Σπύρος Σπύρου στον Prisma 91,6: “Δεν συνάδουν με την πολιτική διαδρομή του κύριου Αραβανή τα συνειδητά ψέμματα που είπε για εμένα.”


Με παρέμβασή του στο απογευματινό μαγκαζίνο ο πρώην περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, απάντησε στους ισχυρισμούς του πρώην Δημάρχου Λευκάδας Κώστα Αραβανή, ο οποίος έκανε λόγο για έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλευρά του πρώην Περιφερειάρχη, για την ολοκλήρωση τόσο του θεάτρου Λευκάδας, όσο και της οικίας Ζαμπελίων.

Στην τοποθέτηση του κ Σπύρου, αρχικά ανέφερε   ότι τον παραξένεψε το  τι οδήγησε τον πρώην δήμαρχο Λευκάδας Κώστα Αραβανή , να αναφερθεί στο θέατρο Λευκάδας, διαστρεβλώνοντας  την αλήθεια, λέγοντας συνειδητά πράγματα  που δεν συνάδουν με την πολιτική του διαδρομή και μάλιστα μετά από τριάμισι χρόνια  που έληξε η θητεία τους.

Για το θέατρο  ανέφερε : “Η ιστορία χαλάει όταν το 2003 γίνονται οι σεισμοί, γίνεται ζημιά στο κτίριο και ο εργολάβος εγκαταλείπει την εργολαβία. Πράγματι το έργο υπεβλήθη τον 09 του 2009, στην διαχειριστική αρχή η οποία και έλεγξε  το έργο  και διαπιστώθηκε ότι δεν πληροί τους όρους που απαιτείται για να μπορέσει να επανενταχθεί για να δημοπρατηθεί.”

Σύμφωνα με τον κύριο Σπύρου υπήρχαν  πολλές αδυναμίες στην μελέτη, στην τεκμηρίωση, στις αποφάσεις σύμφωνα με τα δεδομένα του έργου.

Μάλιστα διευκρίνισε   ότι μπορεί να υπογράφει ο Περιφερειάρχης τα έργα , ωστόσο η διαχειριστική αρχή τα χρηματοδοτεί  με τον κύριο Αραβανή ουδέποτε να υποβάλλει κάτι.

“Έφτιαξε μία καρικατούρα, ένα άδειο  πουκάμισο και η διαχειριστική αρχή το απέρριψε και το 2009 και το 2011. Δεν απένταξα εγώ το έργο, απλά δεν υπεβλήθη πρόταση ποτέ.”

Ο κύριος Αραβανής κατέθεσε ένα πλαίσιο, μία σκέψη, χωρίς να υπάρχει τίποτε, ενώ τώρα πληροφορούμαι ότι ο δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταειδής προσπαθεί να επικαιροποιήσει μία μελέτη του μέσα χώρου για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί, καθώς υπάρχει στο ΕΣΠΑ αυτή τη στιγμή χρηματικό ποσό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί.”

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ Σπύρου: ” Περίμενα από τον κύριο Αραβανή, μέσα στην φόρα που πήρε, χωρίς να ξέρω ποιον προσπαθεί να δικαιολογήσει κι ας χαϊδεύει τον περιφερειάρχη κύριο Γαλιατσάτο, να αναφέρει  ότι με δικές μου προσπάθειες, καθώς τόσο  του κυρίου Βερύκιου, καθώς και του αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας κ Σκούρα, εντάξαμε στο πρόγραμμα και εξασφαλίσαμε- και αυτό ήταν ένας ηρωισμός και το λέω ξεκάθαρα, καθώς  υπήρξε πολύ προσωπική προσπάθεια και του υπουργού κύριου Χατζηδάκη-, ποσό  ύψους 6.500.000 ευρώ και εξοφλήσαμε το δάνειο πού ήταν βεβαιωμένο για το διοικητήριο Λευκάδας στη Eurobank, κτίριο στο οποίο μένει και ο δήμος μέσα και ανήκει στην περιφέρεια.

Επίσης είχαμε εξασφαλίσει και χρηματικό ποσό ύψους 500 χιλιάδων ευρώ για τον οπτικοακουστικό εξοπλισμό.”

“Ίσως τότε θα έπρεπε να έχω έρθει στην κεντρική πλατεία της Λευκάδας, για να το δει ο κόσμος γιατί δυστυχώς χρειάζονται και αυτά τα επικοινωνιακά,” συμπλήρωσε.

“Ο κύριος Αραβανής πρέπει να καταλάβει ότι η παλιά εποχή, που ενέτασαν   έργα χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες έχει παρέλθει. Πλέον πρέπει για όλα τα έργα να υπάρχουν μελέτες, διαφορετικά δεν χρηματοδοτούνται, αλλά αυτό δεν θέλει να το καταλάβει ο κύριος Αραβανής και είπε προσωπικά να τα βάλουμε με τον κύριο Σπύρου, πολιτικό πρόσωπο είναι, παίζοντας τα δικά του παιχνίδια.”

Η κριτική του κύριου Αραβανή ότι δεν υπήρχε πολιτική βούληση από την πλευρά μου  δεν έχει βάση, καθώς είναι σαν να λέμε ότι έχουμε την πολιτική βούληση να κάνουμε την υποθαλάσσια ζεύξη στην Λευκάδα. Ο καθένας την έχει κι αν μέσα από την συζήτηση ξαναμπεί στο δημόσιο διάλογο για να υλοποιηθεί,  εκεί φαίνεται  η πολιτική βούληση.

