Χαράλαμπος Καλός στον Prisma 91,6: “Δεν είμαι ικανοποιημένος από τα σημερινά μέτρα στην γέφυρα. Καθολική η απαίτηση να εφαρμοστεί και στην Λευκάδα ότι στα άλλα νησιά.”


Την συνολική εικόνα αναφορικά με την εφαρμογή των μέτρων μετέφερε στον Prisma 91,6 ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Kαλός.

Όπως είπε,  “η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας ανταποκρίνεται, υπάρχει όμως μία μικρή μειοψηφία η οποία προφανώς δεν έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα των καταστάσεων. Σε αυτό το επίπεδο είμαστε σε αγαστή συνεργασία κατά κύριο λόγο με την αστυνομία, αλλά και το λιμενικό, προκειμένου να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι επιβάλλεται να μην προβαίνουν σε άσχετες μετακινήσεις.”

Αναφορικά με τον έλεγχο που γίνεται στη γέφυρα και στο ερώτημα αν έχει έρθει κόσμος στο νησί, ο Χαράλαμπος Καλός απάντησε πως έχει έρθει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός πολιτών, είτε Ελλήνων και ξένων ,” αλλά το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο σε αυτούς, καθώς είναι υποχρεωμένοι- και εκεί έγκειται η αρμοδιότητα της αστυνομίας, αλλά και της Δημοτικής προκειμένου να παίρνει τα μέτρα για να παραμείνουν στους χώρους τους, όμως θα πω ότι το ειδικό καθεστώς της Λευκάδας, η άμεση επαφή με την Ηπειρωτική χώρα έχει μία άλλη διάσταση.

Εγώ μπορώ να συγχαρώ τον Πρωθυπουργό της χώρας για την σκληρή απόφαση για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, θα πω όμως ότι η πρώτη ημέρα εφαρμογής για τη Λευκάδα φαίνεται να μην είναι αρκετή. Εγώ δύο φορές που παρευρέθηκα στο χώρο αυτόν, όπως επίσης και σε επικοινωνία που είχα με τους δημοτικούς αστυνομικούς, αλλά και μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας, δυστυχώς δεν είμαι ικανοποιημένος, καθώς ούτε ένα αυτοκίνητο δεν γύρισε πίσω, πολύ μεγάλος αριθμός συμπολιτών μου, ανέφερε ότι έχασαν το μέτρημα, καθώς αυτός ο αριθμός πολιτών εργάζεται στη Λευκάδα και με μία πρόχειρη υπεύθυνη δηλώσεις το χέρι, εισέρχεται στο νησί περίπου στις 8:00 με 9:00 το πρωί και φεύγει 3:00 με 4:00 το μεσημέρι.

Δεν θέλω να πω περισσότερα για αυτό, γιατί ήταν η πρώτη μέρα, γνωρίζαμε ότι θα υπάρχουν αυτές οι δυσκολίες, σε επικοινωνία που είχα με τον αστυνομικό διευθυντή όντως εντοπίσαμε το θέμα αυτό και ειπώθηκε ότι από αύριο θα υπάρχει καθολική εφαρμογή των μέτρων έτσι ώστε να μπαίνουν στο νησί όσοι επιτρέπεται, τονίζω όμως για άλλη μία φορά, ότι όσον αφορά το δήμο και το δημοτικό συμβούλιο υπάρχει καθολική απαίτηση το καθεστώς που θα εφαρμοστεί στη Λευκάδα να είναι όπως και στα υπόλοιπα νησιά.

Μάλιστα όπως είπε δέχτηκε τηλέφωνο από το Μεγανήσι, λέγοντάς του ότι  εργαζόμενοι του που μένουν στη Λευκάδα ωστόσο είναι μόνιμοι κάτοικοι μιας άλλης πόλης, προσπάθησαν να έρθουν στο Μεγανήσι και δεν μπόρεσαν να μπουν και πολύ καλά έκαναν που δεν τους άφησαν με βάση την βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.

