Γιώργος Φίλιππας:”Συμπολίτης πήρε με διόρθωση Κτηματολογίου έκταση στην περιοχή Βρύση Πασά” Ξεκινά δικαστικά η διεκδίκηση του..


Αναλυτική ενημέρωση για μία νέα φερόμενη  υπόθεση καταπάτησης δημόσιας έκτασης στην περιοχή “Κτήμα βρύση Πάσα”, πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φίλιππας, ανέφερε ότι αποτέλεσμα της κτηματογράφησης όπως την ζήσαμε είναι αυτό που ζούμε τώρα, επάνω από την βρύση Πάσα, όπου κάποιος συμπολίτης μας πήρε ένα τεμάχιο με διόρθωση κτηματολογίου.

“Πραγματοποιήθηκε ένα δικαστήριο για κτηματολογική διόρθωση και πήρε στο όνομά του το συγκεκριμένο κτήμα. Το κτήμα βρίσκεται μέσα στα όρια ιδιοκτησιών, πρώην κοινότητας Αλεξάνδρου και Πλατυστόμων, δεν δηλώθηκε στο κτηματολόγιο ούτε από τον πρώην δήμο Λευκάδας, ως διάδοχη κατάσταση της κοινότητας Αλεξάνδρου, ούτε από τον Δήμο Ελλομένου ως διάδοχη κατάσταση της κοινότητας Πλατυστόμων το εν λόγω τμήμα φαινόταν ως άγνωστο και για αυτό δεν κλήθηκε ο Δήμος Λευκάδας να παραστεί να παρέμβει, αλλά δεν ειδοποιήθηκαν ούτε οι όμοροι, πράγμα το οποίο είναι παράξενο για τις διαδικασίες που ακολουθεί το κτηματολόγιο.”

Από τη στιγμή που ο Δήμος έμαθε για την διαδικασία και την περίφραξη, ζητήθηκε από το κτηματολογικό γραφείο Καρυάς, να ενημερωθούμε σχετικά και απάντηση ήταν, ότι από ότι φαίνεται στα χαρτιά τους, δεν έχει γίνει δήλωση από τους πρώην δήμους και για αυτό το λόγο έγινε αυτή η ιστορία.

Στην συνέχεια βρέθηκαν τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής καθορισμού κοινοτικών κτημάτων, τόσο του Αλέξανδρου, όσο και των  Πλατυστόμων, στα οποία σαφέστατα διατυπώνεται ότι στο σημείο το οποίο βρίσκεται η βρύση Πάσα, καταλήγουν τα σύνορα δύο κοινοτήτων.

Η νομική υπηρεσία του δήμου θα ασχοληθεί με το θέμα, μαζεύονται ό,τι στοιχεία χρειάζονται, ώστε να γίνει αγωγή και να διεκδικηθεί το συγκεκριμένο κομμάτι το οποίο είναι κοινοτικό.

Ο κύριος Φίλιππας υπογράμμισε ότι το κομμάτι αυτό είναι η υδρομάστευση της πηγής Πάσα, είναι ο λοφίσκος μέσα από τον οποίον πηγάζει το νερό, οι σπηλαιώσεις μέσα στις οποίες υπάρχει το νερό, μπροστά ακριβώς από αυτό το λοφίσκο, έχει γίνει υδρομάστευση το 1980 από την κοινότητα Πλατυστόμων, χωρίς να έχει γίνει καμία παρέμβαση από κανέναν ιδιώτη.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι διεκδίκηση μέσω της δικαστικής οδού και χρειάζεται να μαζευτούν ότι στοιχεία υπάρχουν για να υπερασπιστεί αυτή η διεκδίκηση.

