Θωμάς Κατωπόδης στον Prisma 91,6: Αν 29 Νοέμβρη η Γ.Σ του ΤΑΟΛ πάρει μια λάθος απόφαση στις 6 Δεκέμβρη βγαίνουμε σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Προσπαθώ να πείσω τους Λευκαδίτες ότι έρχεται παγόβουνο.”


Κρίσιμες αποφάσεις για την βιωσιμότητα του καλείται να πάρει ο αγροτικός συνεταιρισμός ΤΑΟΛ σε μία προσπάθεια να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, όταν οι φωνές που κάνουν λόγο για ξεπούλημα της περιουσίας του εντείνονται.

Ο πρόεδρος του ΤΑΟΛ Θωμάς Κατωπόδης μίλησες το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 αναφερόμενος στην πρόσφατη γενική συνέλευση για τα πεπραγμένα της διοίκησης του 2019.

Εκεί έγινε αναφορά και για τα δάνεια του συνεταιρισμού και μία ενημέρωση για τον ειδικό εκκαθαριστή.

Ο κύριος Κατωπόδης αναφέρθηκε στο 2002 πού “τότε το Διοικητικό Συμβούλιο του συνεταιρισμού με Πρόεδρο τον κύριο Μεταξά κατάφεραν να κάνουν μία πολύ μεγάλη ρύθμιση με την τράπεζα, καθώς συνολικά τα χρέη του συνεταιρισμού τότε έφταναν στα 9 εκατομμύρια ευρώ και εκείνος κατάφερε διαγραφή χρεών 5294.000.000 ευρώ, να πουλήσει το πυρηνελαιουργείο και κάποια οικόπεδα στην Εξάνθεια και να μπούμε σε μία ρύθμιση που μας άφηνε ένα δάνειο 1.718.000 που θα έμενε άτοκο μέχρι να πουληθεί το οικόπεδο της Βασιλικής και άλλα δύο μικρά δάνεια με κεφαλαίο περίπου 800.000 και 150.000 το άλλο, πού πληρωνόντουσαν κανονικά μέχρι το 2011 που η διοίκηση του κυρίου Λιβιτσάνου σταμάτησε να πληρώνει όταν είχε φτάσει υπόλοιπο 400.000 ευρώ.

Τώρα εμείς προσπαθούμε να τρέχουμε με ένα επιτόκιο 12,5 και σε κάποιες περιπτώσεις 14% και να πληρώνουμε τόκους περίπου 130.000 ευρώ και να έχουμε φτάσει στο 1.700.000 και 1.100.000 ευρώ.

Το κακό είναι ότι το 2011 όταν κόπηκε στη μέση η Αγροτική Τράπεζα με το καλό κομμάτι να πηγαίνει στην τράπεζα Πειραιώς και το κακό στο fund, από τη στιγμή που είχαμε σταματήσει από πληρωμές το 2012 φτάσαμε να είμαστε στον ειδικό εκκαθαριστή ο οποίος απαιτεί την αποπληρωμή των δανείων.

Σαν διοίκηση από το 2015 που ανέλαβα με μία στάση 6 μηνών πού ήταν η διοίκηση του κυρίου Μελά, ως προσωρινή διοίκηση, είχαμε ξεχρεώσει και ένα δάνειο διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ για να πληρωθούν οι σταφυλοπαραγωγοί, η διοίκηση πλήρωσε επί προεδρίας μου 256.000 ευρώ μόνο τον ΕΝΦΙΑ, γιατί το ΤΑΟΛ πληρώνει 52.000-56.000 ευρώ το χρόνο ΕΝΦΙΑ το οποίο δεν χρωστάμε.

Εγώ το 2015 βρήκα ένα ΤΑΟΛ που χρώσταγε σε όποιον μίλαγε ελληνικά, είχαμε σταματήσει να πληρώνουμε το ΙΚΑ και υπήρχε οφειλή 300.000 ευρώ και αυτό  γιατί είχαμε διώξει τον Αραβανή από το Ιόνιον Σταρ με αποτέλεσμα να μην έχουμε έσοδα.

Σταματήσαμε να πληρώνουμε τα πάντα, έτσι λειτουργούσαν οι προηγούμενες διοικήσεις και με πικραίνει όταν κάποιοι κάνουν λόγο για κοροϊδία με τα σταφύλια και για αντιδημοκρατικές και αντιαγροτικές πολιτικές.

