Θεόδωρος Κουτρούκης στον Prisma 91,6:«Η τρομοκρατία δεν αποτελεί άλλοθι για ξενοφοβία»


«Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα δοκιμάζει τον ουμανισμό μας, τους θεσμούς της δημοκρατίας αλλά και την ικανότητά μας να αναζητούμε καινοτομικές λύσεις σε ακανθώδη προβλήματα.

»Κι όλα αυτά ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση βαδίζει αβέβαια προς το μέλλον της, μολονότι καμιά φορά αυτή η πορεία ομοιάζει με επιστροφή στο παρελθόν…», τονίζει ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θεόδωρος Κουτρούκης στον Prisma 91,6.

«Σε καμία περίπτωση η τρομοκρατία δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για ξενοφοβικές εκφάνσεις. Επειδή, όπως πάντοτε συμβαίνει στις περιπτώσεις τρομοκρατικών επιθέσεων στην καρδιά της Ευρώπης και όχι μόνο, έχει ήδη ξεκινήσει η φιλολογία-θρίλερ για τα -προαναγγελθέντα- εγκλήματα των προσφύγων, ας θωρακιστούμε με κριτική σκέψη, εφαρμόζοντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου!», επισημαίνει, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει τεκμηριωμένη απόδειξη ότι Σύροι και Ιρακινοί είναι εγκληματικά στοιχεία περισσότερο από άλλες εθνικότητες.

Στις δημοκρατικές και φιλελεύθερες κοινωνίες δικαίου, κανένας δεν χαρακτηρίζεται εκ των προτέρων ένοχος για το χρώμα της επιδερμίδας, τη θρησκεία ή τη φυλή του».

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας για το θέμα των προσφυγικών ροών, ο επίκουρος καθηγητής μιλά για μια ιδιότυπη «γραμμή Μαζινό»:

«Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τη διευθέτηση του ζητήματος των προσφύγων δεν είναι σε καμία περίπτωση πανάκεια. Αποτελεί μια προσωρινή λύση ανάγκης εν μέσω ευμετάβλητων πολιτικών ισορροπιών και ποικιλόχρωμων σκοπιμοτήτων.

Από τη μία πλευρά δίνει ένα σαφές στίγμα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα είναι πλέον ένα ευρύ πεδίο υποδοχής των κατατρεγμένων της Γης, αλλά η παροχή ασύλου στους πρόσφυγες θα υπόκειται σε ποσοτικούς περιορισμούς.

Μπορεί αυτή η εξέλιξη να αποτελεί υποχώρηση έναντι των ευρωπαϊκών ουμανιστικών ιδεωδών, όμως είναι συμβιβασμός με την κοινή γνώμη κυρίως των χωρών της Βόρειας Ευρώπης και του Βίζεγκραντ.

Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία στέλνει το μήνυμα ότι η συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, ώστε να κλείσει η στρόφιγγα των προσφυγικών εισροών από το Ανατολικό Αιγαίο, αποτελεί βραχυπρόθεσμα τη μόνη ρεαλιστική λύση στο ζήτημα αυτό.

Οι ευφάνταστες εναλλακτικές λύσεις, όπως η δημιουργία μιας νέας “γραμμής Μαζινό” με την τοποθέτηση κεφαλών χοίρων στις ακτές των ακριτικών νησιών, ώστε να παρεμποδιστούν οι “αποβάσεις προσφύγων” -που πρέσβευαν ορισμένοι- μάλλον έχουν απορριφθεί ως μη ρεαλιστικές. Ασφαλώς, η εφαρμογή της συμφωνίας θα καταδείξει και τον βαθμό αποτελεσματικότητάς της…», τονίζει ο κ. Κουτρούκης.

Σχετικά με τις κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις του προσφυγικού ζητήματος για τη χώρα μας, μιλά για την αναγκαιότητα διαχείρισης με μακροχρόνιους σχεδιασμούς:

«Η χώρα μας θα υποχρεωθεί να ζήσει με τη διέλευση ή/και την τουλάχιστον βραχυχρόνια παραμονή των προσφύγων. Ο φόβος μπροστά στο διαφορετικό, όπως εκφράζεται και σήμερα από μερίδα Ελλήνων, είναι σε έναν βαθμό κατανοητός.

Ως προς αυτό, κυρίως απαιτούνται δράσεις συμφιλίωσης των προσφυγικών πληθυσμών με τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας με ανάλογες κυβερνητικές και αυτοδιοικητικές πολιτικές στρατηγικής διαχείρισης αλλά και δράσεις εθελοντισμού, κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την επαρκή διαχείριση από μεριάς Ελλάδας ενός εξαιρετικά πολυσύνθετου ζητήματος».

«Ας μην ξεχνάμε», καταλήγει ο Θ. Κουτρούκης, πως «οι πρόσφυγες δεν είναι εχθροί μας. Η κλαγγή των όπλων στη Συρία τούς ώθησε να αναζητήσουν μια ασφαλέστερη ζωή σε περιοχές χωρίς πόλεμο και με ευκαιρίες. Οι περισσότεροι δεν έχουν καμιά διάθεση να παραμείνουν στην Ελλάδα της ύφεσης».

About Ομάδα Σύνταξης 28428 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.