Θεόδωρος Γαλιατσάτος στον Prisma 91,6: Σημαντικά τα έργα της περιφέρειας για την Λευκάδα. Στοχεύσαμε προσφέροντας βοήθεια σε συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένους τομείς οικονομίας που θα αποδώσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.


Εφ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Αναφερόμενος στον απολογισμό πεπραγμένων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Φλεβάρη, είπε  ότι αυτό το εφαρμόζουν όλα τα χρόνια της θητείας τους,  “καθώς μέσα από αυτή τη διαδικασία επιδιώκουμε να ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας για τις δράσεις μας, που κινηθήκαμε την χρονιά που πέρασε και να τις συγκρίνουμε με τις αρχικές μας στοχεύσεις και εξαγγελίες, γιατί μας ενδιαφέρει πραγματικά να φαίνεται εάν αυτό το οποίο είχαμε σχεδιάσει προχώρησε, σε ποιο βαθμό, αν υπήρχαν εμπόδια, καθώς και πώς κινήθηκε η όλη διαδικασία.

Αυτό έχει και μία διάθεση αυτοκριτικής, την οποία εμείς επιθυμούμε να την βλέπουμε να υπάρχει στον δημόσιο χώρο και δεν διστάζουμε να πούμε ότι για διάφορους λόγους κάπου δεν πήγαμε καλά.”

Απαντώντας στην κριτική, τόσο του κυρίου Σπύρου, όσο και της κυρίας Κράτσα για χαμηλή απορροφητικότητα κονδυλίων ΕΣΠΑ, ο κύριος Γαλιατσάτος απάντησε ότι είναι σχετικά εύκολο στους ανθρώπους που έχουν σχέση με τα πράγματα, όσο και στο δημοσιογραφικό κόσμο, να αντιληφθεί πραγματικά ποια είναι η αλήθεια  πίσω από αυτές τις εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις που κάνουν οι επικεφαλής των παρατάξεων.

“Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία, τα οποία κανείς μπορεί να τα βρει στους πίνακες του υπουργείου οικονομίας και ανάπτυξης, για το  πώς προοδεύει η  περιφέρεια Ιονίων Νήσων  και η υπόθεση της υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020.

Εκεί θα διαπιστώσει κανείς πως η περιφέρεια Ιονίων Νήσων βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της απορρόφησης των πόρων.

Ωστόσο για κάποιον που για πρώτη φορά θα ακούσει ότι το ποσοστό απορρόφησης των πόρων για το έτος 2018 είναι περίπου στο 23% να σκεφτεί πως αν το πρόγραμμα τελειώνει το 2020, είναι ενδεχομένως χαμηλό.

Η απάντηση έρχεται από το γεγονός ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2015, με ευθύνη όχι των περιφερειών, αλλά μεταξύ των σχέσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών διαδικασιών.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πλήρη εξέλιξη του, που σημαίνει ότι οι  διαθέσιμοι πόροι  πρέπει μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει το ίδιο το πρόγραμμα, να βρεθούν οι δικαιούχοι που δεν είναι μόνο η περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς αυτή εκτελεί ένα μικρό μέρος ως έργο, αλλά μία σειρά δικαιούχοι που είναι τα πανεπιστήμια, οι δήμοι, το ίδιο το κράτος με τις υπηρεσίες διαφόρων υπουργείων, ιδιώτες σε ένα μεγάλο βαθμό, καθώς πρόκειται για επιχορηγήσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων κτλ.

Άρα όλο αυτό το σύστημα πρέπει να ομαλοποιηθεί, να κατανεμηθούν οι διάφορες δράσεις και τα έργα τους δικαιούχους και αυτή να αρχίσουν στη συνέχεια να εκτελούν τα έργα και να απορροφούν τους πόρους.

Αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετικά σύνθετη, πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό, γιατί στις πρώτες χρονιές του προγράμματος οι απορροφήσεις είναι σχετικά χαμηλές.

