Σπύρος Λύγδας στον Prisma 91,6: “Οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν τους ικανούς και καθαρούς. Καθαρός δεν είναι αυτός που πλύθηκε, αλλά αυτός που δεν λερώθηκε ποτέ.”


Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 και στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Kουνιάκη, μίλησε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Ανεξάρτητης Αυτοδιοικητικής Κίνησης “Σύγχρονη Λευκάδα”, Σπύρος Λύγδας.

Σχετικά με την Λευκάδα και το πόσο μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, υπογράμμισε ότι θέλει μία συνεχή προσπάθεια, καθώς εκτίμησε ότι όλοι όσοι κατεβαίνουν υποψήφιοι με όλους τους συνδυασμούς θέλουν το καλό του νησιού, πιθανότατα με ελάχιστες εξαιρέσεις που μπορεί να έχουν ίδιον όφελος και ασχολούνται με τα κοινά, “γι’ αυτό είμαστε εδώ και ασχολούμαστε με τα κοινά για να πάει ο τόπος μας μπροστά.

Ο τόπος αυτός δεν ανήκει σε άλλους, ανήκει σε εμάς, εμείς πρέπει να τον κάνουμε καλύτερο γιατί εμείς τον ζούμε.

Όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, μιλούν συνέχεια για τον τουρισμό. Είναι πολύ καλός ο τουρισμός, συμφωνώ ότι ένα μεγάλο ποσοστό της οικονομικής ενίσχυσης του νησιού έρχεται από τον τουρισμό, όμως για να γίνει ένας τόπος ελκυστικός για τους τουρίστες, πρέπει πρώτα να είναι ελκυστικός για τους δημότες. Πρώτα  οι δημότες του νησιού πρέπει να  χαίρονται όλα τα καλά που προσφέρει ο τόπος, από το μοναδικό φυσικό κάλλος για το οποίο ευθύνεται η φύση και όχι εμείς, αλλά τις υποδομές εμείς θα τις φτιάξουμε, που ζούμε και εργαζόμαστε στη Λευκάδα και πού θέλουμε να πάμε τον τόπο μας ένα βήμα παραπάνω.

Εμείς δεν λέμε ότι θα κάνουμε τη Λευκάδα ούτε Παρίσι ούτε Μόντε Κάρλο, ούτε ξαφνικά θα ανακαλύψουμε την Αμερική, όμως θα κάνουμε πέντε πράγματα που είναι καλά για τον τόπο και τους δημότες και σε δεύτερο βαθμό για τους τουρίστες και την οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το Σπύρο Λύγδα, κάποια από τα προβλήματα της Λευκάδας προφανώς γίνονται την επόμενη μέρα το πρωί, αρκεί να υπάρχει η βούληση, και κάποια άλλα πρέπει να μελετηθούν, να τα γνωρίσουμε, να ωριμάσουν τα προβλήματα, για να ωριμάσουν ταυτόχρονα και οι λύσεις.

Αυτό που έκανε η παράταξη του Χαράλαμπου Καλού με τις ημερίδες ήταν πρωτοφανές για τον τόπο, δεν γνωρίζω αν έχει γίνει σε άλλους δήμους προεκλογικά για να ενημερώνονται οι πολίτες, αλλά και εμείς υποψήφιοι οι οποίοι είμαστε πολίτες και δεν λέμε ότι θα λύσουμε τα προβλήματα της Λευκάδας αν δεν τα γνωρίζουμε. Πρέπει πρώτα να μάθουμε τα προβλήματα, να τα μελετήσουμε και στη συνέχεια να υλοποιήσουμε τη λύση. Άρα σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να φανταστώ για ποιο λόγο γίνεται μία αρνητική κριτική ότι δεν μπορούμε να τα κάνουμε.

Ο δήμος Τρικκαίων δεν είναι πιο έξυπνος από εμάς, απλά προχώρησε πιο γρήγορα από εμάς, γι’ αυτό έχει φτάσει στο σημείο να έχει αποκτήσει την έξυπνη πόλη. Εμείς δεν μπορούμε από τη μια μέρα στην άλλη να το αποκτήσουμε, αλλά χρειάζεται να θέσουμε τις βάσεις και πιστεύουμε ότι αν μας εμπιστευτεί ο κόσμος της Λευκάδας, τα τέσσερα αυτά χρόνια που θα είμαστε στο τιμόνι του δήμου θα θέσουμε τις βάσεις και πέντε πράγματα που έχουμε οραματιστεί θα τα υλοποιήσουμε.

