Πλοία: Σκέψη του υπουργείου να αυξηθεί η χωρητικότητα ακόμη και σε ποσοστό 80%


Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η χωρητικότητα των θέσεων στα πλοία για τις μετακινήσεις στα νησιά ακόμη και στο 70% με 80%, αφήνουν κύκλοι του υπουργείου Ναυτιλίας, τονίζοντας πως είναι κάτι που εξετάζεται σε συνεργασία πάντα με τους λοιμωξιολόγους.  Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα και ανάλογα με την πορεία της κίνησης και της ανάγκης της ακτοπλοΐας καθώς επίσης και τη συμμόρφωση των ταξιδιωτών στα μέτρα (και ειδικά των ηλικιωμένων) που έχουν μπει για την προστασία από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Εξάλλου, η άρση του περιορισμού για τις μετακινήσεις, που είχε αποφασιστεί, είχε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα μέχρι και τα μέσα Ιουνίου. Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, είχε κάνει σαφές το προηγούμενο διάστημα ότι θα επανεξέταζε το καθεστώς των περιορισμών στην ακτοπλοΐα.  Την ίδια στιγμή και οι ακτοπλόοι, από την πλευρά τους, είχαν ζητήσει την αύξηση του ελάχιστου αριθμού επιβατών σε ποσοστά της τάξεως του 70% με 80%, προκειμένου να είναι βιώσιμα τα δρομολόγια που θα εκτελούν προς τη νησιωτική χώρα. Η μείωση του ΦΠΑ, υπογράμμιζαν, δεν αρκεί για να καλύψει τις απώλειες που δημιουργήθηκαν από το δίμηνο lockdown και να ανακουφίσει τον κλάδο.

 

Ταυτόχρονα, η χρηματοδότηση των 15 εκατ. ευρώ που δόθηκε, όπως υποστηρίζουν, είναι κατώτερη των πραγματικών αναγκών των επιχειρήσεων.

«Οι Έλληνες ακτοπλόοι έχουν καταθέσει ήδη αίτημα αλλαγής του πρωτοκόλλου στους αρμόδιους φορείς, μαζί με συγκεκριμένες προτάσεις για τους κανόνες λειτουργίας των πλοίων και τον επιτρεπόμενο αριθμό επιβατών, προκειμένου να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και η προστασία της δημόσιας υγείας. Ειδικότερα στα ταχύπλοα έχουν ζητήσει καθεστώς ανάλογο των αεροσκαφών και στα συμβατικά πλοία να επιτρέπεται ένα άτομο ανά 2 τετραγωνικά μέτρα», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης.

Όπως λέει ο κ. Σακέλλης, πρόκειται για μια δίκαιη αναλογία γιατί σε κανένα άλλο μεταφορικό μέσο δεν προβλέπεται να βρίσκεται ένα άτομο σε δυο τετραγωνικά μέτρα. Επιπλέον, θα διευκολυνθούν οι μετακινήσεις στα νησιά καθώς «από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ενδέχεται να υπάρξει κάποια τουριστική κίνηση». «Με πληρότητα 50% που προβλέπει το πρωτόκολλο και δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και δεν θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε όλο τον κόσμο. Ούτε το 25% της κίνησης δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε», αναφέρει.

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27534 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.