Το πρόγραμμα μπορεί να σταματάει το τέλος 2020, όσον αφορά τις εντάξεις νέων έργων, αλλά η εκτέλεση των έργων και απορροφήσεις συνεχίζουν για δύο χρόνια μετά.

Δηλαδή το τέλος του 2022 θα έχουμε την πλήρη ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η απόδειξη το πού βρίσκεται η περιφέρεια, σχετικά με την απορρόφηση, επαναλαμβάνω ότι  υπάρχει στους επίσημους πίνακες του Υπουργείου, που δείχνει ότι κυμαίνεται μεταξύ τρίτης και τέταρτης, επομένως είναι σε μία δυναμική το προσπαθούμε να την κάνουμε καλύτερη, αλλά που σίγουρα δεν είναι στις θέσεις που ήταν όταν παραλάβαμε εμείς στην περιφέρεια, το 2014, που η περιφέρεια μας ήταν στην 12η θέση μεταξύ των δεκατριών περιφερειών.”

Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα του νησιού και συγκεκριμένα για το νοσοκομείο Λευκάδας και την καθυστέρηση της παράδοσης του, είπε ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο ναι μεν χρηματοδοτείται από πρόγραμμα της περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ωστόσο το έργο δεν εκτελείται από την περιφέρεια, αλλά από τις κτιριακές υποδομές, που είναι μία εταιρεία δημοσίου χαρακτήρα που υπόκειται στο υπουργείο Υποδομών, κατά συνέπεια, το γιατί αυτό το έργο δεν παραδόθηκε στο χρόνο που έπρεπε και πήρε κάποιες παρατάσεις, έχει να κάνει με τις αποφάσεις άλλων φορέων.

“Εγώ δεν λέω ότι κατ ανάγκη αυτές οι αποφάσεις ήταν λάθος, όμως πολλές φορές στα δημόσια έργα παρουσιάζονται πραγματικές δυσκολίες υλοποίησης, πρέπει κανείς να σταθεί επάνω σε αυτές να δώσει λύσεις, γιατί το τελικό αποτέλεσμα Ίσως να μην έχει τόση αξία εάν θα παρουσιαστεί ένα χρόνο ή μερικούς μήνες νωρίτερα, αλλά πρέπει να παραδοθεί ένα ποιοτικό έργο και αυτό που χρειάζεται να είναι.

Το αν καθυστέρησε λίγο γιατί έπρεπε να ξεκαθαριστεί ο αριθμός των θέσεων για το τεχνητό νεφρό, είχε μία αξία γιατί γινόταν μία συζήτηση για το αν θα έπρεπε να πάρουμε τις παλιές μονάδες, ή να παρθούν καινούργιες, μία συζήτηση που αρχικά δεν είχε λυθεί, αλλά όταν παρουσιάστηκε έπρεπε να αντιμετωπιστεί και αυτό δεν γίνεται σε μία μέρα.”

Ο κύριος Γαλιατσάτος υπογράμμισε ότι στη Λευκάδα τα τελευταία χρόνια, εκτελείται ένα πολύ σημαντικό έργο που προέκυψε από μία κακή στιγμή που ήταν ο σεισμός του 2015, κυρίως για την νοτιοδυτική πλευρά της Λευκάδας, δίνοντας την ευκαιρία με την χρηματοδότηση που ζητήσαμε και πήραμε από την κυβέρνηση, να προχωρήσουμε σε ένα εκτεταμένο έργο αποκατάστασης, κυρίως του οδικού δικτύου και όχι μόνο το οποίο τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια.

“Όλες αυτές οι πιστώσεις, συνεχίζονται να διατίθενται για το οδικό δίκτυο, για υποδομές όπως εκκλησίες ή σχολεία, αλλά τα λιμενικά έργα τα οποία τραυματίστηκαν στην περιοχή και παρουσιάζουμε μία εικόνα της Λευκάδας, διαφορετική από την προηγούμενη περίοδο.