Πηγή Φωτό: Χρυσούλα Σκλαβενίτη

About Ομάδα Σύνταξης 28542 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

3 Comments

 1. H υπομελετημένη οργάνωση και η προκλητική αφ υψηλού περιγραφική εφαρμογή αυτού που ονομάστηκε Εθνικό Κτηματολόγιο, τι άλλο μπορούσε να επιφέρει εκτός από προβλήματα.??? Και τι άλλο θα επιφέρει από δώ και πέρα , που επίσημα η κρατική αρχή… αυτή που μεθόδευσε την κτηματογράφηση χωρίς τοπογράφηση και υπόδειξη και συμφωνία συνόρων και συνορειτών ιδιοκτητών ( τα ονόματα των γειτόνων σε κάθε κτηματογραφημένη ή κτηματογραφούμενη μερίδα σε μεγάλο ποσοστό είναι λάθος )… που επίσημα η κρατική αρχή κατωχυρώνει πλέον βάσει αριθμών ΚΑΕΚ ( διευκολύνεται και απ το ορθολογικό taxis ) εκτάσεις.??? Θα παρουσιαστεί εν καιρώ τι εκπροσωπεί και ποιους εξυπηρετεί αυτή η φούρια και η βουλιμία της κρατικής αρχής για την σύνταξη ατοπογράφητου κτηματολογίου και με λανθασμένες συνοριακές ονομαστικά ιδιοκτησίες.
  Και εδώ υπάρχει ένα άκρως περίεργο μέχρι ύποπτο φαινόμενο , στην διαχρονική πρακτική της κρατικής αρχής και των θεραπόντων και θεραπενίδων αυτήν. Την εποχή που λάμβαναν χώρα τα επιδοτούμενα 100000 δραχμές το στρέμμα ξαμπελώτα με απαγότευση 20ετίας για εναφύτευση , τότε οι κρατικοί γεωπόνοι είχαν εξαπολυθεί κατά πολύ για την ιδίοις όμμασι καταγραφή και μέτρηση στρεμματικά των αμπελιών που έπρεπε και ήθελαν οι αγρότες να ξαμπελωθούν. Για το κτηματολόγιο η συγκρότηση του οποίου παρεμβαίνει άμεσα στο πρωτογενές ιδιοκτησιακό ( η καλλιέργεια έπεται της ιδιοκτησίας ) το κρατικό μόρφωμα δεν είχε ούτε μηχανικούς ούτε τοπογράφους για να αυτοεξυπηρετηθεί και για να διακονήσει θεσμικά και στον χρόνο τις ιδιοκτησιακές σχέσεις.!!!! Τόσο που αρμόδιοι επιστήμονες των πολυτεχνικών σχολών της χώρας ( δεν ξεσηκώθηκαν όμως και αυτοί ούτε το συνδικαλιστικό τους λόμπυ το ΤΕΕ ) έλεγαν ότι : ” τι θέλουμε και παράγουμε ως χώρα αρμόδιους επιστήμονες τοπογράφησης ή δόμησης ( η εδραία υποδομή προηγείται και επικαθορίζει την οικοδομική υπερδομή )”.
  Να γίνει συνείδηση και να μην παρακαμφθεί ποτέ, ότι : Η συγκρότηση του κτηματολογίου της Ελλάδος επεβλήθει καθ υπαγόρευση ( diktat ) από το Ελληνικό κράτος στους πολίτες και επεβλήθη σκόπιμα και με προοπτική παραγωγής και δημιουργίας κοινωνικών καθημερινών και διαχρονικών προβλημάτων με στόχο την αλλοίωση του αγαθού της κοινωνικής συμβίωσης και των παραμέτρων της, και αυτό επιδιώχτηκε με την ενεργητική απόφαση για την μη αναγκαιότητα της τοπογράφησης της κάθε κτηματογραφούμενης τοπιογραφίας.
  Τα προβλήματα που προκύπτουν ήδη και θα διογκωθούν σε θηριώδη βαθμό στην διαδρομή του χρόνου…δεν μπορεί παρά νάναι ο πούρος και σκέτος αντικοινωνισμός και αποκοινωνισμός…προς μια νέα μορφή κρατικού ωφελιμιστικού πολιτικού και διοικητικού συγκεντρωτισμού με βάση την πρακτική του κράτους- ως μεγάλος αδελφός- του διαίρει και βασίλευε. Υπερ αλήθεια τίνων???
  Να μην φανεί παράξενο σε λίγο χρόνο να αρχίσει το σύμπτωμα του αποχαρακτηρισμού των κτηματογραφημένων ως δημοσίων εκτάσεων με διοικητικές αποφάσεις, ή έναντι τιμήματος εξαγοράς- κάτι σαν τα εισπράξιμα πρόστιμα ημιυπαιθρίων και τακτοποιήσεων ( χωρίς νομιμοποίηση όμως ) και ταυτόχρονα οι περιορισμοί χρήσης εκμετάλευσης των αποχαρακτηρισμένων κτηματογραφημένων τόπω, αλλά που και αυτοί οι περιορισμοί χρήσης θα μπορούν να αλλάζουν οι να καταργούνται έναντι τιμήματος.
  Το ερώτημα : γιατί της κτηματογράφησης δεν προηγείται η αναγκαστική τοπογράφηση και η συνοριακή real κατάδειξη του κτηματογραφούμενου και ηταυτοποίηση της γειτονικής συνοριακής ονοματοθεσίας, παραμένει ως πυρήνας για την κατάδειξη και αναγωγή και ερμηνεία του όρου κτηματολόγιο.

