Οδηγίες του υπ. Εργασίας για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των Λευκαδίων


Δελτίο Τύπου του Βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά.

Οδηγίες του υπουργείου Εργασίας για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των Λευκαδίων που επλήγησαν από το σεισμό της 17 Νοεμβρίου.

Οδηγίες προς όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης της Λευκάδας για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου (ν.2556/1997 ΦΕΚ Α΄270/24-12-1997) που ορίζουν τα μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρήσεων, εργοδοτών και ασφαλισμένων της Λευκάδας που επλήγησαν από το σεισμό της 17ης Νοεμβρίου 2015, θα στείλει τις επόμενες ημέρες ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου «για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση σε περιοχές που πλήττονται από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές και αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές προβλέπονται οι εξής διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά την καταβολή των  ασφαλιστικών εισφορών στους ασφαλιστικούς Οργανισμούς:

α. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων).

β. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες αρχής γενομένης από τη 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων  προσαυξήσεων).

γ. Οι ανωτέρω εισφορές εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις µετά την λήξη της εξάµηνης αναστολής».

Ως εκ τούτου για τους πληγέντες, υπόχρεους σε ασφαλιστικές εισφορές, της Λευκάδας  βάση των διατάξεων του νόμου θα πρέπει:

Να κεφαλαιοποιηθούν έως τις 31 Οκτωβρίου 2015 όλες οι καθυστερούμενες οφειλές τους μαζί με τα πρόσθετα τέλη, τις προσαυξήσεις και τις επιβαρύνσεις που έχουν προκύψει έως τότε.

-Να ανασταλεί  η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από τον Νοέμβριο 2015 έως τα τέλη Απριλίου 2016. Οι εισφορές των μηνών αυτών δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν  με πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις.

-Το σύνολο των εισφορών να εξοφλούνται σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς είχε υποβάλλει  αίτημα προς τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο στις 4/12/2015 και επιπλέον κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή (12/01/2016) ζητώντας παράταση στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους υπόχρεους του Νομού Λευκάδας, λόγω του ότι το νησί κηρύχθηκε σεισμόπληκτο.

Στην απάντηση του υπουργού που εκδόθηκε στις 16/3/2016 αναφέρονται όλα όσα περιλαμβάνονται στην εκδοθείσα οδηγία. Ωστόσο ο υπουργός δεν απάντησε  στο ερώτημα του βουλευτή εάν, στο πλαίσιο  ανακούφισης των πληγέντων, επαναφέρει κατ΄ εξαίρεση τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Λευκαδίων.

Για να δείτε ολόκληρη την απάντηση του Υπ. Εργασίας στο βουλευτή πατήστε εδώ

Για να δείτε την οδηγία του Υπ. Εργασίας προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς πατήστεεδώ

About Ομάδα Σύνταξης 28428 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.