Σωτήρης Σκιαδαρέσης στον Prisma 91,6: ” Αν ερθουν μετανάστες και πρόσφυγες στην μικρή Λευκάδα πρέπει να σκεφτούμε αν θέλουμε να φτιάξουμε μια νέα Μόρια.”


Τις τοπικές εξελίξεις σχολίασε στο απογευματινό μαγκαζίνο ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σωτήρης Σκιαδαρέσης.

Αναφορικά με την πρόσφατη συνάντησή του με τον δήμαρχο Χαράλαμπο Καλό, υπογράμμισε ότι ένα πρόβλημα το οποίο πάντα βρίσκουμε μπροστά μας είναι ότι ο κάθε φορέας κάνει ενέργειες μόνος του χωρίς να υπάρχει ένας συντονισμός και αυτό  πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα.

“Πρέπει να καταλάβουμε ότι χρειάζεται να καθίσουμε να συζητάμε όλοι μεταξύ μας και να μην προσπαθεί ο καθένας να κάνει κάτι, έστω και για την δική του προβολή, καθώς πρέπει όλοι να καθίσουμε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε.

Ακόμα και για το θέμα των απορριμμάτων που είναι πολύ σημαντικό και πήρε το μεγαλύτερο κομμάτι της συνάντησης με τον δήμαρχο Λευκάδας, για να έχεις σωστό αποτέλεσμα πρέπει να αποφασίσουμε πρώτα τι θέλουμε.

Ο Σωτήρης Σκιαδαρέσης κράτησε αποστάσεις από την εκτίμηση του γενικού γραμματέα διαχείρισης απορριμμάτων Μανώλη Γραφάκου, ότι το εργοστάσιο της ΜΟΠΑΚ θα έχει ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια, λέγοντας ακόμα κι αν στα 3 χρόνια είναι έτοιμο πρέπει να δούμε τι κάνουμε με τα σκουπίδια που παράγουμε κάθε μέρα, αν συνεχίζεται η δραματοποίηση τους και τι τα κάνουμε.

Αναφορικά με το οικονομικό κόστος ή προσωρινής λύσης ο Σωτήρης Σκιαδαρέσης ανέφερε ότι πάντα η εύκολη λύση είναι η αύξηση των ανταποδοτικών τελών, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί πάντα με την εύκολη λύση, θέλοντας να ψάξουμε τις δύσκολες.

“Μία εναλλακτική είναι αυτό που γίνεται σε πολλές περιοχές της χώρας, ότι ένα μέρος του κόστους το επωμίζεται το κράτος, το θέμα είναι ότι πρέπει να δούμε πού θα πάνε τα σκουπίδια, υπάρχουν τρεις εναλλακτικές αν όμως εμείς δεν αποφασίσουμε, καθώς κάνει συναντήσεις ο δήμαρχος, κάνει συναντήσεις ο βουλευτής, κάνω συναντήσεις και εγώ, το θέμα είναι να συντονιστούμε και να αποφασίσουμε όλοι μαζί τι θέλουμε, γιατί σε κουβέντα που είχα εγώ με κάποιον κυβερνητικό παράγοντα, μου απάντησε να καθίσουμε πρώτα να βρούμε πού θέλουμε να πάμε τα σκουπίδια και στη συνέχεια να συζητήσουμε.

Αν ο καθένας ατομικά προκρίνει μία λύση και δεν καθόμαστε όλοι συνολικά να αποφασίσουμε ποια συμφέρει το νόμο και να πιέσουμε την κυβέρνηση, καθώς από όσο γνωρίζω όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά, όλοι θέλουμε το καλό του νησιού άρα πρέπει όλοι μαζί να αποφασίσουμε.”

“Οι περιοχές που θα πάνε τα απορρίμματα είναι τρείς, η μία είναι δίπλα μας στην Αιτωλοακαρνανία, η δεύτερη στα Γιάννενα και η τρίτη στην Κοζάνη πρέπει να δούμε ποια είναι η πιο οικονομική από τη στιγμή που θα πληρώνουμε και εμείς και να πιέσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.”

Στην επισήμανση ότι τα χρήματα από τα ανταποδοτικά είναι στα 200,000 ευρώ, ο καιρός και του αρέσει είπε ότι μπορούμε να βρούμε κι άλλα χρήματα, καθώς όταν στο σπίτι μας έχουμε κάτι έκτακτο ανοίγουμε και από τον κουμπαρά.

