Θανάσης Καββαδάς στον Prisma 91,6: “Στόχος μου τα επόμενα χρόνια να μπουν οι βάσεις πάνω στις οποίες θα θεμελιωθούν έργα που θα αλλάξουν την όψη της Λευκάδας.”


Εφ’  όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στον Prisma 91,6 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη, ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς.

Απαντώντας στο ερώτημα για ποιο λόγο η χώρα μπήκε σε δεύτερο  lockdown, απάντησε ότι το πρώτο lockdown είχε εξαιρετικά αποτελέσματα στο θέμα αντιμετώπισης της επιδημίας όμως καταστροφικά στο θέμα της οικονομίας.

“Μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται να έχουν χαθεί συνολικά 40 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο από τις επιχειρήσεις χωρίς να υπολογίζουμε τις απώλειες στα κρατικά έσοδα.

Η οικονομία μας από εκει που αναπτυσσόταν γύρισε σε ύφεση που εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου έπειτα και με το δεύτερο lockdown θα φτάσει στο 10%.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η κυβέρνηση έπρεπε να σταθμίσει κάποιους παράγοντες. Με δεδομένο ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης το πρώτο κύμα του ιού είχε εκμηδενιστεί πάρθηκε η πρώτη στρατηγική απόφαση που ήταν να ανοίξει ο τουρισμός.

Έγιναν test στα σημεία εισόδου της χώρας μας, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με ελάχιστα κρούσματα, για τα οποία υπήρξε υποδειγματική διαχείριση με τα ξενοδοχεία καραντίνας.

Θέλω να θέσω ένα ρητορικό ερώτημα υπάρχει κανείς που υποστηρίζει ότι δεν θα έπρεπε να ανοίξει ο τουρισμός, να μην δουλέψουν τα ξενοδοχεία τα καταστήματα και εργαζόμενοι; Πιστεύω πως όχι ιδιαίτερα σε περιφέρειες όπως τη δική μας που η οικονομία μας εξαρτάται πάνω από 70% από τον τουρισμό.

Ακόμα και έτσι είχαμε απώλειες 13 δις σε σχέση με την περσινή χρονιά. Δηλαδή από 18 δις που είχαμε το 2019 από τον τουρισμό, φέτος υπολογίζουμε ότι θα πιάσουμε μόλις 5 δις. Υπάρχει κενό 13 δισεκατομμυρίων, οπότε η απόφαση αυτή ήταν σωστή και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι μέσα στο καλοκαίρι δεν είχαμε αύξηση κρουσμάτων.

Η αύξηση ξεκίνησε πριν περίπου 1,5 μήνα τον Οκτώβρη μήνα. Μην ξεχνάμε πως έπειτα από το lockdown ο κόσμος και ιδιαίτερα οι νεότερες ηλικίες, διψούσαμε όλοι για ελευθερία. Αυτό είναι βέβαιο ότι δεν βοήθησε στην περιστολή της διασποράς.

Η δεύτερη απόφαση της κυβέρνησης ήταν να λειτουργήσουν τα σχολεία και εκεί με απαραίτητα μέτρα και Οδηγίες σε εκπαιδευτικούς και στα παιδιά αλλά και σε οικογένειες πάρθηκαν μέτρα και προς αυτή την κατεύθυνση.

Μην ξεχνάμε ότι χάσαμε δύο μήνες την άνοιξη και ήταν αδύνατον να μην ανοίξουν τα σχολεία από τις 16 Σεπτεμβρίου και μετά.

Η τρίτη απόφαση της κυβέρνησης ήταν να μείνει ανοιχτή οικονομία, διότι η ύφεση μεγάλωνε και έπρεπε να ληφθούν μέτρα.  Ξεκινήσαμε τον Μάρτιο με 960 test και φτάσαμε σήμερα στα 25.000 τεστ και από κει πιστοποιήθηκε μία αύξηση κρουσμάτων.

Έπρεπε και πάλι να παρθούν μέτρα, να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιήθηκαν κάποια τοπικά lockdown έκλεισε και η εστίαση και φτάσαμε τώρα τις τελευταίες ημέρες στο γενικό lockdown το οποίο ήταν αναπόφευκτο.

Μην ξεχνάμε ότι στην Ιταλία καθημερινά υπάρχουν 25.000 κρούσματα ημερησίως και η Γαλλία 87.000 κρούσματα.

Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει τρεις προτεραιότητες, η πρώτη είναι να προστατέψουμε την υγεία των πολιτών και να είμαστε όλοι μαζί σόι μέχρι να έρθει το εμβόλιο που εκτιμάται στις αρχές του έτους. Η δεύτερη είναι να στηρίξουμε τους εργαζόμενους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να μην κλείσουν επιχειρήσεις, να μην χαθούν θέσεις εργασίας και αυτό το κάνουμε αξιοποιώντας και το τελευταίο ευρώ, όμως όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και καμιά οικονομία δεν μπορεί να λειτουργεί για ένα μακρύ χρονικό διάστημα επιδόματα.

Τρίτη προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε στους ρυθμούς ανάπτυξης, αξιοποιώντας και τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης και των χρημάτων που θα έρθουν στη χώρα μας 72 δις ευρώ.

Ήδη και για το δεύτερο lockdown έχουν παρθεί μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επειδή όμως μου δίνεται η ευκαιρία θέλω να αναφερθώ για τον νομό μου και να πω ότι μόνο για τις επιχειρήσεις της Λευκάδας μέχρι τις 6 Νοεμβρίου ως επιστρεπτέα προκαταβολή έχει δοθεί το ποσό των 9,5 εκ. ευρώ.

Παράλληλα μέσω του ταμείου εγγυοδοσίας και ΤΕΠΙΧ  2 τα οποία είναι δάνεια που παίρνονται από τις τράπεζες, ενώ έχουν γίνει αιτήσεις περίπου 95, έχουν εγκριθεί 64 και έχει δοθεί το ποσό των 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή στη Λευκάδα έχουν λάβει συνολικά ως αποζημίωση ειδικού σκοπού 3,5 ευρώ.

Θέλω όμως να επισημάνω ότι στην επιστρεπτέα προκαταβολή θα υπάρξει και τέταρτος και πέμπτος κύκλος επιχείρησης, το οποίο ποσό 50% θα είναι δωρεάν.

Επίσης να αναφερθώ στην δράση της περιφέρειας ιονίων νήσων η οποία δίνει 14 εκατομμύρια ευρώ σε όλα τα Επτάνησα και αυτά μη επιστρεπτέας προκαταβολής, δηλαδή δεν θα επιστραφούν τα ποσά και από ότι είχα μία συζήτηση μαζί της υπάρχει το ενδεχόμενο να διπλασιαστεί αυτό το ποσό.

