Πότε τελειώνει η πανδημία στην Ελλάδα: Πρόβλεψη από μαθηματικό μοντέλο ερευνητών


Μαθηματικό μοντέλο με το οποίο προβλέπεται η ημερομηνία που θα σβήσει η πανδημία σε δεκάδες κράτη παρουσίασαν ερευνητές του  Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Σιγκαπούρης. Το μοντέλο πρόβλεψης ανανεώνεται καθημερινά με επίσημα δεδομένα και βασίζονται σε θανάτους και επιβεβαιωμένα κρούσματα. Το μοντέλο είναι δυναμικό και ενημερώνεται καθημερινά και άρα οι προβλέψεις του μπορεί να τροποποιούνται επί τα χείρω ή επί τα βελτίω.

Στις προβλέψεις του για τη χώρα μας το συγκεκριμένο μοντέλο αναφέρει ότι το τέλος της πανδημίας για τη χώρα μας εκτιμάται στις 12 Ιουλίου.

Στις 30 Απριλίου λοιπόν, το συγκεκριμένο μοντέλο προέβλεπε ότι το τέλος της πανδημίας για όλον τον κόσμο σε ποσοστό 100% πρόκειται να συντελεστεί περίπου στις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκδοχή και ενώ η αρχική πρόβλεψη έλεγε 27 Νοεμβρίου. Στους πίνακες που επισυνάπτονται εμφανίζονται τρία σενάρια, δηλαδή η ολοκλήρωση της πανδημίας σε ποσοστό 97%, 99% και 100%.

200505103738_pinakas-1-singapore.jpg

Για να συντάξουν τις ημερομηνίες αυτές οι ερευνητές βασίστηκαν στην αρχή ότι η εξέλιξη της COVID-19 δεν είναι τυχαία αλλά ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Δηλαδή, έναν κύκλο ζωής που ξεκινά από το ξέσπασμα και προχωρά στη φάση επιτάχυνσης, το σημείο καμπής, την αποκλιμάκωση και τέλος την σταδιακή παύση ή το τέλος. Ενας τέτοιος κύκλος είναι το αποτέλεσμα μέτρων και συμπεριφορών που έχουν υιοθετηθεί κατά της πανδημίας από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των ατόμων (αποφυγή επαφής) αλλά και κυβερνήσεων (κλείσιμο πόλεων) αλλά και των φυσικών περιορισμών του οικοσυστήματος.

Ετσι οι πανδημικοί κύκλοι ποικίλλουν από χώρα σε χώρα.

Αναλόγως διαφέρουν και οι προβλέψεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Η Σιγκαπούρη για παράδειγμα φαίνεται να απαλλάσσεται πλήρως από τον ιό στις 28 Ιουνίου, το Ηνωμένο Βασίλειο γύρω στις 20 έως και 27 Αυγούστου.

Οσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες η πρόβλεψη είναι ακόμη χειρότερη καθώς τα στοιχεία δείχνουν απαλλαγή από τον κορωναϊό από 5 Σεπτεμβρίου έως και 20 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τα πιο αναθεωρημένα στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται στο αρχικό paper.Στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το τέλος της πανδημίας αναμένεται στις 30 Αυγούστου για την Ιταλία, την 5η Αυγούστου για τη Γερμανία, στις 8 Αυγούστου για τη Γαλλία, στις 2 Αυγούστου για την Ισπανία, στις 27 Ιουλίου για το Βέλγιο και στις 8 Σεπτεμβρίου για την Ολλανδία.

200505103824_pinakas-2-singapoore.jpg

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 28491 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.