Παναγιώτης Φατούρος:”Μια σχολή θα πρέπει να μην μετριέται στην τοπική κοινωνία με όρους δωματίου, καφέ, αλλά με την επιστημονική, εξειδικευμένη παρέμβαση”


Τον λόγο στην συζήτηση για το ΤΕΙ Λευκάδας ζήτησε και ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Φατούρος ο οποίος ανέφερε το γεγονός  ότι όλοι συμφωνούμε ότι για να μιλάμε για αναβάθμιση της Παιδείας σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και αυτό συμβαίνει από παλιά.

«Η όποια μεταρρύθμιση για την παιδεία ακολούθησε την λογική, χωρίς εκπαιδευτικά κριτήρια σε πολύ μεγάλο βαθμό και αυτό φαίνεται σήμερα.»

Όταν λέμε ότι οι επαρχιακές σχολές πρέπει να μείνουν ως έχουν και μετά μιλάμε ότι είμαστε στην εκπαίδευση  οι τελευταίοι των τελευταίων στην Ευρώπη, αντιφάσκουμε καθώς προκύπτει ένα ζήτημα.

Αυτό το οποίο θα πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας,  ανεξάρτητα από την όποια κομματική τοποθέτηση, είναι ότι σε πολύ μεγάλο μέρος το σύνολο των δομών της ελληνικής κοινωνίας κινήθηκε επάνω σε λογικές όχι αποδεκτές όπως φάνηκε εκ των υστέρων.

«Ας θυμηθούμε πως έγιναν οι δρόμοι, με την λογική του κομματάρχη από το χωριό μέσα, χαλάσαμε εκατομμύρια για τις κατασκευές και τώρα πρέπει να τους επανασχεδιάζουμε με ποιο σύγχρονους όρους.»

Το ίδιο και στο στρατό, αλλά και στις υπηρεσίες που δεν σχεδιάστηκαν με βάση τις ανάγκες του πολίτη, που τον ανάγκασαν να είναι δέσμιος σε μια σχέση εξάρτησης εκβιάζοντας, φτάνοντας στο σημείο η Ελλάδα για πολλά χρόνια να μην είναι ένα σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος.

«Κάποια στιγμή θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τα όποια λάθη του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κράτος με ισοτιμία στον πολίτη, χωρίς παρασκηνιακές παρεμβάσεις, έχοντας μια στοιχειώδη δομή.»

Όσον αφορά τους  λόγους που φτιάχνεται μια σχολή, είπε ότι  θα πρέπει να φτιάχνεται με εκπαιδευτικά και ποιοτικο-οικονομικά κριτήρια , αλλά σε καμία περίπτωση η συνάθροιση των σχολών σε  μια επαρχιακή πόλη δεν αποτελεί και πλεονέκτημα για αυτήν.

«Μια σχολή θα πρέπει να μην μετριέται στην τοπική κοινωνία με όρους δωματίου, καφέ, αλλά με την επιστημονική, εξειδικευμένη παρέμβαση στην ήδη υπάρχουσα οικονομία γιατί αυτό έχει ανάγκη η χώρα αυτή την στιγμή.»

Μάλιστα ανέφερε ένα ευτράπελο στην Κεφαλονιά καθώς ξεκίνησε μια σχολή στην Κεφαλονιά για τους γνωστούς λόγους, την επόμενη χρονιά στην Ιθάκη, για λόγους αντιπαλότητας και την επόμενη χρονιά ξεκίνησαν οι υπογραφές για να φύγουν οι φοιτητές, πρώτα στην Ιθάκη και μετά στο Ληξούρι.

Σίγουρα αυτό δεν δίνει ώθηση ούτε στην παιδεία αλλά και τοπική κοινωνία και πρέπει να απεμπλακούμε από αυτή την λογική.

Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει μια πρόταση από το πανεπιστήμιο να υπάρξει μια αναδιάρθρωση, ενδεχομένως και μια συρρίκνωση σε κάποιες επαρχιακές πόλεις. Κανείς δεν θέλει η Λευκάδα να βγει από τον εκπαιδευτικό χάρτη όχι επειδή δεν θα έχουμε σχολές, απλά τις θέλουμε επειδή έχουμε συγκεκριμένο λόγο να έχουμε κάποια σχολή, είτε ιστορική, είτε ναυτικών σπουδών, είτε οτιδήποτε άλλο.

About Ομάδα Σύνταξης 28512 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.