Η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Βουδούρη στον Prisma 91,6 για τα ελληνοτουρκικά και τον κορωνοϊο


Η έγκριτη δημοσιογράφος -που καλύπτει το ρεπορτάζ του Υπουργείου Εξωτερικών- του Αθήνα 984 Αλεξάνδρα Βουδούρη, φιλοξενήθηκε στο studio του Prisma 91,6 και μας βοήθησε να αποκωδικοποιήσουμε και να κατανοήσουμε τι συμβαίνει σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά.

Η κα Βουδούρη αναφέρθηκε σε όλο το χρονικό που μας οδήγησε στη σημερινή κρίση: “Η Τουρκία είχε εκδηλώσει εδώ και ένα χρόνο την πρόθεσή της να κάνει έρευνες σε νερά που η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι Ελληνική Υφαλοκρηπίδα. Το λέω προσεκτικά αυτό καθώς πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν έχει οριοθετήσει την Υφαλοκρηπίδα της και είναι μια από τις διαφορές που καλείται να επιλύσει με τη γειτονική της χώρα” σημείωσε εισαγωγικά και συνέχισε “Είναι πολλά τα γεγονότα που έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο. Αρχής γενομένης με το περίφημο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, μια συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών η οποία “έμπαινε” σε νερά που η Ελλάδα θεωρεί -και σωστά γιατί είναι στα νότια της Κρήτης και φθάνουν μέχρι τη Ρόδο- ως δικά της ύδατα. Επί της ουσίας η Ελλάδα αιφνιδιάστηκε τότε, το Νοέμβριο. Η αλήθεια είναι ότι ενώ οι προθέσεις και τα σχέδια και οι χάρτες της “Γαλάζιας Πατρίδας” κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια, αιφνιδιαστήκαμε τον Νοέμβριο και από τότε η Αθήνα έπρεπε να απαντήσει σε αυτή τη συμφωνία που όντως δεν έχει γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Η πρώτη απάντηση ήταν η οριοθέτηση μετά από σχεδόν 20 χρόνια με την Ιταλία της ΑΟΖ, όπου έγινε μια συμφωνία με συμβιβασμούς. Γιατί πάντα κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις. Δεν υπήρχε περίπτωση η Ελλάδα να παραχωρήσει έδαφος, απλώς αναγνώρισε το δικαίωμα στους ψαράδες να φθάνουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Επετεύχθη μια συμφωνία, η οποία πρέπει να επικυρωθεί, ήταν η πρώτη απάντηση και η πρώτη ένδειξη ότι η Ελλάδα θέλει να κλείνει τις εκκρεμότητες σε ότι αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της. Το επόμενο βήμα και πιο δύσκολη ήταν η συμφωνία με την Αίγυπτο. Ήταν μια διαπραγμάτευση που γίνεται από το 1974 και μετά, εντατικοποιήθηκε όμως τα τελευταία 15 χρόνια. Ήταν δύσκολη γιατί και οι Αιγύπτιοι είχαν δυσκολία να συμφωνήσουν με εμάς εάν δεν είχε προηγηθεί αντίστοιχη συμφωνία με εμάς και την Τουρκία. Αν δείτε στον χάρτη η ΑΟΖ της Αιγύπτου σχεδόν πλησιάζει τη δική μας όπως και της Τουρκίας και υπήρχε ένα θέμα που αφορά το Καστελόριζο”.

