Γιώργος Σαρελάκος στον Prisma 91,6: “Η Λευκάδα είναι αρκετά επιβαρυμένη από πλαστικά μιας χρήσης.


Με αφορμή το γεγονός ότι η Λευκάδα αποτελεί τον πρώτο σταθμό συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων στο Ιόνιο  ο υπεύθυνος της Aegean Rebreath  Γιώργος Σαρελάκος μίλησε στον Prisma 91,6.

 Όπως είπε μετά την περσινή δράση με χαρά  η ομάδα επέστρεψε στη Λευκάδα,  “δεν θέλω να υπερβάλλω συνεργαζόμαστε με πολλά νησιά όμως  τέτοια αποδοχή και τέτοια συνεργασία με άλλο Δήμο  και με την τοπική κοινωνία είναι κάτι πολύ σπάνιο να βρεις,  οπότε στο πλαίσιο αυτό χαρήκαμε ιδιαίτερα που επιστρέψαμε, διότι πρακτικά νιώσαμε στο σπίτι μας.

 Προχωρήσαμε σε υποβρύχιες δράσεις τόσο στο λιμάνι,  όσο και σε ένα κόλπο στην περιοχή του Αγίου Νικολάου για την ανέλκυση  σημαντικής ποσότητας δικτύων,  παράλληλα εγκαινιάσαμε τον πρώτο μας σταθμό στο Ιόνιο,  που για εμάς είναι ένα ιδιαίτερο γεγονός αλλά προχωρήσαμε και σε εξερευνητικές δραστηριότητες  όπως συλλογή πλαστικών  από παραλίες του νησιού.

Μαζί μας ήταν και το RTL  και μπορώ να πω ότι η πρωτοβουλία αυτή σύμφωνα με σημερινά δεδομένα,  αναπαρήχθη από 7 κανάλια  με βάση το δημοσίευμα του RTL,  άρα είχε πολύ μεγάλη αποδοχή  στη Γερμανία και επικοινωνήθηκε σε περισσότερο από πέντε εκατομμύρια κόσμο.

Ο σταθμός θαλάσσιων απορριμμάτων είναι όντως ο πρώτος στο Ιόνιο, σκοπό μας είναι να θέσουμε τη Λευκάδα οδηγό  και πρωτοπόρα  στη δημιουργία σταθμών στο Ιόνιο μετά τις Κυκλάδες, ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα που προφανώς αφορά την ίδια την κοινωνία, ένα εγχείρημα το οποίο έχει βραβευτεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και προβλέπει τη συνεργασία αλιευτικής κοινότητας, τοπικής κοινωνίας,  δημοτικών αρχών και ομάδων πολιτών.

Ήδη έχουμε μάθει ότι οι δύο πρώτοι κάδοι πλαστικού γέμισαν με σωστά υλικά πράγμα που σημαίνει ότι η τοπική κοινωνία το έχει αποδεχτεί σε ένα πλαίσιο λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας, ο Δήμος Λευκάδας μας έχει στηρίξει σε υπέρτατο βαθμό αλλά και η τοπική κοινωνία, καθώς το Lefkas  dive Center ήταν και στις δύο δράσεις και μας βοήθησε απίστευτα, όχι μόνο σε επίπεδο συνεργασίας αλλά και υποστήριξης.

Μαζί μας ήταν και το Ionian Natura και το λέω αυτό για να σας πω ότι υπάρχει ένα δυνατό δίκτυο συνεργασίας για να προχωρήσουμε στα σπουδαία πράγματα.”

Στο ερώτημα όλα όσα βγήκαν από το βυθό που πρόκειται να εναποθέτουν, μιλώντας για το επίπεδο ρύπανσης στη Λευκάδα είπε ότι μετά από δύο δράσεις υπάρχουν κάποια δεδομένα τα οποία έχουμε στείλει και στο δήμο καθώς στη Λευκάδα θα λέγαμε ότι είναι ένα αρκετά επιβαρημένο νησί από πλαστικά μιας χρήσης και όχι μόνο.

“Παράλληλα είδαμε έναν εντελώς κατεστραμμένο κόλπο από δίκτυα φαντάσματα και προχωρήσαμε στην ανέλκυση περίπου ενός τόνου μέχρι στιγμής. Θα λέγαμε λοιπόν ότι Λευκάδα δεν είναι ένα μέρος που η θαλάσσια ρύπανση είναι αόρατη, είναι ιδιαίτερα εμφανής και μετά από δύο δράσεις μπορούμε να το πούμε με σιγουριά.

Τα εν δυνάμει ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά και αυτά που συγκεντρώνονται στους σταθμούς,  πηγαίνουν στις τοπικές μονάδες ανακύκλωσης για να υπάρχει κίνητρο να τα συλλέγουν σωστά. Τα αλιευτικά εργαλεία που μαζεύονται τα συλλέγουμε εμείς και τα φέρνουμε στην Αθήνα όπου τα δίνουμε σε πρόγραμμα μπλε ανακύκλωσης, τα οποία προωθούνται για περαιτέρω αξιοποίηση και έρευνα.

Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι όπως ο δήμαρχος Λευκάδας και η τοπική κοινωνία που θέλουν να αντιστρέψουν αυτή την εικόνα και αυτό το λέμε καθώς έχουμε αναπτύξει ένα μεγάλο δίκτυο στην Ελλάδα και σημαντικές επαφές με δήμους και τοπικούς φορείς.”