Στην συζήτηση με το Δήμαρχο Λευκάδας μιλήσαμε και για το πρόβλημα της “γλάστρας” που έγινε πολύ μεγάλο θέμα και εγώ θεωρώ ότι δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί όπως έγινε η όλη επιχείρηση, υπήρχαν και άλλοι τρόποι για να μην δημιουργήσουν και προβλήματα, καθώς όπως είπα και στον Δήμαρχο όσο δίκιο και αν έχεις για κάτι μπορεί να το χάσεις με τον τρόπο που το κάνεις.

“Θεωρώ ότι ήταν λάθος όλοι αυτή η κίνηση, όταν έχεις μία ομάδα επαγγελματιών οι οποίοι τράβηξαν τα πάνδεινα με την κατάσταση των απορριμμάτων όλο το καλοκαίρι, έχουν χάσει χρήματα, δεν μπορεί 15 μέρες πριν λήξει η τουριστική σεζόν να κάνεις αυτό το πράγμα, δεν είχε νόημα να γίνει δεν ήταν λογικό.

Θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η σεζόν και να γίνει στη συνέχεια μία συζήτηση με τους επαγγελματίες.”

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να έρθουν πρόσφυγες και μετανάστες στο Ιόνιο καθώς και στο νησί μας, απάντησε ότι πρέπει εκτός από τις ανακοινώσεις να δούμε και το Δια Ταύτα όταν ξεκινήσουν να έρχονται και να δούμε ποια θα είναι και απόφαση της περιφέρειας.

“Επειδή έχω παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια αρκετά το θέμα το μεταναστευτικό λόγω της ενασχόλησής μου με το προεδρείο νησιωτικών επιμελητηρίων εκπροσωπώντας τα επιμελητήρια του Αιγαίου που έχουν και το σημαντικότερο πρόβλημα το πρόβλημα έχει δύο αναγνώσεις.

Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν αντέχει άλλο η Λέσβος η Χίος και πρέπει να πάρουμε τους ανθρώπους να τους μεταφέρουμε κάπου αλλού, ωστόσο όταν το κάνεις αυτό πολύ απλά θα αδειάσει στο χώρο για να έρθουν οι επόμενοι. Επίσης όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες και δεν πρόκειται να τελειώσει η παραγωγή μεταναστών από την Αφρική για παράδειγμα καθώς είναι εκατομμύρια και πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δει πώς μπορεί να τους βοηθήσει στον τόπο τους.

Αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορείς να τους βάζεις σε πολύ μικρές περιοχές και σε πολύ μικρούς νόμους, καθώς ακόμα και αν έρθουν θα πρέπει να σκεφτούμε αν θα πρέπει να φτιάξουμε κάτι αντίστοιχο της Μόριας στην μικρή Λευκάδα.”

Αυτό το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και έπρεπε ως τοπική κοινωνία να το έχουμε συζητήσει χθες, να καθίσει η περιφέρεια Ιονίων Νήσων να συζητήσει μαζί με τους
φορείς και να συναποφασίσουμε τι θα κάνουμε, τον αφήσουμε πρώτα να έρθει το πρόβλημα και στη συνέχεια να κοιτάξουμε είναι λάθος.

Αναφορικά με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου και τις διαβεβαιώσεις ότι οι εταιρείες θα σεβαστούν το περιβάλλον ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου απέκλεισε τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι οι εταιρείες αυτές που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια δεν θα μπορέσει να τις ελέγξει σωστά η ψωροκώσταινα, όταν βρίσκεται σε οικονομικό πρόβλημα.

“Εγώ δεν θεωρώ ότι μπορεί να συμβεί κι αν το λέω εθελοτυφλώ. Εγώ δεν είμαι εναντίον των εξορύξεων πρέπει όμως όλοι να καθίσουμε και για αυτό το να καθίσουμε να συζητήσουμε και πριν από αυτό που έγινε στη Βουλή.

Ο βουλευτής Λευκάδας καλά έκανε και υπέγραψε γιατί ανήκει σε έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, όμως δεν είναι αυτή η λογική.

Έμαθα χωρίς να το έχω επιβεβαιώσει, ότι σε περίπτωση σεισμού η εταιρεία δεν φέρει ευθύνη, λέγοντας ότι ένα ατύχημα ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί, θέλω όμως να είμαι εξασφαλισμένος από την εταιρεία πως αν καταστραφεί ο τουρισμός στην Λευκάδα και το Ιόνιο, να βγει η πετρελαϊκή εταιρεία που θα έχει ασφαλιστεί και να πληρώσει.

Δεν το δέχομαι όμως να μην πληρώσεις σε μία σεισμογενή περιοχή. Εγώ πιστεύω ότι η κρατική μηχανή δεν θα μπορεί να ελέγξει τις εταιρείες αυτές, καθώς τίποτα δεν ελέγχεται σωστά στη χώρα μας.”

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 25561 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.