“Από εκεί και πέρα, δεν θα εμφανιστεί κάποιος και θα πει έφερα μία μελέτη ελάτε με δυο  πραγματάκια, ελάτε να την ξεκινήσουμε. Πρόκειται για μία μεγάλη διαδικασία.”

Μάλιστα αναφέρθηκε και στη μελέτη που είχε γίνει για το έργο του διαύλου, το οποίο παρέδωσε σε ποσοστό ετοιμότητας 80%, στο Γενικό νοσοκομείο Λευκάδας, το Αγκυροβόλι της Βασιλικής, συμπληρώνοντας  ωστόσο ότι  κανείς δεν είναι μάγος, ούτε ταχυδακτυλουργός στο να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα, αλλά δεν πρέπει να  μπερδεύουμε την πολιτική βούληση, δηλαδή αν θέλεις ή δεν θέλεις να κάνεις, κάτι με την πραγματικότητα.

“Για ποιο λόγο να μην έχω την πολιτική βούληση, τόσο εγώ ο ίδιος προσωπικά, όσο και το περιφερειακό συμβούλιο για να μην προχωρήσει το έργο του θεάτρου;

Η πραγματικότητα είναι ότι επί ημερών μου, στην Λευκάδα δρομολογήθηκαν σημαντικά έργα, που ήδη κάποια από αυτά θα έπρεπε να έχουν τελειώσει, όπως το νοσοκομείο Λευκάδας και μπορεί πάντα στην πορεία να  υπάρχουν δυσκολίες, ωστόσο  έπρεπε να έχουν ξεπεραστεί.”

Τα έργα που έχει σήμερα η Περιφερειακή αρχή είναι έργα που παρέλαβε ως γέφυρες ή συνεχιζόμενα, γιατί και εμείς το ΕΣΠΑ το πήραμε στη μέση της διαδρομής, ολοκληρώθηκε με τον κύριο Γαλιατσάτο και τώρα έχει ολόκληρο το πρόγραμμα να προχωρήσει. Μακάρι ο Δήμος Λευκάδας, να ολοκληρώσει και να τεκμηριώσει τη μελέτη για το θέατρο Λευκάδας, να την υποβάλλει γιατί όλα αυτά ελέγχονται και δεν είναι θέμα ενός προσώπου ή κάποιων που θέλουν ή δεν θέλουν να την προχωρήσουμε.”

Σχολιάζοντας και το θέμα για την οικία Ζαμπελίων και στον ισχυρισμό του πρώην Δημάρχου Κώστα Αραβανή, ότι υπήρχε το χρονικό πλαίσιο για να ολοκληρωθεί το έργο ύψους ενός εκατομμυρίου επί διοίκησης Σπύρου, ο πρώην περιφερειάρχης επανέλαβε ότι ο κύριος Αραβανής και πάλι δεν λέει την αλήθεια και αυτό δεν συνάδει με την πορεία του.

“Όταν λέμε ότι εντάσσω ένα έργο, σημαίνει ότι  εξασφαλίζεις την πίστωση. Προφανώς και έλειπαν στοιχεία από τη μελέτη, καθώς το επόμενο βήμα είναι του φορέα διαχείρισης του έργου που είναι ο δήμος. Φέρνεις τα τεύχη δημοπράτησης με ολοκληρωμένα στοιχεία που απαιτούνται και το δημοπρατείς. Ποιος εμπόδισε τον κύριο Αραβανή να το δημοπρατήσει;. Την περίοδο μέχρι τις εκλογές απέμεναν 15 μήνες για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.”

Το έργο δεν ήταν στο συρτάρι το δικό μας για ενάμισι χρόνο αλλά στου δήμου,  καθώς από τη στιγμή που η περιφέρεια του ενέταξε όφειλε να το δημοπρατήσει.

Η διαχειριστική αρχή είναι αυτή που έχει όλα τα στοιχεία με λεπτομέρειες από όλα τα έργα. Μάλιστα μετά από μένα και ο κύριος Γαλιατσάτος απένταξε έργα σε όλη την περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς σε αναγκάζει το σύστημα και σου λέει έργο το οποίο δεν ολοκληρώνεις, αν είναι πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, το κάνεις γέφυρα, όπως ο Δίαυλος, και το νοσοκομείο.”

“Ο καθένας ας κάνει την αυτοκριτική του και ο κύριος Αραβανής αν ήταν εντάξει,  θα μπορούσα να σας πάρει από το χέρι και να σας πάει στη διαχειριστική αρχή για να τα ακούσετε από πρώτο χέρι. Μακάρι να ετοιμαστούν οι μελέτες, υπάρχει το πρόγραμμα μπροστά μας, ο κύριος Γαλιατσάτος έχει ανάγκη να εντάξει έργα, ζητώντας μάλιστα να μάθει ένα μεγάλο έργο που έχει δρομολογηθεί στην Λευκάδα, στην Κέρκυρα η στα Ιόνια Γενικότερα από τον Περιφερειάρχη.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του διευκρίνισε , πως    ο περιφερειάρχης υπογράφει και συμφωνεί σε νόμιμες διαδικασίες και  καλό είναι ο κύριος Αραβανής την δική του καθυστέρηση να μην φορτώνει αλλού.

Μάλιστα ευχήθηκε στον  δήμαρχο να τελειώσει  τη μελέτη να  το εντάξει το έργο, λέγοντας πως  :”είμαι  βέβαιος ότι εμείς θα το εγκαινιάσουμε πάλι την άλλη τετραετία, καθώς εκ των πραγμάτων το πρόγραμμα τελειώνει το 2019, ήδη θα είχαμε εκλογές τώρα, αλλά θα έχουμε σε ενάμισι χρόνο και θα τις κερδίσουμε.”

About Ομάδα Σύνταξης 28541 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.