ΝΑΡ: Αποχαιρετισμός στον αγωνιστή Μανώλη Γλέζο


Με θλίψη και συγκίνηση αποχαιρετούμε τον Μανώλη Γλέζο, που απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 98 ετών. Ο Μανώλης Γλέζος θα μείνει για πάντα στη μνήμη των αγωνιστών της Αριστεράς και του λαϊκού κινήματος για την μακρόχρονη πορεία του στο κίνημα και ειδικά για την κορυφαία πράξη αντίστασης, νύχτα 30-31 Μάη 1941, όταν μαζί με το συναγωνιστή του Λάκη Σάντα πήραν την πρωτοβουλία και κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη, εκφράζοντας το πιο μαχητικό πνεύμα λαού και νεολαίας. Η ενέργεια αυτή των δύο νέων κομμουνιστών ήταν από τις πρώτες αντιστασιακές ενέργειες στην Ευρώπη. Ειδικά οι νεώτεροι, δεν θα ξεχάσουν τη συμβολή του και στις σκληρές μάχες κατά της μνημονιακής καπιταλιστικής βαρβαρότητας, όταν παρά την ηλικία του βρισκόταν στις πρώτες γραμμές των διαδηλώσεων.

Η ζωή του Μανώλη Γλέζου αποτελεί μια βιογραφία της ίδιας της Αριστεράς στη χώρα μας. Μέλος της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ αργότερα, κρατούμενος και βασανισμένος πολλές φορές από γερμανούς ναζί, ιταλούς φασίστες και έλληνες συνεργάτες, μέλος του ΚΚΕ δημοσιογράφος και στέλεχος του «Ριζοσπάστη» στα δύσκολα χρόνια μετά την Βάρκιζα. Βουλευτής της ΕΔΑ το 1951, όντας κρατούμενος και διευθυντής της «Αυγής» το 1956. Συνολικά, ο Μανώλης Γλέζος καταδικάστηκε 28 φορές για την πολιτική του δραστηριότητα, από τις οποίες τρεις φορές σε θάνατο και παρέμεινε στις φυλακές 11 χρόνια και 5 μήνες και εξορία άλλα 4 χρόνια και έξι μήνες. Συνολικά, 16 χρόνια απ’ τη ζωή του. Αυτό ήταν το «ευχαριστώ» του μετεμφυλιακού κράτους στον αντιστασιακό.

Στη διαχρονική διαδρομή του Γλέζου εκφράστηκαν μια ηρωική πορεία αγώνων, θυσίας και σταθερής ένταξης στο στρατόπεδο της εργατικής τάξης, αλλά και όλες οι αντιφάσεις και η στρατηγική ήττα της αριστεράς και του παραδοσιακού κομμουνιστικού κινήματος. Αποτυπώνεται τόσο η κυριαρχία της λογικής του ΠΑΣΟΚ την περίοδο μετά την μεταπολίτευση και των «αριστερών κυβερνητικών λύσεων» την εποχή της κρίσης, όσο και η μαχητική διάθεση και η αγωνιστική στάση του στο κίνημα, η ενωτική του κουλτούρα. Ξεχωρίζει η άρνησή του να συμβιβαστεί με την υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ στα ευρωμνημόνια, η άρνησή του να ενταφιάσει το «Όχι» όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση Τσίπρα.

Ήταν σαν ο παλαίμαχος αγωνιστής να σφραγίζεται ξανά, σε μια κρίσιμη καμπή, από το ανυπόταχτο πνεύμα του νεαρού κομμουνιστή που έσκιζε τη σβάστικα.

Καλό ταξίδι Μανώλη Γλέζο, η αντικαπιταλιστική Αριστερά και το κομμουνιστικό κίνημα του μέλλοντός μας θα έχουν μαζί τους τα ασυμβίβαστα και δημιουργικά στοιχεία της ηρωικής γενιάς σας που τα έβαλε με θεούς και δαίμονες.

 

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση,

30 Μαρτίου 2020

www.narnet.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Το μεγαλύτερο μέρος της αριστεράς, όταν ο Γλέζος έβαλε υποψιότητα για Ευρωβουλευτής λέγανε: “” Τι θέλει τώρα ο Γλέζος ηλικιακά ?”:
    Και τούτο γιατί δεν τους άρεσε ότι σαν άνθρωπος ο Μανώλης Γλέζος δεν ήθελε να μπεί στην τάξη της ευρύτερης σχολιαστικής επιδοματικής καφενοβιακής κουλτούρας, αλλά έτρεχε αγωνιζόνταν στην καθημερινότητα με όσες δυνάμεις η ηλικία βιολογικά του επέτρεπε.
    Και όχι μόνο της αριστεράς αλλά και από όλους τους κομματικούς πολιτικούς χώρους αλλά απ την αριστερά περισσότερο στην καθημερινότητα.
    Είχε και έχει χρόνια γενικευτεί το κοινωνικό σύμπτωμα της εθελουσιότητος της καθιστικής κσι δη επιδοτούμενης και σε αυτό συμφωνούν όλοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.