Έρευνα ΑΠΘ: Οριστική έξοδος από το lockdown τον Αύγουστο – Κίνδυνος νέας πανδημίαςΜε χειρουργικές κινήσεις πρέπει να γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος του δεύτερου επιδημικού κύματος και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι. Μια μόλις εβδομάδα νωρίτερα στην άρση του lockdown θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάγκη παράτασης των περιοριστικών μέτρων για τρες εβδομάδες και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημίας μέσα στον Αύγουστο.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από το υπολογιστικό μοντέλο για την πορεία των μέτρων για τον κοροναϊό που ανέπτυξαν το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τρία ιταλικά πανεπιστήμια.

Ειδικότερα ο επικεφαλής καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξηγεί ότι σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο, η ασφαλής ημερομηνία για να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων είναι η 11η Μαϊου και η οριστική έξοδος από το lockdown θα μπορούσε να τεθεί από τις 11 Ιουλίου και μετά. Από αυτή την ημερομηνία και έπειτα μπορεί να ακολουθήσει μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων αποκλεισμού σε συνδυασμό με

 1. παρακολούθηση της επιδημιολογικής κατάστασης του πληθυσμού με τεστ που θα πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και
 2. εφαρμογή μέτρων κοινωνικής απόστασης και μέτρων προστασίας και προσωπικής υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Σε περίπτωση που η άρση των μέτρων ξεκινήσει στις 4 Μαϊου, θα πρέπει να παραμείνουν οι περιορισμοί για τους επόμενους τρεις μήνες , για να αποφευχθεί κίνδυνος εμφάνισης της επιδημίας στις αρχές με μέσα Αυγούστου.

Ο κ Σαρηγιάννης επισημαίνει: «Μια εβδομάδα καθυστέρησης στην άρση των μέτρων θα μας βοηθήσει να βγούμε οριστικά από το lockdown δύο με τρεις εβδομάδες νωρίτερα, δηλαδή γύρω στα μέσα Ιουλίου, διάστημα σημαντικό για την τουριστική περίοδο.

 

Στη διάρκεια της πρώτης φάσης άρσης των μέτρων οι επαφές μας δεν πρέπει να αυξηθούν  σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15-25% . Οι φάσεις άρσης των περιορισμών που προτείνεται είναι οι ακόλουθες:

 1. Στις 11 Μαϊου μπορούν να ανοίξουν μικρά καταστήματα τηρώντας τα προστατευτικά μέτρα, τις αποστάσεις ασφαλείας και την αποφυγή συγχρωτισμού. Το άνοιγμα των σχολείων θα οδηγούσε σε αύξηση της μεταδοτικότητας, δεδομένου ότι παιδιά συγχρωτίζονται, δεν ακολουθούν εύκολα τους κανόνες υγιεινής και αποτελούν σιωπηλούς φορείς που έρχονται συχνά σε επαφή με ευπαθείς ομάδες (π.χ. ηλικιωμένους).
 2. Με περιορισμούς μόνο προτείνεται το άνοιγμα της τελευταίας τάξης του λυκείου μετά τις 11 Μαΐου. Προτείνεται η ανάπτυξη των τάξεων σε μεγαλύτερους χώρους από ότι συνήθως ώστε να διατηρούνται κοινωνικές αποστάσεις κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.
 3. Καλό θα είναι να μην ανοίξουν τα Πανεπιστήμια εφόσον αποδίδουν τα εξ αποστάσεως μαθήματα, με πιθανή εξαίρεση την εκτέλεση εργαστηριακών ασκήσεων και κλινικών μετά τα μέσα Ιουνίου.
 4. Έπειτα και μετά από διάστημα 2 εβδομάδων από την προηγούμενη φάση, θα μπορούσαν να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα σε επιχειρήσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως οικονομικοί πολλαπλασιαστές με ισχυρή επίδραση στο ΑΕΠ.
 5. Η άρση των μέτρων περιορισμού σε επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής μπορεί να ακολουθήσει μετά το δεύτερο μισό του Ιουνίου ανάλογα με την πραγματική εξέλιξη της επιδημίας.
 

Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εάν τα μέτρα στη χώρα μας είχαν ξεκινήσει πέντε ημέρες νωρίτερα οι θάνατοι θα ήταν 70% λιγότεροι. Αν είχαν ξεκινήσει μιαν εβδομάδα αργότερα, θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμη και 2 φορές περισσότερους θανάτους.

Ο κρίσιμος μήνας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας θα είναι ο Ιούνιος, εξηγεί ο κ Σαρηγιάννης. Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο σε περίπτωση που υπάρξει αναζωπύρωση, αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου και γι αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα εντατική η επιδημιολογική επιτήρηση το συγκεκριμένο διάστημα.

