Γιώργος Λογοθέτης στον Prisma 91,6: “Ο Χαράλαμπος Καλός πρέπει να αγνοήσει το πολιτικό κόστος και να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην Λευκάδα.”


Τις τοπικές εξελίξεις σχολίασε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ο πρώην Δήμαρχος Απολλωνίων, γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Λογοθέτης.

Όπως ανέφερε με αφορμή τις καλοκαιρινές του διακοπές στο νησί, όταν έμπαινε στη Λευκάδα θυμήθηκε μερικά πράγματα όπως το θέμα της κυκλοφορίας, μνημονεύοντας τον αγώνα που έκανε ο Σπύρος Μαργέλης για την υποθαλάσσια σύνδεση του νησιού.

“Θυμήθηκα όλους αυτούς που τότε διαμαρτύρονταν και διάφορους λόγους. Εκείνες στιγμές αισθάνεσαι πίκρα, απογοήτευση, θυμό κάτι που ένιωσα και ο ίδιος.

Έβλεπα χιλιάδες αυτοκίνητα να ταλαιπωρούνται και να ταλαιπωρούν την ίδια την πόλη και αναρωτήθηκα αν υπάρχει λογική σε αυτό τον τόπο.

Στο θέμα των απορριμμάτων έχω επαναλάβει πολλές φορές πως έχω ζήσει σε μία χώρα όταν πήγα το 1963 είχαν κλείσει δια παντός το πρόβλημα τους, διότι ανακάλυψαν ότι τα χρήματα είναι πηγή πλούτου.

Εκεί οι δήμοι αναθέτουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στη διαχείριση τους, οι επιχειρήσεις πληρώνουν το δήμο για να οργανώσουν τη διαχείρισή τους και στην Λευκάδα και την Ελλάδα επί δεκαετίες αρνούνται τα αυτονόητα.

Θυμήθηκα πάλι τους αγώνες που είχε κάνει ο Σπύρος Μαργέλης, πριν κάποιες δεκαετίες  καθώς μερικοί ανεγκέφαλοι με βάση το πολιτικό κόστος αρνήθηκαν να υλοποιήσουν μία σχεδόν έτοιμη επένδυση και όλοι αυτοί έχουν θάρρος και θράσος να βγαίνουν και να τους βλέπει ο κόσμος.

Εγώ όταν είχα έρθει τότε στη Λευκάδα, έτυχε εκείνες τις μέρες να μιλάνε όλοι για το περιβάλλον, όλη η υφήλιος μιλάει για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης και μου ήρθαν στο μυαλό στιγμές όταν εγώ μιλούσα για το αιολικό πάρκο, μερικοί επικεφαλής παρατάξεων μπήκαν μπροστά σήκωσαν τη σημαία εναντίον του αιολικού πάρκου από όλα τα κόμματα, γιατί το ένα ακόμα παρέσυρε το άλλο, χωρίς κανένα σοβαρό επιχείρημα, διότι δεν μπορούσες να συζητήσεις όσα γράφτηκαν ότι θα εξαφανιστούν οι λαγοί και οι μέλισσες και ότι ξένες εταιρείες θα έρθουν στην Ελλάδα να μας πάρουν τον Εθνικό μας πλούτο που είναι ο αέρας.

Στην Δανία και τη Σουηδία δεν υπάρχει χώρος πλέον να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες και νοικιάζουν περιοχές στην βόρεια Σουηδία, ενώ στη Δανία γεμίζουν τις θάλασσες με ανεμογεννήτριες γιατί δεν έχω χώρο σε στεριά και στη Λευκάδα που θα μπορούσε να υλοποιηθεί τότε η μεγαλύτερη επένδυση στα Ιόνια νησιά, μερικοί μετρημένοι στα δάχτυλα, χωρίς κανένα ουσιαστικό επιχείρημα την εμπόδισαν.

Το πιο σημαντικό είναι ότι μερικοί από αυτούς ανήκαν στη Νέα Δημοκρατία όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, φώναζε από την Αθήνα ότι ως Νέα Δημοκρατία θα υλοποιήσουμε όλες τις επενδύσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι άνθρωποι του στην Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά έμπαιναν μπροστά για να μη χάσουν μερικές ψήφους στο Αθάνι.

