ΒΑΣΙΛΙΚΗ: Σταμάτης Αργυρός στον Prisma 91.6: “Υπάρχουν σοβαρές καταστροφές σε δημοτικούς-αγροτικούς δρόμους και καλλιέργειες..


Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6, μίλησε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βασιλικής κ. Αργυρός Σταμάτης κάνοντας μία αποτίμηση της κατάστασης.

Όπως είπε πολλά πράγματα έχουν αποκατασταθεί, ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός έχει αποστείλει προσωπικό και οι δημόσιοι δρόμοι έχουν καθαριστεί από πέτρες, χαλίκια, κλώνους από πεσμένα δέντρα, καθώς έχουμε ανοίξει και φρεάτια και είμαστε σε καλό δρόμο.

“Εν αναμονή της κακοκαιρίας είχαμε λάβει κάποια μέτρα, ωστόσο δεν είχαμε προβλέψει για τόσο νερό, δεν μπορούμε να αντέξουμε τόσο νερό, καθώς όταν βρέχει πολύ το ποτάμι ξεχειλίζει.

Πριν την καταιγίδα πάλι με συνεργεία της Δημοτικής Αρχής είχαμε καθαρίσει σούδες και φρεάτια, είχαμε κάνει καλή δουλειά αλλά όταν το ποτάμι ξεχείλισε ήταν αδύνατο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε.”

Αναφορικά με την περιφέρεια και τις καθημερινές συνομιλίες που έχει, είπε πως  αναμένεται να αποστείλει μηχανήματα, ήταν στο χωριό την ημέρα της καταστροφής και την επομένη, καθώς ο αντιπεριφερειάρχης κύριος Ανδρέας Κτενάς έδωσε το παρών, όπως και η δημοτική αρχή, με τον Αντιδήμαρχο Σπύρο Λύγδα να δίνει το παρόν δύο μέρες μέσα στη βροχή και να παλεύει μαζί μας και μπορώ να πω ότι ανταποκρίθηκαν όλοι οι φορείς και προσπάθησα να βοηθήσουν.”

Αναφορικά με τις ζημιές, είπε ότι όταν ξεχείλισε το ποτάμι έκανε καταστροφές σε αγροτικούς δρόμους, καλλιέργειες και δεν μπορούμε να πούμε ότι απλά πέρασε και πλημμύρισαν κάποια σπίτια και καταστήματα.

Έχουν γίνει καταστροφές και σε δημοσίους, αγροτικούς δρόμους και καλλιέργειες.

Σχετικά  με τα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής, είπε  ότι πάντα μετά από κάθε καταστροφή έρχεται στην επιφάνεια τι θα έπρεπε να έχει γίνει και ποιος φταίει και ποιος δε φταίει, έτσι ήταν πάντα ωστόσο το σίγουρο είναι πως έχει δημοπρατηθεί ένα αντιπλημμυρικό έργο 300 χιλιάδων ευρώ για τη Βασιλική, το οποίο θα υλοποιηθεί και κάποια αντιπλημμυρικά έργα από την πλευρά της περιφέρειας στο ποτάμι που ξεχειλίζει, για κάποια μέτρα και όχι για όλο.

Η καταγραφή των ζημιών έχει ξεκινήσει με το συνεργείο του δήμου να δίνει το παρών το οποίο σε συνεργασία με εμένα επισκεφτήκαμε όλα τα σπίτια, τα οποία θα μπορούν από αύριο να κάνουν αιτήσεις στο δημαρχείο, αλλά και καταγραφή των ζημιών ώστε να γίνεται αυτοψία και να προχωρήσει η διαδικασία.

Από αύριο μπορούν όλοι οι πολίτες της πρώτης κατοικίας να κάνουν αιτήσεις. Αναφορικά με τα καταστήματα θα μπορούν να επικοινωνούν με την περιφέρεια μέχρι να έρθει το αντίστοιχο κλιμάκιο για να κάνουν και εκεί αιτήσεις.”