Μάλιστα αυτή τη στιγμή οι δρόμοι της Λευκάδας, είναι οι καλύτερη σε ποιότητα από όλα τα Ιόνια νησιά και αυτό δεν είναι μόνο συγκυριακό, αλλά έχει να κάνει με το πώς χειριστήκαμε τους πόρους μας δόθηκαν.

Η δική μας προσπάθεια ήταν να προχωρήσουμε γρήγορα σε επιλογές και αντιμετώπιση αναγκών που είδαμε να υπάρχουν σε διάφορες περιοχές, όπως την διαμόρφωση του κεντρικού δρόμου του Νυδριού. Η κατάσταση όπως ήταν δεν τιμά κανέναν, δεν λύνει προβλήματα και η αισθητική είναι ενοχλητική.

Περάσαμε ένα έργο που ήταν απαίτηση των επιχειρηματιών αλλά και των κατοίκων της περιοχής, έχει να κάνει με την αναβάθμιση του χώρου και ξεκινάει σε λίγο να υλοποιείται.

Πριν λίγους μήνες εντάξαμε το έργο της Μαρίνας του Νυδρίου, δίνοντας λύση σε δύο σημαντικά προβλήματα.

Το ίδιο επιχειρούμε και για την ορεινή Λευκάδα και συγκεκριμένα για την Εγκλουβή, που διαπιστώσαμε ότι πρέπει να στηρίξουμε όχι μόνο στα λόγια, αλλά στην πράξη ένα προϊόν το οποίο είναι ονομαστό για τη Λευκάδα, θέλει ειδική συμπεριφορά ορισμένες περιόδους του χρόνου, μιλώντας για τη φακή, για να μπορεί να αποδίδει κάθε χρόνο και να ενισχύεται αυτή η παραγωγική διαδικασία κρατώντας νέους ανθρώπους σε περιοχή, μιλώντας για την λιμνοδεξαμενή της, που εντάσσεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης που στηρίζει την τοπική οικονομία.

Αναφέρω αυτά τα παραδείγματα, καθώς θα μπορούσα να πω και πολλά άλλα, για να δείξω τη στόχευση της περιφέρειας στη Λευκάδα, προσφέροντας βοήθεια σε συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένους τομείς οικονομίας όπου φαίνεται ότι αυτά θα αποδώσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η περιφέρεια έχει δώσει πολλές χρηματοδοτήσεις και στο δήμο Λευκάδας, μέσα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και το ΕΣΠΑ, οι οποίες θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα.”

Αναφορικά με το θέατρο Λευκάδας, ο κύριος Γαλιατσάτος αναφέρθηκε σε συζήτηση που είχε με την διαχειριστική αρχή της περιφέρειας, για τον χρόνο που θα υπάρξει η πρόσκληση ενδιαφέροντος  που αφορά και στο θέατρο της Λευκάδας, για να μπορέσει ο δήμος να υποβάλει την πρότασή του για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

“Αυτή η στιγμή πλησιάζει, είμαστε σχεδόν έτοιμοι, αυτό σημαίνει ότι πλέον με την μελέτη που έχει εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο, μπορεί να υποβληθεί η συγκεκριμένη μελέτη και η ολοκλήρωση του έργου και επομένως με την ένταξη του που  όπως φαίνεται ότι θα συμβεί, θα μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τη Λευκάδα, ότι μετά τη Ζάκυνθο που τελειώνει στο θέατρο σε πολύ λίγο και θα παραδοθεί σε χρήση, να έρθει και η σειρά της Λευκάδας για να έχουμε σε όλα τα Ιόνια νησιά αυτό που πραγματικά χρειάζεται, καθώς δεν μπορεί να υπάρχει νησί στο Ιόνιο που να μην έχει το θέατρο του.”

