To Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Λευκάδας για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας


«Συνάδελφε-σσα,

το ΔΣ του σωματείου μέσα από αυτή την ανακοίνωση, θέλει να σε ενημερώσει και σου καθιστά την προσοχή να βρίσκεσαι σε επαγρύπνηση σε μια περίοδο που το φιτίλι του ιμπεριαλιστικού πολέμου ανάβει για τα καλά στην περιοχή μας με την τουρκική προκλητικότητα να κλιμακώνεται.

Σαν πολίτες και οικογενειάρχες αυτής της χώρας σαν εργαζόμενοι στο Δήμο αλλά και σαν σωματείο έχουμε την υποχρέωση και το καθήκον να τοποθετηθούμε για τις επικίνδυνες και ανησυχητικές εξελίξεις που διαμορφώνονται στην πατρίδα μας και ιδιαίτερα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που προκαλούνται από κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να σύρουν τους δύο λαούς σε αιματηρές περιπέτειες για τα δικά τους συμφέροντα.

Τα συμφέροντα αυτά πρέπει να τα σημειώσουμε:

Στον καπιταλισμό η εξουσία και τα μέσα παραγωγής (τα οικονομικά εργαλεία) είναι στα χέρια των μονοπωλίων. Κυριαρχεί το κυνήγι του κέρδους και εκδηλώνονται ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των αγορών που προκαλούν συγκρούσεις – πολέμους και συνεπώς δεινά στους λαούς και ισχυρές προσφυγικές ροές.

Οι ισχυροί ανταγωνισμοί για το μοίρασμα του πλούτου της ευρύτερης περιοχής δημιουργούν σφοδρές επεμβάσεις και πολέμους, όπως π.χ. στη Συρία και τη Λιβύη ή τις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο που τροφοδοτούνται και από την αμερικανική επίθεση στο Ιράκ και τη δολοφονία Ιρανών και Ιρακινών αξιωματούχων.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, που καθορίζονται σήμερα τόσο από τους σχεδιασμούς των κυρίαρχων αστικών τάξεων των δύο χωρών όσο και από τα συμφέροντα άλλων αστικών τάξεων, αλλά και από την εμπλοκή σε αυτές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έχουν «χτυπήσει κόκκινο». Σε όλο αυτό το κομμάτι των εξελίξεων, των ανταγωνισμών για τα συμφέροντα των μονοπωλίων συμμετέχουν διάφορα καπιταλιστικά κράτη και μεταξύ αυτών Τουρκία και Ελλάδα, στόχος η προώθηση των συμφερόντων τους. Οι λαοί όμως, των δύο γειτονικών χωρών δεν μπορούν να προσμένουν τίποτα το θετικό από αυτές τις εξελίξεις.

Υπογραμμίζουμε πως τόσο η συνεργασία όσο και οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας, π.χ. για το ποια χώρα θα γίνει «ενεργειακός κόμβος», υπηρετούν τα δικά τους οικονομικά κερδοφόρα συμφέροντα και δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα αστικά κόμματα με κάλπικη αντιπολεμική ρητορεία, μας καθησυχάζουν ότι δεν πρόκειται να εμπλακούμε στην κλιμάκωση της έντασης, όταν και με δική τους καθοριστική συμβολή, η Ελλάδα είναι χωμένη μέχρι το λαιμό στο σχεδιασμό που εκθέτει το λαό σε μεγάλο κίνδυνο από κάθε τέτοια εξέλιξη. Αυτό που επιβεβαιώνεται καθημερινά είναι ότι κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος όσο στη γειτονιά μας κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί. Όσο βαθαίνει η ελληνική εμπλοκή στα σχέδια και τις αντιπαραθέσεις για το μοίρασμα σφαιρών επιρροής, αγορών, δρόμων και πηγών Ενέργειας, στο πλαίσιο ευρύτερων ανακατατάξεων στον συσχετισμό δυνάμεων παγκόσμια.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, με τον αυθαίρετο καθορισμό θαλάσσιων ζωνών από την Τουρκία στην Ανατ. Μεσόγειο, που “αγνοεί” την ύπαρξη του Καστελόριζου, της Ρόδου, της Καρπάθου, ακόμα και της Κρήτης (!), η συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τον αγωγό «EastMed», ο οποίος εντάσσεται στον “ενεργειακό πόλεμο” των ΗΠΑ με τη Ρωσία και τη Γερμανία, η επίσκεψη Χαφτάρ στην Ελλάδα και η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να στείλει ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Λιβύη, αλλά και η απροκάλυπτη στήριξη του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, στην πολιτική των ΗΠΑ και τις πολεμικές απειλές του Τραμπ εναντίον του Ιράν, συνιστά κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας μας που μόνο κινδύνους εγκυμονούν.
Συνάδελφοι: Οι δύο λαοί Ελλάδας και Τουρκίας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Το συμφέρον των λαών είναι να παλέψουν για την προάσπιση της ειρήνης κόντρα στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στα καπιταλιστικά κέρδη που οδηγούν τους λαούς στην «κρεατομηχανή» του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Την ημέρα που θα επικυρώνουν στη βουλή την συμφωνία με τους αμερικάνους, εμείς διαδηλώνουμε για να ακυρωθεί « η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας των ΗΠΑ και Ελλάδας». Για την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις. Για να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Για να μη μεταφερθούν στον Άραξο ή αλλού πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. Για να επιστρέψουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που υπηρετούν σε αποστολές των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ εκτός συνόρων. Για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Βροντοφωνάζουμε μαζί με άλλα σωματεία, με άλλους εργαζόμενους, με άλλους λαούς «ΟΥΤΕ ΓΗ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ»

Αγωνιζόμαστε για την Ειρήνη για να ξεριζώσουμε τα βαθιά αίτια του εθνικισμού και του ρατσισμού.

Να καταργήσουμε την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Να ικανοποιήσουμε τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες.

Να φτιάξουμε μια άλλη κοινωνία ίσα με το μπόι του Ανθρώπου.

17/01/2020

Το ΔΣ»

About Ομάδα Σύνταξης 28397 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.