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

3 Comments

 1. Τέτοιο οικιστικό επιστημονικό υπόβαθρο και πώς δεν άντεξε στο ελάχιστο??? says:

  Μα το χωριό Βασιλική οικοδομήθηκε και επεκτάθηκε με βάση την επιστημονική πολυτεχνική γνώση χωροταξικής οργάνωσης και οίκισης , και πάνω στις αρχές της επιστημοσύνης από κοινού των επαγγελματιών ( μηχανικών αρχιτεκτόνων ) και της επιστημολογικής επάρκειας και νομιμότητας των πολεοδομικών κρατικών αρχών?? Πώς και προκύψανε αυτά τα προβλήματα.
  Πληρώθησαν οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών από τους επιστήμονες της οίκισης και οικοδόμησης και χωροταξίας , εκτελέστηκαν έργα από επαρκείς πιστοποιημένες τεχνογνωστικά τεχνικές δημόσιες υπηρεσίες , εφαρμόστηκε ο ΓΟΚ και δή ενισχυμένος για τα Επτάνησα λόγω της ειδικής γεωλογικότητας των σεισμών, εκτελέστηκαν ειδικά λιμενικά έργα από αυστηρά ειδικευμένους εργολάβους επιστήμονες με εργοληπτικά πτυχία στα λιμενικά ,.. και για χρόνια η σύγχρονη εξελικτικά Βασιλική είχε γίνει κέντρο κοσμοπολίτικου τουρισμού και ένα απ τα καλύτερα διεθνώς και παγκοσμίως οργανωμένα θαλάσσια θέρετρα για τους αθλητές του σέρφινγκ. Αυτός ο κοσμοπολιτισμός και η διεθνική εμβέλεια ασφαλώς και υπονοούσε και ένα τεράστιο τεχνογνωστικό οικιστικόοικοδομικό αρχιτεκτονικό χωροταξικό εφαρμοστικό επιστημονικό επιστημολογικό υπόβαθρο ώς status και κοινωνικό momentum.
  Πώς και έγιναν όλες αυτές οι καταστροφές ?????
  Η απάντηση είναι πολύ απλή, μια και ούτε τσίγκο με πρόκα να καρφώσει, ούτε όχτο σε αυλάκι να διαμορφώσει δεν είναι ικανή να στήσει ή να οικοδομήσει η σύγχρονη Ελληνική πολυτεχνική τεχνογνωσία, που εξαπέλυσε τους τροφιμούς της ώς επαγγελματίες αρχιτεκτομηχανικομηχανολογοηλεκτρολόγους. Διότι η ελάχιστη επιστημονική επάρκεια των όσων με πράξεις ( εκδόσεις οικοδομικών αδειών και κατασκευές και διαμορφώσεις χώρων και αυλών ) ή με παραλήψεις ( απουσία εφαρμογής στοιχειωδών κανόνων απορροής των βρόχινων ή διευθέτησης των θαλασσίων ροών ) επέδραμαν , δεν θα έδινε τέτοια αποτελέσματα καταστροφής.

 2. Κέντρο υγείας βούλιαξε στο ποτάμι. // Η τεχνική και μαστορική ''αυθεντία'' !!! says:

