Θοδωρής Σολδάτος: Eκτός από τα κριτήρια υλικοτεχνικής υποδομής, πρέπει να διαφαλίσουμε και το κριτήριο στέγασης των φοιτητών του πανεπιστημιακού τμήματος.”


Στην τοποθέτησή του ο Θεόδωρος Σολδάτος, είπε ότι για μία ακόμα φορά είμαστε αντιμέτωποι για το ενδεχόμενο απώλειας σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λευκάδα.

Υπενθύμισε ότι η Λευκάδα ήταν η τελευταία από τα Ιόνια νησιά που  απέκτησε σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και είναι η πρώτη που κινδύνεψε να το χάσει.

Μάλιστα κατά την εμπλοκή του με τα κοινά αντιμετώπισε δύο φορές το ενδεχόμενο απώλειας τμημάτων ή καταργήσεως της σχολής στη Λευκάδα  την μία το 2008 με υπουργό τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και μία το 2013 με υπουργό τον κύριο Αρβανιτόπουλο.

Στην πρώτη περίπτωση δεν ήταν πρόθυμοι να ξεκινήσουν το δεύτερο τμήμα που είχε εγκριθεί, επικαλούμενοι ότι δεν υπήρχε υλικοτεχνική υποδομή.

Υπενθύμισε ότι αρχικά το ΤΕΙ είχε λειτουργήσει στο σημερινό τέταρτο δημοτικό σχολείο, στη συνέχεια αναγκάστηκε να φύγει με αποφάσεις της τότε αυτοδιοίκησης για να ικανοποιηθεί το αίτημα του 4ου Δημοτικού και αποφασίστηκε να στεγαστεί προσωρινά στο ΚΤΕΛ.

Τότε όπως ανέφερε σύσσωμοι οι φορείς της αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία μαζί μου, δώσαμε τις εγγυήσεις ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει και με τις πιέσεις που ασκήθηκαν το δεύτερο τμήμα λειτούργησε.

“Το 2013 με την κυβέρνηση με την συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου και Κουβέλη βρεθήκαμε μπροστά από την προοπτική ενός νέου ακαδημαϊκού χάρτη στην Ελλάδα από τον όποιον εξέλιπε το ΤΕΙ Ιονίων νήσων στη Λευκάδα.

Και τότε έγιναν συντονισμένες ενέργειες, έτυχε να είμαι και τότε βουλευτής, όλα αυτά έχουν αναρτηθεί στα κοινωνικά δίκτυα έχουν βγει ανακοινώσεις και με σωστή δουλειά και επιμονή καταφέραμε να πείσουμε ότι είναι δυνατόν να λειτουργήσει η σχολή στη Λευκάδα και να στηριχθεί στο βαθμό που μπορούσε δεδομένου τα πληθυσμιακά,κριτήρια έπαιζαν ρόλο.

Σήμερα ερχόμαστε ξανά στο σημείο μηδέν, διότι δεν απαλλάσσεται της ευθύνης Υπουργός Παιδείας, από την απόφαση της να στείλει 37 και όχι 38 τμήματα, λέγοντας μας ότι δεν πληρούν κριτήρια, γιατί από τα εκατοντάδες τμήματα που λειτουργούν στην επικράτεια, αλίμονο αν μπορούσε να με πείσει κάποιος και να παραδεχτώ, ότι όλα αυτά που δεν θα πληρούν τα κριτήρια τα οποία ενδεχομένως δεν πληροί η Λευκάδα.

Ο κ. Σολδάτος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνάντηση του βουλευτή, δημάρχου και αντιπεριφερειάρχη με την Υπουργό στην Αθήνα θέτοντας τα  ζητήματα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο δήμαρχος, ιδιαίτερα για το γεγονός ότι συμμερίστηκαν την άποψή τοθ ιδίου, καθώς όπως ανέφερε, ” έχω καταθέσει επανειλημμένως, ότι το υπό ίδρυση τμήμα δεν έχει σαφές αντικείμενο και επομένως τέθηκε και το ζήτημα του εμπλουτισμού και εξειδίκευσης, καθώς έχω κουραστεί να επαναλαμβάνω στην ανάγκη εξειδίκευσης αυτού του ζητήματος.”

“Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι πως ότι πετύχαμε στο παρελθόν ήταν αποτέλεσμα δουλειάς, συναίνεσης και της αντίληψης ότι τα τοπικά προβλήματα μας ενώνουν και δεν μας χωρίζουν.”

Το συντονιστικό όργανο θα πρέπει να είναι εκκίνηση της βαρύτητας προκειμένου να πετύχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Διατύπωσε την άποψη ότι  στο συντονιστικό είναι απαραίτητη η  συμμετοχή του βουλευτή,  Αντιπεριφερειάρχη, ο δήμαρχου, εκπροσώπου  του Τμήματος, εκπρόσωπος του επαγγελματικού κόσμου και οποιαδήποτε άλλη πρόταση η οποία εμπλουτίζει τη δυνατότητα ποια αποτελεσματικότητα της επιτροπής.

