Φίλιππος Βουκελάτος στον Prisma 91,6: “Όταν λέμε επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ εννοούμε επιστροφή στις αρχές και στις αξίες του κόμματος.”


Με αφορμή το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη προέδρου ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος Φίλιππος Βουκελάτος μίλησε στον Prisma 91,6.

Όπως ανέφερε είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στη βάση της παράταξης, για τον τρόπο που δρομολογήθηκε και αποφασίστηκε το συνέδριο αυτό του ΠΑΣΟΚ.

“Το καταστατικό σε ένα κόμμα υπάρχει ακριβώς για να ελέγχεται και να λογοδοτεί η εκάστοτε ηγεσία της παράταξης. Υπάρχει ανώτατο όργανο και προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες διεξαγωγής τους οι οποίες αυτή τη φορά φαίνεται ότι παρακάμφθηκαν με ευθύνη της ηγεσίας του κόμματος.

Το βασικό επιχείρημα που έχει ακουστεί στα μέσα ενημέρωσης,  έχει να κάνει με τα οικονομικά του κόμματος και τα δάνεια που έχει λάβει και κατά την άποψή μου αυτό είναι λίγο παράδοξο, να μιλάμε ως χώρος και ως κόμμα για ανάγκη εξορθολογισμού του τραπεζικού συστήματος και για ανάγκη να δοθεί στην αγορά ρευστότητα και εμείς να εμφανιζόμαστε ότι αδυνατούμε να ρυθμίσουμε τα χρέη μας και άρα πρέπει να κρυφτούμε μέσα στο κίνημα αλλαγής.

Ποιο κίνημα αλλαγής αυτό το οποίο δημιουργήθηκε με τη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙΟΥ, ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, ή αυτό με τη σύμπραξη εν τέλει ΠΑΣΟΚ, ΚΗΔΙΣΟ, η οποία είναι 100% ΠΑΣΟΚ, οπότε δεν βλέπω για ποιο λόγο πολιτικά πρέπει να καταργηθεί το ΠΑΣΟΚ.”

Αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα του κινήματος αλλαγής, ο κ. Βουκελάτος είπε ότι σαφώς το 8% είναι καλύτερο από το 4%, δεν είναι όμως αρκετό και δεν νομίζω να είναι κανείς από εμάς ευχαριστημένος με αυτό το αποτέλεσμα.

Κατά την άποψή μου χρειάζεται ένα πολιτικό συνέδριο ΠΑΣΟΚ με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό που ορίζει το κόμμα, όπου θα συζητηθούν τα πάντα και κυρίως την στάση που πρέπει να κρατήσει η κεντροαριστερά και κατ επέκταση η χώρα, γιατί είτε μιλάμε για ΠΑΣΟΚ είτε για ΚΊΝΑΛ, μιλάμε για το χώρο της κεντροαριστεράς και από τη στιγμή που οι βασικές συνιστώσες αποτελούν το κίνημα αλλαγής είναι σχεδόν 99% ΠΑΣΟΚ, με ΚΙΔΗΣΟ, χρειάζεται ένα συνέδριο που θα ορίζει τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα, σε σχέση πάντα με τις διεθνείς εξελίξεις.

Όταν λέμε επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ εννοούμε επιστροφή στις αρχές και στις αξίες του κόμματος, καθώς είναι γνωστό ότι η κεντροαριστερά τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά την ταύτισή της με τις δυνάμεις της αγοράς, σε βαθμό πολύ να την θεωρούν υπεύθυνη που σήμερα το “τραπεζικό σύστημα” ηγεμονεύει έναντι του πολιτικού σχήματος σε ότι αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνονται και που αφορούν άμεσα την καθημερινότητά μας.

About Ομάδα Σύνταξης 27877 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

9 Comments

 1. Γιατί το 1989 οι καθαροί κάνανε συγκυβέρνηση με τους κλέφτες??
  Και γιατί οι καθαροί μείνανε έξω απ την φυλακή αφού συγκυβερνήσανε με τους κλέφτες και είχαν από κοινού τα κρατικά ταμεία??
  Μπερδεμένα θέματα.
  Απλά κόπηκε το μόνιμο φαί από το 1945 ώς το 1981 των καθαρών ??
  Θέλανε να συνεχίσουν να τρώνε.Δεν είχαν βαρεθεί 30 χρόνια ??
  Μοναχοφάηδες

 2. Lancia type Dialogos ήταν το καλύτερο αυτοκίνητο που έβγαλε η σπουδαία Ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Lancia.
  Τι μόνο πληροφοριοδότες της αστυνομίας από το 1945 ώς το 1981 και του φρούραρχου επί 7 ετίας θέλανε να έχουν το προνόμοιο τηλεφώνων για ωα δλινουν πληροφορίες.Να μη είχε και άλλος κόσμος τηλέφωνο που απέκτησε μαζικά μετά το 1981, για να μιλά για την Lancia Dialogos.

