητεία δεν το λύσαμε, θα θυμάστε τους αλυσοδεμένους που κατέβαιναν το παζάρι με τα μνημόνια και τις καθιστικές διαμαρτυρίες.

Αυτούς όλων των παρατάξεων, της Νέας Δημοκρατίας, ΚΚΕ, ΠΑΜΕ πού πήγαιναν και συμπαρατάσσονταν επάνω στον Άγιο Μηνά, ισχυριζόμενοι  ότι η ιδιωτική ΕΥΔΑΠ θα ξεπουλήσει το νερό μας.

Τώρα τι  κάνουμε; Δυστυχώς πολλοί από αυτούς είναι οι ίδιοι οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι υπάρχει έλλειψη νερού για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα ξενοδοχεία μας και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

Ας επικρατήσει νηφαλιότητα και ας δοθεί λύση στο πρόβλημα. Μακάρι η ΕΥΔΑΠ να δεχθεί να αναλάβει να λύσει το πρόβλημα της Λευκάδας, η οποία παραμένει η κρατική εταιρεία όπως και τότε.

Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν συμβεί αυτό ή όποια άλλη λύση θα είναι πιο αργή και πιο κοστοβόρα για τον δημότη της Λευκάδας και αυτό το λέω ως δημότης που και εγώ υποφέρω όταν δεν υπάρχει νερό.

Δεν λέω ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί μέσω της ΕΥΔΑΠ για να δικαιωθώ, αλλά η δικαίωση θα είναι να έχουμε νερό.

Επειδή το έφερε η κουβέντα να σας θυμίσω Πως τότε είχαν ακουστεί διάφορα, ότι διορίστηκαν τα παιδιά μου στην ΕΥΔΑΠ, ότι πήρα 2 εκατομμύρια από το ΠΑΣΟΚ για να φέρω την ΕΥΔΑΠ στη Λευκάδα ώστε στη συνέχεια να αναλάβει και άλλες περιοχές και πολλά άλλα.

Δυστυχώς οι προπαγανδιστές σήμερα που δεν έχουμε νερό δεν έχουν να μας πουν τίποτα, δυστυχώς όμως δεν κάνουν και την αυτοκριτική τους γιατί ήταν και επώνυμα στελέχη κομμάτων.

Εκείνο που πρέπει να πράξει αυτή η Δημοτική Αρχή είναι να λύσει το πρόβλημα και πρέπει και οι άλλες αυτοδιοικητικές δυνάμεις να δουν πώς θα λυθεί αυτό. Επιτέλους πρέπει κάποιοι να σταματήσουν να μιλάνε για ιδιωτικοποίηση του νερού. Το νερό δεν ιδιωτικοποιείται, γιατί δεν μου τον στηρίζει, κοστίζουν οι υπηρεσίες για να φτάσει το νερό στις βρύσες των σπιτιών μας.

Το μεγαλύτερο κόστος είναι το ρεύμα των αντλιοστασίων, οι συντηρήσεις των Υποδομών, το κόστος των γεωτρήσεων, αυτό πληρώνει ο δημότης, δεν πληρώνει το νερό.

Πολλοί τότε έλεγαν πως η ΕΥΔΑΠ θα μας πάρει το νερό, να διευκρινίσουμε ότι τις υπηρεσίες θα αναλάμβανε ή όποιος φορέας εντός ή εκτός Δήμου αναλάβει τη διαχείριση του νερού.

Το νερό είναι δωρεάν ούτε το πληρώνουμε στον Αη Γιώργη, για να έρθει,  όμως από εκεί τα αντλιοστάσια και οι υποδομές έχουν ένα τεράστιο κόστος, το οποίο μετακυλίεται και πληρώνει ο δημότης για το κάθε κυβικό μέτρο το οποίο καταναλώνει, το νερό είναι δώρο θεού δεν κοστίζει και δεν πωλείται.”

Για το ζήτημα της δημιουργίας δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης αποχέτευσης, είπε ότι αυτή η πρόταση έχει έρθει από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Και αν κάνω λάθος ας διαψευσθώ, αλλά στην θητεία του κυρίου Φέτση, με προτροπή του κυρίου Δρακονταειδή στην προηγούμενη από εμένα θητεία έγινε μία ολοκληρωμένη μελέτη για τη δημιουργία μιας δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης. Το κόστος που έβγαζε αυτή η μελέτη την οποία μπορείτε να ζητήσετε από το δήμο Λευκάδας, την οποία βρήκα εγώ στο Δήμο γιατί είναι δημόσιο έγγραφο το οποίο έχει πληρωθεί, το κόστος στο κυβικό ήταν μεγαλύτερο από αυτό που πρότεινε η ΕΥΔΑΠ.

Και επειδή τότε το κράτος πλήρωνε  ένα μεγάλο ποσό για τη δημιουργία της εταιρείας ύδρευσης αποχέτευσης Λευκάδας θα το κάλυπτε το υπουργείο και όχι από τα ανταποδοτικά, αν δεν συνέβαινε αυτό  η τιμή στους δημότες η τιμή θα ήταν τριπλάσια από εκείνη που μας έδινε τη δεδομένη χρονική στιγμή η ΕΥΔΑΠ.

Σας προτρέπω να αναζητήσετε αυτή τη μελέτη πιθανότατα να την έχει ο κύριος Δρακονταειδής η υπηρεσία ύδρευσης για να τη μελετήσετε.”

