Κινέζικος πύραυλος: Βίντεο από τη στιγμή της πτώσης στον Ινδικό Ωκεανό [vids]

9 Μαΐου | 12:59 μμ | 2021
Μοιραστείτε το:

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσαν τα ξημερώματα της Κυριακής τα απομεινάρια του πυραύλου της Κίνας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πυραύλου καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, μετέδωσαν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, βάζοντας τέλος στις εικασίες και τις ανυσηχίες των τελευταίων ημερών για το πού θα έπεφταν τα συντρίμμια.

Οι συντεταγμένες που δόθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλέσθηκαν το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής, τοποθετούν το σημείο πρόσκρουσης στον ωκεανό, δυτικά του αρχιπελάγους των Μαλδίβων.

Τα συντρίμμια από τον πύραυλο «Μεγάλη Πορεία 5Β» («Long March»)  είχαν κάνει μερικούς να κοιτάζουν με ανησυχία προς τον ουρανό μετά την εκτόξευσή του, στις 29 Απριλίου, από το νησί Χαϊνάν της Κίνας, όμως το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα συντρίμμια κάηκαν στην ατμόσφαιρα.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως τμήματα του πυραύλου εισήλθαν και πάλι στην ατμόσφαιρα στις 10:24 π.μ. ώρα Πεκίνου (05:24 ώρα Ελλάδας) και έπεσαν σε μια τοποθεσία με τις συντεταγμένες γεωγραφικό μήκος 72,47 μοίρες ανατολικά και γεωγραφικό πλάτος 2,65 μοίρες βόρεια. Πέρσι κομμάτια πυραύλου ίδιου τύπου είχαν πέσει στην Ακτή Ελεφαντοστού

Ο πύραυλος Μεγάλη Πορεία που εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν η δεύτερη ανάπτυξη της παραλλαγής 5Β μετά την παρθενική πτήση της τον Μάιο 2020. Πέρυσι, κομμάτια του πρώτου πυραύλου «Μεγάλη Πορεία 5Β» είχαν πέσει στην Ακτή του Ελεφαντοστού, προκαλώντας ζημιές σε μερικά κτίρια. Δεν είχαν αναφερθεί τραυματισμοί. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Γης είναι καλυμμένο με νερό, οι πιθανότητες να έπεφτε ο πύραυλος σε κατοικημένη περιοχή στην ξηρά ήταν χαμηλές και οι πιθανότητες να προκαλούνταν τραυματισμοί ακόμη μικρότερη, σύμφωνα με ειδικούς.

Το χρονικό με την πορεία του πυραύλου

Ο πύραυλος Μεγάλη Πορεία που εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν η δεύτερη ανάπτυξη της παραλλαγής 5Β μετά την παρθενική πτήση της τον Μάιο 2020. Πέρυσι, κομμάτια του πρώτου πυραύλου Μεγάλη Πορεία 5Β είχαν πέσει στην Ακτή του Ελεφαντοστού, προκαλώντας ζημιές σε μερικά κτίρια, ενώ δεν είχαν αναφερθεί τραυματισμοί.

Στη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου, ο αστροφυσικός του Χάρβαρντ Τζόναθαν Μακντάουελ που είχε φανεί καθησυχαστικός για τους κινδύνους από την πιθανή πτώση κομματιών του πυραύλου, είπε στο Ρόιτερς πως η ζώνη που μπορεί να έπεφταν τα συντρίμμια εκτεινόταν από τη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη ή το Πεκίνο προς βορρά και τη νότια Χιλή και το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας προς νότο.

Από τον Ιούλιο 1979 που μεγάλα τμήματα του διαστημικού σταθμού Skylab της NASA έπεσαν στην Αυστραλία, οι περισσότερες χώρες επιδιώκουν να αποφεύγουν τέτοιες ανεξέλεγκτες επιστροφές στην ατμόσφαιρα μέσω του σχεδιασμού των διαστημικών σκαφών τους, δήλωσε επίσης ο Μακντάουελ.

«Το γεγονός ότι οι κινέζοι σχεδιαστές του πυραύλου δεν αντιμετώπισαν το ζήτημα αυτό, τους κάνει να μοιάζουν τεμπέληδες», πρόσθεσε ο Μακντάουελ, μέλος του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν.

Η πλευρά της Κίνας από την άλλη χαρακτήρισε «δυτικές υπερβολές» τις ανησυχίες ότι ο πύραυλος είναι εκτός ελέγχου και θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές. Οι διαφορετικές δηλώσεις από τους επιστήμονες και τους οργανισμούς των δύο χωρών, που «εξηγούνται» και από τον μεταξύ τους ανταγωνισμό στη μάχη του διαστήματος, οδήγησαν ωστόσο την παγκόσμια κοινότητα που δεν διαθέτει την αντίστοιχη τεχνογνωσία, να εμφανίζει μία σχετική ανησυχία.

«Έκανε κύκλους και πάνω από την Ελλάδα»

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο κινέζικος πύραυλος έκανε κύκλους και πάνω από την Ελλάδα πριν τελικά πέσει στον Ινδικό Ωκεανό. Όπως αποκάλυψε ο Ξενοφών Μούσας, καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος, παρ΄ότι κομμάτια του πυραύλου έπεσαν δυτικά του αρχιπελάγους των Μαλδιβών, ο πύραυλος βρέθηκε πάνω και από την χώρα μας.

«Δεν ξέραμε που θα πέσει. Κάποια ανακοίνωση που είδα έλεγε πως θα πέσει αρχικά ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο, ίσως και στην νότια Τουρκία. Χτες βράδυ που κοίταζα ήταν αρχικά πάνω από την Κέρκυρα, την Θεσσαλονίκη, περίπου στην Ορεστιάδα και μετά προς Κωνσταντινούπολη για να κατέβει κάτω και μετά από 1.30 ώρα ξαναπέρασε πάνω από την Κρήτη», ανέφερε ο καθηγητής φυσικής του διαστήματος στο ΣΚΑΪ. Μάλιστα ο καθηγητής φυσικής τόνισε πως «δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε ημέρα. Μοιάζει με έναν μετεωρίτη που πέφτει στη γη σπάνια βλέπουμε ένα τέτοιο θέαμα. Ουσιαστικά ήταν ένα αντικείμενο που πέφτει και βγάζει πίσω του καπνό. Γινόταν κομμάτια καθώς κατέβαινε», ανέφερε.

Πηγή: Flash.gr


Ροή Ειδήσεων

Ξ. Βεργίνης σε Σ.Λύγδα: “Είμαστε σε τελικές διαπραγματεύσεις για την δημιουργία θέσεων Parking

Διευκρινίσεις αναφορικά με τα τέσσερα πάρκινγκ στα οποία αναφέρθηκε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο δήμαρχος Λευκάδος Ξενοφώντας Βεργίνης, ζήτησε με ερώτηση...

Προσπάθεια “φίμωσης” δημοτικού συμβούλου από επιχειρηματικά συμφέροντα κατείγγειλε ο Χαράλαμπος Καλός.

Σε μια καταγγελια προέβη στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής παράταξης "Σύγχρονη Λευκάδα Χαράλαμπος Καλός". Συγκεκριμένα ανέφερε πως δημοτικός σύμβουλος...

Η πιο δυνατή ομάδα στην ενημέρωση
Παναγιώτης Κουνιάκης
Μιχάλης Μίχος
Χρήστος Τσούτσης
Βασίλης Ιωάννου
Χρήστος Ανεμοζάλης
Χάρης Τσάντης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post