Δημήτρης Μπιάγκης στον Prisma 91,6: “Καταθέτω προβληματισμούς ως προς την σωστή λειτουργία του Π.Ε.Κ.Π.Π. Αν πειστώ για την ορθή του λειτουργία στην Λευκάδα δεν έχω κανένα πρόβλημα.”


Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 μίλησε ο βουλευτής του κινήματος αλλαγής του νομού Κέρκυρας Δημήτρης Μπιάγκης σχολιάζοντας την ερώτηση που έκανε στη Βουλή, προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για τη δημιουργία του νέου Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων όπως όλα δείχνουν θα δημιουργηθεί στη Λευκάδα.

Όπως ανέφερε πρόκειται για προβληματισμούς σχετικά με την απόφαση αυτή και όταν πεισθεί δεν έχει κανένα λόγο να είναι αντίθετος.

“Πρέπει να σας πω ότι εγώ δεν γνώριζα κάτι για αυτή την απόφαση και μέσα από επικοινωνία που είχα και με επιχειρησιακούς παράγοντες μου μεταφέρθηκε η ανησυχία τους για το κατά πόσο θα μπορέσει να είναι αποτελεσματικό ένα επιχειρησιακό κέντρο το οποίο θα έχει σημείο αναφοράς στη Λευκάδα και από την άλλη θα βρίσκεται στην Κέρκυρα η διοίκηση της περιφέρειας της περιφέρειας της πυροσβεστική, αστυνομίας αλλά και της περιφέρειας.

Οι προβληματισμοί που υπάρχουν έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι με βάση τα στοιχεία τα οποία επιλέχθηκε η Κέρκυρα κάποια στιγμή είναι το σημείο αναφοράς της έδρας της περιφέρειας μας, ήταν τα πληθυσμιακά κριτήρια που είναι πάνω από το 50% της περιφέρειας Ιονίων Νήσων, καθώς και άλλη μία σειρά στοιχείων.

Σε συνδυασμό όλα αυτά και με το γεγονός ότι στην Κέρκυρα υπάρχει η Περιφερειακή ηγεσία της πυροσβεστικής, αστυνομίας, της ίδιας περιφέρειας και του αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας δημιουργούν προβληματισμούς του είδους τι  κέντρο επιχείρησης περιφέρειας θα είναι όταν οι αντίστοιχες ηγεσίες των σωμάτων που είναι σημείο αναφοράς βρίσκονται στην Κέρκυρα;

Είναι προβληματισμοί που υπάρχουν για τον απλό λόγο ότι επιλέχτηκε η Λευκάδα χωρίς να γίνει κανένας διάλογος και διαβούλευση με τους φορείς ή την κοινωνία ώστε να πειστούμε άπαντες, καθώς δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι το ζητούμενο είναι το κέντρο αυτό να είναι όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερο.”

Στην επισήμανση ότι κατά καιρούς η Λευκάδα ένιωθε ο φτωχός συγγενής και στα πλαίσια της συνοχής των Ιονίων Νήσων η όποια  πρωτοβουλία διαμοιρασμού συγκεκριμένων οργάνων σε όλα τα νησιά συμβάλλει σε αυτήν αλλά και στην καλύτερη συνεργασία τους , συμφώνησε απόλυτα, λέγοντας ότι ο ίδιος και στο παρελθόν έχει κάνει σημαία το πανεπιστήμιο και τις Πανεπιστημιακές σχολές που πρέπει να δημιουργηθούν σε διάφορα νησιά της περιφέρειας μας.

“Εδώ όμως μιλάμε για ένα σημείο αναφοράς το οποίο θα έχει το επιχειρησιακό αποτέλεσμα. Με δεδομένο λοιπόν το ότι οι ηγεσίες που σας ανέφερα είναι στην Κέρκυρα δεν μπορώ να φανταστώ ότι το 2021 που θα ολοκληρωθεί θα έχουμε ανάγκη αυτό που είπε η κυρία Κράτσα σε ένα δελτίο τύπου ότι σημείο αναφοράς είναι η γέφυρα που συνδέει την Λευκάδα με την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Για μένα το ζητούμενο είναι να υπάρχει συνοχή και το επιχειρησιακό αποτέλεσμα είναι το ζητούμενο υγεία και η ασφάλεια των πολιτών των επτανήσων.

Αν μπορέσει ο κύριος Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας να μας πείσουν ότι ορθώς έχει επιλεχθεί η Λευκάδα δεν έχω κανένα λόγο να το αρνηθώ, είμαι υπέρ της άποψης ότι πρέπει να μοιράζονται όλοι από την πίτα, όμως υπάρχουν άλλα κομμάτια που έχουν να κάνουν με πολλά που αν θέλετε έχουμε παρατήσει τη Λευκάδα, όπως το αύριο, την οικονομία της και τον τουρισμό της.

Επίσης σε επίπεδο Κέρκυρας δεν πρέπει να μιλάμε για τοπικισμούς, όταν στην προηγούμενη θητεία ο περιφερειάρχης ήταν από την Κεφαλονιά η περιφερειάρχης δεν είναι από την Κέρκυρα και πάει λέγοντας, οπότε καταλαβαίνετε πώς δεν είναι σημείο που χαρακτηρίζει εμάς τους κερκυραίους ο τοπικισμός και σας το λέω και ως θετικό και ως αρνητικό.

Εγώ εξέφρασα μόνο τους προβληματισμούς μου δεν έχω να χωρίσω τίποτα με τους αδελφούς Λευκαδίτες.”