Μία διοίκηση που βρήκε την τράπεζα να είναι στα σκαλοπάτια, καθώς όταν είχα αναλάβει το Νοέμβριο η τράπεζα το Δεκέμβρη είχε στείλει εντολή να μας κλείσουν και δημιουργήσαμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε, να πληρώνουμε 4.000 ευρώ, να είμαστε σε μία επικοινωνία με την τράπεζα και με τα μέλη μας, καθώς έχουν γίνει κάποιες ενέργειες που βασίζονται σε αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, καμία διοίκηση δεν βγήκε να πουλήσει.

Τα έσοδά του ΤΑΟΛ πλέον είναι από τα ενοίκια του, από το ξενοδοχείο ionion Star και από τα κεντρικά γραφεία και αυτά μας κρατάνε ζωντανούς, με αυτά πρέπει να πληρώσουμε τις οικονομικές μας υποχρεώσεις μαζί με τους δικηγόρους και κάποιες εταιρείες που μας κάνουν κάποιες μελέτες όπως και σχέδια βιωσιμότητας που ζητούν οι τράπεζες και συζητάμε κατά καιρούς τις γενικές συνελεύσεις.

Αυτά φτάνουν μέχρι εκεί, όχι όμως για να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε το δάνειο των τριών εκατομμυρίων ευρώ που έχουμε αυτή τη στιγμή.

Από την λειτουργία του συνεταιρισμού δεν μπορείς να βάλεις δάνειο για 10 χρόνια με δόση 300.000 ευρώ με τους τόκους στην τράπεζα.

Ο Συνεταιρισμός έρχεται ίσα βάρκα ίσα νερά γιατί έχει και υψηλές μισθοδοσίες, ο νόμος αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει να μπορέσουμε να κάνουμε κάποια μη εσύ μισθολογική, δεν είναι θέμα του προεδρείου ή της γενικής συνέλευσης αλλά νομού που δεν με αφήνει να ακουμπήσω καθόλου τους μισθούς.

Εμείς έχουμε κάνει μία εκτίμηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΟΛ και πήγαμε πέρυσι στη γενική συνέλευση με δύο σχέδια βιωσιμότητας, εκεί μπήκαν πολλά ζητήματα από τους συνεταίρους και αποφάσισε η γενική συνέλευση το συγκεκριμένο σχέδιο, που εκεί λέμε να πουλήσουμε τα ακίνητα του συνεταιρισμού που δεν είναι παραγωγικά, καθώς δεν μπορούμε να πουλήσουμε το ξενοδοχείο όταν μας δίνει ένα ποσό 150 χιλιάδων ευρώ και για τα υπόλοιπα χρόνια θα μας δώσει δύο με τρία εκατομμύρια.

Εμείς κάναμε παρεμβάσεις και με τον βουλευτή Λευκάδας κ. Καββαδά και με τον Μάκη Μελά και στον κύριο Βορίδη και Γεωργιάδη να μπορέσουμε από το ακίνητό του Κάστρου να μας δώσει το δικαίωμα η τράπεζα, γιατί έχει υποθήκες και δεν μπορεί μία εταιρεία όπως ήταν η Naution να το νοικιάσει για 30 χρόνια, για να φτιάξει μία ξενοδοχειακή μονάδα και προσπαθούσαμε με παρεμβάσεις να το καταφέρουμε.

Δυστυχώς δεν μας έδωσαν αυτή τη δυνατότητα, τότε φτάσαμε στην απόφαση της γενικής συνέλευσης να βγει το κάστρο μαζί με τη Βασιλική και το παλιό σούπερ μάρκετ και ένα οικόπεδο στην πόλη της Λευκάδας για να μπορέσουμε να δούμε τι μπορούμε να πιάσουμε από όλα αυτά για να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τα δάνεια με το fund.

Όταν έχεις τόκους 140.000 ευρώ τον χρόνο σε 5 χρόνια όταν καθόμαστε να το συζητάμε μας τρώνε και από ένα οικόπεδο.

Σε όσους κατηγορούν να πούμε ότι το 2016 το ΤΑΟΛ χρώσταγε 2.200.000 ευρώ και το 2020 ακουμπάει τα 3.000.000 ευρώ και όλα αυτά είναι από τόκους και από πρόστιμα.

Ωστόσο όσοι κάνουν κριτική δεν πατάνε στη γενική συνέλευση για να τα διαβάσουν ή να τα ακούσουν, καθώς είναι όλα γραμμένα στα πρακτικά.”

“Κάποιοι συνεταιριστές έβαλαν θέμα στη γενική συνέλευση να μην ξεκινήσουμε από τα μη παραγωγικά ακίνητα και να πάμε κατευθείαν στο ξενοδοχείο μήπως μπορέσει και μας δώσει μία οριστική λύση με την τράπεζα και αυτή η πρόταση δεν πέρασε στη γενική συνέλευση και προχωράμε στο σχέδιο που σας είπα.

