Όλο το ιστορικό: Πως έκλεισε μετά από 66 χρόνια η Ηλεκτρονική Αθηνών


Το «λουκέτο», μετά από 66 χρόνια, της λειτουργίας της μεγαλύτερης Ελληνικής αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» αντικατοπτρίζει πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικής επιχειρήσεις οι οποίες είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης και παράλληλα χρηματοδοτικής ασφυξίας, έχοντας να ανταγωνιστούν πολυεθνικές κολοσσούς με «γεμάτα ταμεία».

Η προχθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας φωτογραφίζει τα προβλήματα με ακρίβεια. Κάνει λόγο για «περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών», για τα «capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Με απλά ελληνικά ζητούν πληρωμή τοις μετρητοίς, ενώ αφήνει αιχμές και για «τη στάση των δανειστριών τραπεζών», που όπως σημειώνει «καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας».

1406768_h0885821.limghandler

Η εταιρεία έως σήμερα διέθετε 45 καταστήματα σε όλη τη χώρα ενώ το Μάιο του 2007 εγκαινίασε το πρώτο της κατάστημα στη Σερβία. Το μεγαλύτερο μέχρι τότε κατάστημα, ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών ειδών στη πολύπαθη από τον εμφύλιο χώρα.

Η Ηλεκτρονική Αθηνών, η οποία δραστηριοποιείται με τη σύγχρονη εμπορική της υπόσταση από το 1989, όταν εξαγοράστηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη της κ. Ιωάννη Στρούτση, αλλά η ιστορία της αρχίζει από το 1950, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της ως κατάστημα ηλεκτρικών ειδών, ήταν εισηγμένη στο ΧΑΑ από το 1999, όμως από την 1η Οκτωβρίου 2012 είχε ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της.

Το 2013 ενεπλάκη μαζί με ακόμη 22 λιανεμπορικές επιχειρήσεις σε σκάνδαλο υπεξαίρεσης ΦΠΑ, με «κεντρικό απομονωτή»- σύμφωνα με το ΣΔΟΕ -την εταιρία Orbicom.

H Ηλεκτρονική στην οποία είχε αρχικά καταλογιστεί πρόστιμο ύψους 79 εκατ. ευρώ για συναλλαγέςσχεδόν 40 εκατ. ευρώ, αρνήθηκε κατηγορηματικά την εμπλοκή της και προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια. Δικαιώθηκε και το πρόστιμο έπεσε στο 1 εκατ. ευρώ πληρωτέο σε δόσεις.

 

Νωρίτερα, είχε καταφέρει να αποδεσμεύσει τα κεφάλαια της τα οποία είχαν παρακρατηθεί προς διασφάλιση του ελληνικού Δημοσίου.

 

Η εταιρεία μέχρι σήμερα έχει καταβάλλει τα οφειλόμενα στους 450 εργαζόμενους, ωστόσο οι αποζημιώσεις κινδυνεύουν να μην πληρωθούν ποτέ.

 

Όχι μόνο διότι όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι με εμπειρία στα θέματα των πτωχεύσεων, η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει οκτώ χρόνια αλλά και διότι με βάση των αναμορφωμένο από πέρυσι πτωχευτικό κώδικα οι οφειλές προς τους εργαζομένους έρχονται τρίτες μετά τις οφειλές σε τράπεζες, δημόσιο και προμηθευτές, μαζί με εκείνες των ασφαλιστικών ταμείων.

Η σημερινή πάντως συνέντευξη του προέδρου της εταιρείας ήταν επεισοδιακή αφού διεκόπη από τους εργαζόμενους.

 

Τι θα γίνει με τις δόσεις των πελατών

Όσον αφορά στις δόσεις που πληρώνουν όσοι έχουν αγοράσει από το ηλεκτρονικό κατάστημα το οποίο έπαψε να λειτουργεί επίσης, ή κάποιο κατάστημα της εταιρείας τα πράγματα έχουν ως εξής:

 

Οι δόσεις συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά, καθώς η αγορά των προϊόντων γινόταν μέσω πιστωτικής κάρτας ή μέσω έκδοσης καταναλωτικού δανείου (σε λίγες περιπτώσεις). Οι άτοκες δόσεις που έδινε η Ηλεκτρονική δεν χρηματοδοτούνταν από την ίδια, αλλά από την τράπεζα. Οπότε η οφειλή συνεχίζει να υφίσταται.

About Ομάδα Σύνταξης 28428 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.