Αυτό ακριβώς που σας λέω, κατά κόρον δεν συνέβη στην πλωτή γέφυρα, με αποτέλεσμα  να εισέρχεται μεγάλος αριθμών ανθρώπων, μη μονίμων κατοίκων, γιατί δεν έχουμε ενταχθεί στο καθεστώς των νησιών, εισέρχεται και απέρχεται από το νησί σε καθημερινή βάση.”

Ο δήμαρχος Λευκάδας επιφυλάχθηκε να φέρει το θέμα και πάλι στο προσκήνιο. “Γνωρίζω ότι για την εφαρμογή των μέτρων  θα υπάρχουν και οι έλεγχοι στα διόδια προς την περιφέρεια κάτι που είναι στη σωστή κατεύθυνση, εγώ όμως μιλάω για το μικροπεριβάλλον της Λευκάδας, η ειδοποιός διαφορά για την οποία θα συνεχίσω να φωνάζω είναι η μόνιμη κατοικία.

Αυτό που ισχύει για να πάει δηλαδή κάποιος στα υπόλοιπα νησιά δεν ισχύει στη Λευκάδα και πάνω σε αυτή τη βάση έγινε ειδική αναφορά στο δελτίο τύπου που έβγαλε το Σάββατο το βράδυ η περιφέρεια Ιονίων Νήσων πού έκανε λόγο, πριν τη λήψη των μέτρων, ότι δεν καλύπτει την πραγματική ανάγκη περιορισμού μέσω της γέφυρας. Η διαφορά που υπάρχει είναι η μόνιμη κατοικία, καθώς ενώ στα υπόλοιπα νησιά επιβάλλεται να είσαι μόνιμος κάτοικος για να μπεις στην Λευκάδα δεν προβλέπεται και με μία απλή βεβαίωση ότι πας να δουλέψεις κάποιου περνάς το πρωί τη γέφυρα και το απόγευμα ξανά φεύγεις.

Σχολιάζοντας το μήνυμα του επικεφαλής της παράταξης όλοι “για τη Λευκάδα” Κωνσταντίνου Δρακονταειδή ο οποίος ανέφερε ότι δεν στηρίζει την αποψίλωση της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου, απάντησε ότι το θέμα αυτό τον προβλημάτισε πολύ, καθώς με την ιδιότητα του ως κτηνίατρος, μπορεί να αντιληφθεί λίγο παραπάνω από το μέσο όρο την προσέγγιση του Υπουργείου.

“Όταν υπάρχουν τα νοσοκομεία αναφοράς που εκεί δίνεται η αρχική μάχη, είναι εύλογο οι περιφερειακές δυνάμεις να συντάσσονται σε αυτά τα νοσοκομεία αναφοράς, με μία πολύ σημαντική παρατήρηση, πως όταν παραστεί ανάγκη να μπορέσουν να ενισχυθούν και τα περιφερειακά νοσοκομεία, αυτό εκτιμώ ότι θα πρέπει να είναι στην ατζέντα του Υπουργείο Υγείας, γιατί ο σκοπός δεν είναι να φύγουν τα έξι κρεβάτια και αναπνευστήρες από την ΜΕΘ Λευκάδας και να πάνε στην Πάτρα, αλλά να μπορεί το υπουργείο για τοπικούς και εθνικούς λόγους να ανεφοδιαστεί περιφερειακά νοσοκομεία όπως το δικό μας.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ανέφερε ότι όπως όλοι οι Δήμοι, έτσι και ο Δήμος Λευκάδας αποτελεί τον εγγύτερο θεσμό στον πολίτη και οφείλει να ανταποκρίνεται στον μέγιστο βαθμό ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, καθώς αυτή είναι και γοητεία του πρώτου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο δήμαρχος Λευκάδας υπερτόνισε την προσπάθεια που γίνεται τόσο από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, αλλά και από το τμήμα καθαριότητας, καθώς μέσω της ΔΕΠΟΚΑΛ προχώρα ¨η αγορά φαρμάκων, προμήθεια τροφίμων, εξόφληση λογαριασμών, διευκολύνσεις προς τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά τι γιατρούς, ενημέρωση και παραπομπή στον ΕΟΔΥ και το νοσοκομείο Λευκάδας, ακόμα και από συμπολίτες μας που δεν είναι στο πρόγραμμα “βοήθεια στο σπίτι”, αλλά προσπαθούμε να το διευρύνει όσο μπορούμε.

