Θανάσης Καββαδάς: «Με τις νέες αναβαθμίσεις, τα F-16 και τα Mirage θα σκεπάσουν με τα φτερά τους τον ουρανό του Αιγαίου»


Ομιλία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αναβάθμιση των F16, την τεχνική υποστήριξη των Mirage-2000 και τη συμφωνία για τα υποβρύχια πραγματοποίησε στο Κοινοβούλιο ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας κ.Θανάσης Καββαδάς.

Ο Βουλευτής τόνισε ότι η ανάγκη ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας γίνεται πλέον αντιληπτή από όλους και εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, καθώς η χώρα μας αντιμετωπίζει ευθεία απειλή έναντι των κυριαρχικών της δικαιωμάτων από την Τουρκία.

Είπε ότι το σύνθετο διεθνές περιβάλλον δεν επιτρέπει εφησυχασμό, παρόλο που η θέση μας ενισχύεται από διπλωματικά όπλα όπως η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, αλλά και το πρόσφορο έδαφος που υπάρχει για να αναπτύξει στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Επεσήμανε ότι η επίκληση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου δεν αρκεί, όταν η γείτονα περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο, κάτι που έγινε ξεκάθαρο και από την πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με την κατ΄ευφημισμόν κυβέρνηση της Λιβύης.

Τόνισε ότι για όλους τους παραπάνω λόγους πρέπει να υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να ενισχύσουμε τη μαχητική και αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, στόχος τον οποίο, όπως είπε, εξυπηρετεί το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την αναβάθμιση των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, σε συμφωνία με την εταιρεία Λόκχιντ, που προβλέπει τον εκσυγχρονισμό και την επιχειρησιακή αναβάθμιση των αεροσκαφών, καθιστώντας τα σχεδόν ισάξια με αεροσκάφη πέμπτης γενιάς όπως είναι τα F-35.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα πολλαπλά οφέλη που έχει η συμφωνία για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, η οποία θα αναλάβει να υλοποιήσει όλες τις φάσεις του προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των F-16 εδώ στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας έτσι ένα έργο εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, πράγμα σημαντικότατο για τη  βιωσιμότητά της, για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και για την παρακαταθήκη τεχνογνωσίας που θα αφήσει στην ΕΑΒ.

Αναφορικά με τα Mirage-2000 και τη βελτίωση του οπλικού τους συστήματος, ο Βουλευτής είπε ότι οι τρεις συμφωνίες για το δομικό μέρος, τα ηλεκτρονικά συστήματα και τον κινητήρα των συγκεκριμένων αεροσκαφών εξυπηρετούν την ενίσχυση της μαχητικότητας και της αποτελεσματικότητας των ενόπλων δυνάμεων σε βάθος επταετίας.

Για την συμφωνία για τη διευθέτηση της διαφοράς μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Τίσεν-Κρουπ και των Ελληνικών Ναυπηγείων, σχολίασε ότι λύνει ένα πρόβλημα δέκα ετών,  ενώ ιδιαίτερα θετική χαρακτήρισε και τη διάταξη με την οποία δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών των στρατιωτικών νοσοκομείων και του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

Θετική χαρακτήρισε τη διάταξη για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας και των Επαγγελματιών Οπλιτών που μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών,  αφενός εξασφαλίζουν την παραμονή στην ενεργό υπηρεσία, και αφετέρου την απρόσκοπτη προαγωγή των ανθυπασπιστών προέλευσης Εθελοντών Μακράς Θητείας, που κατατάχθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις από το 1985 έως το 1990, στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού και αντίστοιχα στους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς μέχρι τώρα, με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη μετάταξή τους έπιαναν τα ηλικιακά όρια που ισχύουν για τους υπαξιωματικούς και ανθυπασπιστές και αποστρατεύονταν πρόωρα.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Ο στόχος είναι, μέσα από αυτές τις αναβαθμίσεις, να πετούν τα F-16 και τα Mirage, σκεπάζοντας με τα φτερά τους τον ουρανό του Αιγαίου και υπερασπιζόμενα τον εθνικό εναέριο χώρο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Εθνική Άμυνα αποτελεί ένα πεδίο εθνικής ενότητας και ομοψυχίας και  δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις. Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να αποτελέσει σημείο σύκλισης όλων των πολιτικών δυνάμεων. Και δεν θέλω να πιστέψω κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιείτε προσχηματικά μια τροπολογία για να καταψηφίσετε ολόκληρο το νομοσχέδιο. Θα πρέπει με αίσθημα εθνικού καθήκοντος να δώσουμε όλοι θετική ψήφο επαυξάνοντας έτσι την ισχύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.»

About Ομάδα Σύνταξης 28505 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.