Κορωνοϊός Έξαρση: Η ευθύνη «ρίχνεται» στους νέους


Ευθύνες αποδίδονται στη νεανική συμπεριφορά για την αναζωπύρωση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε ορισμένες χώρες.  Οι ισχυρισμοί λένε ότι οφείλεται εν μέρει στους νέους επειδή δεν προφυλάσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Είναι βέβαιο ότι ο ιός SARS-CoV-2 δεν συγχωρεί «χαλαρές» συμπεριφορές, χειραψίες, αγκαλιές φιλιά, συνωστισμούς, και το μόνο μέτρο που ανακόπτει τη διασπορά  είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

EUROKINISSI

Στην Ελλάδα πάντως η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα γνωρίζουμε ότι προέκυψε με το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν. Παρ΄ όλα αυτά, ιδιαίτερα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου καταγράφονται και τα περισσότερα κρούσματα λοίμωξης covid-19  η συμπεριφορά των νέων αρχίζει να προβληματίζει τους ειδικούς.

Πώς μπορεί να γνωρίζει κάποιος που θεωρείται «ορφανό» κρούσμα αν ήρθε σε επαφή με ταξιδιώτη;
Κι ενώ μιλάμε για «ορφανά» κρούσματα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, σε συζήτησή του με δημοσιογράφο του ΑΠΕ_ΜΠΕ αναιρεί αυτή την ορφάνια δηλώνοντας ότι: «τα νέα κρούσματα δεν προέρχονται αποκλειστικά από το εξωτερικό, αλλά σημαντικός αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν αναφέρουν επαφή με άλλον ασθενή ή ταξιδιώτη από το εξωτερικό. Αυτό ακριβώς υποδηλώνει την παρουσία του ιού SARS-CoV-2 στον επίνοσο πληθυσμό της χώρας και το δυναμικό εξάπλωσής του τόσο από συμπτωματικούς ασθενείς όσο και από ασυμπτωματικούς φορείς».

EUROKINISSI

Η καλοκαιρινή συμπεριφορά των νέων στο μικροσκόπιο των επιστημόνων
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι νέοι «δεν είναι άτρωτοι» απέναντι στην Covid-19 και πρέπει να τηρούν τις ίδιες προφυλάξεις με τον υπόλοιπο πληθυσμό για να προστατευτούν οι ίδιοι και να προστατεύσουν τους άλλους, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Το είπαμε και το ξαναλέμε: οι νέοι μπορεί να μολυνθούν, οι νέοι μπορεί να πεθάνουν, οι νέοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό», τόνισε.

«Η τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και κοινωνικής απόστασης από τους νέους είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αυτή η πληθυσμιακή ομάδα είναι συνηθέστερα ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική, ωστόσο οι νέοι είναι ικανοί να μεταδώσουν τον ιό σε επίνοσα άτομα. Βέβαια, οι νέοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η λοίμωξη COVID-19 μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία τους τόσο κατά την οξεία φάση της λοίμωξης όσο και με μακροχρόνιες επιπλοκές.

Επιπλέον, μια ήπια λοίμωξη σε ένα νέο άτομο δεν συνεπάγεται εξίσου ήπια λοίμωξη σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας στο στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, όπου η νόσος COVID-19 μπορεί να αποβεί θανατηφόρος. Επομένως, οι νέοι θα πρέπει να ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης στις απαιτήσεις των περιστάσεων», δήλωσε ο κος Δημόπουλος.

Δεν είναι δόκιμο να συζητάμε για δεύτερο επιδημικό κύμα

Σε ερώτηση για δεύτερο επιδημικό κύμα, ανέφερε ότι θα πρέπει να ανατρέξουμε στη σχετική απάντηση που έδωσε ο διεθνούς φήμης καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργικών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ Anthony Fauci. «Δεν είναι δόκιμο να συζητάμε για δεύτερο επιδημικό κύμα τη στιγμή που ουσιαστικά βρισκόμαστε στο αρχικό κύμα της πανδημίας COVID-19.

Μπορεί στη χώρα μας η επιδημιολογική καμπύλη να είναι σημαντικά καλύτερη συγκριτικά με την περασμένη άνοιξη, ωστόσο δεν φτάσαμε στο σημείο ώστε να θεωρήσουμε ότι το αρχικό επιδημικό κύμα εξαλείφθηκε. Με βάση και τη διεθνή εμπειρία, είναι σαφές ότι μια νέα έξαρση των κρουσμάτων είναι πιθανή, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντική η τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ σχετικά με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής υγιεινής. Από αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η περαιτέρω πορεία της επιδημίας στη χώρα μας».

Το συμπέρασμα είναι ότι η ρητορική της ατομικής ευθύνης, εντάσσει στην ευθύνη και τη νεολαία…

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27934 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.