“Έγκειται στις επόμενες γενιές, στους επόμενους υποψηφίους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, να πάρουν αυτό που εμείς αφήσαμε σε έναν βαθμό και να το πάνε ένα βήμα παραπάνω, καθώς πρέπει συνέχεια να υπάρχει αυτό το τρέξιμο, αν μείνουμε στάσιμοι χάνουμε διπλό χρόνο καθώς τα πράγματα τρέχουν γρήγορα”.

Όπως ανέφερε ο Σπύρος Λύγδας την ημέρα που θα πάμε να ψηφίσουμε θα πρέπει όλοι να επιλέξουμε σωστά.

Όλοι αναφερόμαστε στο γενικότερο πολιτικό σύστημα, ότι φταίνε οι παλιοί, οι πολιτικοί και χρειάζεται να μπουν νέοι άνθρωποι με ιδέες, η απάντησή μου σε αυτό είναι “φέρτε τους” καθώς κανένας δεν θα έρθει από μόνος του. Εμείς ξεκινήσαμε σαν μία παρέα τεσσάρων πέντε ανθρώπων, όλο αυτό απλώθηκε και χτίστηκε ο συνδυασμός “Σύγχρονη Λευκάδα”. Είμαστε πρόθυμοι και βγήκαμε μπροστά στο να χρεωθούμε τα προβλήματα και να βρούμε τις λύσεις. Αν δεν βγούμε εμείς μπροστά και μένουμε στο να κρίνουμε μόνο, αυτό είναι κάτι πολύ εύκολο.

Είναι πολύ εύκολο να κάθεσαι στον καναπέ και να κρίνεις τους πάντες και τα πάντα, αυτό είναι το πιο εύκολο πράγμα πρέπει εγώ ο ίδιος να βγω μπροστά, να χρεωθώ το πρόβλημα, και να βρω τη λύση. Αν τα καταφέρω ο κόσμος θα μου πει ευχαριστώ αν δεν τα καταφέρω ο κόσμος θα μου πει ότι δεν ήμουν ικανός.

Η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα, καθώς πρόκειται και για ένα αξιακό πολίτευμα.

Στο τιμόνι του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου, δεν θέλουμε να είναι οι πιο ψηλοί, όμορφοι, δημοφιλείς, αυτοί που θεωρητικά ξέρουν τα πάντα, αλλά χρειαζόμαστε τον πιο ικανό και πιο κατάλληλο. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που είναι δημιουργικοί, που έχουν ιδέες, όραμα και που είναι έτοιμοι να διαχειριστούν τα πολλά προβλήματα του τόπου.

Μάλιστα στην “κατηγορία” που ακούω από πολλούς, ότι με το σύστημα της απλής αναλογικής κατεβαίνουν πολλοί υποψήφιοι εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αρνητικό, απεναντίας θεωρώ θετικό το να κατεβαίνουν νέοι άνθρωποι που δεν έχουν ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση, δεν είναι πολιτικοί και θέλουν να ασχοληθούν. Είναι καλό για τον τόπο, δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον και ο καθένας έχει στο μυαλό του πέντε πράγματα που θέλει να αλλάξει.

Το στοίχημα της απλής αναλογικής, είναι ένα δύσκολο στοίχημα το οποίο εκτιμώ ότι θα κερδηθεί, ανέφερε ο Σπύρος Λύγδας, καθώς αυτά που ξέραμε με έναν εκλεγμένο Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο που είχε πάντα την πλειοψηφία, πρέπει να τα ξεχάσουμε όχι μόνο για τη Λευκάδα, αλλά για το 99% των δήμων της Ελλάδας.