 2. Η διόρθωση στο δρακόντειο συμπεριφερικά και απωθητικό για τους πολίτες πώς έγινε??
  Όποιος πολίτης θέλει ας απευθυνθεί στο κεντρικό κτηματολόγιο στην Λεωφόρο Μεσογείων Αρ…. στην Πρωτεύουσα ( μία είνσι η Λεωφόρος Μεσογείων) ή στα κατά τόπους κτηματογραφικά γραφεία ( αυτά που με ένα κομπιούτερ όλα τα σφάζουν όλα τα μαχαιρώνουν) για να δείβτι αντιμετώπιση θα έχει σε περίπτωση και μόνο απλού ερωτήματος. Οι υπάλληλοι άνδρες και γυναίκες καρδινάλιοι και ιεροεξεταστές και είρωνες διωχνουν τον πιλίτη με το που θα πατήσειτην είσοδο του γραφείου.Πλέον σκόπιμα τα γραφεία κατά τόπους τα έχουν καταχωνιασμένα εκτός των δημοτικών κτιρίων για να μην υπάρχει η παραμικρή δυνατότης αναδείξεως του κάθε προκύπτοντος θέματος.
  Δηλσδή στις διορθώσεις προσκομίστηκαν τοπογραφικά , συγκεκτρώθηκαν όλοι οι γλυρω γείτονες με τοπογραφικά,προσκομίστηκαν συμβόλαια των γειτόνων κατοχής των πέριξ ιδιοκτησιών , ανακατανεμήθηκαν στον συνολικό χάρτη της περιοχής οι ιδιοκτησίες με βάση τις νέες διορθώσεις , εκδόθηκε νέα συνολική κτηματογραφική αποτύπωση , εκλήθησαν εκ νέου όλοι οι ιδιοκτήτες του γενικού χάρτη να ανακατανείμουν τις ιδιοκτησίες των , γίνανε συμβόλαια σε συμβολαιογράφο για τα νέα όρια των ιδιοκτησιών, εκκαθαρίστηκαν οι νέοι φόροι και οι νέοι ενφιά, αποτυπώθηκαν στο Ε9 της Εφορίας όλες οι αλλαγές όλων των ιδιοκτησιών και κατόπιν καταχωτήθηκαν οριστικά στο κομπιούτερ του κτηματολογίου στο εν λόγω κτηματογραφικό γραφείο της περιοχής.??
  Ή επειδή συμμευείχε και κρατική έκταση ( αυτά που πρίν λίγο καιρό με αριθμούς ΚΑΕΚ ονομάστηκαν δημόσια κτήματα) ήταν εύκολα όλα να γίνουν ??
  Και μπορεί να υποδειχτεί απ την κτηματική εταιρεία κσι τις αρμόδιες αρχές στην περίπτωση του δημοιου κτήματος πώς έγιναν??
  Γιατί και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται τοπογράφηση , κατάδειξη και ονοματοθεσία ιδιοκτησίας βάσει συμβολαίων , εκαθάριση φόρου και ενφια, συμβολαιογραφική πράξη ( υποχρεωτικό το νέο τοπογραφικό και η εκαθάριση φόρου για την πράξη) διόρθωση του Ε9 που προηγείται της συμβολαιογραφικής, και ανακατανομή των ορίων της δημοσίας έκτασης κσι γνωστοποίηση αυτής της κατανομής κοινωνικά.