Πέρυσι το Μάρτιο κάναμε μία διακήρυξη για πώληση του Κάστρου, είχαμε δύο προτάσεις ή μία πολύ χαμηλή γύρω στις 724.000 ευρώ και μία στο 1.300.000 ευρώ, ωστόσο δεν μετρητά  και αυτό μας έβγαζε έξω από την ρύθμιση με την τράπεζα.

Έτυχε ο κορονοϊός, αφήσαμε μία συμφωνία με την τράπεζα μέσα στην πανδημία να μη βγάλουμε για πώληση κανένα οικόπεδο, ενώ δίναμε αυτά που είχαμε συμφωνήσει στα 4.000 ευρώ και φτάνουμε το Σεπτέμβριο του 2020 που κάναμε τη διακήρυξη για το οινοποιείο στο κάστρο, Βροντισμένη, οικόπεδο στη Βασιλική και το παλιό σούπερ μάρκετ και αυτή ήταν η απόφαση του διοικητικού Συμβουλίου.

Από τα τέσσερα ακίνητα έχουμε μία πρόταση για το οινοποιείο και μία για το παλιό σούπερ μάρκετ.

Θέλω να σας πω ότι κάναμε αποδεκτή την πρόταση της εταιρείας naution αρχικά γιατί είναι μετρητοίς, αλλά τότε ήταν μόνη της και τώρα είναι μαζί με το οικόπεδο και το παλιό σούπερ μάρκετ και αυτομάτως πηγαίνει στην τράπεζα και ξεχρεώνουμε με το ΙΚΑ και εφορία που είναι βασικά στοιχεία για να ρυθμίσεις την τράπεζα, καθώς πρέπει πρώτα αυτά να πληρωθούν και δίνουμε και ένα ποσό γύρω στα 1.400.000 στην τράπεζα, για να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τα δάνεια του συνεταιρισμού και να δέσουμε τον συνεταιρισμό για δέκα με δώδεκα χρόνια σε ένα επιτόκιο από το 14 που είμαστε σε ένα επιτόκιο στο 3,10 και αυτή είναι η πρότασή μας.

Θέλω να σας πω ότι έχω ρωτήσει έγκριτους νομικούς όπως τον κύριο Φλογαΐτη και μας έχει διαβεβαιώσει πως αν πάμε στα δικαστήρια με την τράπεζα, επειδή έχουμε δύο βαρίδια το δάνειο το άτοκο των 1.700.000 ευρώ από το 2002, το οποίο μπορεί να είναι το μοναδικό άτοκο δάνειο στην Ελλάδα και το άλλο είναι τα 5,5 εκατομμύρια που μας χαρίστηκαν του 2002.

Αυτά είναι χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρήματα όσον τώρα λένε των κακών κυβερνήσεων, που όσα χρόνια πέρασαν μας χάριζαν λεφτά και μας είχαν στη ζωή.”

Απαντώντας στο ερώτημα αν το κράτος μπορεί να βοηθήσει, απάντησε πώς επικαλούνται τα περιουσιακά στοιχεία του συνεταιρισμού για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Μας λένε να πουλήσουμε την περιουσία μας για να ξοφλήσουμε και εμείς ζητάμε να πουλήσουμε ένα κομμάτι για να ρυθμίσουμε.

Η αλήθεια είναι πως αυτοί που κάνουν τους έξυπνους και βγαίνουν στη Λευκάδα και λένε ότι ξεπουλάμε να μου πουν στις 29 Νοεμβρίου που θα έχουμε τη γενική συνέλευση, αν πάρει μία λάθος απόφαση, που είναι δικαίωμά της, σας λέω από τώρα πως μέχρι 6 Δεκεμβρίου ο συνεταιρισμός θα κλείσει, γιατί η τράπεζα θα απαιτήσει τα χρήματα της.

Κάποιοι κάνουν αντιπολίτευση για να χτυπήσουν εμένα, ή το συμβούλιο, σε αυτή την περίπτωση όμως τι θα κάνουν; Ο πλειστηριασμός θα γίνει μέσω διαδικτύου δεν θα δεις κανέναν και μία ωραία μέρα θα σου πουν βγες έξω γιατί όλα αυτά έχουν πουληθεί σε τιμές εξευτελιστικές.

Το fund θα βγάλει την πρώτη προσφορά στην αντικειμενική αξία που έχει το κάθε κτίριο κι αν δεν έχει προσφορά που να το ικανοποιεί έχει το δικαίωμα από την τράπεζα Ελλάδος μέσα σε ένα μήνα να το κατεβάσει 30 με 40% κάτω, μέχρι να πάρει τα χρήματά του και αυτή είναι η αλήθεια και μπορείτε να ρωτήσετε όποιον νομικό θέλετε.