Σκέφτεσαι και λες πως αυτό το νησί το οποίο ήταν πρωτοποριακό τη δεκαετία του 50 το θυμάμαι να είναι μαθητής στο γυμνάσιο, με το περίφημο φεστιβάλ, τι είναι αυτό που βάζει μέσα στα μυαλά των ανθρώπων ώστε να πάνε κόντρα σε οποιαδήποτε λογική επενδυτική εξέλιξη.

Να μην πω για το λιμάνι της Βασιλικής το τι τραβήξαμε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί η μελέτη που και εκεί πάλι ο Σπύρος Μαργέλης ήταν πρωτοπόρος.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δημιουργήθηκε πρόβλημα για το περίφημο πολιτικό κόστος, σκέφτονταν δηλαδή πόσες ψήφους που νόμιζαν ότι θα έχαναν και πήγαιναν το νησί πίσω δεκαετίες.”

Επαναλαμβάνω ότι η μεγαλύτερη μάστιγα της Ελλάδας, η αιτία όλων των κακών είναι το πολιτικό κόστος το οποίο πηγάζει από μία και μοναδική αιτία το σταυρό προτίμησης.

Ο σταυρός προτίμησης έχει αιχμαλωτίσει τους πολίτες και τους πολιτικούς και οι πολιτικοί είναι τόσο ανίκανοι να καταλάβουν αυτό που έχουν καταλάβει σε όλες τις προηγμένες χώρες.

Αυτός ο σταυρός προτίμησης καθοδηγεί τα πάντα, καθώς μόλις εκλεγεί κάποιος σκέφτεται την επανεκλογή του και αρχίζει ρουσφέτια, υποσχέσεις, δεσμεύονται πολίτες και πολιτικοί με αποτέλεσμα η χώρα να φρενάρει και να μην μπορεί να πάει μπροστά .

Όσον αφορά την εκλογή του Χαράλαμπου Καλού, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί προφανώς τα παθήματα γίνονται μαθήματα, καθώς ο ίδιος δεν έκανε μία παραδοσιακή προεκλογική εκστρατεία, αλλά ξεκίνησε έναν κύκλο ομιλιών και σεμιναρίων, ενώ επισκέφθηκε προηγούμενους δήμους όπως στα Τρίκαλα αποδείχτηκε πετυχημένη πρακτική, καθώς πολλοί άνθρωποι σκέφτηκαν ότι αυτός έχει κάτι περισσότερο στο μυαλό του από τους άλλους και άρχισαν να τον ψάχνουν και προφανώς αυτό του έδωσε τη δυνατότητα σήμερα να είναι δήμαρχος.

Είμαι αισιόδοξος, έχουμε μία επαφή, φαίνεται ότι ακούει είναι νέο παιδί, δεν τον βαρύνουν πολλά πράγματα, εγώ αυτό που του είπα είναι να γράψει στα παλιά του τα παπούτσια το πολιτικό κόστος και αυτά τα τέσσερα χρόνια να κάνει πράγματα τα οποία πιστεύει και θα κάνει το παν να πείσει και τον κόσμο διαφορετικά να μην τον ενδιαφέρει η επανεκλογή του.

Ο Χαράλαμπος καλός είναι ένας πετυχημένος επαγγελματίας, δεν είχε ανάγκη να μπει σε αυτή την τεράστια περιπέτεια, γιατί είναι μία μεγάλη περιπέτεια τόσο για τον ίδιον όσο και για την οικογένειά του και η Λευκάδα του χρωστάει και όχι ο Καλός ή οποιοσδήποτε σαν τον Καλό στην Λευκάδα.

Για αυτό το λόγο του εύχομαι καλή επιτυχία, εγώ θα είμαι δίπλα του με προτάσεις βασισμένες στην πραγματικότητα και όχι στη θεωρία γιατί όλο σας έχω περιγράψει τα έχω ζήσει.

Όταν μιλούσα για αιολική ενέργεια το είδα σε όλη την Ευρώπη στις προηγούμενες χώρες και προχθές η Μέρκελ είπε στον Μητσοτάκη ότι μόνο από τον ήλιο και τον αέρα μπορείτε να παράγετε πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας να τις πουλάτε στην Ευρώπη και εμείς ακόμα συζητάμε εάν οι ανεμογεννήτριες επάνω στο βουνό θα ενοχλούσαν τους Αθανίτες, οι οποίοι δεν θα τους έβλεπαν από το Αθάνι και άφησαν οι πολιτικοί ηγέτες του τόπου, κόντρα στην κυβέρνηση των Αθηνών να μη γίνει αυτή η επένδυση.