Φέρνοντας το παράδειγμα του νέου ΦΟΣΔΑ και τις επιφυλάξεις που κράτησε η Λευκάδα για το σχεδιασμό, καθώς με το δήμο Ακτίου-Βόνιτσας είχαμε μια ολοκληρωμένη λύση, ανέφερε ότι είμαστε από τους χαμένους και δεν έχω κανένα λόγο να το αμφισβητήσω.

Ουσιαστικά βάλαμε την έδρα στην Κεφαλονιά με τη λογική ότι στο νησί υπάρχει καλύτερη εμπειρία από τους υπόλοιπους όταν το πρόβλημα είναι στη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα γιατί να έχουμε ουσιαστικά εκεί το πρόβλημα και σε δεύτερη φάση στη Λευκάδα το πήγαμε στην Κεφαλονιά, είναι αυτές οι επιλογές που μου θυμίζουν κάτι από τα παλιά και δεν με βρίσκουν σύμφωνο, όμως εν πάση περιπτώσει αν αυτή η επιλογή μπορεί να τεκμηριωθεί από την αποτελεσματικότητα της το δέχομαι.

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Κτενά η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα mylefkada.gr ο οποίος  απαντώντας στον κύριο Μπιάγκη, έκανε λόγο ότι είναι εγκλωβισμένος σε πολιτικές πρακτικές του παρελθόντος, τότε που υπήρχαν ήδη ορισμένες κρατικές περιφέρειες, ότι είναι οπαδός του υδροκεφαλισμού των κέντρων εξουσίας κάτι που στο παρελθόν μας είχε οδηγήσει στο να διογκώνονται τα προβλήματα και να μην υπάρχει λύση ποτέ και ότι προτιμάτε την ατολμία, εσωστρέφεια και απραξία από τη στιγμή που μία λύση δεν εξυπηρετεί τις μικροκομματικές του επιδιώξεις, για αυτό ακυρώνει στο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας σε περιφερειακό επίπεδο και οχυρώνεται πίσω από τις τοπικιστικές λογικές τύπου αν δεν γίνει στην Κέρκυρα να μη γίνει πουθενά.

Ο κύριος Μπιάγκης είπε ότι καλό θα ήταν η συγκεκριμένη επιστολή να έχει αποδέκτη  και τον ίδιον, λέγοντας ότι εμμένει στον προβληματισμό του αναφορικά με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και δεν έχει να κάνει με το αν το κέντρο θα δημιουργηθεί στη Λευκάδα τη Ζάκυνθο ή σε κάποιο άλλο νησί.

“Αναφορικά με την κριτική του ότι έχω παραμείνει στην λογική διορισμού των ηγεσιών της περιφέρειας, να σας πω ότι το Κίνημα Αλλαγής που εγώ εκπροσωπώ στο Ελληνικό κοινοβούλιο είναι η διαδοχή κατάσταση του ΠΑΣΟΚ.

Ήμουνα και είμαι μέλος του πανελλήνιου σοσιαλιστικού κινήματος και δεν έχω να ντραπώ ούτε να απολογηθώ για τίποτα, με καλύπτουν πλήρως οι αρχές οι αξίες και τα πεπραγμένα του κινήματος. Οι αλητήριες πράξεις κάποιων συντρόφων μου πού στην πορεία εμφανίστηκαν πιστεύω ότι πήγαν στη δικαιοσύνη και δόθηκε η λύση που έπρεπε να δοθεί.

Να τονίσω όμως στον κύριο αντιπεριφερειάρχη, με εκτίμηση στο πρόσωπό του, αν και εκτιμώ ότι όσα είπε για μένα, δεν έχουν εκτίμηση  ούτε για το πρόσωπό μου ούτε το φορέα τον οποίο εκπροσωπώ, ότι το κίνημα αλλαγής ήταν αυτό που έκανε την τομή και στον πρώτο και στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης. Αν ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης αυτή τη στιγμή στη Λευκάδα έχει μία θέση και εκπροσωπεί το νησί του θα πρέπει να ψάξει μέσα στα νομοσχέδια να δει ποιος του έδωσε την αρμοδιότητα και την ικανότητα στις τοπικές κοινωνίες όσο μπορούν να σχεδιάζουν και να αυτοσχεδιάζουν.

Γιατί εδώ σύμφωνα με τα λεγόμενά τους σχεδιάζει ο κύριος Χαρδαλιάς και αυτό δεν θα έπρεπε να το έχουμε επιτρέψει.

About Ομάδα Σύνταξης 27934 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

2 Comments

  1. Να στηθεί το ΠΕΚΠΠ στα Περίθεια στην Κέρκυρα ή στους Οθωνούς.
    Και μάλλον καλύτερη λύση είναι οι Οθωνοί.
    Το Κίνημα αλλαγής να φέρει ολοκληρωμένη πρόταση ( όπως συνηθίζεται να λέγεται) για τους Οθωνούς και να την καταθέσει στην Βουλή για συζήτηση.
    Οι Οθωνοί ενδικνύονται γιατί εκεί μπορεί θα τρώνε και πολύ ψάρι ( και αφρόψαρα και πετρόψαρα) όσοι στελεχώσουν το ΠΕΚΠΠ και σε επίπεδο ενέργειας ετοιμότητας θάναι καρδαμωμένοι.

  2. Ανεκαθεν οι φιλοι Κερκυραι τα ηθελαν ολα για τον ευατο τους.Το γνωριζουν και οι ιδιοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.