  Ο εμπλεκόμενος τοπογράφος ( αν υπάρχει από που είχε την ασφαλή υπόδειξη ότι
  τοπογραφεί συγκεκριμένη ιδιοκτησία που του υποδείχνει ο κάθε ιδιοκτήτης??
  Η εφορία με βάσει ποιό επίσημο έγγραφο συμβολαιογραφική πράξη και κτηματογραφικό αναθεωρημένο απόσπασμα δέχτηκε την διόρθωση του Ε9 , για να εισπράξει και το απαραίτητο πρόστιμο.
  Όποιος θέλει πάει στην Εφορία δηλώνει αλλαγή τετραγωνικών μέτρων και συτό γίνεται??
  Η εφορία με βάσεινποιό συμβόλαιο έκάνέ έκάθάριση του παλιού φόρου ακινήτων και του ενφια για να πληρώσει την διαφορά ο πολίτης που διεκδικεί την έκταση.
  Απ την δομή του και μόνο το σύστημα κτηματογράφησης είναι μια μη ελεγχόμενη ηλεκτρονική ανεξαρτοποιημένη λειτουργικότητα , μια πρόσθετη δομή δημιουργίας και παραγωγής σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων , το δείχνει αυτό με την γενικευμένη αντικοινωνική οργάνωση του , παρεμβαίνει και στο ώς τώρα κοινωνικό υπόβαθρο της οργάνωσης των υποθηκοφυλακείων και έχωντας πρόσβαση σε αυτά ( αυτό να μην παρακάμπεται ώς σημαντικότατο στοιχείο στα θεμέλιαντης Ελληνικής κοινωνίας) , και πρός τον στόχο ιδιοποίησης της εξουσίας μέσω της κτηματογράφησης και των ωφελημάτων που προκύπτουν απ αυτή στο χρόνο, είναι σαφής και σε σημείο διαρκούς εμμονής -εξουσιαστικά άκαμπτη αυτή η εμμονή-να κτηματογραφεί χωρις τοπογράφηση και διαφανή αποδοχή των συνόρων και των συνορειτών.
  Και το επίπεδο του προσωπικού που στέλνει στις κατά τόπους περιοχές για κτηματογράφηση μαζί με τους μαχθηρούς και kitsch ώς άνθρωποι ( άνδρες και γυναίκες) εκπροσώπους που διατηρεί πίσω από ένα κομπιούτερ σε κάθε λογής γραφείο τύπου γιάφκας ,οπως και η απόλυτη άρνηση ακόμα και των κεντρικών υπηρεσιών να απαντήσουν ( ώς οφείλουν συνταγματικά ) σε γραπτά ή προφορικά ερωτήματα συνιστούν και είναι η ντροπή και το όνειδος για μια κοινωνία που απ το 1974 και μετά επεδίωξε την διαφάνεια και το περισοτερο φώς στο πολιτικό κοινωνικό διοικητικό διαπροσωπικό και προσωποποιημένο στοιχείο ώς το πρωτεύον της κοινωνικής συμβίωσης και της ατομικής ευεξίας.
  Το κείμενο τούτο είναι ανοιχτό και δημόσιο όπως και ο συντάκτης του ώς σχόλιο στο αξιότιμο ηλεκτρονικό φύλο.