 3. Παύλος Γερουλάνος ανεβαίνει και τραβάει. Επτανησιώτης.

 4. Έπαψε το μοναχοφά’ι’ μετά το 1981 και φάγανε και άλλοι .Και αυτόδεν άρεσε στους ώς τότε μοναχοφάηδες.
  Καιωοι ώς τότε μοναχοφάηδες ανακαλύψανε μεωτα χρόνια ότι ώς μοναχοφάηδες ήταν οι ίδιοι κλέφτες. Και για τούτο μάθανε την λέξη , την οποία ώς τότε δεν κατανοούσανε γιατί απλά δεν είχαν δι το φα”ί’ άλλων, για μα κατανοήσουν την δική τους κλεψιά.
  Χαρακτηριστικόβτον μοναχοφάηδων ιναι ότι αυτοί καλά κάνουν αλλά οι άλλοι που τους αρπάζουν το μοναχοφα’ί’ είναι κλέφτες.
  Μετά το 1981 το φα’ί’ μοιράστηκε και φάγανε και άλλοι και πολλοί μάλιστα.
  Και τώρα οι παλιοί μοναχοφάηδες πάνε να σκάσουν και μα πλαντάξουν για το πώς τους έφυγε το φα’ί’ μέσα απ τα χέρια.
  Αλλά στην δημοκρατία τρώνε όλοι , αυτόδεν κατάλαβαν ούτε θαψτο καταλάβουν ποτέ οι μοναχοφάηδςς, που πλέον θα πάνε σκασμένοι απ το κακό τους ώς ηλικιακά ραμολί ή απένταροι μεσόκοποι που είναι.
  Ας μην θέλανε να τα τρώνε όλα.
  Καλά πάθανε και άμα δεν έχουν ποιόν να βρίσουν γιατί είναι απσξιωμένοι πλέον δεν τους λογαριάζει καμένας, θα γυρίζουν και θα βρίζουν τον εαυτό τους.

