Ανδρέας Κτενάς στο Δημοτικό Συμβούλιο: Απολύτως διασφαλισμένη η διαδημοτική συνεργασία Λευκάδας-Μεγανησίου-Ακτίου Βόνιτσας.Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης, ο  Δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός,  απάντησε και στο ερώτημά του Κωνσταντίνου Γληγόρη, για το ποια είναι η θέση του γενικού γραμματέα κυρίου Γραφάκου, αλλά και της περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα για αυτό το νομοσχέδιο.

Όπως είπε ο κύριος Γραφάκος του πέρασε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, να δημιουργήσει μεσοπρόθεσμα 13 φορείς διαχείρισης ένας ανά περιφέρεια, ωστόσο από το σχετικό νομοσχέδιο εξαιρείται η Κρήτη, καθώς υπάρχει και ένα διαφορετικό καθεστώς στην περιφέρεια βορείου Αιγαίου.

Επίσης ανέφερε ότι το επιχειρησιακό μοντέλο το δικό μας βάσει των προγραμματικών δεν αλλάζει, ανεξάρτητα της αλλαγής που θα έχει η διοίκηση του φορέα που θα υπαγόμαστε ως Δήμος Λευκάδας, οι προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Λευκάδας, Μεγανησίου και Ακτίου-Βόνιτσας, παραμένουν σε ισχύ και θα γίνει προσπάθεια να επιταχυνθούν.

Τις θέσεις της περιφέρειας εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Κτενάς ο οποίος έδωσε το παρών στην συνεδρίαση.

Είπε πως  ο γενικός γραμματέας κ. Γραφάκος μας επιβεβαίωσε, απαντώντας στα ερωτήματά μου, ότι ως Λευκάδα δεν θα πρέπει να έχουμε καμία ανησυχία, αναφορικά με την διαδημοτική συνεργασία, καθώς είναι απολύτως διασφαλισμένη από τα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων της Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, θα χρειαστεί μόνο να γίνει επικαιροποίηση κατά την προβλεπόμενη αναθεώρηση των ΠΕΣΔΑ το 2021.

Το ίδιο συμβαίνει και με το άρθρο 83 του νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει ότι για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν στην διαχείριση αποβλήτων, λόγω απρόβλεπτων καταστάσεων που δημιουργούν ή ενδέχεται να δημιουργήσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης με κίνδυνο την υποβάθμιση του περιβάλλοντος ή να απειλήσουν τη δημόσια υγεία και δεν επιδέχονται αναβολή, δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό να λάβει με απόφαση του οποιοδήποτε πρόσφορο μετρό για την επίλυση του προβλήματος συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς απορρήτων σε μία ή περισσότερες νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων.

Σχετικά με το μεταβατικό στάδιο, απαντώντας σε ερώτηση μου είπε ότι θα είναι περίπου δύο μήνες και το αναφέρω αυτό με επιφύλαξη. Επίσης η διαγωνιστική διαδικασία αναφορικά με την κατασκευή εργοστασίου ΜΟΠΑΚ, θα γίνει κανονικά από το δήμο Λευκάδας.

 

About Ομάδα Σύνταξης 28383 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.