Τσιόδρας : Το ΕΣΥ θα πιεστεί με μαθηματική ακρίβεια – Τρεις φορές πάνω τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα


Τα σημερινά δεδομένα καθώς και  τους δείκτες που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της πανδημίας παρουσίασε σε συνέδριο ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ τόνισε πως είναι  απαραίτητα τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, προκειμένου να αναχαιτίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού.

Ποιους χτυπάει ο κοροναϊός στο δεύτερο κύμα – Κινδυνεύουν οι 18αρηδες

Ο κ. Τσιόδρας, επεσήμανε ότι ηλικίες άνω των 45 και ιδιαίτερα οι άντρες, ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, ενώ οι νεότερες ηλικίες έχουν μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά. Ωστόσο, ο κ. Τσίοδρας σημείωσε ότι στο δεύτερο κύμα πανδημίας παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων  στις ηλικίες από 18-24 , λόγω της ανεμελιάς των νέων αλλά και τους τρόπους διασκέδασής τους.

«Στη Θεσσαλονίκη είδαμε επιθετική αύξηση μέσα σε δέκα ημέρες σε ηλικίες 18-24 από τις νεανικές δραστηριότητες που υιοθετούν οι νέοι άνθρωποι. Οι χώροι εστίασης είναι επίφοβοι, τα γυμναστήρια, τα αθλητικά γεγονότα», τόνισε.

 

Στο 58% η χρήση μάσκας στη χώρα

Επίσης, υπογράμμισε ότι οι κλειστές δομές, οι χώροι εργασίας με πολλά άτομα ή τα εργοστάσια, καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων ειδικά εάν δεν τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με τον κ. Τσίοδρα, το ποσοστό χρήσης μάσκας βρίσκεται στο 58% αυτή τη στιγμή,  ενώ το ιδανικό θα ήταν να φτάσει το 95%.

Με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το ΕΣΥ- Γίνονται 100 εισαγωγές τη μέρα

Ο κ. Τσίοδρας μίλησε και για τις ενέργειες που γίνονται ώστε να στελεχωθούν οι ΜΕΘ

Υπάρχει ακόμα επάρκεια, είπε, αλλά μια γρήγορη και επιθετική αύξηση της ζήτησης, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Και για αυτό δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε.  Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται 100 εισαγωγές την ημέρα και αυτό θα ασκήσει πίεση στο ΕΣΥ το επόμενο διάστημα, δήλωσε ο κ. Τσίοδρας.

Το ευρύ κύμα θανάτων άνω των 75 ετών θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, λόγω του ότι βρισκόμαστε στον χειμώνα και θα υπάρχει έξαρση και της εποχικής γρίπης.

Τρεις φορές πάνω τα κρούσματα

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα υπολογίζεται τουλάχιστον τρεις φορές πάνω, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα 8.437 ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Παράλληλα, ανέφερε πως ο συνολικός αριθμός νοσηλευομένων υπολογίζεται γύρω στους 1.000.

Πληρότητα των ΜΕΘ ανά περιοχή

Τις τελευταίες επτά ημέρες στις ηλικίες άνω των 55 ετών είχαμε περίπου 1.000 κρούσματα, δήλωσε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε πως αυτό είναι κάτι που «σημαίνει πως με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πληρότητα των ΜΕΘ ανά περιοχή είναι στη Δυτική Μακεδονία: 100%, Κεντρική Μακεδονία: 46%, Ήπειρος: 40%, Αττική: 61%, Θεσσαλονίκη: 60% και Θεσσαλία: 40%.

Τι είπε για τα μέτρα

Επίσης, όπως σημείωσε, τα πολλά μέτρα αλλά και to lockdown, που επέβαλε η κυβέρνηση, έριξαν τον αναπαραγωγικό ρυθμό ή R0 στην Ελλάδα γρήγορα, ενώ όπως και σε άλλες χώρες, εξετάζεται η υιοθέτηση μέτρων που ισχύουν για τις κόκκινες περιοχές και στις πορτοκαλί περιοχές προληπτικά, για μην φύγει η κατάσταση εκτός ελέγχου. «Το στέλεχος του ιού έχει αλλάξει λίγο και έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και όσο υπάρχει κινητικότητα, τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα», υπογράμμισε.

Σχετικά με τους λιγότερους θανάτους που παρατηρούνται στο δεύτερο κύμα πανδημίας, ο κ. Τσίοδρας είπε πως για αυτό υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις όπως η καλύτερη περιποίηση των ασθενών, τα φάρμακα και η γρηγορότερη ανίχνευση με τα τεστ.

Η Ελλάδα πραγματοποιεί 20.000 τεστ ημερησίως και έχει επάρκεια, ενώ όπως επεσήμανε, άλλες χώρες έχουν έλλειψη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μ. Βρετανία που στις 28 Οκτωβρίου, δεν είχε διαθεσιμότητα τεστ.

