Υπέρ του ψηφίσματος του τοπικού συμβουλίου Καρυάς για το ληξιαρχείο το δημοτικό συμβούλιο.


Το ψήφισμα του κοινοτικού συμβουλίου Καρυάς που ζητάει να ανασταλεί η κατάργηση του ληξιαρχείου συζητήθηκε και ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας.

“Στην σημερινή συνεδρίαση από τη στιγμή που το θέμα τέθηκε, αυτό το ψήφισμα πρέπει να υιοθετηθεί ή όχ騔 ζήτησε ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός, ωστόσο διευκρίνισε  ότι πρέπει να γίνει μία σαφέστερη διατύπωση η οποία δεν μπορεί να συμβεί μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς με αυτό τον τρόπο θα παραβιαστεί  και η απόφαση του τοπικού συμβουλίου.

Το ψήφισμα πέρασε  με 19 ψήφους  υπέρ  2 παρών, 2 λευκά και 2 κατά σε σύνολο 24 συμμετεχόντων.

Παρών ψήφισε ο Θεόδωρος Σολδάτος, ο οποίος αιτιολόγησε την απόφαση του λέγοντας πως οι δημοτικοί σύμβουλοι του  ψηφίζουν κατά συνείδηση, “προσωπικά δεν υιοθετώ το ψήφισμα, επιμένουμε ωστόσο ότι ο δήμος πρέπει να είναι αρωγός στη δημοτική ενότητα, διαθέτοντας υπάλληλο που θα εξυπηρετεί τους πολίτες στη διαδικασία εξοικείωσης με την ψηφιακή διαδικασία.”

Στην αρχική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Λευκάδας είπε ότι εκτός από την ενημέρωση που έκανε στους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής κοινότητας, ο δήμος απέστειλε δύο έγγραφα στο υπουργείο, ζητώντας να παραμείνει το ληξιαρχείο Καρυάς ως ξεχωριστή οντότητα και να γίνει ανάκληση του ΦΕΚ που είχαμε ενημερωθεί, όπως επίσης και μία δεύτερη επιστολή προς τον υφυπουργό εσωτερικών κ. Λιβάνη.

“Ωστόσο στο τέλος Φλεβάρη ξεκίνησε το θέμα με τον κορονοϊό και αυτό το αναφέρω γιατί τις επόμενες ημέρες όλες οι υπηρεσίες των υπουργείων υπολειτουργούσαν με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή που μιλάμε απάντηση και ενώ είχε επανέλθει το δίμηνο από την ημερομηνία που βγήκε το ΦΕΚ για οποιαδήποτε αλλαγή του ακόμα δεν έχουμε λάβει.

Μάλιστα οι  υπηρεσίες εκτίμησαν ότι η απάντηση θα είναι περίπου σε δύο μήνες. Προφανώς δεν μείναμε μόνο στα τηλέφωνα των υπηρεσιακών παραγόντων, έχω μιλήσει με τον αρμόδιο υφυπουργό και όπως μου μετέφερε πιο σύντομα θα αλλάξει το νομικό πλαίσιο, παρά να κινηθεί η υπηρεσία και να υπάρξει απάντηση.

Εκείνο που είναι σημαντικό να τονισθεί είναι επί της ουσίας ότι  για την δημοτική ενότητα Καρυάς δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, καθώς ο ληξίαρχος δύο μέρες εβδομάδας θα συνεχίσει να πηγαίνει στο Δημοτικό κατάστημα Καρυάς και τις υπόλοιπες τρεις μέρες στους Σφακιώτες.

Όπως είπε ο Υφυπουργός κ. Λιβάνης, αν δεν υπήρχε το θέμα του κορονοϊού, θα είχαν καταργηθεί όλα τα περιφερειακά ληξιαρχεία σε όλη την Ελλάδα και όλες αυτές οι αρμοδιότητες θα μεταφερθούν στα ΚΕΠ.

Η  όλη διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο είναι σε απόλυτη προτεραιότητα και δέσμευση, κάτι που μπορώ να μεταφέρω, ότι εντός του επόμενου διμήνου θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, άρα και για τη δημοτική ενότητα Καρυάς, για το δίμηνο αυτό δεν αλλάζει τίποτα στην πράξη και τους επόμενους δύο μήνες θα εξυπηρετούνται μέσω των αντίστοιχων ΚΕΠ.”

Ο Κωνσταντίνος Δρακοντατειδής ανέφερε ότι βάσει των διευκρινίσεων που δόθηκαν από τον δήμαρχο Λευκάδας, “εκτιμώ ότι πάμε συνολικά σε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που στην πράξη σημαίνει ότι καταργούνται τα περιφερειακά ληξιαρχεία με τον τρόπο που το γνωρίζαμε ως σήμερα και αυτή η αρμοδιότητα μεταφέρεται στα ΚΕΠ.”

Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, είπε ότι μας ζητήθηκε από την Αποκεντρωμένη να στείλουμε το έγγραφο, γιατί δεν είχαμε προσωπικό ανταποκριθούμε.