Η κα Βουδούρη στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σε σχέση με τα εδάφη του Καστελόριζου, αλλά έχει να κάνει με την επέκταση των χωρικών υδάτων. Στη συνέχεια ανέφερε “Η Αίγυπτος δυσκολευόταν να κάνει μια συμφωνία με εμάς γιατί δεν ήθελε να εμπλακεί σε μια διμερή διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τελικά η διαπραγμάτευση όντως κατέληξε αλλά δεν είναι τελική. Η Αίγυπτος επέλεξε να αφήσει εκτός το κομμάτι του Καστελόριζου και ένα μεγάλο κομμάτι της Ρόδου λέγοντας ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί όταν τα δύο άλλα μέρη καταλήξουν σε συμφωνία και μας ενημερώσουν. Η χρονική στιγμή που υπέγραψε η Ελλάδα ήταν εκείνο που προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας και έβγαλε το Ορούτς Ρεις: Από τον Ιούλιο που είχε εκδοθεί μια συγκεκριμένη τουρκική Navtex υπήρχαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, είχε ζητηθεί από τη Γερμανία να μεσολαβήσει ώστε να μην προχωρήσει η Τουρκία στις συγκεκριμένες έρευνες. Η αλήθεια είναι ότι η Γερμανία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. για το επόμενο εξάμηνο και είχε ήδη μπροστά της αρκετά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την πανδημία του Κορωνοϊου, τις οικονομικές επιπτώσεις, πώς θα διαχειριστεί κονδύλια που είχε ανοικτή ακόμη τη διαπραγμάτευση για το ταμείο ανάκαμψης, επομένως ήθελε να μην έχει έναν πονοκέφαλο ακόμη. Γι αυτό το Βερολίνο κάλεσε σε εκείνη την περίφημη μυστική τότε συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας στα μέσα Ιουλίου και υπήρξε μια συγκεκριμένη συμφωνία που αφορούσε ένα άτυπο μορατόριουμ στο οποίο οι 2 πλευρές θα έπρεπε να αποφασίσουν το πότε θα επανεκκινήσει ο διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας, υπήρξε συγκεκριμένη συμφωνία, συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις. Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία το έσπασε το μορατόριουμ, ήθελε να προχωρήσει τέλη Ιουλίου σε έρευνες, ίσως ήθελε να τεστάρει τα αντανακλαστικά και της Γερμανίας και της Ελλάδας, πολλές φορές γίνονται κινήσεις και για το εσωτερικό της. Υπήρχε όντως παρέμβαση τότες από τη Γερμανία. Η Ανγκελα Μέρκελ υπενθύμισε στον Ερντογάν ότι υπάρχει η συμφωνία και όντως δεν προχώρησε στις συγκεκριμένες έρευνες. Ήταν όμως η στιγμή που μετά από δύο 24ωρα η Ελλάδα υπέγραψε τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Θεώρησε η Τουρκία ότι παραβιάστηκε από την Ελλάδα αυτό το μορατόριουμ καθώς προχώρησε σε μια μονομερή κίνηση που αφορούσε τα νερά τα οποία καλείται και εκείνη να συζητήσει με τη χώρα μας. Και η Γερμανία ενοχλήθηκε γιατί δεν είχε ενημερωθεί”.

Όπως σημείωσε η δημοσιογράφος, ήταν δικαίωμα της Ελλάδας η σύναψη της συμφωνίας ωστόσο όπως ανέφερε “όταν έχεις ζητήσει και έχει αποδεχθεί μια τρίτη χώρα να διαμεσολαβήσει για να σου εξασφαλίσει έναν διάλογο με όρους που θέλεις, θα έπρεπε από διπλωματική αβρότητα και μόνο να έχει ενημερωθεί το Βερολίνο. Γι αυτό και το Βερολίνο αντιδρά και στο προηγούμενο συμβούλιο υπήρχε αυτή η αντίδραση που το Βερολίνο δεν ήθελε κοινό ανακοινωθέν που να καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες”.

Η κα Βουδούρη μίλησε ακόμη για το θέμα του Κορωνοϊού και στα μέτρα που η χώρα μας πήρε προκειμένου να προστατέψει τη δημόσια Υγεία αλλά και να ενισχύσει και την οικονομία επισημαίνοντας ότι καμία κυβέρνηση ακόμη δεν φαίνεται να μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση, ωστόσο τα μέτρα δείχνουν ότι υπάρχει μια αμηχανία της κυβέρνησης.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

About Ομάδα Σύνταξης 27530 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.