 5. Να γίνει σύνθεση μεταξύ του κ Γερουλάνου καιτης κας Γεννηματά , αυτό απαιτούν οι συλλογικότητες.
  Πάντα οι συλλογικότητες περιμένουν και βοηθούν για να κλείνει η πλάστιγα υπερ του ενός ή του άλλου.
  Όπως το 2007 στο ζύγισμα Γ.Παπανδρέου -Ε.Βενιζέλου που οι συλλογικότητες γείρανε την πλάστιγα υπέρ του Γ.Παπανδρέου και μετά απ το τραπέζι στους συνδικαλιστές του ΓΑΠ στην Πετρούπολη.
  Ό Παύλος Γερουλάνος τραβάει και θέτει υπαρκτά και αποδεκτά θέματα. Η Γεννηματά είναι λίγο φθαρμένη και με λιγότερη δυναμική και φρεσκάδα.
  Στην Ευρώπη όλη κυριαρχεί χρόνια το συντηρητικό κλίμα ώς πολιτική κουλτούρα. Το κεντροαριστερό πρός το σόσιαλ συμβεβηκός έχει υποχωρήσει.
  Η Ελληνική κυβέρνηση έχει αποδοχή αλλά οι πολίτες κρατάνε μικρό καλάθι.
  Ο σύριζα θέλει να καταλάβει τον κεντροαριστερό χώρο , και μπορεί μια και ο σύριζα έριξε γέφυρες συνεργασίας το Ευρωπαικό συντηρητικό κατεστημένο τα κυβερνητικά χρόνια 2015-2019.
  Η επανοφορά της κουλτούρας της ανάπτυξης δια των ακινήτων που εκπόνησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναπαραγάγει ένα κοντόφθαλμο.στο χρόνο αναπτυξιακό μεταπολεμικό μοντέλο. Αλλά δεν υπάρχει και κάτι άλλο βραχυχρονιώτερο μοντέλο για να γίνει κάποια ανάπτυξη.
  Ανεβαίνοντας οι αξίες των ακινήτων τα δανειοδοτηθέντα ακίνητα θα μπορούν να εκπληστηριασθούν μια και η αξία των θα καλύπτει κοντά τις αξίες των δανείων και ο δανεισθείς ιδιοκτήτης δεν θα χρωστάει μετά τον πλειστηριασμό
  Θα χάνει το ακίνητο αλλά θα παύει να χρωστάει.
  Αύξηση μεροκάματων μισθών και συντάξεων δεν φινεται στο μπροστά χρόνο.Πάντα η οικονομική καταστολή θα πρέπει να είναι καταναλωτικά κύρια παρούσα. Η Ελλάδα μπήκε σε κατηγορία χώρας χαμηλού κόστους, χαμηλών προσδοκιών ανάπτυξης , και χαμηλού καταμερισμού δεξιοτήτων εργασίας.
  Οι πτυχιούχοι -για τους οποίους δαπανήθηκαν Εθνικοί πόροι-θα ασχολούνται στο όνομα της διαβίωσης με τυροπιτάδικα και σουβλατζίδικα και καφέ. Η ασημαντότητα της μικρής οικονομικότητας θα αναβιβαστεί ώς κυριότητα. Και η δέσμευση πόρων για την υποστήριξη του τουριστικού εξαγώγιμου προ’ι’όντος ( το μόνο εξαγώγιμο είδος της χώρας) , θα ρθναι ολοέν ώς παγιοποίηση μεγαλύτερο ώς έξοδο επί των τουριστικών εισπρσξεων.
  Διαμορφώνοντας διαρκώς όλο και μικρότερη εγχώρια προστιθέμενη αξία.( Για τούτο πουλιούνται πάνω από χίλια ξενοδοχεία στην Ελλσδα και αρκετά απ τα λίγα στην Λευκάδα καίτοι η Λευκάδα λένε ότι έχει πολύ τουρισμό).
  Η άνοδος της ασημαντότητας και ηβφωτογένεια της αθλιότητας εκάστοτε ώς γενικευμένη αποδεκτή καθημερινότητα , είναι εκδοχές που κυοφορούνται σε χώρες και κοινωνίες σε κρίση.
  Κάτι σαν το είδος των καλών φίλμ νουάρ
  του πολυεπίπεδου σε ανάγνωση παλαιότερου καλού Αμερικανικού κύρια και ευρωπαικού κινηματογράφου.
  “” Η ζούγκλα της ασφάλτου “”.
  Για να μήν πάμε στα μαύρα φίλμ της κινηματοφγραφικής τέχνης:
  “” Η νύχτα και η Πόλη”” και άλλα.
  Για τούτο :””Ελλάδα = η νύχτα και η χώρα””

 6. Τώρα που γράφω είμαι στο wc μου λίγο πριν πάω για την εργασία μου(γιατί εγώ εργάζομαι)χθες έφαγα τα ταπεινά φασόλια σούπα,το εθνικό φαγητό μάς.Χαίρομαι που είδαν κάποιοι ξεφτιλισμένοι πασοκτζήδες τον εαυτό τους,που σημαίνει δύο πράγματα.Πρώτων οτι οι χαρακτηρισμοί μου πονάνε γιατί είναι η μόνη αλήθεια και δεύτερον ότι υπάρχουν ακόμη ξεφτιλισμένοι που επιμένουν με θράσος στην κλεφτοκρατία και την λεηλασία ενός λαού.Κανω φυσικά και μια τρίτη διαπίστωση ότι ακόμη κυκλοφορούν ελεύθεροι!Κι επειδή πρέπει κατά την λογικη των πρασινοφρουρών να είσαι με τους άλλους,απαντώ με χιλιάδες ένσημα…σας φτύνω στην μάπα σας γιατί είμαι μάγκας…ουστ ξεφτιλισμένοι!

 7. Έχοντας ως αφετηρία το 1974, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε πως η ρίζα της διαπλοκής, βρίσκεται αναμφίβολα στην οικονομική εξάρτηση της Πατρίδας μας. Τα χρόνια που πέρασαν με τη στυγνή οικονομική δικτατορία που μας επέβαλαν οι δανειστές μας, δεν αποτελούν παρά μια ιδιαίτερα σκληρή έκφραση της εξάρτησης της Ελλάδας, από το διεθνές οικονομικό κατεστημένο.