Σχολιάζοντας μία δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα, δείχνοντας  προβάδισμα της κυρίας Κράτσα, ο κύριος Γαλιατσάτος απάντησε ότι αν θέλει κάποιος να είναι πειστικός και να ακολουθεί τη λογική του πολιτικού πολιτισμού, δεν μπορεί να αναφέρει γενικότητες, διότι από αυτές τις γενικότητες, όχι μόνο σε περιφερειακό αλλά και σε Εθνικό επίπεδο, έχουμε πολλές φορές πληγεί σε σχέση με την δημόσια αξιοπιστία του λόγου και των πολιτικών.

Εδώ οφείλει κανείς αυτό που γράφεται ως είδηση να το αποδείξει, να μας πει ποια είναι η εταιρεία που έχει κάνει τη δημοσκόπηση, όλα της τα ευρήματα, καθώς και τη μεθοδολογία της.

Όποιος θέλει πραγματικά να στηρίξει μία τέτοια θέση και να είναι πειστικός, χωρίς να έχει τον κίνδυνο να κατηγορηθεί, ότι κάνει πολιτική fake news πρέπει να το αποδεικνύει.

Εάν έχει τα στοιχεία κυρία Κράτσα, να τα παρουσιάσει, να τα δημοσιεύσουν και τα μέσα και όχι μέσα από ένα site το kalpi. Gr, το οποίο παραπέμπει σε ανύπαρκτα στοιχεία.

Αυτή την τακτική την καταδικάζουμε πλήρως, γιατί θέλουμε από την αρχή να ξεκαθαρίσουμε και στην κυρία Κράτσα και στον οποιοδήποτε, ούτε αυτά δεν περνάνε. Αν έχει πραγματικά στοιχεία να δείξει ας το πράξει.

Στο ερώτημα της επόμενης μέρας με το σύστημα της απλής αναλογικής και της αναζήτηση συνεργασιών, καθώς και στο επιχείρημα ότι ο κύριος Σπύρου μπορεί να παίξει ρυθμιστικό παράγοντα την επόμενη μέρα, ο περιφερειάρχης απάντησε ότι αν ο κύριος Σπύρου προωθεί την υποψηφιότητά του, κόντρα στην επίσημη εκδοχή της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη που είναι η κυρία Κράτσα, δεν παύει και ο ίδιος να είναι στον ίδιο χώρο κομματικό και να εκπέμπει τις ίδιες απόψεις και τις ίδιες αντιλήψεις για τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Κατά συνέπεια η προσέγγιση με τις απόψεις που διακινεί ο κύριος Σπύρου είναι πολύ δύσκολη, σε επίπεδο προγραμματικών συγκλίσεων που είναι απαραίτητες, για να προχωρήσει κάποιος στη διοίκηση η αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Η επιλογή της απλής αναλογικής, έρχεται σε μία κομβική στιγμή για τις εκλογές αυτές, ωθεί όλες τις παρατάξεις και όλες τις λογικές να προσπαθήσουν να βρουν σημεία σύγκλισης με άλλες παρατάξεις, που όμως πραγματικά μπορούν να υπάρξουν. Δεν αναζητούμε κατ επίφαση συγκλίσεις, διότι αυτές θα καταρρεύσουν στην πρώτη πραγματική δυσκολία.

Η προσέγγισή μας θα γίνεται με αυτούς που πραγματικά μπορούμε να συνεννοηθούμε και αυτό θα το καταδείξει και η προεκλογική περίοδος που έχει ξεκινήσει.

Πρέπει σιγά-σιγά να διαμορφωθεί εκείνο το πλαίσιο και εκείνη η εικόνα, για το ποιοι μπορούν να συνεργαστούν την επόμενη μέρα των εκλογών, κάνοντας λόγο για μία συναρπαστική διαδικασία, γιατί για πρώτη φορά όλοι μας θα αναγκαστούμε να σκεφτούμε ότι την επόμενη μέρα των εκλογών δεν θα μπορεί μόνος του κάποιος να έχει τον μοναδικό λόγο, η την μοναδική αλήθεια για την περιφέρεια θα συνεργαστεί και θα το δούμε με αυτό το σκεπτικό.

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 22036 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.