Ο κύριος Καββαδάς διευκρίνισε ότι το ποσό των 800 ευρώ θα δοθεί για ένα μόνο μήνα και δεν σημαίνει ότι στο ενδεχόμενο που μπορεί να μείνουμε παραπάνω κλεισμένοι θα πάρουμε το ίδιο ποσό.

“Ωστόσο για άλλη μία φορά πρέπει να επαναλάβω ότι αυτή τη στιγμή προέχει να κάνουμε υπομονή, έχει ανακοινωθεί ότι έχει βρεθεί το εμβόλιο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε τα μέτρα και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό.

Αυτό που προέχει είναι να μπορέσουμε να μείνουμε υγιής και να πάρουμε όλα τα μέτρα τα οποία χρειάζονται για την προφύλαξη μας αλλά και των ανθρώπων που είναι δίπλα μας αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.”

Ο βουλευτής Λευκάδας αναφερόμενος στους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στο Εθνικό σύστημα υγείας, ανέφερε ότι από 88.690 επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στο Εθνικό σύστημα υγείας το 2019, τον Σεπτέμβριο του 2020 φτάσαμε στους 100984, ως απάντηση του Σύριζα ότι έχουμε λιγότερους κατά 5.000.

Όσον αφορά τις μονάδες εντατικής θεραπείας, τον Ιούνιο του 2019 είχαμε 557 και φτάσαμε σήμερα να έχουμε 1104 κλίνες, αυξήσαμε δηλαδή τις μονάδες εντατικής θεραπείας κατά 547 και σύντομα όπως είπε ο υπουργός υγείας θα προστεθούν και άλλα 234 κρεβάτια έως το τέλος του χρόνου.

Θέλω να πω ότι τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχε μόνο η εποχική γρίπη οι αναμονές στις μονάδες εντατικής θεραπείας ήταν 30 με 35 την ημέρα, ενώ αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε 323 κλίνες κενές, οι μισές είναι για σοβαρά περιστατικά εκτός covid και οι άλλες μισές για τον κορονοϊό.
Βέβαια γνωρίζουμε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας πιέζεται πάρα πολύ, όμως οφείλω να δώσω αυτές τις διευκρινίσεις.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς αναφέρθηκε αναλυτικά στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την στελέχωση του νοσοκομείου Λευκάδας, λέγοντας πως τα θέματα υγείας είναι πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης, αλλά και για τον ίδιον.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι για το 2020 πραγματοποιήθηκαν 107 γέννες στο νοσοκομείο συγκριτικά με το παρελθόν, καθώς για πάρα πολλά χρόνια οι συμπολίτες μας απευθύνονταν σε γειτονικά νοσοκομεία.

Ο Θανάσης Καββαδάς ανέφερε μάλιστα ότι τα 6 κρεβάτια της μονάδας εντατικής θεραπείας, οι αναπνευστήρες και τα μόνιτορ, τα οποία είχαν δοθεί δανεικά στο νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας έχουν επιστρέψει στο νοσοκομείο Λευκάδας.

Επίσης τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η εκπαίδευση νοσηλευτικού προσωπικού το οποίο εκπαιδεύεται στην Άρτα για να στελεχωθεί η μονάδα εντατικής θεραπείας και ο στόχος όλων αυτών των ενεργειών, μετά τη συνάντηση που είχα τις προηγούμενες ημέρες με το διοικητή του νοσοκομείου κύριο Μπάκαβο, είναι να ανοίξουν δύο κρεβάτια της μονάδας εντατικής θεραπείας, αρχικά όμως ως μονάδα αυξημένης φροντίδας και επιδίωξη μας είναι να ανοίξουν και κάποια κρεβάτια μονάδας εντατικής θεραπείας και στη Λευκάδα.”

Σχετικά με το προσωπικό του νοσοκομείου ήδη έχει προσληφθεί νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό το προηγούμενο διάστημα σε αριθμό 61 ατόμων και αναμένεται η πρόσληψη άλλων 33 ατόμων. Επίσης έχουν προσληφθεί και εννέα διασώστες για να στελεχώσουν για να στελεχώσουν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Το πολύ σημαντικό είναι ότι πριν λίγες μέρες δόθηκε παράταση στις συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού, σε Ιατρικό-νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό μέχρι 31 Οκτώβρη του 2021.

Επίσης δόθηκε παράταση και στο βοηθητικό επικουρικό προσωπικό όπως οι καθαρίστριες και το προσωπικό φύλαξης νοσοκομείων μέχρι 31/12 του 2021.

Όσον αφορά το θέμα των γιατρών, έχουμε αναφερθεί πολλές φορές ότι έχουν προκηρυχθεί 12 θέσεις γιατρών και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι την επόμενη εβδομάδα θα είναι στο νοσοκομείο Λευκάδας ένας μόνιμος παθολόγος, ενώ όλες οι άλλες ειδικότητες είναι στα συμβούλια κρίσεων.

Θέλω να διευκρινίσω ότι με την προηγούμενη κυβέρνηση για να γίνει μία πρόσληψη γιατρού απαιτούνταν περίπου ενάμισης χρόνος. Φανταστείτε ότι με την προκήρυξη του 2018 πήραμε τους γιατρούς πριν δύο μήνες.

Εμείς είχαμε υποσχεθεί ότι σε πέντε με έξι μήνες θα πάρουμε τους γιατρούς, πέρασαν οκτώ μήνες γιατί έχει αλλάξει το σύστημα και πάνε όλα μέσω πλατφόρμας και δεν ελέγχονται 1 προς ένα τα έγγραφα τα οποία καταθέτουν οι γιατροί και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα πάρουμε και τους άλλους 7 γιατρούς, γιατί ενώ οι θέσεις ήταν 12 στις τέσσερις θέσεις δεν βρέθηκε γιατρός να δηλώσω ενδιαφέρον να έρθεις στο νοσοκομείο Λευκάδας και αυτές είναι δύο θέσεις αναισθησιολόγου, ένας νεφρολόγος και ένας παθολόγος.

Οπότε από τους 12 θα πάρουμε τους 8 και αναμένουμε το πολύ μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου να έχουν έρθει και οι υπόλοιποι γιατροί, αν πάνε όλα καλά.

Έχει σημασία να αναφέρω ότι τον μήνα Μάρτιο, είχαμε αιτηθεί από το υπουργείο 25 επικουρικούς γιατρούς, εκ των οποίων οι πέντε ήταν εντατικολόγοι, εκμεταλλευόμενοι την πανδημία να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους γιατρούς, ωστόσο δεν υπήρξε ενδιαφέρον και από τους 25 πήραμε μόνο δύο, έναν μαιευτήρα και μία καρδιολόγο.