  Η Ελλάδα, μέσω των μνημονίων μεταβλήθηκε σε προχωρημένο οικονομικό εργαστήριο, για να εξυπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά τα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων και του τραπεζικού συστήματος. Διαβρώθηκε ο κρατικός μηχανισμός, τα κόμματα, ο συνδικαλισμός, η πολιτική ηγεσία του τόπου, ώστε να καταστεί δυνατή η επιβολή ξενοκίνητης οικονομικής δικτατορίας, όταν αυτό κρίθηκε πως συνέφερε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

  Σταδιακά, μεταβλήθηκε η πατρίδα μας σε ξέφραγο αμπέλι, για να διαβρωθεί η οικονομία μας από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, με τη συνεργασία πάντα του ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου. Μαράθηκε η ελληνική ύπαιθρος, ο ιδρώτας του αγρότη σταμάτησε να αποδίδει, η μετανάστευση των νέων εκτοξεύτηκε, η προσφορά φτηνής εργασίας γιγαντώθηκε.

  Αν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου είχαν στρατευθεί εγκαίρως με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, ικανή να αντιμετωπίσει με επάρκεια την οικονομική επίθεση του ξένου παράγοντα, τότε είναι βέβαιο ότι θα είχαμε αποφύγει τις καταστροφικές συνέπειες του 2ου και του 3ου μνημονίου. Τόσο οι μεγαλοστομίες του κ. Σαμαρά με τα ’’Ζάππεια’’, όσο και η υποκρισία του κ. Τσίπρα ότι θα ’’σκίσει’’ τα μνημόνια όταν γίνει κυβέρνηση με ένα νόμο σε ένα άρθρο, είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα μας να οδηγηθεί σε μεγάλες περιπέτειες, με ολέθριες επιπτώσεις για το σύνολο του Ελληνικού λαού.

  Η πορεία προς την υποτέλεια, την υπονόμευση των εθνικών μας συμφερόντων, τη διάβρωση της λαϊκής κυριαρχίας, τον οικονομικό μαρασμό και την εκμετάλλευση του Έλληνα εργαζόμενου, πρέπει επιτέλους να ανακοπεί. Οφείλουμε να προχωρήσουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα, στη θεμελίωση ενός σύγχρονου κράτους, μιας καινούργιας Ελλάδας.
  Ήρθε η ώρα να περάσουμε από την παθητική αναμονή, στην ενεργό λαϊκή παρουσία, για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας. Μόνο με την ενεργή παρουσία των πολιτών απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας, του αγρότη, του εργάτη, του βιοτέχνη, του μισθωτού, της θαρραλέας νεολαίας μας, μπορούν να εξασφαλιστούν τόσο η εθνική ανεξαρτησία, όσο και η λαϊκή κυριαρχία.

  Βασικός και κυριαρχικός στόχος του ΠΑΣΟΚ, ήταν η δημιουργία πολιτείας απαλλαγμένης από ξένο έλεγχο ή επεμβάσεις, πολιτείας απαλλαγμένης από έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας, πολιτείας ταγμένης στην προστασία του Έθνους και στην υπηρεσία του Λαού.

  Η εθνική ανεξαρτησία είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη λαϊκή κυριαρχία, με τη δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σ’ όλες τις αποφάσεις που τον αφορούν. Μα είναι ταυτόχρονα συνυφασμένη και με την απαλλαγή της οικονομίας μας από τον έλεγχο του ξένου μονοπωλιακού και ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου, που διαμορφώνει την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτική και την πολιτιστική μας πορεία, σύμφωνα με τα συμφέροντα όχι του Λαού, αλλά της οικονομικής ολιγαρχίας.

  Είναι βαθιά η ανησυχία του Ελληνικού Λαού, ακριβώς γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε αποφασιστική, ιστορική θα έλεγα καμπή. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος στις βαθιές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

  Έχοντας συνείδηση του χρέους μας απέναντι στις γενιές που αγωνίστηκαν για ελευθερία, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα, τιμώντας την ιστορική κληρονομιά της δημοκρατικής παράταξης και τους αγώνες των συντρόφων μας, μένουμε πιστοί στις αρχές της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη, για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Απελευθέρωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.