Μάλιστα όπως είπε αναφορικά με τα κριτήρια εκτός από τα ζητήματα της υλικοτεχνικής υποδομής, έθεταν πάντα και ζητήματα στέγασης και επειδή η Λευκάδα πάντα έδινε εγγυήσεις και σπάνια τις τηρούσε θέλω να θέσω πάρα πολύ σοβαρά υπόψιν σας, ότι οι συμπατριώτες μας σε πολλές περιπτώσεις, πιέζουν τους σπουδαστές να εγκαταλείψουν τα καταλύματα τους το Μάιο, προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν τουριστικά και τα νέα παιδιά έχουν αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα πολλές φορές και πιστεύω ότι είμαστε κοινωνοί αυτού του γεγονότος που πάρα πολύ συχνά συμβαίνει.

“Θα έλεγα λοιπόν ότι μαζί με τις προϋποθέσεις όπως το πρόγραμμα σπουδών, μόνιμο διδακτικό προσωπικό και κτιριακό, θα πρέπει πηγαίνοντας στην Αθήνα, είτε στο Υπουργείο Παιδείας είτε σε άλλους φορείς που έχω σκοπό να σας πω σε συνέχεια, είτε στην ΑΔΙΠ να έχουμε και το συγκεκριμένο ζήτημα κατοχυρωμένο.

Προτείνω η δημοτική επιτροπή Παιδείας δια του Προέδρου της,  να ζητήσει από τον Σύλλογο ενοικιαζόμενων δωματίων και τον Σύλλογο ξενοδόχων, να έρθουν σε ξεχωριστή επικοινωνία με καθένα από τα μέλη τους στον βασικό ιστό της πόλης και να ζητήσουν γραπτή πληροφόρηση – δέσμευση, για τον αριθμό των καταλυμάτων που μπορεί να διαθέσει κάθε μέλος τους φοιτητές από 1 Σεπτεμβρίου έως 30 Ιουνίου και αυτό να είναι αδιαπραγμάτευτο και όχι να φτιάχνουμε κτίρια στην άμμο.
Να ξέρουμε ότι διασφαλίζουμε το κριτήριο το στεγαστικό.

Ενισχυτικά προς αυτή την ενέργεια θα έλεγα ότι αντίστοιχη διαδικασία πρέπει να γίνει και εκ μέρους του δήμου, από τις υπηρεσίες του δήμου προς τους ιδιοκτήτες σπιτιών και καταλυμάτων γενικότερα με δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος από τα μέσα επικοινωνίας, ώστε να δημιουργηθεί μία τράπεζα Πληροφοριών και δεδομένων στις υπηρεσίες του δήμου, κάτι που λειτουργεί σε πολλές πόλεις της επικρατείας.

Όλα τα παραπάνω αφού οριστούν από το συντονιστικό όργανο οι απαιτούμενες απαιτήσεις των καταλυμάτων όπως θέρμανση, ελάχιστα ζητούμενα τετραγωνικά ανά κλήνη και φοιτητή καθώς και η μέγιστη τιμή του μισθώματος ανά τετραγωνικό μέτρο.”

Μάλιστα ζήτησε  υπάρξει διερεύνηση από τη δημοτική αρχή και στη συνέχεια αίτημα προς τη Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης, για να αξιοποιηθεί η μαθητική εστία της Μητρόπολης, προς τους απόρους φοιτητές με χαμηλό τίμημα, ή με όποιο τρόπο θεωρεί η Μητρόπολη ως πλέον πρόσφορο για την αξιοποίησή του ακινήτου.

“Με άλλα λόγια να είμαστε εξοπλισμένοι για το γεγονός αυτό, αλλά να υπάρχει και η δέσμευση όσων διαθέτουν καταλύματα ότι θα καλύψουν ανάγκες.

Από τη στιγμή που μετά τη δωρεά του βουλευτή κ. Καββαδά έχουμε τα τεύχη δημοπράτησης, να επισπευτούν οι ενέργειες για να επισκευαστεί το υπάρχον όργανο, το συντονιστικό όργανο και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα όσα ανέφερα, δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στην Υπουργό Παιδείας και όσα μας λέει περί ΑΔΙΠ.

Η εμπειρία μου μου λέει πως όταν οι κυβερνητικοί επιθυμούν και είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να λειτουργήσουν τμήματα στην επικράτεια τελικώς και η οποία Ανεξάρτητη Αρχή, οι οποίοι οργανισμοί κρίνουν την προοπτική λειτουργίας τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης λένε ναι και δεν λένε όχι.

Αυτό το συντονιστικό όργανο θα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με το γραφείο του Πρωθυπουργού, τους αρχηγούς των κομμάτων, πρόεδρο βουλής και με υπουργό Παιδείας, προκειμένου να αναπτύξει τις απόψεις των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου και προκαταβολικά να πείσει για την προοπτική ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις, από τη στιγμή που θα έχουμε διερευνήσει και το θέμα της στέγης ώστε να μην υπάρξει καμία περίπτωση να απαντήσουν αρνητικά.

Μάλιστα ο κύριος βουλευτής που εκπροσωπεί τη Λευκάδα, καλείται να ανταποκριθεί και σε αυτό το στοίχημα της επικοινωνίας του συγκεκριμένου οργάνου, που δεν θα το αποτελούν οι οποιοσδήποτε, αλλά σημαίνοντες εκπρόσωποι φορέων του νησιού προκειμένου να υποστηριχθεί το πολύ δίκαιο αίτημά μας.”

About Ομάδα Σύνταξης 27919 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.