Έχουμε όμως ακόμα μία σημαντική εξέλιξη, καθώς έχει προκηρυχθεί ένας νέος διαγωνισμός για το νοσοκομείο Λευκάδας και έχουμε ζητήσει τρεις γιατρούς, έναν νεφρολόγο, παιδίατρο και παθολόγο.

Αυτή τη στιγμή έχουν υποβάλλει τα χαρτιά τους, υπάρχει ενδιαφέρον για αυτές τις ειδικότητες, οπότε πιστεύω ότι είναι θετικό πως θα έχουμε επιπλέον τρεις μόνιμους γιατρούς. Επίσης με διεκδίκηση θα πραγματοποιηθεί ένας νέος διαγωνισμός το επόμενο διάστημα και έχουμε συμφωνήσει με το Υπουργείο Υγείας ότι θα δοθούν κι άλλοι τρεις γιατροί για τις άγονες ειδικότητες που προέκυψε από το διαγωνισμό των 12 γιατρών.

Αν όλα αυτά υλοποιηθούν, μιλάμε ότι το νοσοκομείο Λευκάδας θα πάρει μία μεγάλη ανάσα.”

Αναφερόμενος στα κίνητρα που χρειάζονται οι γιατροί για να έρθουν σε νοσοκομεία της περιφέρειας,  ανέφερε: “Προχώρησα μαζί με άλλους δύο βουλευτές από τα Ιόνια νησιά από την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά σε αυτή την τροπολογία έτσι ώστε το νοσοκομείο Λευκάδας αλλά και τα δύο άλλα νοσοκομεία να ενταχθούν στην κατηγορία Α άγονων περιοχών και αυτό σημαίνει ότι τόσο το νοσοκομείο όσο και το κέντρο υγείας της Βασιλικής, το οποίο ήδη είναι κατηγορία Α, αναβαθμίζονται ως εργασιακός προορισμός για τους υποψήφιους γιατρούς, οπότε ένας γιατρός που θα έρθει με αυτή την τροπολογία που περάσαμε, θα λαμβάνει περισσότερα μόρια προϋπηρεσίας για τη μελλοντική επαγγελματική του εξέλιξη και πορεία και παίρνει επιπλέον ένα εφάπαξ ετήσιο επίδομα.

Θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο κίνητρο ώστε να έρθουν οι γιατροί στη Λευκάδα και να στελεχωθεί το νοσοκομείο και να το δούμε όλοι μας όπως το ονειρευόμαστε και να εξυπηρετούμαστε από αυτό.

Επίσης εδώ και τρεις μήνες έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά του κτιρίου του ΕΚΑΒ, ενώ όπως είπαμε έχουν προσληφθεί και νέα επικουρική διασώστες.”

Αναφορικά με την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Διοικητή του νοσοκομείου και την βούλησή της να αξιοποιήσει την περιουσία του νοσοκομείου, ο Διοικητής Με ενημέρωσε αναλυτικά για τα ακίνητα τα οποία υπάρχουν και στη Λευκάδα αλλά και στην Αθήνα.

“Μιλάμε για αγροτεμάχια, οικόπεδα, καταστήματα. Να φανταστείτε ότι στην Αθήνα υπάρχουν οικόπεδα και σπίτια σε σημαντικές περιοχές. Επίσης δεν γνώριζα και εγώ ο ίδιος ότι στην Γύρα έχουν πάνω από 300 στρέμματα.

Σε αυτό το οποίο εστιάσαμε ήταν να αξιοποιηθεί το ιστορικό ξενοδοχείο Αβέρωφ που είναι στην κεντρική αγορά Λευκάδας και είναι τόσα χρόνια εγκαταλελειμμένο.

Κλείνοντας την αναφορά μου για το νοσοκομείο Λευκάδας Θέλω να αναφερθώ στον προϋπολογισμό και να πω ότι φέτος ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου είναι υψηλότερος από κάθε άλλη χρονιά τα τελευταία πέντε χρόνια.”

Από το Μάιο μέχρι και σήμερα ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου έχει αυξηθεί 1 εκατομμύριο ευρώ, για τις ανάγκες του νοσοκομείου και επιπλέον στα χρήματα αυτά είναι και το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα ετών για την προμήθεια μηχανημάτων αιμοκάθαρσης.

Δεν θέλω να μπω στην διαδικασία και να επιρρίψω ευθύνες για την καθυστέρηση υλοποίησης αυτού του ζητήματος, όμως ο διαγωνισμός θα προχωρήσει και πιστεύω σε τέσσερις με πέντε μήνες το πολύ να έχουμε τα 15 Νέα μηχανήματα αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο Λευκάδας.

Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου Λευκάδας φτάσαμε να αγγίξει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, όταν τα προηγούμενα χρόνια το 2019 ήταν στα 3 εκατομμύρια, το 2018 στα δυόμιση, το 2017 και το 2016 στα δύο τετρακόσια κτλ.

Είναι πολύ σημαντικό και αυτό χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα ούτε με τους εργαζόμενους, αλλά και τις ανάγκες που έχει το νοσοκομείο και πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα και στηρίζει το νοσοκομείο μας.

ΘΕΑΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Αναφορικά με το θέατρο Λευκάδας το οποίο εντάχθηκε στη χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, ο βουλευτής Λευκάδας έκανε λόγο για ένα μεγάλο βήμα για να αρχίσουν τα έργα που θα ολοκληρώσουν το κτίριο και τους εξωτερικούς χώρους.

Με την ένταξη του θεάτρου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020 της περιφέρειας Ιονίων Νήσων εξασφαλίστηκαν πάνω από έξι εκατομμύρια ευρώ για να γίνουν όσα συμπληρωματικά έργα είναι σε εκκρεμότητα.

Στο σημείο αυτό θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω την περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Κράτσα που συνέβαλε η ίδια ώστε να διασωθούν τα χρήματα, τα οποία κινδύνευαν από πέρυσι τον Οκτώβριο να χαθούν, γιατί υπήρχαν κάποιες εκκρεμότητες στο φάκελο και τον κράτησε ανοιχτό ώστε να ενταχθεί πριν λίγες μέρες.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην υλοποίηση όσων είπαμε προηγουμένως και να γίνει το θέατρο ήταν η μεγαλύτερη εκκρεμότητα, η παραχώρηση του οικοπέδου στο δήμο Λευκάδας, καθώς αυτό ανοίγει το δρόμο για να μπορέσει να προχωρήσει η χρηματοδότηση και να υλοποιηθεί το έργο αυτό.

