Καιρός: Ερχονται καταιγίδες – Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία


O μετεωρολόγος του Open TV, Κλέαρχος Μαρουσάκης, εξηγεί το φαινόμενο της «υπερκαταιγίδας» και συνιστά προσοχή για τις επόμενες ώρες (vid)

Kαιρός: Η φθινοπωρινή καταιγίδα που έπληξε την Αττική ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, με τις βροντές να κάνουν την εμφάνισή τους στον Αττικό ουρανό . Tα σύννεφα γέμισαν τον ουρανό και το φαινόμενο που ονομάζεται shelf cloud γέμισε με φωτογραφίες τα social media. Το έντονο μπουρίνι διάρκειας περίπου 15 λεπτών σάρωσε την Αττική, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα σε αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου. 

Ο μετεωρολόγος του Οpen TV Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί γιατί αυτό το ξαφνικό μπουρίνι είναι ένα πολύ συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια σύγκρουση πολύ ψυχρού με πολύ θερμού και πολύ υγρού αέρα. Αυτή η «βίαιη σύγκρουση» οδηγεί στην ανάπτυξη μια «υπερκαταιγίδας» όπως λέγεται στη Μετεωρολογία, και την ανάπτυξη ενός τύπου νέφους που μοιάζει με έναν τοίχο (shelf cloud) πάνω στην ατμόσφαιρα.

Καιρός: Τι είναι το shelf cloud, το μαύρο σύννεφο, που κάλυψε την Αττική (pics)

 

Αυτό συνέβη σήμερα στην Αττική, καθώς ψυχρή αέρια μάζα προερχόμενη από τη δυτική Ελλάδα κινήθηκε ανατολικά, κατάφερε και πέρασε την οροσειρά της Πίνδου, μπήκε στον Σαρωνικό, όπου συνάντησε πολύ θερμό και υγρό αέρα, έγινε η βίαιη σύγκρουση αυτών των ρευμάτων και αποτέλεσμα ήταν η ανάπτυξη της υπερκαταιγίδας. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί τα συγκεκριμένα φαινόμενα προβλέπονται δύσκολα. Η υπερκαταιγίδα, όπως εξηγεί, διαρκεί λίγο αλλά έχει μεγάλη ένταση.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open TV, από σήμερα το βράδυ περιμένουμε ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες που μπορεί να συνοδεύονται από χαλάζι στο Ιόνιο και στη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν υδροστρόβιλοι ή και ανεμοστρόβιλοι. Από την Παρασκευή το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ και κυρίως το πρωί του Σαββάτου, τα φαινόμενα θα περάσουν την οροσειρά της Πίνδου και θα επεκταθούν στην ανατολική πλευρά της χώρας, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία και τις Σποράδες. Το πρωί του Σαββάτου τα φαινόμενα θα πλήξουν το ανατολικό Αιγαίο, για αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πλημμύρες.

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Open και την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.