Απαντώντας στο ερώτημα αν η ΕΥΔΑΠ θα έκανε αντικατάσταση δικτύων, απάντησε ότι θα ξήλωνε τα πάντα και θα πήγαινε οπουδήποτε νερό με δίκτυα τα οποία θα κατασκεύαζε, όχι μόνο για την ύδρευση, αλλά και τα δίκτυα αποχέτευσης και στο σπίτι μας θα έφτανε νερό.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του έκανε έκκληση στο Δήμαρχο Λευκάδας Χαράλαμπο Καλό, “επειδή ο Άγιος Μηνάς σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε ως έργο το οποίο μου αρέσει, άσχετα με το αν κάποια πράγματα θα μπορούσαν να έχουν γίνει διαφορετικά θέλω να μεταφέρω στο Δήμαρχο αν μας ακούει ότι κινδυνεύω να κυκλοφορήσω στον Άγιο Μηνά.

Έχει μπει μία τάξη αλλά κινδυνεύω να κυκλοφορήσω, ανεβαίνουν και κατεβαίνουν ανάποδα στους ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους, έχει τη δυνατότητα μέχρι να μπουν τα απαραίτητα να επιτηρήσει την κατάσταση για να απολαύσουν και οι πολίτες το έργο και να μην πουν ότι η προηγούμενη κατάσταση ήταν καλύτερη.

Η εικόνα και η ανάπτυξη της περιοχής είναι πολύ καλύτερη, δόθηκε ζωή στον Άγιο Μηνά όμως κινδυνεύουμε να μας τσακίσουν αυτοί που κυκλοφορούν ανάποδα, με μηχανάκια στα πεζοδρόμια, όσοι παρκάρουν στους ποδηλατόδρομους και εκεί που δεν πρέπει και αυτό το λέω με πολλή καλή προαίρεση και να ενδυναμώσουμε το Δήμαρχο να πάρει κάποια πιο ριζικά μέτρα για τη λειτουργία του Αγίου Μηνά.”

About Ομάδα Σύνταξης 27582 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

3 Comments

 1. Η κατασκευαστική δυνατότητα- ώς γραμμή παραγωγής- της ΕΥΔΑΠ σίγουρα θα έδινε μικρότερο κόστος υλοποίησης και καλύτερη τελική ποιότητα του έργου απ ότι οποιαδήποτε ΔΕΥΔΑΠ.

 2. Το κίνημα αλλαγής θέλει άλλη ηγεσία , η παρούσα ηγεσία δεν τραβάει ..δεν το κατέχει το άθλημα , δεν μπορεί να αυγατίσει το κόμμα.
  Είναι γκαζοζέν ηγεσία παλαιοντολογική.
  Στον Άη Μηνά θέλει επιτήρηση και τιμωρία, η παραβίαση των όρων στάθμευσης ποδηλάτων και πεζών.
  Καλύτερη έγινε τώρα η όλη περιοχή του Αη Μηνά, οου αποτελεί ένα ενδιαφέρον σύνολο τοπόσημο, με τις τρείς διχάλες δρόμων που αναπτύσονται πρός Ανατολικά, πρός Νότια,προς Δυτικά ώς βεντάλια πυ στηρίζεται στον πεζόδρομο του κεντρικού παζαριού.

 3. Το 1981 και μετά επί πασόκ, κανένας απ τους μετέπειτα επικριτές του δεν αρνήθηκε να συμμετάσχει στα όσα υλοποιούσε η διασταλτική οικονομική πολιτική που άσκησε το πασόκ.
  Ούτε αρνήθηκαν τις επιδοτήσεις απ τα κονδύλια που εισέρεαν απ τα μεσογειακά ολοκληρωμένα τότε προγράμματα.
  Και η αστική τάξη και μικροαστική επιχειρηματική έτρεξε να πουλήσει τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις στο κράτος ( Οργανισμός ανασυγκρότησης επιχειρήσεων) και κατόπιν άρχισαν τις φωνασκίες για τις ανσγκαιότητες ορθολογισμού ( όπως τον εννοούσαν συτοί εκ των υστέρων).
  Κανένας αγρότης δεν αρνήθηκε ( ώς ανορθολογική και μη ανταποδοτική ώς τότε) την συμμετοχή του στο σύστημα υγιας με το δωρεάν ή στο 25% κόστος φαρμάκων .
  Καμμία σνασφάλιστη οικοκυρά αστικού ή επαρχιακού τοπίου δεν αρνήθηκε την αγροτική σύνταξη, και ας μην ελιχε ασχοληθει ποτέ με την αγροτιά, ούτε τα ταλευταία 10 χρόνια πρίν το 65ο έτος ηλικίας διέμενε σε αγροτική περιοχή , ή αν διέμενε σε επαρχιακή πόλη δεν ήταν αγρότισα.
  Κανένας φοιτητής δεν αρνήθηκε την μεταγραφή του απ το εξωτερικό στην βάση της ειδικής κομματικής εξυπηρέτησης, κσι χαρακτηριστικό είναι το πσράδειγμα υπουργού της δεκαειας του 2010 που ώς φοιτητής την δεκαετια του 1980, ήρθε με μεταγραφή στην Ιατρική Αθηνών με βαρεία νόσο.
  Ο ορθολογισμός κσι η κοινωνική τάξη είναι ιδιότητες στην Ελλάφα που ανακαλύπτονται πάντα για τους άλλους εν κω χρόνο τα γεγονότα τελούνται και συνήθως εκ των υστέρων γενικεύονται σε πολιτική ιδεολογία.
  Αυτή η πολιτική ιδεολογία σήμερα είναι αυτή που σπρώχνει τους νέους και οι άνεργοι -την θέλουν και οι ίδιοι – να περιμένουν να τους βρεί δουλειά ο Ντομπρόβσκις και η Λαγκάρντ και ο Ντά’ι’σεμπλούμ με το πατημένο με μπρίλ κρίμ μαλί.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.