Επιπλέον, μελετήθηκε το σενάριο, κατά το οποίο γίνεται μια ελαφριά χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στις 4 Μαΐου, μια δεύτερη επιπλέον χαλάρωση των μέτρων στις 11 Μαΐου και μια επιπλέον χαλάρωση στις 1 Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή, διατηρώντας σε καραντίνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αναμένεται αναζωπύρωση της μεταδοτικότητας τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, που θα απαιτήσει την εκ νέου εφαρμογή περιοριστικών μέτρων.

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27533 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Εφ όσον τα καφενεία και οι κάθε λογής χώροι θα έχουμ μειωμένη κινητικόγητα σε πελάτες ( καρέκλες σε απόσταση) θα πρέπει να μειωθούν στο μισό ή ανάλογα τα δημοτικά τέλη , για όσο διάστημα είμαστε εκτός κανονικότητας θεσμικά.
  Το ίδιο και η φορολογία του εισοδήματος για κλάδους επαγγελματιών εκτός κανονικότητας.
  Αντίθετα εφ όσον ο τζίρος στα super market ανέβηκε μέσα στην καραντίνα ή παραπέρα λόγω προοδευτικής επαναφοράς στην κανονικότητα,πρέπει να ανέβει για το αντίστοιχο διάστημα και η φορολογία των .
  Εφ όσον και στις εξοχικές κατοικίες δεν υπήρξε η δυνατότητα πρόσβασης , πρέπει και εκεί να μειωθούν τα δημοτικά τέλη γιατί ούτε δυνατότητα χρήσης υπήρχε.
  Εφ όσον έσπασε η κανονικότητα της οικονομικής ζωής , πρέπει για το διάστημα αυτό να σπάσει και η κανονικότητα υποχρέωσης καταβολής δόσεων δανείων και λοιπών φορολογικών υποχρεώσεων.
  Και για τον επερχόμενο ενφια του 2021 , πρέπει να συμψηφιστεί η απουσία κανινικότητος μέσα στο 2020 στα ακίνητα.
  Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπολογιστεί και στους μισθούς η απουσία κανονικότητας εργασίας, και να περικοπούν συμψηφιστικά οι μισθοί στους εργαζόμενους που πληρώθηκαν ακέραια αλλά δούλευαν εκ περιτροπής ή με αναγκαστική άδεια.Γιατί το κόλπο των αναγκαστικών αδειών πρός για να πληρωθούν ακέραια δεν πιάνει. Αν στο τέλος του έτους η κανονική άδεια δεν ληφθεί με υπαιτιότητα του εργοδότη τότε την πληρώνει ο εργοδότης , ή μεταφέρεται στο επόμενο έτος.
  Οι έμποροι αυτοκινήτων πρέπει να μειώσουν ισόποσα τις τιμές των αυτοκινήτων , γιατί το συτοκίνητο πλέον ώς χρήση απευθύνεται σε λιγότερο από 12 μήνες.
  Το ίδιο και τα εισητήρια αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών να μειωθούν αναλογικά ισόποσα, λόγω περιορισμένης πλέον χρησιμότητας στην οικονομική ζωή.
  Οι προσαρμογές που πρέπει να γίνουν στο επίπεδο του οικονομικού συνολικού κυκλώματος της χώρας , θα πρέπει μα έχουν σφαιρική αναφορά με βάση την χρησιμότητα και την λειτουργικότητα χρήσης
  Τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων θα πρέπει να μειωθούν συμψηφιστικά αναλογικά για το διάστημα καραντίνας, το ίδιο και η ασφάλεια αυτοκινήτων. Διότι τα αυτοκίνητα με κρατική απόφαση δεν κυκλοφορούσαν . Και η μείωση αυτή να χωνέψει μέσα στα επίμενα τέλη κυκλοφορίας του 2021, και η μείωση της ασφάλειας στο επόμενο εξάμηνο.
  Θα πρέπει να μειωθούν τα συμβολαιογραφικά τιμολόγια για κάθε συμβολαιογραφική πράξη και κσθε λογής τιμολόγηση εργασίας από επαγγελματικά σωματεία. Το τιμολόγιο των αδειών οικοδόμησης, τα παράβολα του δημοσίου, το κόστος αγοράς κάθε προοιντος , τα ενοίκια , το τιμολόγιο του ΟΤΕ CΟSMOTE, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, των τιμών των ξενοδοχείων , των τιμών καφέδων, γλυκών, κρεάρων, τροφθμων γενικά και ειδών υγιεινής. Οικοδομικών ειδών και υλικών, ρούχων και ειδών ενδύσεως , φρούτων και λαχανικών.Γενικά πρέπει να γίνει μια συνολική προσαρμογή των τιμών αγαθών και υπηρεσιών στην βάση της χρήσης
  αυτών σε ετήσια βάση και όχι στην βάση της παραγωγής ή δυνατότητας δυνητικά χρήσης. Εφ όσον η δυνητικότητα χρήσης αναστάλθηκε για όσο αναστέλεται.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.