Αναφορικά με το θαλάσσιο τουρισμό όταν ξεκίνησα εγώ το διεθνές φεστιβάλ θαλάσσιων αθλημάτων, πάλι γέλαγαν το ίδιο και με το ποντιακό φεστιβάλ, όπου Ιούλιο μήνα δεν μπορούσες να βρεις δωμάτιο στη Λευκάδα, κάνοντας γνωστή στη νότια Λευκάδα σε όλο τον ποντιακό ελληνισμό και με έχουν τιμήσει μάλιστα και συγκινούμαι για αυτό.

Για όλα αυτά δεν φταίει ο κόσμος αλλά οι επικεφαλής γιατί τους έκλαιγε ο κόσμος για να ανοίξουν δρόμους με βάση το δημόσιο συμφέρον, ενώ αυτοί κοιτάνε λανθασμένα το πολιτικό τους για αυτό επιμένω ότι αυτή η κακοδαιμονία θα συνεχίσετε όσο υπάρχει αυτό το άθλιο εκλογικό σύστημα.

Στο εξωτερικό συμβαίνει πολίτες ενός τόπου για παράδειγμα της Λευκάδας αποφασίζουν οι ίδιοι ποιος θα είναι ο υποψήφιος βουλευτής, με ψηφοφορίες μέσα στα κόμματα αλλά και για αυτό τοπικούς άρχοντες και δεν επεμβαίνουν οι κεντρικές διοικήσεις των κομμάτων και αυτοί αποφασίζουν, στη συνέχεια μπαίνουν σε λίστα και εκλέγονται οι πρώτοι.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε ότι ο Χαράλαμπος Καλός θα μπορέσει να αφήσει το στίγμα του τα επόμενα τέσσερα χρόνια γιατί πλέον έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο, η σημερινή αντιπολίτευση πήρε τα δικά της μαθήματα, θυμόμαστε όλοι τις ομιλίες και τις υποσχέσεις εκείνο το διάστημα ότι θα άλλαζαν τα πάντα, ότι ήταν θέμα πολιτικής βούλησης, ωστόσο ήρθαν στην εξουσία, είχαν την κυβέρνηση με το μέρος τους και τελικά δεν προλάβανε.

Αν συγκρίνεις τις προεκλογικές του ομιλίες και τις υποσχέσεις που έδιναν τότε με το αποτέλεσμα και οι ίδιοι φαντάζομαι θα σκύψουν το κεφάλι και θα έχουν καταλάβει ότι η πολιτική είναι δύσκολη όταν υπόσχεσαι πράγματα που δεν τα κάνεις και είναι εύκολη όταν δεν υπόσχεσαι τίποτα στον κόσμο παρά μόνο αίμα και δάκρυα.

About Ομάδα Σύνταξης 28505 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Είναι μια πολιτική πράξη , μια μετασυμφωνία.
  Που ώς τέτοια θα ορέπει ναψδιχνει και να εξηγεί σε κάθε βήμα το γιατί της συμφωνίας.
  Και είναι μετασυμφωνία μια και δεν είναι στην προσυμφωνία στην βάση αρχών συνεργασίας ( οι δύο παρατάξεις υπήξαν ανθυοοψήφιες η μία της άλλης) , αλλά και διότι προσφέθηκε ανάληψη καθηκόντων ολιστικά και όχι για συγκεκριμένο θέμα.
  Κάθε “”μετά”” σε κάθε γνωσιακό επίπεδο δεν κάνει τίποτα άλλο λαρά να πρέπει να εξηγεί το πώς κάνει το γνωσιακό αυτό επίπεδο αυτού που κάνει.
  Είναι σοβαρή πολιτική πράξη αυτή η προσφορά μετα συμφωνίας απ την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας και του κου Σολδάτου στον Δήμο Λευκάδος , που μόνο καλό δείχνει οροοπτικά για τα δημοτικά θέματα.
  Ταυτόχρονα εισφέρει στην ίδια την θεσμικότητα της Δημοτικής διαχείρησης συνολικά μια και βάζει την μείζονα μειοψηφία τουβΔήμου να αναμετράται κάθε στιγμή με τις ίδιες τις επιλογές της ώς πρός την συμβαοτητα για την συμφωνία.
  Και στο περιφερειακό πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο υπάρχουν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, αρκεί να τις ερευνά και να τις επιδιώκει κάποιος ή κάποιες συλλογικότητες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.