Το εμβόλιο

Όσον αφορά το εμβόλιο, ο ίδιος είπε ότι το timing είναι σημαντικό. Πότε και υπό ποιες συνθήκες  θα γίνεται και βέβαια αν θα θελήσει ο πληθυσμός να το κάνει.Ωστόσο,  ο κ. Τσίοδρας τόνισε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από fake news που κυκλοφορούν ειδικά από άτομα σχετιζόμενα με την υγεία. «Το θετικό είναι ότι το εμβόλιο  θα είναι έτοιμο μάλλον προς τον Ιανουάριο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

in.gr

About Παναγιώτης Κουνιάκης 449 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

1 Comment

 1. Ούτε ο Τσιόδρας αρέσει στον Σύριζα , και βάλανε τους εκτός επαγγέλματος ιατρικής , πολιτικούς εκ του σύριζα να κάνουν κριτική. Το σύμπτωμα χρωστάει την εμφανισή του στους αυτοσχέδιους ”γιατρούς” που γέμισε η Ελλάδα και όλοι τα ξέρουν όλα τα ιατρικά θέματα έχωντας και ένα πιεσόμετρο στο σπίτι.
  Είναι η άλλη όψη της λούμπεν και kitsch πολιτικής άποψης , σύμφωνα με την οποία η πολιτική αόριστα ( ώς παραφιλολογία κάθε αλαφιασμένου κομματικού ), προηγείται έστω και της ελάχιστης επιστημονικής και επαγγελματικής ορθολογικότητας.
  Παλαιότερα τις εποχές της πολιτικής υπερκουλτούρας και υπερκατάλωσης ιδεολογημάτων, υπήρχε η άποψη προερχόμενη απ τους αυτοσχέδιους Μαρξιστές ( που δεν ήξεραν σε πόσους τόμους στην Ελλάδα κυκλοφόρησε το Κεφάλαιο ) άποψη , ότι : ” όλα είναι πολιτικά ”.
  Και αυτό ζήλεψαν οι σημερινοί νεώτεροι πολιτικοί του Σύριζα , μια και στεγνοί από προτάσεις και σε ιδεολογική και πολιτική αμηχανία, ανακτκλώνουν ότι έχουν ακουστά , γιατί τα χρόνια 1975 ή του 1985 ή ήταν νήπια ή δεν είχαν γεννηθεί.
  Καλά είναι να μην ξεχάσουν εντρυφήσουν για να το παρουσιάσουν τις δύο εκδοχές κριτικής, στον Ιατρό Λοιμωξιολόγο Τσιόδρα και το επιτελείο ιατρών που χειρίζεται την όλη πανδημική κατάσταση στην χώρα , οι οποίες θα ακουμπάνε στην κριτική που θα προέρχεται απ την ορθόδοξη ανάγνωση του Μαρξισμού και της κριτικής που θα ακουμπά στην Ευρωμαρξιστική θεώρηση. Αν δεν το κάνουν αυτό ώς εξειδίκευση της πολιτικής κατά σύριζα άποψης, θα σημαίνει ότι έχουν χάσει επεισόδια απ την εποχή 1975-1985 στην οποία ανέτρεξαν , για να αντλήσουν τα πολιτικά ιδεολογηματά των και να τα παρουσιάσουν ώς κριτική απέναντι στο επιτελείο των επιστημόνων που χειρίζονται την υπόθεση της κορονο’ι’κης πανδημίας με βάση την επιστημονική ορθολογικότητα, και να εφοδιάσουν την κυβέρνηση με τις εναλλακτικές προτάσεις για την λήψη της πολιτικής απόφασης.
  Μάλιστα και απ τους ασκούντες την κριτική πολιτικούς του σύριζα, κάποιοι είναι και κάτοχοι διδακτορικών διπλωμάτων , δηλαδή έχουν μεθέξει τα μάλα της αναγκαιότητας της επιστημονικής και επιστημολογικής να υπάρχει ορθολογικότητας, στην βάση κάθε πολιτικής απόφασης. Κι αυτά την γνωσιακή υπόσταση της επιστημονικής ορθολογικότητας την πρόβαλαν ώς αυτοβιογραφούμενοι διδάκτορες ώς κυβερνητικοί διαχειριστές τα χρόνια 2015-2019.
  Καλά είναι να μην ξεχάσουν να μας παρουσιάσουν και τις εναλλακτικές ορθολογικότητες της ανάγνωσης της κορονο’ι’κής Πανδημίας με βάσει α) το ορθόδοξο ( επαναστατικό ) Μαρξιστικό μοντέλο και β) με βάση τον Ευρωμαρξιστικό του μεταπολέμου μοντέλο.
  Θα διευκολυνθούν αν χρειαστεί να επιμείνουν κατανοητικά , σημεία της Μαρξιστικής αναφοράς στους σταθερούς παρονομαστές και στο περιεχόμενο των επιστολών του Φό’υ’εμπαχ αν πρόκειται να παρουσιάσουν την άποψη κατά ορθόδοξο μαρξισμό. Και για την παρουσία των αποψεών των σύμφωνα με τα κριτήρια του Ευρωμαρξισμού, θα πρέπει να μην ξεχάσουν την ανάγνωση της σχέσης θεωρίας και πολιτικής και επιστήμης κατά την μεταπολεμική Αλτουσεριανή νεομαρξιστική ανάλυση,
  Αυτοί οι νεότεροι πολιτικοί του σύριζα , το να μένουν στην άποψη της δεκαετίας του 1975-1985 ότι ”όλα είναι πολιτικά” ( πούρος παλαιοπολιτικός λογισμός και τσιτάτο ) μπερδεύουν περισσότερο τα πράγματα και φορτώνονται ιστορικό αγνωστικισμό και ιδεοληπτική προδιάθεση ανιστορητότητας.
  Εν αναμονή των εξειδικεύσεων εκ του Σύριζα για την λειτουργική και διαχειριστότητα της πανδημίας ώς πολιτική πρόταση , για να βοηθηθεί και το επιστημονικό επιτελείο με επικεφαλής τον ιατρό Κο Τσιόδρα , και η κυβερνητική διαχείρηση ώς πολιτική απόφαση που θα κατανοήσουν παραπέρα γενικευμένα οι πολίτες για τον περιορισμό ή την μη παραπέρα εξάπλωση του κορονοιού.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.