Αν μπείτε τώρα στο site του fund έχει περίπου στα 500 ακίνητα που βγαίνουν στην Ελλάδα, το ίδιο έκανε και πριν λίγο καιρό στη Ζάκυνθο, κάποιοι αντιδρούσαν ότι δεν πουλάμε και μετά από λίγες μέρες είδαν τις κορδέλες.

Εμείς σε καμία γενική συνέλευση δεν ακούσαμε καμία εναλλακτική σοβαρή πρόταση, δεν μας είπε κανείς ότι βρήκε έναν δικηγόρο έκανα μία προσπάθεια και μας λένε ότι έχουμε μία πιθανότητα ότι αν πάμε διαφορετικά θα κερδίσουμε θα το βλέπαμε και εμείς διαφορετικά και θα λέγαμε μήπως κάνουμε κάποιο λάθος.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να πείσω τους Λευκαδίτες ότι έρχεται το παγόβουνο και οι ίδιοι δεν το βλέπουν.”

Αν περάσει από τις 29 του Νοέμβρη αυτό που ανεβάζει ο κύριος Βλάχος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο για ξεπούλημα περιουσίας του ΤΑΟΛ ότι δεν θα περάσει πάμε κατευθείαν στο παγόβουνο και αυτό σας το λέω με μαθηματική ακρίβεια.

Επειδή κάποιοι μας λένε για ξεπούλημα του ΤΑΟΛ να σας πω ότι το κάστρο έχει βγει δύο φορές σε δημοπρασία και έχουν έρθει στο ΤΑΟΛ 15-20 άτομα, κάποιοι δικηγόροι, μεσιτικά γραφεία της Λευκάδας, γραφεία από τη Θεσσαλονίκη, Ρώσσοι, εκπρόσωποι από το Ισραήλ και πήραν τα χαρτιά και τα σχέδια και όταν πήγαιναν στο οινοποιείο και στην ζώνη Α προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Αγίας Μαύρας και της περιοχής Natura έφευγαν όλοι.

Δεν είχαμε καμία άλλη προσφορά εκτός από της εταιρείας Naution.

Επίσης όλοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν κάποια μάζωξη, όμως σε αυτή την περίπτωση καλής και τον πρόεδρο του συνεταιρισμού να σου πει μερικές κουβέντες, άσχετα αν τις θεωρείς σωστές ή λάθος.

Εγώ θα σας πω ότι ο Κώστας Βλάχος που έχει ανεβάσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τα χίλια μύρια για τον συνεταιρισμό, ήρθε εχτές να ενημερωθεί για το συνεταιρισμό, ενώ έχει γράψει εδώ και 25 μέρες.

Καλεί τον κόσμο δεξιά και αριστερά σε κινητοποιήσεις και ήρθε σήμερα να μάθει για τον συνεταιρισμό και δεν ήξερε αν έχει πουληθεί η Βασιλική ή δεν είναι.

Δεν έπρεπε αυτός ο άνθρωπος αφού παίρνει αυτή την πρωτοβουλία να καλέσει και τον πρόεδρο του συνεταιρισμού για ενημέρωση; Και μόλις φύγω να μου πει ότι λέω βλακείες και να κάνουν την πολιτική τους είναι δικαίωμά τους.

Όταν όμως έρχεσαι να ενημερωθεί σήμερα και έχεις ξεκινήσει να γράφεις εδώ και 25 μέρες αυτό είναι κακοήθεια, δεν είναι εξυπνάδα. Θα μπορούσα και εγώ να πάω χίλια πράγματα και να αναφέρω πολλά για όλους, όμως θεωρώ ότι προτρέχει να προχωρήσει ο συνεταιρισμός και στο Facebook γράφει ότι είμαι απατεώνας..

Λέει για τον πρόεδρο του συνεταιρισμού ότι είναι απατεώνας, γιατί όμως δεν έρχεται σε μία γενική συνέλευση με στοιχεία να αποδείξεις στους συνεταίρους αν είμαι πραγματικά απατεώνας κι αν το απόδειξη να ζητήσω συγνώμη να πάρω το καπελάκι μου και να φύγω.

Με αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να κάνεις πολιτική και να μιλάς; Και πάλι τους ενημερώνουμε.

Τι θα ενημερώσει ο κύριος Βλάχος το βράδυ της Κυριακής; ήρθε για τρία λεπτά στο συνεταιρισμό ρώτησε τρία πράγματα και έφυγε.

About Ομάδα Σύνταξης 28415 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.