Πρόεδρος Ιατρικού συλλόγου ‘Αρτας Ευάγγελος Χαρμπής: “Σε λίγες μέρες θα φανεί αν θα αποδώσουν τα μέτρα της κυβέρνησης. Να παραμένουμε σπίτι για να μην εξαπλωθεί η νόσος.”


Στον Prisma 91,6 και το απογευματινό μαγκαζίνο μίλησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας Eυάγγελος Xαρμπής.

Στο ερώτημα αν θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, για την εξάπλωση του κορονοϊού ή αν θα υπάρξει κάποια μεγαλύτερη κορύφωση, απάντησε ότι με τα μέχρι τα τώρα δεδομένα είμαστε αισιόδοξοι.

Το θετικό είναι πώς μέχρι αυτή τη στιγμή η καμπύλη των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι σχεδόν επίπεδη και αυτό σημαίνει ότι είναι ελεγχόμενη.

Το πιο βασικό αυτή τη στιγμή είναι να εξετάσουμε ποιοι νοσηλεύονται στην εντατική, που σημαίνει ότι αναλογιστούμε στα κρεβάτια το μονάδων εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στην επικράτεια ο αριθμός δεν είναι ούτε πολύ ούτε λίγο, αλλά ένα ικανοποιητικό νούμερο.

Να υπογραμμίσουμε ωστόσο ότι στην Ήπειρο έχουμε περίπου 30 κρεβάτια ΜΕΘ και  σε ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων από την ευρύτερη περιοχή αυτόματα θα φρακάρουν.

Εκτιμώ όμως ότι με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, αλλά και κάθε κυβέρνηση που θα έπαιρνε την άλλη εβδομάδα θα δείξει προς τα πού βαδίζουμε. Το θετικό είναι πως δείχνουμε πειθαρχημένοι, η αστυνομία και το λιμενικό κάνουν τιτάνιο αγώνα, ώστε να φυλάξουν ως κόρη οφθαλμού την υγεία μας που πολλοί συμπολίτες μας, δεν έχουν το μυαλό να διαφυλάξουν και να μας προφυλάξουν από εμάς τους ίδιους.”

Θα πρέπει και εμείς να πειθαρχούμε σε όλα αυτά τα μέτρα, να μην χρησιμοποιούμε ψεύτικα πιστοποιητικά, καθώς οι παραβάσεις δεν είναι πολλές.

Στο ερώτημα αν η χώρα μας έχει πολλά τεστ και πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα εμπύρετα περιστατικά, απάντησε ότι στον ΕΟΔΥ δεν παίρνουν τηλέφωνο οι ίδιοι, αλλά ο γιατρός ο οποίος έχει εισπράξει το τηλεφώνημα τους.

“Ο ασθενής θα επικοινωνήσει πρώτα με το γιατρό του και στη συνέχεια ο γιατρός με τον ΕΟΔΥ, αναφέρει το περιστατικό και στη συνέχεια αποφασίζεται το τι θα γίνει στη συνέχεια, με βάση την παρακολούθηση του ασθενή.

Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να ακούσει πρώτα στις οδηγίες του γιατρού του και να μην πάει από μόνος του στο νοσοκομείο, καθώς δεν πρόκειται έτσι απλά να το δεχτούν.”

Αναφορικά με την διαδικασία ιχνηλάτησης των περιστατικών, ανέφερε πως  εξετάζεται με ποιους ήρθαν σε επαφή και δημιουργούνται ομόκεντροι αυξανόμενη κύκλοι στο στενό οικογενειακό περιβάλλον, στη συνέχεια μητέρα αδερφός ή θείος και αυτοί  με ποιους  ήρθαν σε επαφή, κτλ.

 

Ανοίγει πολύ η ψαλίδα, δε μένουμε μόνο σε πέντε με δέκα άτομα, καθώς αν αυτά τα άτομα ήταν φορείς θα μόλυναν άλλους 20 και 20 άλλους 50 και πάει λέγοντας..”

Στο ερώτημα πότε θα είναι η κορύφωση της έξαρσης στη χώρα μας και πότε θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας, είπε ότι  αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να το πει κανείς και όσοι τα λένε διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις.

“Ακόμα δεν έχουμε εμπεδώσει τα μέτρα τα οποία έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση και αυτά στοχεύουν αυτό όταν ο ιός αυτοπεριοριστεί, αυτός θα πεθάνει.

Δηλαδή αν κάποιος μείνει σπίτι του και περάσει ήπια τον ιό, μετά από λίγες ημέρες δεν θα μπορεί να τον μεταδώσει, μπορεί να είναι φορέας αλλά αυτό δεν λέει τίποτα.

Το ίδιο συμβαίνει και με κάποιες ιώσεις, όταν για παράδειγμα τελειώνει η εποχιακή γρίπη, σημαίνει ότι παίρνουμε τα μέτρα προφύλαξης, έχουμε το εμβόλιο, πού στη δική μας περίπτωση δεν έχουμε, οπότε αντί για το εμβόλιο αυτοπεριοριζόμαστε και δεν μεταδίδουμε την νόσο όταν είναι ενεργή, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί ο ιός και τελειώνει, βάζουμε ένα τείχος στο οποίο δεν μπορεί να περάσει.

Με το που ανοίγει ο καιρός αυξάνονται και θερμοκρασίες άρα ο ιός τέλος, όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συμβαίνουν όλα όσα μας λένε καθημερινά σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης.

 

About Ομάδα Σύνταξης 28512 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.