  Αν κάποιος πολίτης θέλει στην Ελλάδα να οικοδομήσει, καλά είναι να σκεφτεί αν θα χρησιμοποιήσει Ελληνική τεχνογνωσία και πρακτική.
  Από το εξωτερικό αναλαμβάνουν εταιρείες οργανωμένες ( όχι με μαστόρια του σκουριασμένου μυστριού ) την πλήρη μελέτη και οικοδόμηση, και μέσα στα πλαίσια της εργασιακής Ευρωπαικής κινητικότητας.
  Σε συγκεκριμένη οικοδόμηση την οποία ανέλαβε , η γεωλογική μελέτη στον μικρότοπο κατασκευής ενός οικοπέδου ήταν το κύριο στοιχείο επί του οποίου θα δομούνταν ανάλογα η βέλτιστη κατασκευή. Η όλη ανοικοδόμηση κόστισε το 75% του προυπολογισμένου κόστους απ την Ελληνική πραγματικότητα βάσει προσφοράς μηχανικού- κατασκευαστή Έλληνα, παρεδόθηκε το έργο μέσα στον συμβολαιακό κατασκευαστικό χρόνο βάσει συμβολαίου ανοικοδόμησης και πρωτοκόλου παράδοσης και παραλαβής, και με εγγύηση συγκεκριμένη για κάποιες λειτουργίες του σπιτιού για 5 χρόνια. Και η όλη κατασκευή ήταν σύμφωνα με την τελευταία ενεργειακή Ευρωπαική κλάση. Το σπίτι παραδόθηκε καθαρό και ο μικρός περίγυρος ώς οικόπεδο, όχι με πεταμένα μπάζα , τα οποία ο κάθε ιδιοκτήτης πληρώνει για να τα μαζέψει χρόνια .
  Σε ποια οικοδομή ιδιωτική στην Ελλάδα έγινε γεωλογική μελέτη του υπεδάφους ?? Και τα φαινόμενα – προβλήματα εκ της ελλείψεως γεωλογικής μελέτης σε ανοικοδόμηση έγιναν φανερά με το σεισμό του 2015, ή και παλαιότερα.
  Με όλο αυτό το Ελληνικό κατασκευαστικό ψευτομαστορικό χάλι , και μαστόρων που από μπιστικοί ή τσοπάνηδες γίνανε οικοδόμοι και τεχνίτες, μπορεί να μην πνιγεί η χώρα με μια νεροποντή. Στην Καρδίτσα βούλιαξε το κέντρο υγείας μες το ποτάμι.
  Στην Βασιλική Λευκάδος να συνδράμουν και οι μελετητές μηχανικοί και μαστόροι ( με δική τους δαπάνη ) τους ιδιοκτήτες των οικοδομών , να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους. Το ίδιο και στον Άσσο Κεφαλονιάς. Και οι ιδιοκτήτες των σπιτιών να μην διαμαρτύρονται γιατί και αυτοί δεν είναι αμέτοχοι αν κλείσανε σούδες, παραλίες, λαγκάδια και δρόμους .
  Και καλά θα κάνει το κράτος αν ενδιαφέρεται για τους πολίτες, να απελευθερώσει απ το μονοπώλιο τους πολίτες της έκδοσης οικοδομικής άδειας από συγκεκριμένο κλάδο επαγγέλματος και να το υπαγάγει πλέον υποχρεωτικά σε διαδικασίες κλάδων επαγγελμάτων υποχρεωτικά και υποχρεωτικά μεβάση συμβολαιογραφικό έγγραφο ανέγερσης , πληρωμής, και πρωτόκολο παράδοσης και παραλαβής με υποχρεωτική την εγγύηση να δίνεται για 5-10 χρόνια απ τους κατασκευαστές. Και μαστόρους πιστοποιημένους πλέον με καταγεγραμένη σε μητρώο εμπειρίας. Γιαί υπάρχουν και αυτοί στην Ελλάδα, και πληρώνουν και ασφαλιστικά ΕΦΚΑ. Διότι το 80% της μαστοράντζας στην Ελλάδα είναι αυτοσχέδιοι και χωρίς καλές σχέσεις με τα επαγγελματικά βιβλία, ή συνταξιούχοι που δουλεύουν αυτοσχέδια χωρίς αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.
  Και τότε θα πέσει – μειωθεί- και το κόστος κατασκευής.

 3. Το κράτος να ελέγξει όσους εργαστούν στην αποκατάσταση να έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών υποχρεωτικά κσθε επαγγέλματος.Και στους ιδιοκτήτες ώς αυτοεργασία να καταλογισθούν αυτοπαράδοση παροχής υπηρεσιών και να υποβληθούν σε ασφαλιστικές εισφορές και παρακράτηση φόρου εισοδήματος και φπα.
  Κσθε ένσς που θα αναλαμβάνει ένα έδγο να καταγράφεται σε μητρώο εκτέλεσης του έργου και για συγκεκριμένη οικοδομή ή σούδα ή δρόμο.
  Η κρατική δαπάνη που θα γίνει και η ιδιωτική θα πρέπει να υποβάλλονται στην νομιμότητα.
  Όποιοι απ την περιοχή υπεξαιρούσαν νερό με λαθραίες παροχές ή δεν πλήρωναν δημοτικά τέλη με νοινή παροχή σε πλείονα του ενός σπιτιού, να εξαιρεθούν της κρατικής βοήθειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.