Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος στον Prisma 91,6: “Η συμφωνία του 2016 Ευρώπης-Τουρκίας έχει πεθάνει και όσο δύσκολο και αν ακούγεται πρέπει να υπάρξει νέα..”


Ο έγκριτος διεθνολόγος Aλέξανδρος Δεσποτόπουλος σχολίασε την επικαιρότητα και την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο, μετά την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα της δημιουργώντας μία τεταμένη ατμόσφαιρα.

Όπως ανέφερε πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη του ότι η Ευρώπη μέσω της προέδρου του Συμβουλίου έλαβε ξεκάθαρη θέση ότι η Ελλάδα κάνει το αυτονόητο, προασπίζει τα Ευρωπαϊκά σύνορα και κινείται εντός δικαίου.

“Αυτό είναι αρκετά σημαντικό, γιατί αυτή την περίοδο έχουμε αναγκαστεί λόγω της κακής συμπεριφοράς της γείτονας χώρας να προβούμε σε αναστολή κάποιων διεθνών συνθηκών και σε κάποια έκτακτα μέτρα, καθώς για παράδειγμα δεν δεχόμαστε αιτήσεις ασύλου, για λόγους ανάγκης, ή το “δίκαιο της ανάγκης” όπως λέγεται το διεθνές δίκαιο, που επιτρέπει σε κάθε κράτος να λειτουργήσει με το αυτονόητο να προασπίσει την εθνική της υπόσταση.

Ειδικά η συνθήκη Σένγκεν την οποία πολύ σωστά επικαλέστηκε ελληνική κυβέρνηση, επιβάλλει στην χώρα μας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα αποτροπής.

Επιχειρησιακά δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο έως σχεδόν αδύνατο να υπάρξει αποτροπή σε όλο το μήκος της συνοριογραμμής μας , ειδικά στη θάλασσα, άρα είναι κομβικής σημασίας να υπάρξει μία συνεννόηση μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας.

Αυτό θα είναι πάρα πολύ δύσκολο με την Τουρκία όπως είναι σήμερα, όμως είναι ένας μονόδρομος, καθώς δυστυχώς ο Ερντογάν έχει εργαλειοποιήσει πλήρως την δυστυχία των ανθρώπων και θα πρέπει να αναβιώσουμε την κοινή δήλωση του 2016, είτε μιας νέας δήλωσης ή μιας νέας συμφωνίας, καθώς αυτή τη στιγμή που μιλάμε ας μην κρυβόμαστε η συμφωνία του 2016 είναι νεκρή και δεν εφαρμόζεται.

Η Τουρκία όχι μόνο δεν παίρνει πίσω μετανάστες και παράνομους μετανάστες, διότι όσοι επιστρέφονται στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας αυτής δεν τους έχει χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα, άρα θεωρούνται παράνομοι μετανάστες. Η Τουρκία όχι μόνο δεν τους δέχεται πίσω, αλλά ενθαρρύνει τους ανθρώπους που βρίσκονται στην επικράτειά της να εισέλθουν παρανόμως στην Ελλάδα.

Η Ευρώπη από το 2016 είχε και έχει μεγάλη πίεση από την κοινή γνώμη, η οποία κοινή γνώμη συντάσσεται με τη νέα αντίληψη της Ελλάδας για κλειστά σύνορα στις ομάδες αυτές, διότι δεν μπορεί ή δεν θέλει να σηκώσει το βάρος αυτό, άρα δεν μου προκαλεί έκπληξη που η πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, τάχθηκε υπέρ της Ελλάδας, χωρίς κανένα αστερίσκο, αλλά ανακοίνωσε ήδη ένα πρώτο οικονομικό μέτρο, το οποίο από μόνο του δεν λέει κάτι, ωστόσο δείχνει ότι η Ευρώπη πολύ σωστά αρχίζει να υιοθετεί την ανησυχία της Ελλάδος, ότι έχουμε μία ασύμμετρη απειλή στα ελληνικά καθώς και Ευρωπαϊκά σύνορα, θα περιμένουμε μερικές μέρες καθώς εκτιμώ ότι η συνάντηση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα και μεγαλύτερη κινητοποίηση.

Θα πρέπει να έχουμε λίγο υπομονή, επιμένω ότι εμείς σωστά πράττουμε, τα επιτάσσει το διεθνές δίκαιο, όμως από μόνα τους δεν είναι ικανά να ανατρέψουν τις προσφυγικές ροές ειδικά στη θάλασσα, θα πρέπει να συνεργαστούμε και να πιέσουμε την ευρώπη, ώστε με την πλευρά της να συνεργαστεί και να πιέσει την Τουρκία του Ερντογάν.”

Ακούστε ολόκληρη την ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί:

 

About Ομάδα Σύνταξης 28455 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.