Εκ των πραγμάτων καλούμαστε όλοι να βάλουμε νερό στο κρασί μας, να βρούμε τρόπους συνεργασίας, πρέπει να συνεργαστούμε και αυτό είναι καλό για οποιοδήποτε τόπο. Απλά σε αυτή την περίπτωση πρέπει και ο πολίτης  όχι μόνο αυτόν που θα επιλέξει να είναι επικεφαλής ή ο επόμενος δήμαρχος Λευκάδας, θα πρέπει και οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα επιλεχθούν και θα ψηφιστούν, να είναι ικανοί και έτοιμοι για συνεργασία και πάνω από όλα να είναι καθαροί.

Καθαρός δεν είναι αυτός που πλύθηκε, αλλά καθαρός είναι αυτός που δεν λερώθηκε και αυτή είναι η διαφορά, υπογράμμισε.

Ο κόσμος το πρώτο που περιμένει από μία δημοτική αρχή είναι να του λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας τα οποία τα βλέπουμε καθημερινά. Υπάρχουν προβλήματα με τα σκουπίδια, με τις λακκούβες στο δρόμο, ο δημοτικός φωτισμός είναι ελλιπής, είναι πράγματα για τα οποία δεν χρειαζόμαστε την έξυπνη πόλη για να τα λύσουμε, αλλά η έξυπνη πόλη θα έρθει και θα μας βοηθήσει ώστε να τα λύσουμε άμεσα, πιο έξυπνα, με το λιγότερο κόστος.

Δεν θέλουμε μια “έξυπνη πόλη”, για να λέμε ότι είναι έξυπνη πόλη η πόλη μας. Είναι απαράδεκτο το 2020 να μην χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, δεν έχουμε ανακαλύψει τον τροχό, ωστόσο πλέον πρέπει να πάμε τον τόπο μπροστά χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, γι’ αυτό και την παράταξή μας την έχουμε ονομάσει “Σύγχρονη Λευκάδα” γιατί αν γίνει σύγχρονος ο δήμος μας, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να το διαχειριστούν και να κάνουμε τον τόπο μας πολύ καλύτερο.

Το να διαχειριζόμαστε απλά ένα δήμο, δεν είναι αυτό που μας ταιριάζει, για την ιστορία μας, τον τόπο μας και την καταγωγή μας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να λύσουμε τα προβλήματά μας. Για παράδειγμα είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ένα ηλεκτρονικό πρωτόκολλο στον Δήμο Λευκάδας. Ακόμα και αυτό που εμείς λέμε στο πρόγραμμά μας να μην υπάρχει η εξυπηρέτηση του πολίτη, που με ένα τηλεφώνημα οποιοσδήποτε μπορεί να εξυπηρετηθεί. Δεν χρειάζεται να μπαίνουμε στην παλιά λογική, να απευθυνθούμε στον Πρόεδρο, τον Αντιδήμαρχο, να τηλεφωνήσουμε στον Δήμαρχο, πράγματα αδιανόητα για ένα δήμο σαν το δικό μας που θέλει να προχωρήσει μπροστά.

Στο ερώτημα ότι η έλλειψη προσωπικού πιθανότατα εμποδίζει τέτοιες πρωτοβουλίες, ο Σπύρος Λύγδας εκτίμησε ότι για να γίνουν αυτά υπάρχει το καλό και το κακό του τεχνολογικού άλματος, καθώς δεν χρειάζονται πολλά άτομα για να εξυπηρετούν σε μία τηλεφωνική γραμμή.

Ο δήμος πρέπει να αναδιαρθρώσει το προσωπικό του, κάτι που ζητάνε και οι ίδιοι οι υπάλληλοι, καθώς κανένας δεν είναι, ούτε γεννήθηκε τεμπέλης, όλοι οι άνθρωποι θέλουν να πάνε στη δουλειά τους και να προσφέρουν βάσει αυτού που αμείβονται και να κάνουν το καλύτερο δυνατό. Πρέπει να δώσουμε δουλειά στους υπαλλήλους για να δουλέψουν.

