Συνάντηση πρωτοβουλίας κατοίκων ενάντια στις εξορύξεις με τον Δήμαρχο Λευκάδας


H Πρωτοβουλία Πολιτών Λευκάδας ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων συναντήθηκε με τον κ. Δράκονταειδη, Δήμαρχο Λευκάδας την Δευτέρα 13 Μάιου 2019.

Στη συνέχεια του αιτήματος που κατέθεσε την Πέμπτη 9/05/19, του παρουσίασε τις τεκμηριωμένες θέσεις της για την επικινδυνότητα των ερευνών και εξορύξεων στο Ιόνιο και τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν στο περιβάλλον, στην υγεία των Λευκαδιτών και στην οικονομική δραστηριότητα του νησιού.

Του ζητήσαμε να ξανασυζητηθεί το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο στις 20 Μάιου, η έστω και μετεκλογικά και να ζητήσει από την κυβέρνηση την κατάργηση του νόμου που επιτρέπει τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο από πετρελαϊκές εταιρείες. Ζητήσαμε να διοργανώσει μια ημερίδα συζήτησης με ανεξάρτητους επιστήμονες και με περιβαλλοντικές οργανώσεις για να ενημερωθούν οι Λευκαδίτες.

Ο Δήμαρχος αρνήθηκε το αίτημα μας για το επόμενο ΔΣ, θεωρώντας ότι έβγαλε την υποχρέωσή ενημέρωσης και διαβούλευσης απέναντι στους κατοίκους στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 14/07/2017, όπου μετά από την ενημέρωση και συζήτηση με καλεσμένους επιστήμονες (ένα εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ένα στέλεχος των ΕΛΠΕ, έναν σεισμολόγο, και δυο εκπρόσωποι του ΕΛΚΕΘΕ), το ΔΣ έβγαλε μια θετική απόφαση για τις εξορύξεις υπό όρους.

Στη πρόταση της διημερίδας ενημέρωσης, συμφώνησε να διοργανωθεί από τη Περιφέρεια, η οποία έχει την ευθύνη για το Ιόνιο.

Σε ερώτηση γιατί διαφοροποιήθηκε από την κοινή θέση των άλλων Δημαρχών των Ιονίων νησιών στο ΠΕΔΙΝ (καθώς και της Περιφέρειας που ήταν αρνητική στις εξορύξεις υπό προϋποθέσεις) απάντησε ότι η Ένωση δεν συνεδρίασε παρά μόνο τηλεφωνικά, ότι εκείνος δεν κινείται προεκλογικά και ότι έκανε την συζήτηση αυτή πριν δύο χρόνια. Παρέπεμψε την συζήτηση στο νέο ΔΣ τον Σεπτέμβριο, και μας διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν εξελίξεις σ’ αυτό το χρονικό διάστημα.

Μετά από τη συνάντηση, συζητήσαμε στην Ανοιχτή μας Συνέλευση την Δευτέρα 13/05/19, αποφασίσαμε ότι επιμένουμε να ζητούμε συζήτηση ξανά στο ΔΣ στις 20/05/19 με το αίτημα μας  και περιμένουμε απάντηση  από τους υποψηφίους  που έλαβαν το ίδιο αίτημα.

Ήδη η Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση «Σύγχρονη Λευκάδα» και το Αγωνιστικό ΜΈτωπο Λευκάδας Α.ΜΕ.Λ. δήλωσαν την αντίθεση τους στη διαδικασία εξόρυξης υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους.

Στις 15-5-2019 η ΕΛΜΕ σε Γενική της Συνέλευση τάχθηκε ενάντια στις εξορύξεις και ζητά να εντάξουν άμεσα το θέμα προς συζήτηση στο Δ.Σ, στηρίζοντας παράλληλα κάθε άλλη διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης των πολιτών και των κοινωνικών φορέων του τόπου.

Σάββατο 18-5-2019 και ώρα  18:30  θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνέλευση στο Ζ.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝνω

About Ομάδα Σύνταξης 28528 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.