 3. Πρίν κοντά 17-18 χρόνια τον Γενάρη του 2001 γινόνταν κτηματογράφηση στο τέως Δημοτικό κτίριο του τότε Δήμου Καρυάς εδράζετο η όλη διαδικασία , έγινε η κτηματογράφηση της κτηματικής περιφέρειας Καρυάς και θυμούνται όλοι την επιβληθείσα τότε αθλιότητα , που ουσιαστικά ούτε σε εποχές αυταρχισμού – τότε ήταν η εποχή του εκσυγχρονιού… δηλαδή ενός εκσυγχρονιστικού κτηματογραφικού αυταρχισμού… με τους και κάπως περασμένης ηλικίας παραγωγικούς ακόμη αγρότες να τους μπερδεύουν με χαρτιά δυό τρία λιανόπεδα ( που δεν ήξερε κανένας τι ήταν πέρα από αυτό που δήλωναν -ο καθένας είναι ότι δηλώσει- για να αποτυπώσουν εκ μνήμης τα περιγράμματα των κτημάτων τους και με προσεγγιστική μέθοδο υπολογισμού σε τετραγωνικά μέτρα για τα κτήματα , μια και περισσότερες ήταν οι αναφορές σε τετραγωνικά μέτρα παρά σε στρέμματα – λόγω κερματισμένου κλήρου- και για κάτι ακόμα σοβαρότερο. Οι αγρότες αυτοί είχαν προοδευτικά ηλικιακά είχαν αρχίσει και να μην θυμούνται ακριβώς αλλά και να παρέκαμπταν ιδιοκτησίες που σε άλλες εποχές πλήρους νεότερης ηλικίας ήταν ενδιαφέροντα αλλά με την ποροδο της ηλικίας των ήταν κουραστικά να φτάσουν και είχαν λογγώσει.
  Όταν έφταναν σε αυτό το σημείο και αμφιθυμικά ο γεωργός λειτουργώντας ήθελε και δεν ήθελε το εν λόγω λογγομένο κτήμα.. η μεθοδολογία που ακολουθείτο σκόπιμα από τα λιανόπεδα φερόμενα ως κτηματογράφοι …. ήταν δεικτικά και έμμεσα έως συγκαλυμμένα άμεσα .. να σπρώχνουν τον κουρασμένο από την ορθοστασία ώρες πρίν – για να πάρει την σειρά του – να παρακάμπτει την εν λόγω ιδιοκτησία.
  Το σκηνικό ήταν σκηνικό ουράς όρθίων σε απόχρωση του μαύρου περίπου ( τα κλασικά ρούχα των γεωργών με τα παλιά πανωφόρια ) μέσα στην αίθουσα και έξω απ την πόρτα συνέχεια και μέχρι έξω στο δρόμο… και να λένε οι φερόμενοι ως νεαροί κτηματογραφούντες ότι στις 15:00 ώρα τελειώνουν.
  Υπάρχουν συγκεκριμένα περιστατικά μικροέντασης με την πίεση των κτηματογράφων- υπάρχει και ένα συγκεκριμένο με τον γράφοντα – που στην προσπάθεια να καταδειχτεί η ελαιοιοδικτησία ως περίγραμμα και και κατά προσέγγιση έκταση … ρωτήθηκε ο κτηματογράφος και αφού το θέμα είχε τραβήξει γιατί δεν ζητάνε τοπογραφικό. Απάντηση καμμία παρά έτσι γίνεται τώρα…..!!!!! άντε να τελειώνουμε!!!