Ο κύριος Σαρελάκος σχολίασε και την επιστολή του Δημοτικού συμβούλου κ. Γαζή ο οποίος έκανε λόγο για ένα επικοινωνιακό σόου που στήθηκε από την δημοτική αρχή, καθώς όπως ισχυρίστηκε όσα μαζεύτηκαν στο λιμάνι, όπως τα λάστιχα αυτοκινήτου, είναι σε βάθος δεκαετιών αυτά που κόπηκαν από τις πλευρές των καϊκιών οπότε είναι τζίφος το μήνυμα της οικολογίας. Μάλιστα αναφορικά με τα υπόλοιπα αλιεύματα, αυτά κατέληξαν από ατύχημα και δεν είναι συνειδητή απόρριψη και αν τα αφαιρέσουμε από το λογαριασμό η δράση δεν μάζεψε τίποτα.

Όπως είπε,  “ο συγκεκριμένος κύριος θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μας καλέσει να του εξηγήσουμε τι μαζεύτηκε, καθώς δεν έχω ξανακούσει αντίστοιχη τοποθέτηση και μου φαίνεται πολύ αστεία.

Ο συγκεκριμένος κύριος μπορεί να είδε μόνο τα ελαστικά και καλό είναι να μάθει ότι αποτελούν προϊόν πετρελαίου και δεν είναι καλό να βρίσκονται  στη θάλασσα, εμάς δεν μας ενδιαφέρει ποιος τα πέταξε αλλά να μην είναι στη θάλασσα.

Προφανώς αγνοεί ή δεν θέλει να μάθει τα υπόλοιπα που μαζεύτηκαν όπως πλήθος πλαστικών μπουκαλιών και ποτηριών μιας χρήσης τα στοιχεία είναι στη διάθεσή του δημάρχου μπορεί να τα αναζητήσει και θα δει ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό είχε να κάνει με πλαστικά μιας χρήσης και όχι με λάστιχα.

Επίσης ο ένας τόνος δικτύων που μαζεύτηκαν, ο οποίος είναι μία τεράστια ποσότητα και είναι ικανός να νεκρώσει μία ολόκληρη περιοχή υφάλων, θεωρώ ότι δεν είναι κάτι ανύπαρκτο.

Καλό είναι να πάρει τα στοιχεία από το Δήμαρχο Λευκάδας και να δει ότι έχουν μαζευτεί πολλά εν δυνάμει ανακυκλώσιμα υλικά, άρα νομίζω ότι δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε παραπάνω με τέτοιες τοποθετήσεις γιατί είναι τουλάχιστον αστείες.”

Στην δεύτερη επισήμανση του κυρίου Γαζή  ότι όλα αυτά που βρίσκονται στο βυθό εδώ και δεκαετίες είναι αδρανή και δεν ενοχλούν, αν εξαιρέσουμε την άσχημη οπτική εντύπωση που κάνουν, γνωρίζοντας ότι στο συγκεκριμένο λιμάνι δεν επιτρέπεται το μπάνιο,  ο κύριος Σαρελάκος αναρωτήθηκε αν ο συγκεκριμένος κύριος έχει κάποιο background υδροβιολόγου  κι άλλων ειδικοτήτων  και γνωρίζει τόσο καλά  τι ζημιά προκαλούν τα θαλάσσια απορρίμματα.

” Αρκεί να πούμε ότι  τα μπουκάλια  λιώνουν μετά από 450 χρόνια και καταλήγουν ως μικροπλαστικά  στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου μέσω των αλιευμάτων,  άρα μάλλον δεν έχει διαβάσει καθόλου επιστημονικές έρευνες σε όλο τον κόσμο,  καθώς μία άποψη ενός ανθρώπου σε σχέση με το τι κυκλοφορεί παγκοσμίως,  με διακεκριμένους επιστήμονες  είναι ανούσιο να ασχοληθούμε.

 Επίσης δεν έχει πει κανείς ότι τα ναυάγια δεν προκαλούν ζημιά ωστόσο μιλάμε για σίδηρο που αλλοιώνεται μέσα στο νερό.  Το πλαστικό  εισέρχεται στη διατροφική μας αλυσίδα σε επίπεδο μικροπλαστικών  και η απάντηση είναι ότι πράγματι μέτρηση που κάναμε σε παραλία της Λευκάδας βρήκαμε αυτά τα μικροπλαστικα στην άμμο.  Επίσης μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά τρώγονται και από τα αλιεύματα  και θα του πρότεινα να μην δίνει στη δημοσιότητα τέτοιες επιστολές γιατί μάλλον εκτίθεται.

  Εμείς θεωρούμε ότι η Λευκάδα αποτελεί ένα υπόδειγμα  και το εννοούμε γιατί είναι πραγματικά άνθρωποι οι οποίοι νοιάζονται,  καθώς είδαμε από τους ανθρώπους που δουλεύουν στην καθαριότητα μέχρι και τον πρόεδρο της Λυγιάς να είναι εκεί  να ενδιαφέρονται και να προσπαθούν να μάθουν.  Ο σταθμός ήδη δουλεύει πολύ καλά  και τα καλά νέα είναι ότι  σε ενάμιση μήνα επιστρέφουμε και αυτή τη φορά το επικοινωνιακό show θα είναι ακόμα μεγαλύτερο – και το λέω ειρωνικά- γιατί θα είμαστε μαζί με το National Geographic  ένα κανάλι που όλοι το γνωρίζουμε και τι ρόλο αντιπροσωπεύει  και παράλληλα με τις δράσεις μας θα διαφημιστεί Λευκάδα.

 Ας μην ξεχνάμε ότι η Λευκάδα έχει προβληθεί τόσο και από το RTL,  όσο και στην προηγούμενη επίσκεψή μας  από διεθνές δίκτυο οπότε είμαστε χαρούμενοι γιατί οι προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας προβάλλονται διεθνώς.

About Ομάδα Σύνταξης 27424 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.