Συνάντηση του βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά με τους κατοίκους των Σφακιωτών για το Κτηματολόγιο


Συνάντηση του βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά

με τους κατοίκους των Σφακιωτών για το Κτηματολόγιο

 

Τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τις εγγραφές στο Κτηματολόγιο στους Σφακιώτες απασχόλησε κατά κύριο λόγο τη συνάντηση του βουλευτή Λευκάδας, Θανάση Καββαδά με τους κατοίκους του χωριού την περασμένη Κυριακή.

Ο βουλευτής, μετά τους Τσουκαλάδες όπου βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επισκέφτηκε τους Σφακιώτες, που υπάρχει επίσης μεγάλο πρόβλημα με το Κτηματολόγιο. Εκεί ενημέρωσε τους κατοίκους της περιοχής για τα ζητήματα που υπάρχουν τόσο στις δηλώσεις των δικαιωμάτων όσο και στην ορθή απεικόνιση των ακινήτων στους Κτηματολογικούς χάρτες.

Σημείωσε μάλιστα ότι για την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου έχει δοθεί στους Σφακιώτες, όπως και σε άλλες 3 περιοχές της Λευκάδας (Απόπλαινα, Τσουκαλάδες, Αλέξανδρος), τρίμηνη παράταση, επιπλέον των δύο χρόνων που δόθηκε σε όλη τη χώρα, και ανέφερε ότι η τελική προθεσμία για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι η 16η Δεκεμβρίου 2018.

Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη, ζητώντας επιπλέον παράταση τριών ετών, για την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διόρθωση της θέσης και των ορίων των ακινήτων αφορά αποκλειστικά και μόνο στις αγροτικές περιοχές και όχι τις αστικές. Στους Σφακιώτες υπάρχουν συνολικά περίπου 90 αστικές και 24 αγροτικές κτηματολογικές ενότητες, εκ των οποίων θα «ανοίξουν» για επαναπροσδιορισμό τρεις αγροτικές κτηματολογικές ενότητες, στις οποίες δηλώθηκαν σφάλματα άνω του 30% και οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 12,5% των αγροτικών εκτάσεων της περιοχής.

 

Από πλευράς τους, οι κάτοικοι των Σφακιωτών μετέφεραν στο βουλευτή τους έντονους  προβληματισμούς τους για το Κτηματολόγιο, δεδομένου ότι στην περιοχή παρατηρούνται πολλά σφάλματα στις δηλώσεις των δικαιωμάτων. Σημείωσαν μάλιστα στο βουλευτή ότι οι Σφακιώτες ήταν από τις πρώτες περιοχές της χώρας που «έτρεξε» πιλοτικά το Κτηματολόγιο και οι οδηγίες και οι διαδικασίες δεν ακολουθήθηκαν με σαφή και ορθό τρόπο και εν συνεχεία δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση, ώστε οι πολίτες να αιτηθούν διορθώσεις σφαλμάτων και αστοχιών σε όλη την περιοχή.

Αποτέλεσμα στην παρούσα στιγμή είναι στην περιοχή των Σφακιωτών πολλοί από τους πολίτες να πρέπει να πληρώσουν για να προχωρήσουν σε διορθώσεις, δεδομένου ότι σε πολλές ενότητες τα σφάλματα είναι κάτω του 30% οπότε, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, δεν θα ανοίξει για αυτούς η διαδικασία επαναπροσδιορισμού θέσης και ορίων των ακινήτων τους και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προχωρήσουν στη διόρθωση μέσω της δικαστικής οδού, επωμιζόμενοι οι ίδιοι το κόστος.

Ο κ. Καββαδάς διαβεβαίωσε τους κατοίκους των Σφακιωτών ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση των ζητημάτων που του έθεσαν οι κάτοικοι. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι με την αλλαγή του ΕΚΧΑ (Ελληνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση) Α.Ε σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Ελληνικό Κτηματολόγιο», ο φορέας είναι πλέον υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών. Επομένως, όπως υπογράμμισε ο βουλευτής, εάν υπάρχει η κυβερνητική βούληση, θα μπορούσε να επεκταθεί η δυνατότητα διορθώσεων στο Κτηματολόγιο και στις ενότητες που τα σφάλματα είναι κάτω του 30%, προκειμένου να γίνουν οι διορθώσεις χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά οι πολίτες, καθώς και να προβλεφθεί η δυνατότητα για νέες ενστάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί το πλήθος των λανθασμένων εγγραφών.