Οι εκλογές που ακολουθούν είναι αυτοδιοικητικές και πρέπει να επιλέξουμε τον καλύτερο για τον τόπο μας. Πρέπει να ξεχάσουμε τα χρώματα των κομμάτων, καθώς ένα από τα καλά της κρίσης ήταν ότι ξεχάσαμε τα πολιτικά χρώματα, αλλά το να είσαι ικανός, καθώς τότε θα μοχθήσεις μαζί με την ομάδα σου και θα βρεις λύσεις, πως το μουσείο “Άγγελος Σικελιανός” θα μπορεί να λειτουργεί και τα σαββατοκύριακα, πως τα σκουπίδια μπορούν να μαζεύονται από το Σάββατο το βράδυ με σκοπό την Κυριακή να ναι παντού καθαρά. Παντού υπάρχουν λύσεις, δεν ανακαλύπτουμε πρώτη φορά την Αμερική.

Γι’ αυτό το λόγο έδωσε το παρών και ο δημοτικός σύμβουλος Τρικκαίων, ένας νέος και μορφωμένος άνθρωπος. Κατάφεραν να οδηγήσουν το δήμο τους βήματα μπροστά, κάτι που δυστυχώς θα χρειαστούμε πολλά χρόνια για να το φτάσουμε. Αυτοί έκατσαν και σκέφτηκαν -και θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του- καθώς θυμάμαι ότι είχε αναφέρει στην παρουσία του, ότι όταν ξεκίνησαν αντιμετώπισαν τον δημότη ως πελάτη, καθώς σκέφτηκαν, αν δεν τον ικανοποιήσουμε θα φύγει και θα πάει στο διπλανό Δήμο. Αυτό ακριβώς πρέπει να δούμε και εμείς και να είμαστε σε μία συνεχόμενη εγρήγορση, δεν αρκεί να προχωράμε αλλά να τρέξουμε.

Το απαράδεκτο είναι να ζητήσεις την ψήφο του κόσμου, ο κόσμος να σε εμπιστευτεί να σε ψηφίσει κι εσύ να μην κάνεις τίποτα. Να μην πηγαίνεις καν στα δημοτικά συμβούλια. Να μην ασχολείσαι με τα προβλήματα. Δεν θέλουμε να είμαστε η επόμενη δημοτική αρχή, οι επόμενοι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, για να λέμε ότι κάτι είμαστε. Δεν έχουμε ανάγκη από καρέκλες. Θέλουμε να χρεωθούμε τα προβλήματα του τόπου και να βρούμε τις λύσεις. Δεν έχουμε ανάγκη από διαφήμιση και καρέκλες.

Σύμφωνα με τον ίδιο στα επόμενα τέσσερα χρόνια με βάση το πρόγραμμα της παράταξής τους “πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν, καθώς πολλά από αυτά τα οποία λέμε είναι τόσο απλά που θα γίνουν “με το καλημέρα” αν ο κόσμος μας επιλέξει. Από εκεί και πέρα υποχρέωση ενός δημάρχου και των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων δεν είναι μόνο το τώρα, αλλά και το αύριο. Γιατί θα πρέπει να παραδώσουν στον επόμενο μελέτες και πρόγραμμα, καθώς τα τέσσερα χρόνια είναι ένας αρκετά μεγάλος χρόνος, όμως στην Ελλάδα που ζούμε είναι δύσκολο για να γίνουν σημαντικά έργα. Από τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε με σκοπό οι επόμενοι να τα βρουν, να τα ετοιμάσουν και να τα υλοποιήσουν”.

Είμαι σίγουρος ότι αυτή τη φορά οι νέοι θα κινητοποιηθούν και ότι η συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές θα είναι μεγαλύτερη από κάθε φορά. Γιατί ήρθε η ώρα να σταματήσουμε όλοι να γκρινιάζουμε, ζήσαμε δέκα χρόνια κρίσης και ήρθε η ώρα να σταθούμε στα πόδια μας. Και για να σταθούμε χρειαζόμαστε βοήθεια, ένα χέρι να μας τραβήξει. Κι εμάς αυτό το χέρι θα μας το δώσουν οι δημότες της Λευκάδας, και περισσότερο οι νέοι άνθρωποι, τα νέα παιδιά που έχουν μεγαλύτερες ανησυχίες, μεγαλύτερα οράματα και αγνά οράματα.

Για το αύριο αγωνιζόμαστε. Δεν μας νοιάζει το παρελθόν. Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν και το μέλλον ανήκει σε μας.

About Ομάδα Σύνταξης 28546 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.