Θωμάς Κακλαμάνης στον Prisma 91,6: “Ο δήμος πρέπει να καταλάβει ότι τα απορρίμματα είναι χρήματα και να δώσει κίνητρα για ανακύκλωση.”


Για θέματα ανακύκλωσης μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ο κοινοτικός σύμβουλος Λευκάδας Θωμάς Κακλαμάνης.

Όπως διευκρίνισε  ο ίδιος δεν είναι ειδικός ούτε σε θέματα απορριμμάτων, “όμως είχα την ευαισθησία όπως και πολλοί άλλοι να διερευνήσω αυτό το ζήτημα, καθώς ενώ είμαστε νησί δεν είμαστε αποκομμένοι από την πραγματικότητα, τα απορρίμματα είναι κοινά, υπάρχουν δήμοι που τα έχουν αντιμετωπίσει με έναν άλλο τρόπο, καλό θα ήταν να υπάρχει μία συνεργασία.”

Στο άρθρο μου μνημονεύω το παράδειγμα του δήμου της Λήμνου σε ένα πρόγραμμα κομποστοποίησης, καθώς το πιο γνωστό και πετυχημένο πρόγραμμα κομποστοποίησης το έχει κάνει ο Δήμος Βριλησσίων.

Όμως ο συγκεκριμένος Δήμος έχει άλλα έσοδα και άλλες συνθήκες και ιδιαιτερότητες και θεώρησα πως αν μελετήσουμε το παράδειγμα της Λήμνου είναι πολύ κοντά στα δικά μας δεδομένα.

Εκείνο που έχει σημασία είναι οποιοσδήποτε Δήμος να έχει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης των απορριμμάτων.

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε τις ποσότητες των απορριμμάτων που έχουμε αναλογικά κάθε μήνα, καθώς σε μελέτη που έκανε ο δήμος για την ΜΟΠΑΚ, η αναλογία του φαίνεται στην προμελέτη είναι ότι τα απορρίμματα το καλοκαίρι θα διπλασιάζονται.

Δεν είμαι ειδικός, όμως θεωρώ ότι αυτό το νούμερο είναι χαμηλό καθώς με βάση το μόνιμο πληθυσμό της Λευκάδας, τουλάχιστον οι ποσότητες θα είναι τέσσερις φορές παραπάνω τους καλοκαιρινούς μήνες και αυτό μου το λέει η κοινή λογική.

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποια μελέτη, αν αυτά τα απορρίμματα έχουν ζυγιστεί, για να γνωρίζουμε για τι ποσότητες μιλάμε, ώστε να δημιουργήσουμε ένα νέο σχέδιο και στόχους για την μείωση τους.

Εδώ και πάλι δεν θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, κλειδί για τη μείωση τους είναι η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση και τα αδρανή υλικά.

Σχετικά με τα αδρανή υλικά φανταστείτε ένα φορτηγό πλακάκια από το Νυδρί, να μεταφερθεί στη Λευκάδα και να θέλουμε όλο αυτό το φορτίο το οποίο είναι κάποιοι τόνοι, γιατί κάποιος αποφάσισε να κάνει ανακαίνιση στα δωμάτια του, να θέλουμε να το μεταφέρουμε στη Ζαβέρδα, ενώ για αυτά τα αδρανή υλικά υπάρχουν συγκεκριμένοι δήμοι στην Ελλάδα τα επεξεργάζονται με ειδικούς σπαστήρες, δεν είναι κάτι δύσκολο απλά χρειάζεται χωροθέτηση και άδειες και τα οποία μπορούν άνετα, να πάνε σε κάποιο νταμάρι, ή κάποιο χώρο που χρειάζεται προσαρμογή να τα αξιοποιήσουμε.

Τα απορρίμματα είναι χρήματα και οι μόνοι που το έχουν καταλάβει αυτό στη Λευκάδα είναι δύο κατηγορίες:

Ο πρώτος είναι ο συλλέγουν μέταλλα και σίδερα, φανταστείτε για παράδειγμα να παρατήσω ένα πλυντήριο σε ένα κάδο, τις επόμενες ώρες έχει εξαφανιστεί.

Δεν υπάρχει λοιπόν περίπτωση ένα μεγάλο να φύγει από τη Λευκάδα και να πάει στη χωματερή γιατί συλλέγεται και ανακυκλώνεται, γιατί απλά είναι ζεστό χρήμα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα τηγανέλαια των επιχειρήσεων, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα λίτρο από τηγανέλαιο σε επιχείρηση στην Λευκάδα που να καταλήγει στο σκουπιδότοπο, γιατί τα συλλέγουν οι εταιρείες και τα πληρώνουν 40 λεπτά το λίτρο.

Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε δύο πράγματα, ότι τα απορρίμματα είναι χρήματα και ότι χωρίς κίνητρο που δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Πρέπει να μιλήσουμε για οικονομικά κίνητρα, δεν μπορεί κάποιος που κάνει κομποστοποίηση να βγάζει μία σακούλα την εβδομάδα απορρίμματα και κάποιος που έχει αποφασίσει να τα ρίχνει όλα μέσα στους κάδους να πληρώνει το ίδιο.

Για παράδειγμα κάποιους που μισθώνει το ακίνητό τους Airbnb και καλά κάνει δεν μπορεί να  πληρώνει για 80 τετραγωνικά τα ίδια χρήματα με μία γιαγιά βγάζει μία σακούλα την εβδομάδα, σε αυτό πρέπει να γίνει κάποιος διαχωρισμός.”

Στην επισήμανση ότι όπως έχει ειπωθεί στο δημοτικό συμβούλιο, δεν υπάρχει ο τρόπος για να εξακριβωθούν αυτά τα στοιχεία, είπε ότι στην Καλαμάτα αυτό συμβαίνει, πρέπει να κοιτάμε τα θετικά παραδείγματα, δεν είναι μόνο τα Τρίκαλα, υπάρχει ο δήμος Καλαμάτας που προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, αλλά γίνεται μία προσπάθεια.

Επίσης πρέπει να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, κάτι που αντιμετωπίζει ήδη ο δήμος Αρταίων στις δημοτικές υπηρεσίες, απελευθερώνοντας προσωπικό για να ασχοληθεί και για άλλα καυτά θέματα και όχι να επικαλούμαστε ότι δεν υπάρχει προσωπικό και την ίδια ώρα να υπάρχουν βιβλία με αριθμό πρωτοκόλλου και να γράφουν ακόμα με το μολύβι.

Πιστεύω ότι αυτά είναι τα αυτονόητα και ο Δήμος Λευκάδας πρέπει αυτό να κάνει τον αγώνα για τα αυτονότητα.

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.