Νέα κυκλοφορία: Ιστορία της Εκκλησίας της Λευκάδος – τόμος Δ΄ – Ο μοναχισμός στη Λευκάδα


ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
Πρωτοπρεσβυτέρου Γερασίμου Ζαμπέλη
«ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ – ΤΟΜΟΣ Δ΄»

Γίνεται γνωστό ότι τυπώθηκε και κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου του Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Λευκάδος ο τέταρτος τόμος του συνθετικού έργου του π. Γερασίμου «Ιστορία της Εκκλησίας της Λευκάδος», το οποίο έχει βραβευθεί στο παρελθόν από την Ακαδημία Αθηνών και την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων.

Οι τρεις πρώτοι τόμοι παρακολουθούν τη διαχρονική πορεία της τοπικής Εκκλησίας από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους μέχρι το τέλος της Ενετοκρατίας στο νησί (Α΄ τόμος), τον πυκνό ιστορικά 19ο αιώνα (Β΄ τόμος) και τον 20ό αιώνα με συνοπτική αναφορά στην ιστορία της Επισκοπής Ιθάκης και τους διαθέτες των Κληροδοτημάτων (Γ΄ τόμος).

Ο νεοεκδοθείς τέταρτος τόμος, αξιοποιώντας πλήθος αρχειακών πηγών, αδημοσίευτων εν πολλοίς, καθώς και άφθονες βιβλιογραφικές αναφορές, παρακολουθεί την ιστορική διαδρομή του Μοναχισμού στο νησί της Λευκάδας από την αρχική εμφάνισή του, με την έλευση των πέντε Θεοφόρων Πατέρων μετά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο (325), μέχρι την παρακμή και τη διάλυση των Μονών (1931).

Καταλήγει ωστόσο με την ελπιδοφόρα προοπτική που διανοίγεται από το 2010 και εξής για την αναστροφή του ρεύματος της φθοράς χάρη στις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες της τοπικής μας Εκκλησίας, με την ευλογία και την συνεχή παρακίνηση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου για την αποκατάσταση, την επάνδρωση, την ανάδειξη και τελικά την επαναλειτουργία των παρακμασμένων και ερειπωμένων μοναστηριών μας.

Η έκδοση συμπληρώνεται με παράρτημα εγγράφων, στο οποίο δημοσιεύονται πίνακες ονομάτων και στατιστικών στοιχείων από τις εκλογές Ηγουμένων και Οικονόμων στα μοναστήρια του νησιού μεταξύ 1744 και 1790, αλλά και ευρετήριο κυρίων ονομάτων.
Τα όποια έσοδα από τη διάθεση του νέου βιβλίου θα διατεθούν, όπως πάντοτε, για τη συνέχιση των νεανικών δράσεων του Ενοριακού Πνευματικού μας Κέντρου και την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του σεισμόπληκτου Ι. Ναού Εισοδίων Θεοτόκου Λευκάδος.
Το βιβλίο διατίθεται στους Ιερούς Ναούς Ευαγγελιστρίας (Μητροπόλεως) και Εισοδίων Θεοτόκου Λευκάδος ή κατόπιν επικοινωνίας στα τηλέφωνα: 2645023876 και 6974795265.

About Ομάδα Σύνταξης 27519 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.