Ο κύριος Καλός, μου έστειλε αρχές Σεπτεμβρίου του 2019 ένα έγγραφο με το οποίο ζήταγε να γίνει παραχώρηση και πραγματικά με πολύ μεγάλο αγώνα υλοποιήθηκε αυτό το αίτημα στις 18 Δεκεμβρίου του 2019. Το διάστημα που πήραμε το έγγραφο κοινοποιήσαμε την παραχώρηση είναι τρεις μήνες και αυτό πρέπει να ακουστεί.

Όλο αυτό το διάστημα, με πίεση στον υφυπουργό κύριο Βεσυρόπουλο, στην γενική γραμματέα κ. Καλύβα, στο γραφείο του Πρωθυπουργού, αλλά και με ερώτηση μου στο ελληνικό κοινοβούλιο, κάναμε έναν διαρκή αγώνα για να παραχωρηθεί το οικόπεδο αυτό στο δήμο Λευκάδας.

Όταν μιλάμε για πίεση κυριολεκτώ για αυτό. Δεν μπορώ να σας περιγράψω την ικανοποίηση όταν μετά από όλο αυτό τον αγώνα ο υπουργός Εσωτερικών Κ Θεοδωρικάκος, αλλά και ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος, με κάλεσαν στο γραφείο τους για να παραστώ στην υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης, που παραχωρήθηκε το οικόπεδο αυτό στο δήμο Λευκάδας για 50 χρόνια.

Δρομολογήθηκε ένα έργο το οποίο ξεκίνησε από το 2002.

Στο σημείο αυτό θέλω να πω κάτι για την προηγούμενη δημοτική αρχή, γιατί το άκουσα στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, καθώς ο πρώην Δήμαρχος κύριος Δρακονταειδης ανέφερε ότι είχε στείλει ένα έγγραφο, στην κυρία Παπανάτσιου, αλλά και στη γενική γραμματέα, εγώ όμως τότε δεν είχα ενημερωθεί, θα μπορούσε να κοινοποιήσει και σε εμένα αυτό το έγγραφο, πέρασαν πέντε μήνες μέχρι τις εκλογές και το αίτημα αυτό δεν κατάφερε να λυθεί.

Θα μπορούσε από τη στιγμή που έκανε το έγγραφο, μέσα σε πέντε μήνες να έχει λυθεί το ζήτημα αυτό.

Επειδή δεν πρόλαβαν, απευθύνθηκαν στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στον κύριο Βεσυρόπουλο, δύο μέρες πριν αποχωρήσουν από τη δημοτική αρχή.

Η πρώην δημοτική αρχή, η νέα δημοτική αρχή και εγώ ισχυριζόμαστε το ίδιο πράγμα ότι η Νέα Δημοκρατία έκανε πράξη αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε, αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν πρόλαβε.

Βέβαια οι συμπολίτες μας αξιοποίησαν το έργο της προηγούμενης Κυβέρνησης και τοπικά και πανελλαδικά και αποφάσισαν ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην αντιπολίτευση και με βάση το δικό μας έργο Θα έρθει και η δική μας σειρά να αξιολογηθούμε στις επόμενες εκλογές.

Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω δημόσια, όχι μόνο τους υπουργούς που προανέφερα και υπέγραψαν την πράξη παραχώρησης, αλλά και τον Υπουργό Οικονομικών κ Σταϊκούρα, αλλά πάνω από όλα το γραφείο του πρωθυπουργού που είχε ανοιχτές πόρτες κι άκουγαν συνεχώς την επιμονή μας για να προχωρήσουμε στην παραχώρηση.

Θέλω να πω ότι είχαμε και μία πολύ καλή συνεργασία με το Δήμαρχο Λευκάδας κύριο Καλό και να ευχαριστήσω για άλλη μία φορά την κυρία Κράτσα που άφησε ανοιχτό το φάκελο, έτσι ώστε να μπορέσουν όποιες εκκρεμότητες να μπουν στο φάκελο Και να χρηματοδοτηθεί έτσι ώστε να υλοποιηθεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα πολιτισμού στη Λευκάδα.

Ελπίζω κάποιες μικρές εκκρεμότητες να ολοκληρωθούν και να συμπληρωθεί ο φάκελος έτσι ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός.

ΖΕΥΞΗ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής Λευκάδας και για το θέμα της ζεύξης του νησιού.

Η πραγματικότητα είναι ότι το έργο της ζεύξης πάγωσε επί κυβέρνησης Συριζα με συν ευθύνη της τότε Δημοτικής Αρχής που δεν το θεωρούσε προτεραιότητα για το νησί μας.

Να σας θυμίσω ότι 31/5 του 2016 έγινε ανάκληση και ακύρωση του τότε διαγωνισμού από το υπουργείο, ακριβώς γιατί το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας εξέφρασε αντίρρηση τόσο ως προς το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου.

Η απόφαση συγκεκριμένα ανέφερε τότε καθώς και το έγγραφο που πήγε στον Υπουργό, ότι ο καταστροφικός σεισμός της 17 Νοεμβρίου απαιτεί νέα ιεράρχηση και σχεδιασμό των απαιτούμενων έργων υποδομής της Λευκάδας.

Αυτό όμως που είναι σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι το θέμα της ζεύξης προχώρα και αυτό που μπορούμε να πούμε πλέον με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι η Λευκάδα θα αποκτήσει μόνιμη σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα και αυτό είναι είδηση.

Για το θέμα αυτό είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός προεκλογικά και δεν σας κρύβω ότι ήταν και δικός μου πρωταρχικός στόχος η υποθαλάσσια ζεύξη, οπότε η πολιτική βούληση της κυβέρνησης ήταν να λυθεί το ζήτημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις επαφές τα χρονικά διαστήματα στο υπουργείο Υποδομών, το Υπουργείο εξετάζει τρεις εναλλακτικές προτάσεις.

Η μία είναι η υποθαλάσσια ζεύξη που γνωρίζουμε όλοι. Δηλαδή υποθαλάσσια σήραγγα κάτω από το δίαυλο της Λευκάδας η οποία θα βγαίνει στην οδό Φιλοσόφων απέναντι από το ΚΤΕΛ, η δεύτερη είναι μία γέφυρα στο ίδιο σημείο με το σχεδιασμό της υποθαλάσσιας, που η γέφυρα αυτή θα είναι 1300 μέτρα, επάνω από το δίαυλο της Λευκάδας με συνολικό μήκος 3.090 μέτρα και η τρίτη είναι μία υπέργεια γέφυρα, που προϋποθέτει μία κατασκευή νέου οδικού τμήματος στην Ακαρνανική Ακτή μέχρι την Περατιά, που θα συνδέεται με τη Λευκάδα μέσω γέφυρας 1200m.

Η γέφυρα αυτή θα καταλήγει στο ύψος της επαρχιακής οδού Λευκάδας Νυδριού, κοντά στο Καλλιγόνι. Δηλαδή από την διασταύρωση του Καλλιγονίου προς το Νυδρί περίπου ένα χιλιόμετρο.

