Θωμάς Νιτσοτόλης στον Prisma 91,6:” Από την προσωπική μας στάση και υπευθυνότητα εξαρτάται η επιστροφή στους κανονικούς μας ρυθμούς.”


Ο λοιμωξιολόγος Θωμάς Νιτσοτόλης μίλησε στον Prisma 91 6 για τον κορονοϊό και όλα όσα ζούμε το τελευταίο διάστημα.

“Ο ιός αυτός μεταδίδεται με αεροσταγονίδια, τα οποία όταν μιλάμε, βήχουμε ή φτερνιζόμαστε εκπαιδεύονται σε μία απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων και μετά λόγω της βαρύτητας πέφτουν κάτω.

Το πιο αποτελεσματικό μετρό προστασίας και θεραπευτικό όπλο είναι να τηρούμε τα μέτρα αποστάσεως, δηλαδή κοινωνική αποστασιοποίηση όπως πολύ καλά η κυβέρνηση τονίζει σε κάθε της ενημέρωση, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να βλέπουμε τις απαράδεκτες εικόνες στις τράπεζες με το συνωστισμό.

Πρέπει να απέχουμε τουλάχιστον 2,5 μέτρα ο ένας από τον άλλον, η μάσκα την οποία φοράμε δεν είναι για να προστατεύσει εμάς αλλά εμείς για να μην εκπέμπουμε το λεγόμενο “αεροζόλ” στο οποίο ενδεχομένως να υπάρχει ο ιός και ευτυχώς τα σταγονίδια λόγω βαρύτητας δεν μπορούν να πάνε πάνω από 2 μέτρα και πέφτουν στο έδαφος.

Στην Ιατρική είναι καλύτερο να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις, παραμένοντας στο σπίτια μας μειώνουμε την πιθανότητα εκθέσουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους  λοιπούς συμπολίτες μας στον κορονοϊό, καθώς μην ξεχνάμε ότι στην πλειάδα των περιπτώσεων οι περισσότεροι θα νοσήσουμε σχεδόν ασυμπτωματικά, με μία ήπια ρινική συμφόρηση, ενόχληση στο λαιμό, ήπιο βήχα και ειδικά αν κάποιος είναι νέος να μη δώσει ιδιαίτερη σημασία.

Εκεί παίζεται το παιχνίδι καθώς αν θέλουμε να επιβραδύνουμε στην μετάδοση το περιστατικών, γιατί έτσι από φορτίζουμε το εθνικό σύστημα υγείας, την κοσμοσυρροή στο νοσοκομείο, δίνουμε χρόνο να περιθάλψουμε πολύ πιο αποτελεσματικά τους συμπολίτες μας και ταυτόχρονα κερδίζουμε τον απαραίτητο χρόνο που χρειαζόμαστε, γιατί επιστημονική έρευνα τρέχει καθημερινά και αυξάνουν οι γνώσεις μας όσον αφορά το συγκεκριμένο ιό.”

Άρα ξεκινώντας σαν πυλώνα θεραπείας μένουμε στα σπίτια μας, βοηθάμε το εθνικό σύστημα υγείας να αντέξει και δίνουμε όλο το χρόνο που χρειάζονται οι Έλληνες αλλά και επιστήμονες της παγκόσμιας κοινότητας, να βρούμε τρόπους και να παρέχουμε όλα αυτά που χρειάζεται ο κάθε συμπολίτης μας.

Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε είναι ότι για εμάς οι ασθενείς δεν είναι νούμερα, τους διεκδικούμε όλους και ιδιαίτερα την  τρίτη ηλικία η οποία μας στήριξε στα δύσκολα χρόνια.

Στο ερώτημα για το πότε θα δούμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της καραντίνας που βρισκόμαστε, απάντησε ότι προφήτης κανείς δεν μπορεί να γίνει. “Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να πω είναι πως αν τηρούμε τα μέτρα υγιεινής και από μόνος στο σπίτι, είναι βέβαιο ότι θέλουμε να κάνουμε επίπεδη την καμπύλη της αύξησης, για τους λόγους που προανέφερα.

Πόσο μένουμε σε καραντίνα, επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, περιορίζουμε την ευρεία εξάπλωση της στην κοινότητα και τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Το αν θα έχουμε την άνοδο αυτό θα είναι προφητικό, όμως πιστεύω ότι εδώ δεν έχει λόγο η τύχη, αλλά η προσωπική στάση και υπευθυνότητα του καθενός.”

About Ομάδα Σύνταξης 28428 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Η προσωπική υπευθυνότητα ώς αρετή είναι ο μεγάλος ιδεολογικός και οολιτικός και κοινωνικός αντίπαλος της ιδεολογίας και της πρακτικής όπου εφαρμόστηκε της αριστεράς.
    Η αριστερά ώς ιδέα και μόνο δομήθηκε πάνω στην προοπτική της αποσάθρωσης της ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.