About Ομάδα Σύνταξης 27930 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Συνάντηση του βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά με τους κατοίκους των Τσουκαλάδων για το Κτηματολόγιο


Με τους κατοίκους των Τσουκαλάδων συναντήθηκε ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς όπου συζήτησαν το ζήτημα της δήλωσης των δικαιωμάτων, του επαναπροσδιορισμού και της διόρθωσης σφαλμάτων του Κτηματολογίου που ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια την περιοχή.

Οι κάτοικοι των Τσουκαλάδων εξέφρασαν στον βουλευτή την ανησυχία τους για την καθυστέρηση έναρξης της διαδικασίας διόρθωσης σφαλμάτων και της λειτουργίας Κτηματολογικού γραφείου του αναδόχου, δεδομένου ότι αναμένονταν ο ανάδοχος να υπογράψει τη σχετική σύμβαση τον περασμένο Απρίλιο.

Ο κ. Καββαδάς, ο οποίος για δεύτερη φορά τους τελευταίους δυόμισι μήνες επισκέφθηκε τους Τσουκαλάδες για το θέμα του Κτηματολογίου, μετέφερε στους κατοίκους τις διαβεβαιώσεις της διευθύντριας του Ελληνικού Κτηματολογίου, κ. Κλωνάρη, με την οποία είχε την περασμένη εβδομάδα επικοινωνία, ότι ο ανάδοχος θα υπογράψει τη σχετική σύμβαση εντός των επόμενων ημερών προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία.

Μάλιστα σημείωσε ότι η καθυστέρηση των διαδικασιών προέκυψε λόγω της αλλαγής της ΕΚΧΑ Α.Ε (Ελληνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση) σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ελληνικό Κτηματολόγιο),  και επειδή αναζητούνταν χώρος για τη στέγαση του γραφείου.

Ο κ.  Καββαδάς τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι έχει προτείνει ο ανάδοχος να λειτουργήσει γραφείο στους Τσουκαλάδες όπου υπάρχουν τα περισσότερα σφάλματα στο Νομό.

Σε ό,τι αφορά την οριστικοποίηση των δικαιωμάτων και τις δηλώσεις για τα ακίνητα  αγνώστου ιδιοκτησίας, ο κ. Καββαδάς ανέφερε ότι έχει ζητήσει επιπλέον παράταση τριών ετών, πέραν των 2 ετών για την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών στη Λευκάδα, αλλά και των τριών (3) μηνών που δόθηκαν στην Απόλπαινα, τους Τσουκαλάδες, τους Σφακιώτες και τον Αλέξανδρο όπου το κτηματολόγιο κλείνει εντός του 2018.

Τέλος ο βουλευτής υπενθύμισε στους κατοίκους των Τσουκαλάδων ότι η διαδικασία για την επαναχωροθέτηση της θέσης και των ορίων των ακινήτων καθώς και των διαγραμμάτων του Κτηματολογίου, θα ανοίξει μόνο για τις κτηματολογικές ενότητες, όπου εντοπίστηκαν σφάλματα σε άνω του 30% των δηλώσεων. Για τις ενότητες όπου τα σφάλματα είναι κάτω του 30% και επομένως δεν θα ανοίξουν, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν προχωρήσουν στη διόρθωση με τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες.

 

About Ομάδα Σύνταξης 27930 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Συνάντηση του βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά με τη Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κτηματολογίου για το κτηματολόγιο της Λευκάδας


Συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κτηματολογίου, κ. Χριστίνα Κλωνάρη, είχε το πρωί της Πέμπτης, ο βουλευτής Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στην οποίαέθεσε τα θέματα που έχουν προκύψει αναφορικά με την υλοποίηση και ολοκλήρωση του κτηματολογίου της Λευκάδας. Συγκεκριμένα, ο κ. Καββαδάς έθιξε τα εξής θέματα:

(α)τη λειτουργία κτηματολογικού γραφείου στη Λευκάδα,

(β) την παράταση που πρέπει να δοθεί σε περιοχές του Κτηματολογίου που «κλείνουν» εντός του 2018, όπως είναι η Απόλπαινα (λήγει 18/5/2018), οι Τσουκαλάδες (21/9/2018) οι Σφακιώτες (16/9/2018) και ο Αλέξανδρος (22/12/2018),

(γ) τον τρόπο υλοποίησης της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού θέσης και ορίων των ακινήτων στις περιοχές που έχουν συμπεριληφθεί στις μελέτες διόρθωσης των διαγραμμάτων του Κτηματολογίου,

(δ) τη δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων,

(ε) την κτηματογράφηση των υπολοίπων περιοχών της Λευκάδας και

(στ) την καταγραφή των δημοτικών και αγροτικών δρόμων στο κτηματολόγιο.