Αυτή τη στιγμή το θέμα της Αρχαιολογίας έχει λυθεί, ωστόσο στην επιλογή της λύσης δεν ξέρω αν θα παίξει ρόλο το κόστος γιατί έχω υπόψιν μου μία πρώτη μελέτη για το κόστος όμως, είναι μία σειρά από διαδικασίες.

Τον Οκτώβριο του 2019 το Υπουργείο Υποδομών, ζήτησε τη γνώμη του υπουργείου πολιτισμού, για το αρχαιολογικό ενδιαφέρον κάθε πρότασης και με αυτό θέλω να πω ότι δεν είναι κάτι απλό το να αποφασίσουμε σε μία μέρα και να πούμε ότι θέλουμε υποθαλάσσια η υπέργεια ζεύξη, αλλά γίνεται μία διαβούλευση.

Το Υπουργείο Πολιτισμού απευθύνθηκε σε τέσσερις αρχαιολογικές υπηρεσίες, την εφορεία αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, την εφορεία εναλίων αρχαιοτήτων, την εφορία Παλιοανθρωπολογίας, αλλά και την υπηρεσία νεωτέρων μνημείων και τεχνικών έργων, δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου.

Το σημαντικό είναι ότι μετά από χρόνο ρεκόρ και μετά από πιέσεις και οι τέσσερις υπηρεσίες απάντησαν και στις 26 Φεβρουαρίου του 2020, το Υπουργείο Υποδομών πήρε στα χέρια του την έκθεση αναλυτικής αρχαιολογικής τεκμηρίωσης, που απέκλεισε την υπέργεια γέφυρα από την Περατιά προς το Καλλιγόνι, διότι όπως ανέφερε βρίσκεται σε ζώνη υψηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και κατέληξε στην υποθαλάσσια ζεύξη.

Πριν από μία εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 6 Νοεμβρίου στην συνάντηση μου στο υπουργείο υποδομών έγινε ακόμα ένα βήμα για την οριστικοποίηση της πρότασης που θα προκριθεί. Η διεύθυνση συγκοινωνιακών Υποδομών υπουργείο Υποδομών, ολοκλήρωσε τον έλεγχο του φακέλου προκαταρκτικού προσδιορισμού περιβαλλοντικών απαιτήσεων και την υπέβαλε για αξιολόγηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πριν δύο μέρες αυτό χρεώθηκε σε υπάλληλο και Χθες μίλησα με τον αρμόδιο Υπουργό ώστε να επισπευσθεί αυτή η διαδικασία.

Αυτός ο φάκελος περιλαμβάνει τις προτάσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα εξετάσει το φάκελο θα κάνει παρατηρήσεις αν υπάρχουν και θα εγκρίνει την πρόταση που θα επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον και θα προτείνει τη λύση που προκρίνει. Βέβαια είναι πολύ νωρίς να συζητούμε αυτή τη στιγμή για οτιδήποτε έχει σχέση με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, όπως και είναι πολύ πρώιμο να συζητάμε για το κόστος.

Όπως όμως σας είπα προηγουμένως υπάρχει μία μελέτη και αυτό το οποίο φαίνεται είναι ότι η υποθαλάσσια ζεύξη είναι η πιο οικονομική λύση σε σχέση με τις άλλες δύο.

Επίσης δεν βλέπω να έχει πιθανότητες το σενάριο να γίνει μία υπέργεια γέφυρα στο σημείο που θα γίνει υποθαλάσσια.

Πρέπει ωστόσο να αναφέρουμε ότι με την ολοκλήρωση των δύο οδικών αξόνων “Άκτιο Αμβρακία” και του διπλού άξονα “Βόνιτσα Λευκάδα και Άκτιο Άγιος Νικόλαος” η αυξημένη κίνηση προφανώς θα πρέπει να εξυπηρετείται, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει με τη σημερινή κατάσταση και δεν θα πρέπει να περνάει το κέντρο της Λευκάδας, αλλά να παρακάμπτει την πόλη, οπότε αν δεν προχωρήσουμε στη ζεύξη θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Επειδή αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό για τους πολίτες του νησιού, θέλω να σας πω ότι το παρακολουθώ από κοντά από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου, είχα επαφές και με την προηγούμενη κυβέρνηση και με τον κύριο Σπίρτζη είχαμε συζητήσει πάρα πολλές φορές, αλλά και τώρα με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που έχω στενές επαφές με τον Υπουργό Υποδομών κύριο Καραμανλή, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα συζήτησα στο γραφείο τους και με τον Υπουργό ανάπτυξης και Επενδύσεων κύριο Γεωργιάδη, αλλά και με τον αναπληρωτή Υπουργό κ Παπαθανάση, για να διερευνήσουμε μαζί τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν.

Επίσης βρίσκομαι σε ανοιχτή γραμμή με το γραφείο του Πρωθυπουργού, καθώς πριν λίγες μέρες βρεθήκαμε τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ. Σκέρτσο και συζητήσαμε το ζήτημα αυτό και είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε συζητήσει και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος ενδιαφέρεται για τη ζεύξη της Λευκάδας.

Ο βουλευτής Λευκάδας απάντησε και στην κριτική της Νομαρχιακής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ για την πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε και σύμφωνα με την ανακοίνωση ιδιωτικοποιεί τα δημόσια έργα, ενώ γίνεται λόγος και για τα υδατοδρόμια, ισχυριζόμενη  ότι καλύπτονται οι πράξεις τόσο της περιφερειάρχη κ. Κράτσα, αλλά και του υπουργού κύριε Γεωργιάδη, κάνοντας αναφορά για υπερκοστολόγηση του έργου.

Ο κύριος Καββαδάς είπε ότι πρέπει να καταλάβει ο κόσμος τι εξυπηρετεί αυτή η τροπολογία και όχι απλά να γράφουμε δελτία τύπου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ακούσει, για την χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ; Δεν έχουν ακούσει ότι χάνουμε έτοιμα χρήματα γιατί οι τεχνικές υπηρεσίες στους δήμους και τις περιφέρειες δεν προλαβαίνουν να βγάλουν μελέτες; Το τωρινό ΕΣΠΑ πρέπει να κλείσει σε τρία χρόνια και αυτή τη στιγμή απορρόφηση στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι περίπου στο 37%.