  Στην συνέχεια και όταν έφτασε η ώρα δήλωσης των αφ υψηλού καταγεγραμμένων ακινήτων οικοδομών ( πώς τα καταγράψανε και τα οριοθετήσανε ως εμβαδόν !!!) για την αποτύπωση κατοικίας παρουσιάσθηκε τοπογραφικό απ τον ιδιοκτήτη της κατοικίας. Το επίσημο εξ οικοδομήσεως παλαιότερα χρόνια τοπογραφικό , ως πλήρης εμβαδική αποτύπωση , είχε διαφορετικά κατά κρίσιμο μέτρα για οικόπεδο από όσα είχαν προσδιορίσει- ελέω αέρα πατέρα αιθεροβαμονίας ( και ήταν μόνο αυτή το αφελές ???)- οι κτηματογράφοι. Τότε απ τον ιδιοκτήτη προτάθηκε η με πρωτόκολο κατάθεση αντίγραφου του τοπογραφικού ( είχε ληφθεί πρόνοια καλής πίστεως απ τον ιδιοκτήτη και υπήρχε τοπογραφικό ). Και η απάντηση ήρθε απ τους κτηματογράφους ξερή και ωμή : ” ΔΕν χρειάζεται τοπογραφικό ”!!!! Σε αντιπρόταση του ιδιοκτήτη να δηλωθούν τα τετραγωνικά μέτρα που γράφει το επίσημο πολεοδομικά κυρωμένο τοπογραφικό , η απάντηση ήρθς και πάλι ξερή και ωμή : ” δεν χρειάζεται τόσο περίπου είναι πάνω κάτω ”. Παρά του ότι υπήρχε διαφορά κρίσιμη σε τετραγωνικά μέτρα για οικόπεδο – κατοικία οικοδομίσιμη.
  Σε άλλο συμβάν σε συνοριακές ιδιοκτησίες τα ονόματα των συνοριτών και σε οικίες και σε καλλιέργιες ήταν λάθος και σώνει και καλά, να μην θέλουν να ακούσουν οι κτηματογράφοι την χρόνια αλήθεια για τους γειτόνους απ τον αγρότη παρά να επιμένουν για τις δικές τους καταγραφές. Τότε και άλλοι χωριανοί που ήξεραν την συνοριακή ιδιοκτησία του εν λόγω κτήματος . γελούσαν μέχρι επενέβησαν υπέρ της αλήθειας για το ποιοι είναι οι χρόνιοι γείτονες συνορίτες.
  Στο κτηματολόγιο Καρυάς , και για το κτηματολόγιο Καρυάς ίσχυσε πλέον όχι μια περίεργη.. αλλά εξόχως ύποπτη διαδικασία κτηματογράφησης αφού ούτε προσκομισθέντα τοπογραφικά΄επίσημα απ την πολεοδομία κυρωμένα για την οικοδόμιση , δεν έγιναν δεκτά. Πέρα από το πιεστικό απαράδεκτο της όλης διαδικασίας. Και όσοι ασχολούνται με αυτό το συμβάν και οι εκπροσωποί των ως υπάλληλοι δεν είναι αμέτοχοι ευθυνών ως υπάλληλοι. που δρομολόγησαν αυτή την παρασπονδία.. γιατί αν σε έναν υπάλληλο έλεγε το αφεντικό του να πέσει μέσα στο πηγάδι για να πιάσει το κεφάλι το κεφάλι μανούρι ( που το φεγγάρι έφερνε ως κεφάλι μανούρι ) αυτός θα έπεφτε ????
  Και υπάρχουν ζώντες αυτόπτες για το όλο παραπάνω σκηνικό, που κάθε φορά αναφέρεται ως θύμηση.
  Το κείμενο τούτο είναι ανοιχτό όπως και όποιος θέλει για τον συντάκτη αναφορά, ως Θ.Α

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.