Ερώτηση στην Βουλή από το Μέρα 25 για το Εργατικό ατύχημα στη Νικιάνα Λευκάδας.


ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς: τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Θέμα: «Εργατικό ατύχημα στη Νικιάνα Λευκάδας»

 

Σύμφωνα με καταγγελία-ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Λευκάδας- Βόνιτσας, σοβαρό εργατικό ατύχημα που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου σημειώθηκε σε ανεγειρόμενο συγκρότημα κατοικιών επί του επαρχιακού δρόμου Λευκάδας- Νυδρίου στην περιοχή της Νικιάνας.

 

Όπως σημειώνει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του, “επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι ο κλάδος μας, ο κλάδος των κατασκευών, πληρώνει βαρύ «φόρο αίματος» στους χώρους δουλειάς για να «βγαίνει η δουλειά» και να αυγαταίνουν οι τζίροι και τα κέρδη των εργολάβων και των κατασκευαστικών εταιριών.

 

Οι ανεπαρκείς, ως ανύπαρκτοι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, έχουν σαν αποτέλεσμα να βρίσκουν τραγικό θάνατο ή να τραυματίζονται πολύ σοβαρά, εργαζόμενοι που δίνουν την μάχη για την επιβίωσή τους και των οικογενειών τους, σε δύσκολες συνθήκες. Τα ατυχήματα εν ώρα εργασίας πολλών συναδέλφων μας έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και δε μιλάμε πλέον για εργατικά ατυχήματα, αλλά για εργοδοτικά εγκλήματα αφού μπροστά στο κέρδος αδιαφορούν για τη ζωή των εργαζομένων.”

 

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

 1. Ποιες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του φαινομένου των εργατικών ατυχημάτων θα λάβει;
 2. Ποια μέτρα εντατικότερων ελέγχων και διασφάλισης της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων θα λάβει;
 3. Ποιες κινήσεις νομοθετικής ενίσχυσης του ισχύοντος πλαισίου θα γίνουν;

Η ερωτώσα βουλευτής

 

Φωτεινή Μπακαδήμα

About Ομάδα Σύνταξης 27498 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Νέο παιδί βγήκε στο μεροκάματο , και καλά έκανε για να ζήσει, όχι να πιεί καφέδες επιδοτούμενος.
  Πέραν των μέτρων προστασίας αν ελήφθησαν θεσμικά… ποιός μεγαλύτερος το προστάτευσε καθοδηγητικά τεχνικά για την αυτοπροστασία του.
  Ή μέσα στα καθήκοντα των αρχιμαστόρων και αρχιτεχνητών και μηχανικών ( που πληρώθηκαν για την επίβλεψη ) δεν εμπεριέχονται και οι κοινωνικές διεργασίες για την κατεργασία των νέων, σύμφωνα με τα ορθολογικά νέα πρώτυπα του ανταγωνισμού ???
  Και κάτι περίεργο έως ανέκδοτο : Αλήθεια η οικοδομική άδεια πληρώνεται ώς μελέτη και επίβλεψη , και καταβάλεται και αντίστοιχος φόρος ( ΦΕΜ παλαιότερα ). Δεν πρέπει να διερυνηθεί στην Ελληνική πραγματικότητα αν οι υπογράφοντες μηχικοί την ΄άδεια πρέπει να επιβλέπουν την εκτέλεση της εργασίας καθημερινά και για την εφαρμογή εκ των τεχνητών των απαραιτήτων εγκεκριμένων παραμέτρων , κάλυψης – οπλισμού- ποιότητας μπετόν??? Γιατί πολύ περίεργο είναι το γεγονός να εκχωρείται η προσωποποιημένη λόγω σπουδών επαγγελματική θεσμική εμπειρία στους αυτοσχέδιους εξ εμπειρίας δήθεν μαστόρους. Παλαιότερα υπήρξε περίπτωση που ο μάστορας έβαζε ανάποδα τα σίδερα του οπλισμού καθ ύψος.
  Στον σεισμό της Αθήνας του 1999, γιατί στις κατοικίες στο Μενίδι είχαν ξεχάσει να βάλουν τσέρκια ( περιμετρικούς συνδ΄ρσμους συγκράτησης του καθ ύψος οπλισμού στις κολώνες ) ή τα έβαζαν οι τεχνίτες σε μεγαλύτερη μεταξύ των απόσταση απ το πρέπων με αποτέλεσμα να ανοίξουν οι κολώνες, με θύματα τότε και καταστροφές ?? Ο μηχανικός που πληρώθηκε και επέβλεψε την εκτέλεση της άδειας γιατί το επέτρεψε αυτό?? Ή δεν επέβλεψε καθόλου αλλά τα χρήματα της επίβλεψης τα πήρε???
  Πολλά περίεργα συμβαίνουν με την έκδοση και εκτέλεση και επίβλεψη των οικοδομικών αδειών. Παλαιότερη εποχή στην εποχή της ουσιαστικά των κυβερνήσεων της τσακωμάρας Τζανετάκη και οικουμενική τα έτη 1989 Ιούνιο-1990 ( ουσιαστικά προβληματική κυβερνητικότητα τότε ) ο πρόεδρος τότε του ΤΕΕ κάποιος Λιάσκας βρήκε την ευκαιρία και ενίσχυσε το λόμπυ αυξάνοντας το κόστος έκδοσης αδειών ώς αμοιβή του κλάδου. Και καλά έκανε ώς Λομπίστας και πρόΕδρος επαγγελμματικου φορέα και ενίσχυσε οικονομικά το λόμπυ . Αν όμως κοινωνικά το λόμπυ αυτό υπηρετεί τα κοινωνικά συμφέροντα αφήνεται στην κρίση του κάθε πολίτη. Μια και δημοκρατία και ελευθερία και κοινοβουλευτισμό έχει η Ελλάδα.
  Στην κατασκευή μιας οικοδομής γιατί ο υπογράφων μηχανικός δεν πρέπει νάναι για τα όσα υπογράφει , από το πρωί κάθε μέρα στον χώρο εργασίας για να επιβλέπει την εφαρμογή των όσων υπέγραψε ??? Και υπάρχουν και χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί στην Ελληνική πραγματικότητα.
  Ο κάθε ιδιοκτήτης που σηκώνει οικοδομή και πληρώνει έκδοση αδείας , καλά είναι να απαιτεί την παρουσία του υπογράφοντος μηχανικού αυτοπροσώπως στην εκτέλεση της οικοδομής.
  Γιατί οι μισθωτοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες κλπ των μεγάλων εταιρειών που αναλαμβάνου έργα είναι ολημερίς στην οικοδομική δραστηριότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.