Από το 2014, πασχίζουμε να απορροφήσουμε ως χώρα 21 δισεκατομμύρια ευρώ. Αφού δεν μπορούμε να απορροφήσουμε τα χρήματα αυτά μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει στα επόμενα χρόνια που θα πέσουν 72 δισεκατομμύρια μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του ταμείου ανάκαμψης;

Με αυτές τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα κινδυνεύουμε να χάσουμε κονδύλια και αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να είναι η χώρα έτοιμη να απορροφήσει τα 72 δισεκατομμύρια και σε αυτές τις πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση προστέθηκε και δική μου τροπολογία και είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλει στην καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων πού θα πάρουμε τα επόμενα 7 χρόνια.

Αυτή η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να συνεργάζονται με δίκτυα δήμων και περιφερειών.

Θέλω να τονίσω ότι δίνει τη δυνατότητα αυτό δεν σημαίνει ότι υποχρεώνει κανέναν.

Τα δίκτυα δήμων και περιφερειών είναι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες δημοσίου συμφέροντος και σε αυτά τα δίκτυα μπορούν να συμμετέχουν οι δήμοι και οι περιφέρειες, τα πανεπιστήμια, τα επιμελητήρια, οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ και αυτό έκανε η τροπολογία μου.

Επιτρέπει να ενεργούν ως αναθέτουσες αρχές για την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση δημοσίων έργων.

Σύμφωνα με το νόμο 4412 του 2016 περί Δημοσίων συμβάσεων αναθέτουσες αρχές μπορεί να είναι το κράτος, οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανισμοί δημοσίου δικαίου ή οι ενώσεις τους, επόμενους αναθέτουσες αρχές μπορούν να είναι μόνο δημόσιο οργανισμοί.

Αυτό έκανα για να διευκολύνω θεσμικά την τοπική αυτοδιοίκηση, να κάνουν συμφωνίες με δίκτυα ΟΤΑ, που έχουν τις μελέτες και την τεχνογνωσία, τις υποδομές να εκπονήσουν μελέτες και να υλοποιήσουν έργα να αποτελέσουν ένα εργαλείο στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Εγώ δεν θα σταματήσω να προσπαθώ για το καλύτερο και να αναλαμβάνω αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και να επιλύω προβλήματα όχι μόνο της Λευκάδας αλλά και όλης της Ελλάδας. Αν αυτό ενοχλεί τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.

Εγώ πιστεύω ότι οι πολίτες που ταυτίζονται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορούν να αξιολογήσουν τη δράση μου αντικειμενικά και με καλή πίστη, εδώ όμως είμαστε όλοι και θα κριθούμε.

Επειδή όμως δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη η αναφορά της ανακοίνωσης στην κυρία Κράτσα και την περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τα υδατοδρόμια και τον ισχυρισμό για υπερκοστολόγηση τους, όπως έγραψα στο δελτίο τύπου που είχα βγάλει, ο πρώην περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων είχε υπογράψει δύο έργα συνολικής αξίας περίπου 1.250.000 ευρώ για τους Παξούς με δικαιούχο το ΔΕΠΑΝ. Τότε αυτό το δίκτυο δεν ήταν ιδιωτικό; Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η μανία καταδίωξης όταν αυτή τη στιγμή αυτό το δίκτυο από ότι γνωρίζω, γιατί εκεί αναφέρεται ο κύριος Γαλιατσάτος, από τη στιγμή που το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από εννέα δημάρχους και έχει μέλη 103 δήμους και μία Περιφερειακή αρχή.

Επίσης αυτό το οποίο γνωρίζω και σε μία κουβέντα που έκανα με την περιφερειάρχη, είναι πως τα πράγματα δεν είναι συγκρίσιμα.

Άκουγα ότι με την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή το έργο θα στοιχίσει 700.000 ευρώ, ενώ με την τωρινή θα πάει 3.000.000, ωστόσο από ότι ενημερώθηκα δεν υπάρχουν μελέτες ύδρευσης και φωτισμού, δεν αναφέρεται μέσα ο ΦΠΑ, δεν υπάρχουν εξέδρες και δεν είναι σίγουρο ότι θα φτάσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Το ότι αυτή τη στιγμή είναι παραδοτέο θα υπολογιστεί και δεν έχουν γίνει ακόμα οι διαγωνισμοί. Ας τελειώσει αυτή η διαδικασία, να δούμε ακριβώς τι συμβαίνει και εδώ είμαστε να τα ξαναπούμε πάλι.

Απαντώντας στον Θανάση Περδικάρη ο οποίος μέσα από τη συνέντευξή του στον Prisma 91,6, υπογράμμισε ότι ο βουλευτής έκανε αντιπολίτευση στην πρώην δημοτική αρχή, απάντησε λέγοντας ” αλίμονο αν ο εκάστοτε δήμαρχος δεν εκμεταλλεύεται το βουλευτή.”

Παρά τις πολιτικές διαφωνίες που έχουμε, γιατί δεν έχουμε πάντα την ίδια άποψη στο πώς πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα στη Λευκάδα με τον νυν δήμαρχο έχουμε μία καλή συνεργασία και αυτό γιατί υπάρχει μία καλή πρόθεση και από τις δύο πλευρές παρά τις όποιες διαφωνίες, γιατί υπάρχει μία ειλικρινής πολιτική σχέση, κάτι που δεν μπορώ να πω για το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ακόμα και τώρα πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα ποιος λερώθηκε λερώθηκε.

Ο κύριος Περδικάρης αναφέρθηκε σε ένα σχόλιο  που θα έκανα με χίλιους πεντακόσιους μετανάστες που θα έφερνε η δημοτική αρχή σε συνεννόηση με το Υπουργείο και την κυβέρνηση και θα τους τοποθετούσε στην κατασκήνωση του Πασά.

Παρέπεμψε σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο του 2014 και αναφέρεται ότι ισχυρίστηκε εγώ αυτό το πράγμα. Εγώ αυτό δεν το είπα ποτέ και έχω στη διάθεση σας τα πρακτικά.

Το ερώτημα που είχα θέσει τότε στον τότε Δήμαρχο, επειδή ο τότε Υπουργός ο κύριος Δρίτσας είχε πει ότι θα διαχέονταν πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη την Ελλάδα και επειδή το διάστημα εκείνο η κοινωνία της Λευκάδας βοούσε από φήμες ότι 1.500 μετανάστες θα έρχονταν στις κατασκηνώσεις του Πασά, ήμουν τότε δημοτικός σύμβουλος και έκανα αυτό το ερώτημα στο δημοτικό συμβούλιο.

