Στέλιος Ρόκκος: Γίνεται μία τιτάνια προσπάθεια για να μη μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα “βοήθεια στο σπίτι”


Με ερώτηση του στον Πρόεδρο της ΔΕΠΟΚΑΛ Στέλιο Ρόκκο ο Κωνσταντίνος Γληγόρης, με αφορμή το γεγονός ότι είχε ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 50 χιλιάδων ευρώ, για να δοθούν τα αναδρομικά στους υπαλλήλους του προγράμματος “βοήθεια στο σπίτι” περίπου στα 1.000 ευρώ, καθώς και ένα ποσό της τάξεως των 300 ευρώ για την περίοδο του κορονοϊού με τη μορφή επιδόματος, αλλά και για κάποιες άλλες υποχρεώσεις.

Ζήτησε να μάθει αν τα χρήματα αυτά έχουν δοθεί, ώστε οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, αλλά και οι υποχρεώσεις της ΔΕΠΟΚΑΛ μπορώ να πληρωθούν και να πάρουμε το συγκεκριμένο βοήθεια από τη στιγμή που θα υπάρξει μία καθυστέρηση στις πληρωμές τους από την πρόσφατη ανανέωση των συμβάσεων τους.

 

Στην απάντηση του ο Στέλιος Ρόκκος ανέφερε ότι τον Απρίλιο του 2019 κοινοποιήθηκε μία δικαστική απόφαση πού έγινε κατόπιν αγωγής των εργαζομένων στην ΔΕΠΟΚΑΛ για καταβολή αναδρομικών επιδομάτων που καταργήθηκαν με το νόμο 4092 του 12.

“Το δικαστήριο δικαίωσε τους 62 εργαζόμενους με το ποσό των 178.104 ευρώ μαζί με τους νόμιμους τόκους.

Τότε διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, επί προεδρίας Θανάση Περδικάρη, αποφάσισε να μην ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης αυτής και σωστά έπραξε.

Με δεδομένο ότι η ΔΕΠΟΚΑΛ δεν είχε και δεν έχει ίδιους πόρους αλλά μόνο μέσω επιχορηγήσεων από προγράμματα αδυνατούσε να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο κόστος, με τον τότε Πρόεδρο κύριο Περδικάρη και το διοικητικό συμβούλιο, έκαναν αίτηση προς την διεύθυνση Οικονομικών του δήμου Λευκάδας και τον τότε δήμαρχο για την κάλυψη του ποσού μαζί με τους νόμιμους τόκους.

Εκτός από την δικαστική υποχρέωση των 178.104 με τις κρατήσεις είναι 204.000 ευρώ.

Εμείς αναλάβαμε την επιχείρηση και είχαμε πει στους εργαζόμενους και αφού γνωρίζαμε ότι 30 Σεπτεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις τους έπρεπε να πάρουν τα χρωστούμενα τους και αποφασίσαμε να δώσουμε όπως και πράξαμε μέσω τριών δόσεων μέχρι το τέλος της θητείας δηλαδή 30/9 και έχουμε δώσει μέχρι τώρα μιάμιση δόση.

Αυτά τα χρήματα τα πήραμε από την τακτική επιχορήγηση του δήμου.

Εμείς στις 15-09 πραγματοποιήσαμε μία σύσκεψη με τον κύριο Δήμαρχο, την προϊσταμένη των Οικονομικών Υπηρεσιών της ΔΕΠΟΚΑΛ, τον κύριο Δελαπόρτα διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Λευκάδας, για αυτή την έκτακτη επιχορήγηση και συνεχίζουμε να το κάνουμε.

Ωστόσο πρέπει να βγει μία κοινή υπουργική απόφαση η οποία θα λέει ότι επιχορηγεί η ΕΕΤΑ, οπότε θα επιχορηγήσει και όλες τις κοινωφελής επιχειρήσεις που έχουν το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι.

Προσπαθούμε με κάθε τρόπο και βρήκαμε ένα νόμο που λέει ότι οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα έχουν το δικαίωμα να καλύψουν δικαστικά έξοδα των νομικών τους προσώπων.

Το θέμα είναι πώς θα τα καταφέρουμε, εφόσον η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι κατά του δήμου, αλλά κατά της ΔΕΠΟΚΑΛ, οπότε προσπαθούμε να βρούμε τρόπο πώς ο δήμος θα μπει εγγυητής ώστε να εισπράξει τα χρήματα και εμείς να ανταποδώσουμε σε εργαζόμενους.

Ωστόσο στον νέο νόμο δεν γνωρίζουμε πόσα χρήματα μπορούμε να αντλήσουμε, καθώς γνωρίζαμε ότι στον νόμο 4735 οι δήμοι μπορούσαν να διεκδικήσουν 80 εκατομμύρια ευρώ και αυτό το αναφέρει ρητά το ΦΕΚ.

Είμαστε σε συνεννόηση τάχιστα να βρούμε λύση για να διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα.

Αναφορικά με τη συζήτηση που είχαμε με την οικονομική υπηρεσία του δήμου, εμείς θα ζητήσουμε τα χρήματα, όμως Υπάρχει ένα πρόβλημα καθώς η αποκεντρωμένη διοίκηση, δεν θα επιτρέψει χρηματοδότηση δικαστικών αποφάσεων από τους δήμους και προσπαθούμε να βρούμε ένα τρόπο να δούμε πώς μπορούμε να πάρουμε την επιχορήγηση από το δήμο, χωρίς να ακυρωθεί Η απόφαση από την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Να ξέρετε ότι γίνεται μία τιτάνια προσπάθεια για να μη μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι ειδικά στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι.

About Ομάδα Σύνταξης 28417 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Μην ξεχασεις να παρεις και ενα καινουργιο drone για την Δεποκαλ θα σου χρειαστει

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.