Στα πλαίσια αυτά υπάρχουν δύο βάρδιες από τις 9:00 το 9:00 το βράδυ, που οποιοσδήποτε πολίτης αισθανθεί ότι χρειάζεται βοήθεια μπορεί να καλέσει στο 2645020260 και 2645260547, επικουρικά το κοινωνικό παντοπωλείο, παρέχει τα είδη πρώτης ανάγκης, στους δικαιούχους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να γίνει κατ’ οίκων παράδοση.

Επίσης έγινε έκτακτη προμήθεια ειδών υγιεινής για την καθαριότητα και την αυξημένη ανάγκη για την κάλυψη των αναγκών των δικαιούχων, επίσης τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης όπως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επίδομα στέγασης και αναπηρίας διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά και κάνεις δικαιούχος δεν στερείται το δικαίωμα αυτό, όπως επίσης έχει γίνει ενημέρωση το πληθυσμού Ρομά, για την πρόληψη και μη διασπορά του ιού.

Από σήμερα ξεκίνησε η αιμοδοσία στο πνευματικό κέντρο, καθώς άμεσα ανταποκρίθηκε ο δήμος Λευκάδας και θα βγει μία νέα ανακοίνωση, για να πει υπάρχει συνωστισμός των αιμοδοτών αυτό πάντα σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του νοσοκομείου, ώστε να υπάρχει μία περιοδικότητα, ενώ υπάρχει μέριμνα για τα αδέσποτα, αλλά και για κάποιον που ανήκει στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και δεν μπορεί να το βγάλει βόλτα.”

Αναφορικά με την καθαριότητα,  έκανε έκκληση, όχι μόνο να σεβαστούμε τα παιδιά της καθαριότητας που ιδιαίτερα αυτή τη χρονική περίοδο, επιτελούν μέγιστο έργο, όπως και καθόλη τη διάρκεια του έτους, “καθώς δεν θέλω να διανοηθώ τι θα συμβεί  αν ο μη γένοιτο υπάρχει κάποιο πρόβλημα ασθένειας στα παιδιά που είναι εκτεθειμένα.”

Ο δήμος μετά από πολλά χρόνια προχωράει στον καθαρισμό των απορριμματοφόρων, καθώς ξεκίνησε από σήμερα ο καθαρισμός και απολύμανση όλων των κάδων.

Κάνω έκκληση στους συνδημότες μας να μην αφήνουν σκουπίδια έξω, καθώς από την διεύθυνση του τμήματος, έχω οχλήσεις ότι υπάρχει αυξημένο ποσοστό απορρημάτων εκτός κάδων και οφείλουμε να προστατέψουμε τους εργαζόμενους. Κάνω έκκληση σε όλα τα πορίσματα να είναι μέσα στους κάδους.”

Στέλνοντας ένα μήνυμα στην κοινωνία της Λευκάδας, θέλω να πω ότι οφείλουμε να μένουμε στο σπίτι, να αποφεύγουμε τον συνωστισμό και να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής, είναι τρεις αποφάσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε θέλοντας και μη, γιατί να αποφασίσεις για τη ζωή μας, τους οικείους μας, τους συμπολίτες μας και την πατρίδα μας την ίδια. Είναι στο χέρι μας.

About Ομάδα Σύνταξης 28512 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.