Αναρωτιέμαι δεν είναι θετικό για έναν δημοτικό σύμβουλο να μεταφέρει τις αγωνίες των πολιτών; Όποιο δημοτικό συμβούλιο και να παρακολουθήσετε, επικεφαλής  και δημοτικοί σύμβουλοι κάνουν ερωτήσεις και παίρνουν απαντήσεις από το Δήμαρχο. Δεν καταλαβαίνω πού είναι το μεμπτό, το ότι έκανα μία ερώτηση στον πρώην δήμαρχο κ. Δρακονταειδή;

Θέλω να πω ότι από τη στιγμή που εκλέχτηκα βουλευτής, πήγα πολλές φορές στο γραφείο του κυρίου Δρακονταειδή και του είπα και προσωπικά αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι πρόθεση μου είναι να συνεργαστώ με την δημοτική αρχή για να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τη Λευκάδα μη λένε λοιπόν ότι έκανα αντιπολίτευση στην τότε δημοτική αρχή.

Αντιπολίτευση έκανα μέσα στη βουλή και στην κυβέρνηση και διεκδικούσα συνεχώς και με ερωτήσεις για θέματα τα οποία απασχολούν τη Λευκάδα και πηγαίνοντας στα υπουργεία και διεκδικώντας ότι μπορούσα καλύτερο για τη Λευκάδα και πιστέψτε με ότι αν πηγαίναμε μαζί με τον τότε δήμαρχο θα είχαμε πετύχει πολλά περισσότερα, γιατί η κυβέρνηση τότε ήταν ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Δρακονταειδης ήταν πιο κοντά προς την κυβέρνηση.

Κλείνοντας την συνέντευξη αυτή απαντώντας στο ερώτημα ποιο είναι το όραμά του για τη Λευκάδα ο βουλευτής Λευκάδας απάντησε ότι η δική του λογική είναι να βάλει τις βάσεις πάνω στις οποίες θα θεμελιωθούν έργα που θα αλλάξουν την όψη της Λευκάδας.

Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα κάποτε θα τελειώσει και θέλω η Λευκάδα να  είναι έτοιμη για την επόμενη μέρα. Προσωπικά θέλω το νησί μας να γίνει ορόσημο και να εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, να έχει μία τοπική οικονομία που θα προσφέρει σταθερό και ικανοποιητικό εισόδημα σε όλους τους Λευκαδίτες.

Θέλω η Λευκάδα να είναι ο τόπος που θα ελκύει τους επισκέπτες και θα προσφέρει ποιότητα ζωής τους ντόπιους, ένα πρότυπο κοινωνίας, οικονομίας και ανάπτυξης.

Για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια η Λευκάδα έχει στο πλευρό της νέα κυβέρνηση που και θέλει και μπορεί να βοηθήσει το νησί μας να πάει μπροστά και αυτό το λέω με πάσα βεβαιότητα.

Τα επόμενα επτά χρόνια θα έχουμε μία χρυσή ευκαιρία για ανάπτυξη, υποδομές και επενδύσεις. Τα 72 δισεκατομμύρια του ταμείου ανάπτυξης και του νέου ΕΣΠΑ πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο για έργα που θα βελτιώσουν και την ποιότητα ζωής στο νησί αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης.

Πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι, οι φορείς, η πολιτεία, αλλά και η περιφέρεια και ο δήμος από όπου θα περάσουν τα περισσότερα τοπικά έργα για να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ανοίξει πόρτες για συνεργασία και συνδρομή στο κομμάτι και των μελετών και γενικά έχει διευκολύνει και θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες για υλοποίηση έργων.

Επαναλαμβάνω ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ.

Σε ότι αφορά τη Λευκάδα η κυβέρνηση έχει επί της ουσίας δρομολογήσει έργα που βάλτωναν επί δεκαετίες.

Έδωσε λύσεις στα σκουπίδια, προχωράει το θέατρο, ξεκόλλησε το αστυνομικό μέγαρο, τα μεγάλα οδικά έργα μπήκαν στην τελική ευθεία όπως για παράδειγμα η Αμβρακία οδός, θα ολοκληρωθεί ο δρόμος Βόνιτσας Λευκάδας και Άγιος Νικόλαος και όλοι αυτοί οι οδικοί άξονες θα έχουν τελειώσει το αργότερο το 2023, έργα που περιμένουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Σε ότι αφορά τις επισκέψεις μου στα υπουργεία ανάλογα με τα έργα που προκύπτουν κάθε φορά, έχω καταθέσει στο γραφείο του πρωθυπουργού ένα κατάλογο με όλα αυτά τα μεγάλα έργα τα οποία θεωρώ ότι είναι κοινή απαίτηση όλων των Λευκαδίων να υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια και θέλω να αναφέρω μερικά.

Υποθαλάσσια ζεύξη, η Μαρίνα στο Βλυχό, η Περιφερειακή οδός της πόλης Λευκάδας, η λειτουργία του Πανεπιστημιακού τμήματος, αφού βέβαια ολοκληρωθεί η επισκευή του κέντρου νεότητας που είμαστε πολύ κοντά να γίνει ο διαγωνισμός, η ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων παραλιακών οικισμών, όπως είναι η Νικιάνα, Λυγιά και Καρυώτες, η κατασκευή του αγωγού ύδρευσης από το Λούρο, ένα πολύ σημαντικό έργο που θα υδροδοτεί Άρτα Πρέβεζα και Λευκάδα και πιστεύω ότι θα λύσει ολοκληρωτικά το θέμα ίδρυσης του νησιού μας, η βελτίωση του δικτύου ύδρευσης στη Λευκάδα, η δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου, η μεταστέγαση των ειδικών σχολείων, νηπιαγωγείου- δημοτικού και ειδικού εργαστηρίου ΕΕΕΕΚ, λιμνοδεξαμενές στην Εγκλουβή και τη Βασιλική, η αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου, κατασκευή λιμενικής υποδομής για φιλοξενία κρουαζιερόπλοιο, η χάραξη νέου δρόμου από την διασταύρωση του Πόρου ως το μικρό γιαλό και άλλα τα οποία έχω στο μυαλό μου.

Εκείνο που μπορώ να κάνω και πράττω είναι να μεταφέρω τα αιτήματα της Λευκάδας, να διεκδικώ και να πιέζω για να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα στα οποία αναφέρθηκα.

Από κει και πέρα όμως δεν είμαι μόνος μου και ότι πετύχουμε θα το πετύχουμε μαζί και η κυβέρνηση και ο βουλευτής στο κομμάτι που του αναλογεί και η περιφέρεια και ο δήμος, καθώς έχουν την δική τους συμβολή ο καθένας.

Επαναλαμβάνω δεν πρέπει να χάσουμε τη Χρυσή Ευκαιρία που θα έχουμε τα επόμενα 7 χρόνια και είμαι βέβαιος ότι και τα επτά αυτά χρόνια η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει στο τιμόνι της χώρας για να βοηθήσει τόσο τη Λευκάδα αλλά και όλη τη χώρα να περπατήσει με σταθερά βήματα στο δρόμο της ανάπτυξης και της προκοπής για όλους.