Εμείς στείλαμε έγγραφο για να είμαστε καλυμμένοι με τυπικούς όρους, όμως θέλω να βροντοφωνάξω ότι δεν έγινε καμία κατάργηση από την τότε κυβέρνηση και το τότε υπουργείο γιατί είχαν γίνει παρεμβάσεις.

Το αίτημα ξανά τέθηκε από την πλευρά του κυρίου δημάρχου, γιατί και αυτός ήταν υποχρεωμένος στη συνέχεια να το θέσει, η κατάργηση όμως με τυπικούς όρους ήρθε από άλλη κυβέρνηση και αυτό σας παρακαλώ να το κρατήσετε.”

Ο Θεόδωρος Σολδάτος, είπε ότι συμμερίζεται το πρόβλημα που έχουν θέσει οι συνδημότες στην ορεινή Λευκάδα, “θεωρώ ότι ως Δήμος πρέπει να εξαντλήσουμε τα περιθώρια για να εξυπηρετείται ο δημότης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι περνάμε στην ψηφιακή εποχή.

Βλέπουμε ότι οι οι τράπεζες έχουν πάψει να εξυπηρετούν συναλλαγές κάτω από 400 ευρώ, όλες οι υπηρεσίες έχουν ψηφιοποιήσει τα πάντα και σε αυτή την κατεύθυνση είναι η κατάσταση των ληξιαρχείων γενικά.

Για τους συνδημότες μας οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα και δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή εποχή, μεταβατικά και για ένα συγκεκριμένο διάστημα, θα μπορούσε ο δήμος να διαθέσει όσο θεωρεί σκόπιμο να εξυπηρετεί τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Πιστεύω ότι ο καταξιωμένος πλέον θεσμός των ΚΕΠ εξυπηρετεί και μπορεί να καλύψει ανάγκες.”

Ο κ. Γληγόρης ανέφερε ότι οι τρεις δημοτικές αρχές της Λευκάδας που έχουν περάσει από τότε ουσιαστικά αποψίλωσαν τις δομές των πρώην καποδιστριακών δήμων.

“Είναι πολύ λογικό αυτό που ακούγεται να μεταφερθούν αρμοδιότητες στα ΚΕΠ, αυτό όμως δεν αλλάζει τις προθέσεις σας, πριν μάθετε τις αλλαγές του Νομικού πλαισίου, στην αποδυνάμωση της ορεινής Λευκάδας.

Μπορεί σε δύο μήνες να προχωρήσουμε σε ψηφιακά άλματα, η πρόθεση όμως παραμένει πρόθεση.”

Ο κ. Βεροιώτης έκανε λόγο για αποψίλωση το πρώην καποδιστριακών δήμων, σε μία κατεύθυνση της λογικής του λιγότερου Κράτους, ώστε το κράτος να παίξει τον τροχονόμο ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα που συγκρούονται, γιατί έχεις σκοπό να αναλάβουν μερίδιο, ώστε ένα κομμάτι υπηρεσιών του Κράτους προς τους πολίτες σε πεδίο κερδοφορίας.

Ο Πέτρος Ζαβιτσάνος είπε ότι το ληξιαρχείο δεν ήταν μόνο για να δίνει ένα χαρτί στους κατοίκους, αλλά είναι αυτό που λέει το ψήφισμα πλήρης απαξίωση της ορεινής Λευκάδας, χωρίς δομές και υπηρεσίες με οδυνηρές συνέπειες για τους κατοίκους της.

Ένα συμπέρασμα που βγαίνει όχι μόνο για την Καρυά είναι ότι οι υπηρεσίες και πάσης φύσεως δομές του Κράτους απαξιώνονται από το ίδιο.

About Ομάδα Σύνταξης 27920 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Η Ελληνική πολιτεία αν νομίζει ότι μπορεί να δομήσει τοπική αυτοδιοίκηση ( δηλαδή πολιτειακή των τοπικών ή ευρυτέρων περιφερειακών κοινωνιών οργάνωση )ώς συμπαραστάτη της κρατικής λειτουργίας , λανθάνει.
    Διότι δε υπελόγισε τις σκοπιμότητες και τους τοπικιστικούς ανταγωνισμυς που αρθρώνονται στα μυαλά των κάθε λογής συμμετεχόντωμ στην αυτοδιοικητική διαχείρηση, οι οποίοι στις μικρές ανεπίκαιρες και ομφαλοσκοπούσες επιβιωτικά κοινωνίες αυτοενδύονται και αυτοεκλαμβάνονται ώς προεστοί κανονάρχησης της κοινωνικής ζωής.
    Οι τοπικοί παράγοντες της Καρυάς , να μην συγχρωτίζονται με αυτά τα σχήματαπολύ -πέρα απ το αναγκαίο-γιατί αυτές οι συνάφειες οδηγούν σε κίτς συμπεριφορές και αποφάσεις και μορφοποιούνται σε κίτς εκδηλώσεις.
    Να αφήσουν ωτην Χώρα Λευκάδος και τους Σφακιώτες να μορφοποιήσουν το θέμα ληξιαρχείου όπως εννούν αυτοί την αυτοδιοίκηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.