Η κ. Κλωνάρη αρχικά ανέφερε τις αλλαγές που έχουν προκύψει στο Κτηματολόγιο, καθώς σύμφωνα με τον ν.4512/2018, η εταιρία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (Ε.Κ.Χ.Α. Α.Ε.) καταργήθηκε και στη θέση της συστήθηκε το Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας.Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ είναι ο διάδοχος στη θέση της Ε.Κ.Χ.Α. Α.Ε. και αναλαμβάνει το σύνολο των πάσης φύσεως αρμοδιοτήτων, δικαιωμάτων, υποχρεώσεων και λοιπών έννομων σχέσεων της Ε.Κ.Χ.Α. Α.Ε.

Σχετικά με τα ερωτήματα του βουλευτή, η κ. Κλωνάρη ανέφερε τα εξής:

(α) Αναφορικά με τη λειτουργία κτηματολογικού γραφείου στη Λευκάδα, τα επόμενα δύο έτη πρόκειται να συγχωνευτούν και να καταργηθούν υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα και στην έδρα της κάθε Περιφέρειας θα υπάρχει ένα Κεντρικό Κτηματολογικό Γραφείο. Στη Λευκάδα, με έδρα την πόλη της Λευκάδας, θα λειτουργήσει ένα Υποκατάστημα, του Κτηματολογικού Γραφείου Ιονίων Νήσων του οποίου η έδρα θα είναι στην Κέρκυρα.

(β) Σχετικά με τις περιοχές του Κτηματολογίου της Λευκάδας που «κλείνουν» εντός του 2018, όπως είναι η Απόλπαινα (κλείνει 18/5/2018), οι Τσουκαλάδες (21/9/2018) οι Σφακιώτες (16/9/2018) και ο Αλέξανδρος (22/12/2018), η κα. Κλωνάρη τόνισε ότι δόθηκε τρίμηνη παράταση σε όλες τις περιοχές που κλείνουν εντός του 2018 με το άρθρο 126 του νόμου 4514/2018 (ΦΕΚ14/Α/30-1-2018). Υπογράμμισε ότι μετά το πέρας και της τρίμηνης παράτασης οριστικοποιούνται οι εγγραφές των δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο.

(γ) Για τις περιοχές που ξανανοίγουν για επαναπροσδιορισμό υπογράμμισε ότι εντός του Απριλίου θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο, ο οποίος θα λειτουργήσει προς το σκοπό αυτό γραφείο στη Λευκάδα. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, τόνισε ότι η διαδικασία αυτή αφορά μόνο τις Κτηματολογικές ενότητες που θα ξανανοίξουν προκειμένου να αποτυπωθεί σωστά η θέση και τα όρια των ακινήτων και όχι τα δικαιώματα. Για την διόρθωση δικαιωμάτων θα πρέπει να ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο και τις σχετικές προθεσμίες ανά περιοχή, δηλαδή μέσω αγωγής ή πρόδηλου σφάλματος, το οποίο δύναται να κάνει απευθείας δεκτό ο υποθηκοφύλακας.

(δ) Κατά τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού της θέσης και των ορίων των ακινήτων στις κτηματολογικές ενότητες που ο ανάδοχος θα διαχειριστεί εντός των προβλέψεων της σύμβασής του και μόνο για τις περιοχές που θα γίνει ο επαναπροσδιορισμός της θέσης και των ορίων, θα καταστεί δυνατόν να κατατεθούν και νέες αιτήσεις. Για τις  περιοχές που δεν θα ανοίξουν, δεν είναι δυνατή η κατάθεση νέων αιτήσεων.

(ε) Αναφορικά με την κτηματογράφηση των υπολοίπων περιοχών της Λευκάδας, η κα. Κλωνάρη ενημέρωσε το βουλευτή ότι η σχετική νέα σύμβαση για τη Λευκάδα έχει υπογραφεί και αφορά στην Πρέβεζα, την Άρτα και τη Λευκάδα. Βάσει αυτής, οι δηλώσεις των δικαιωμάτων θα γίνουν από τέλη Οκτωβρίου και για διάστημα τριών μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι μηνών για τους κατοίκους εξωτερικού.

(στ) Σχετικά με την καταγραφή των δημοτικών και αγροτικών δρόμων, η κα. Κλωνάρη τόνισε ότι αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής και ότι τα δικαιώματα θα πρέπει να δηλωθούν από το Δήμο εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

About Ομάδα Σύνταξης 27930 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.