Κλείνοντας να σας πω ότι θα εγκριθεί από το υπουργείο ανάπτυξης ένα αίτημα σχετικά με τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για οδοποιία στο νησί μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς η περιφέρεια βοηθάει πάρα πολύ και στο νοσοκομείο που δίνει χρήματα, όπως και στα νοσοκομεία των Ιονίων Νήσων και με τα έργα οδοποιίας που σας είπα, αλλά και σε ότι χρειαστεί είναι δίπλα μας ώστε να προχωρήσουν σημαντικά θέματα για το νησί μας.

About Ομάδα Σύνταξης 28408 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

3 Comments

 1. Με διάγγελμα ο πρωθυπουργός
  Γιατί δεν μειώνει
  α) τα τέλη κυκλοφορίας
  β) τον ενφια
  γ) την τιμή πετρελαίου θέρμανσης ( μειώνοντας τον εσωτερικό φόρο ) και του φυσικού αερίου και των ξύλων για καύσιμο
  δ) τα καύσιμα κίνησης
  ε) την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
  ζ) τα εισητήρια συγκοινωνικών
  η) τις τιμές των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των αναλωσίμων — έχει υποχρεωτική διαδικτυακή εκπαίδευση η χώρα )
  θ) την τιμή της τηλεφωνίας
  ι) τα ενοίκια κατοικίας
  κ) την δόση των δανείων ( εδώ γίνεται με κούρεμα του κεφαλαίου ) ή με μηδενισμό των επιτοκίων
  λ) τις τμές των προ’ι’όντων διατροφής , που εδώ και 5 μέρες ανέβηκαν , και ποτών και καφέ
  μ) τα δημοτικά τέλη
  ν) τις τιμές των αυτοκινήτων και συνεργείων ( κόβοντας τους φόρους ή επιβάλλοντας μείωση της αξίας του καθαρού προ’ι’όντος αν θέλουν να πουληθούν στην Ελλάδα.
  ξ) τις τιμές των ρούχων
  ο) τις ρυθμίσεις των φόρων
  π) τις ασφαλίστικές εισφορές
  ρ) τις τιμές των διοδίων ( στην Ελλάδα έχει 0,06 ευρω το χιλιομετρο και στην Ευρώπη 0,04 ).
  σ) τον φπα
  τ) το κόστος των τραπεζικών εργασιών
  υ) τις τιμές των υλικών και εργασιών οικοδόμησης
  φ) τις τιμές των πάρκινγκ
  χ) τις τιμές των επίπλων
  ψ) τις τιμές του νερού
  ω) και να κάνει ελέγχους απανταχού των ενοικίων που εισπράτονται και καταβάλλονται , και τι ισχύει με το 40% αν το εφάρμοσαν όλοι , και αν υπάρχουν μαύρα ενοίκια απ τα οποία κερδοσκοπούν και οι εκμισθωτές κύρια και οι μισθωτές.
  Ή μήπως μέσα σε αυτή την κατάσταση πρέπει να υπάρξει το επικοινωνιακό αντίδοτο για τα παραπέρα για να μην ασχοληθεί με το τώρα.
  Το 2020 θα πρέπει να μετρηθεί στο τέλος του έτους το διάστημα σε ημέρες που ήταν lockdown και να βρεθούν αναλογικότητες μειώσεων έστω. Διότι απλά η χώρα δεν λειτουργούσε.
  Ή μήπως η δημοκρατία έχει άλλο προσδιορισμό ώς οικονομική και φορολογική και εισοδηματική και τιμολογιακή ενεστωτική κατάσταση και προσδιορίζεται αλλέως ώς πολιτικός μελλοντικός επικοινωνισμός και εξαγγελίες .. προοπτικής ???

 2. Γιατί ο πρωθυπουργός δεν μπουζουριάζει στο κάγκελο τους φοιτητές κλπούς του προγράμματος erasmus μπύρες και άλλα ανεβαστικά των χτές κορονπάρτυ στην Βαλκανική τεταρτοκοσμική υποσαχάρια Θεσσαλονίκη??
  Τι σημαίνει φοιτητές erasmus κλπ κτης φοιτητικής πλάκας και σπουδαστικού καλαμπουριού , είναι υπεράνω των λοιπών πολιτών ??
  Το καλαμπουράκι και η νομιμοποιημένη αλητεία αυτών που βλέπουν την φοιτητική ιδιότητα ώς χρόνο για να κάνουν ότι θέλουν , καλά είναι να τελειώνει. Και σε μια Θεσσαλονίκη πιυ έχει πλέον γονατίσει απ τα κρούσματα πληθυσμιακά αναλογικά στη Ευρώπη.
  Οι φοιτητές δήθεν των προγραμμάτων Erasmus κλπ δεν είναι παρά τεμπελόσκυλα και γιαμπανάδες που θέλουν με βάση τα ταξίδια να μην ασχολούνται με τις σπουδές.
  Δηλαδή η κυκλοφορούσα στην Ευρώπη αλητεία.
  Και αν τους ανέχεται η Ευρώπη πρέπει να τους ανεχτεί η Ελλάδα και κάθε πόλη της.
  Και γιατί τυχαία πάνε στην μπαροβιακά αναγνωρίσιμη Θεσσαλονίκη , εξηγείται, σπ το ίδιο χτές κορονοπάρτυ όπως και πρίν λίγες μέρες στα πανεπιστημιακά προαύλια και στην κεντρική πλατεία.
  Και γιατί οι φοιτητές αυτοί εν μέσω κορονο’ι’ού με διαδικτυακή πανευρωπαικά εκπαίδευση βρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη ?? Για τον απλό λόγο ίφι δεν είναι φοιτητές .Και αυτό δεν θέλουν να το βλέπουν εν Ελλάδι.
  Στην μπουζού για κάποια χρόνια, σν είναι κάποιος ή κάποια φοιτητής να διαγραφεί οριστικά απ τα πανεπιστήμια , και να του αφαιρεθούν τα προνίμια του πολίτη ΑΦΜ ΑΜΚΑ και δικαίωμα εργασίας εφ όρου ζωής.
  Γιατί απ αυτούς τους αλήτες , τις επόμενες μέρες κάποιοι πολίτες θα κινδυνεύσουν ή θα διασωληνωθούν.
  Η δημοκρατία ή αρέσει ή δεν αρέσει ώς υποχρεώσεις . Και αν κάποιοι βλέπουν μόνο δικαιώματα στην δημοκρατία τότε υπάρχει το κράτος υπό οποιαδήποτε άλλη μορφή πλήν της δημοκρατικής.

 3. Να πας να καταθέσεις στεφάνι στο Πολυτεχνείο όπως ο αρχηγός σου και να σε χαίρονται οι ψηφοφόροι σου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.