Ψήφισμα του Δημοτικού συμβουλίου Ακτίου-Βόνιτσας ενάντια στην διάταξη του άρθρου 93 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας


ΨΗΦΙΣΜΑ

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ακτίου – Βονιτσας εκφράζει την πλήρη αντίθεση του στην διάταξη του άρθρου 93 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις». Οι λόγοι της αντίθεσής μας είναι οι κάτωθι :

1) Η ιδιαιτερότητα της διαχείρισης των ΑΣΑ του Δήμου μας λόγω των προγραμματικών διαδημοτικών δεσμεύσεων συνεργασίας με τον Δήμο Λευκαδος της όμορηςΠεριφέρειας  ΙονίωνΝήσων, δυνάμει των διατάξεων των άρθρων 225-247 του ν.4555/18, καθώς και τις διατάξεις του άρθρου 231 του ν.4635/2019.

2) Η συμμετοχήτου Δήμου μας στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ως προς την διοίκηση του ελλείψει ουσιαστικού και πρακτικού αντικειμένου, λόγω των δεσμεύσεων της προηγούμενης παραγράφου.

3) Η διαπίστωση της έλλειψης των προϋποθέσεων της αιτιολογικής έκθεσης του προαναφερόμενου σχεδίου νόμου στο άρθρο 93, περί προβλημάτων διαχείρισης ΑΣΑ λόγω απουσίας των απαραίτητων υποδομών και αντιμετώπισης προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

4) Αν τύχει εφαρμογής η υπό ψήφιση διάταξη δεν θα προχωρήσουν ή θα καθυστερήσουν σημαντικά οι ήδη δρομολογημένες διαδικασίες για την υλοποίηση έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, για τα οποία έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις αξίας τουλάχιστον 15.000.000 ευρώ.

5) Τα δημοτικά τέλη τόσο στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, όσο και στους Δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου θα αυξηθούν κατακόρυφα λόγω της αύξησης του κόστους μεταφοράς, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οικονομικά οι δημότες ακόμα περισσότερο. Οι τοπικές κοινωνίες δεν μπορούν να επωμιστούν και αυτό το βάρος.

Οι λόγοι της πρότασης μας για την εξαίρεση του άρθρου 93 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου  είναι ουσιαστικοί, βάσιμοι και αιτιολογημένοι και η ψήφιση του άρθρου θα δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμαστην δρομολογημένη διαδημοτική συνεργασία του Δήμου μας με τους Δήμους Λευκαδος καιΜεγανησιου της όμορηςΠεριφέρειας Ιονίων Νήσων.

Σε περίπτωση ψήφισης του εν λόγω άρθρου  θα επανεξετάστει η απόφαση μας.

Για τους λόγους αυτούς καλούμε τον Υπουργό Περιβάλλοντος να αποσύρει το εν λόγω αρθρο και τους βουλευτες του Νομού από όλα τα κομματα να καταψηφίσουν το άρθρο αυτό,ώστε να μη διαταραχθεί ο σχεδιασμός –υλοποίηση που είναι σε εξελιξη, ήτοι η επεκταση ΧΥΤΥ Παλαίρου και της Μοπακ Λευκάδος που έχει ήδη δημοπρατηθεί.

Ορίζει δικηγόρο για δικαστική προσφυγή στην περίπτωση που ψηφιστεί ως έχει ο νόμος.

Καλούμε σε κινητοποίηση την τοπική κοινωνία προκειμένου να μην γίνει ο τόπος χωματερήόλης της Ελλάδας.

Συμφωνούμε και ενισχύουμε τις αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων Λευκαδας και Κεφαλλονιας.

Σχετικά :

α)Η 356/2017 απόφαση ΔΣ Λευκάδας για διαδημοτική συνεργασία με Δήμο Ακτίου Βόνιτσας για ΑΣΑ.

β) Η 166/2017 απόφαση ΔΣ Ακτίου-Βόνιτσας για διαδημοτική συνεργασία με δήμο Λευκάδας για ΑΣΑ.

γ)Οι διατάξεις του άρθρου 231 ν.4635/2019 (30-10-2019) περί συμμετοχής δήμου σε λειτουργία ΦΟΔΣΑ όμορης περιφέρειας.

δ)Την 3/2020 απόφαση του Δήμου Μεγανησίου.

ε)Την απόφαση του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης περί αποχώρησης του ΦΟΔΣΑ 3ης ΓΕΝ Ν. Αιτωλοακαρνανίας (αρ.πρωτ.3207/20-2-2020) ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ ΑΠΟ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 10 / 03 / 2020 ΣΤΗΝ ΔΙΑΥΓΕΙΑ

ζ) Την εκκρεμότητα απόφασης του Συντονιστή  Αποκεντρωμένης περί σύστασης και λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ των 3 προαναφερόμενων δήμων.

η) Την  462/2019 αποφαση ΔΣ Λευκαδος

θ)Την 204/2019 αποφαση ΔΣ Ακτιου Βονιτσας

About Ομάδα Σύνταξης 27583 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Παναγιωτη εχει σημασια να σημειωσεις αν η αποφαση του Δ.Σ. για το ψηφισμα ηταν ομοφωνη η κατα πλειοψηφια…Βεβαια εχουν τοποθετησει και το πηχυ ψηλα….Για να μην γινει ο τοπος τους χωματερη ολης της Ελλαδας , καλουν σε βοηθεια την τοπικη κοινωνια…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.