O Μανώλης Ορφανουδάκης στον Prisma 91,6 για το έργο ανάπλασης Αϊ Γιάννη και Γύρας!!


Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91, 6 μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης υποδομών και τεχνικών έργων της περιφέρειας Ιονίων νήσων Μανώλης Ορφανουδάκης.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι όσα έργα υλοποιούνται είναι της προηγούμενης περιφερειακής αρχής καθώς η τωρινή  Περιφερειακή αρχή δεν έχει δώσει ακόμα το δικό της στίγμα, ανέφερε πως “αφενός με στεναχωρεί αυτό το ζήτημα, διότι με αυτή τη λογική η προηγούμενη Περιφερειακή αρχή είχε βρει χρηματοδοτήσεις από τους προ-προηγούμενους.

Εγώ τονίζω σε όλους τους τόνους ότι το δημόσιο έχει συνέχεια και ο πόθος όλων όσων ασχολούνται με την πολιτική είναι να πιάσουν ένα έργο από την σκέψη μέχρι την υλοποίησή.

Δυστυχώς η γραφειοκρατία στη χώρα μας είναι τόσο μεγάλη και ο νόμος 4412 που διέπει τα δημόσια έργα,  ο περίφημος νόμος που έφτιαξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένας διάτρητος νόμος και αρκετά κακός, με διάφορες αγκυλώσεις, με καθυστερήσεις έργων που ξεπερνούν τα προσδοκώμενα μιας θητείας μιας  αιρετής περιφέρειας.

Είναι άτοπο η προηγούμενη Περιφερειακή αρχή να μιλάει και να λέει ότι εκτελούμε έργα σχεδιασμένα από εκείνη.

Εκτελούμε έργα που θέλουν και οι Λευκαδίτες και δεν θέλω να προσδώσω κομματικό χαρακτήρα σε ένα πάγιο αίτημα των πολιτών της Λευκάδας.

Διαβάζοντας τα σχόλια αυτά δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο μπαίνουμε σε αυτή την πολιτική αντιπαράθεση, καθώς είναι πάγια τακτική οι προηγούμενοι να βρίσκουν από τους προηγούμενους και πάει λέγοντας.

Το θέμα είναι όμως το τι αξιοποίησαν και τι δημοπράτησαν και τι παραδοτέο έχουν.

Εγώ θα σας πω ότι για τη Λευκάδα στον ένα χρόνο που είμαι Αντιπεριφερειάρχης υποδομών έχουμε δημοπρατήσει σχεδόν τεσσερισήμισι εκατομμύρια ευρώ σε έργα, από κει και πέρα ξεκινάει η δαιδαλώδης διαδικασία του δημοσίου, καθώς είναι τελείως διαφορετικά να λέμε για πρόσκληση για να έρθουν προτάσεις ώστε να εντάξουμε έργα κι άλλο να τα εντάσεις.

Με τον εντάσσω έργα σημαίνει ότι έχουμε ώριμες μελέτες και πάμε προς δημοπράτηση, η πρόσκληση σημαίνει πρόθεση και για να κλείσω αυτό το κομμάτι ομολογώ ότι βρήκαμε χρηματοδοτήσεις, δεν βρήκαμε όμως μελέτες.”

Ο κύριος Ορφανουδάκης ανέφερε πως η περιφέρεια Ιονίων νήσων από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων της, έχει μία σοβαρή προσέγγιση αναφορικά τη Λευκάδα, καθώς η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου δείχνει μία ιδιαίτερη μέριμνα στη Λευκάδα, καθώς την θεωρεί ως το κέντρο της περιφέρειας Ιονίων Νήσων, καθώς από τη Λευκάδα μπορείς να έχεις άμεση επαφή με τα υπόλοιπα νησιά.

“Και με τον αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Κτενά, ο οποίος έχει πραγματικά μεράκι για το νησί, έχουμε κάτσει μαζί να κάνουμε ολόκληρο σχεδιασμό και το πρώτο έργο που συζητήθηκε μόλις ανέλαβα ήταν η ανάπλαση της Γύρας.

Ο κύριος πατέρας μου ζήτησε να βάλουμε το έργο αυτό σε πρώτο πλάνο, γιατί είναι ένας διακαής πόθος όλης της Λευκάδας η ανάπλαση της όλης περιοχής.

Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, με προϋπολογισμό 580 χιλιάδες ευρώ και είναι οι προπαρασκευαστικές μελέτες του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Άρα όχι μόνο εξασφαλίσαμε τη μελέτη της χρηματοδότησης, αλλά και την κατασκευή του.

Ορθά η αντιπολίτευση κάνει την κριτική της όμως πρέπει να την κάνει με σωστούς όρους.

Μιλάμε για μελέτη εξασφαλισμένη από τους πόρους Δημοσίων επενδύσεων, 580 χιλιάδες ευρώ όπως προείπα, καθώς τον προϋπολογισμό της κατασκευής ουσιαστικά θα τον κρίνουν οι μελέτες και το τι θα παραχθεί και θεωρώ ότι θα ξεπεράσει τα 5 με 7 εκατομμύρια ευρώ η κατασκευή της.

Αυτή αφορά δύο σημαντικά πράγματα όπως είναι η προστασία των πρανών παραλιακού δρόμου του Αγίου Ιωάννη, όπου διαβρώνονται και γνωρίζουμε πολύ καλά στην σημερινή κατάσταση μετά το σεισμό, δευτερευόντως και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι δευτερεύουσας σημασίας, μιλάμε για μία οικιστική ανάπλαση της περιοχής της Γύρας και του Αγίου Ιωάννη, με διαμόρφωση πεζοδρομίων, ποδηλατοδρόμων σύγχρονων δικτύων ηλεκτροφωτισμού, αναψυχής, χώρους εκγύμνασης και πολλά άλλα τα οποία θα τεθούν επί τάπητος όταν ξεκινήσει η διαδικασία της μελέτης.

Μόλις πάρουμε στα χέρια μας την μελέτη από τον μελετητή ξεκινάει η διαδικασία της δημοπράτησης, ώστε να έχουμε προσωρινό μειοδότη και οριστικό μετά από 6 μήνες, το σύστημα αυτό όσο πρέπει να ομολογήσω πως είναι αρκετά δαιδαλώδες και χρονοβόρο, είναι σχεδόν απίθανο, να μπορέσει ένα έργο στο οποίο υπάρχει η σύλληψη από μία Περιφερειακή αρχή να ολοκληρωθεί από την ίδια.

About Ομάδα Σύνταξης 27498 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Να ανατεθεί σε επιστημονική ομάδα εργασίας και σε μεγάλα προσομειοτικά μοντέλα σε κλίμακα τουλάχιστον στο άρτιο, να μελετηθεί το θέμα του Άι Γιάννη παραλία.
  Η Ελλάδα δεν έχει αυτή την δυνατότητα τεχνογνωστικά και τεχνικά.
  Οι ΗΠΑ δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν την αναγκαία προσαρμοστική δυνατότητα στα μοντέλα τους με τις εκάστοτε Μεσογειακές μικροσυνθήκες της περιοχής.
  Οι Γερμανοί δεν μπορούν και αυτοί γιατί τα επεξεργαστικά τους μοντέλα ελιναι προσαρμοσμένα σε λίμνες ποτάμια και στην βάρβαρη και κρύα Βόρεια θάλασσα.
  Οι Εγγλέζοι είναι ικανοί μόνο στο βραχώδει παραθαλάσσια μοντέλα.
  Οι μόνοι που μπορούν είναι οι Γάλλοι για να εκπονήσουν προσαρμοστικό μοντέλο για την αποκατάσταση σε διάρκεια της παραλίας του Άι Γιάννη.
  Η τακτοποίηση της παραλίας του Άι Γιάννη ειναι υπόθεση εναλασσομένων μικροσυνθηκών στον κυμματισμό και στο βήμα του κύματος.Και η λύση του είναι περισσλοτερο θέμα προοδευτικά εφαρμοστικό με δοκιμές εμπειρισμού και λιγώτερο με μελέτες δεδομένων και εκπόνηση λύσης.
  Κοινώς η λύση του προβλήματος θέλει παρατηρητήριο καταγραφής στον μικρό χρόνο ακόμα και ημερήσιο των συνθηκών σε κυκλική χρονική βάση ετήσια.
  Μπορεί η εξαντλητική μέθοδος να κοστίζει, αλλά η λύση στον μακρό χρόνο είναι το ώφελος συνολικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.