Νέα ερώτηση Γιώργου Αμυρά για την παραλία “Μύλος”


Η παρθένα παραλία Μύλος της Λευκάδας βρίσκεται στη 10δα των προτιμήσεων των επισκεπτών του TripAdvisor για το 2018. Τα πλεονεκτήματά της; Τα πεντακάθαρα νερά της, η αμόλυντη παραλία της από ανθρώπινη παρέμβαση και η τεράστια οικολογική της αξία λόγω των αποικιών σπάνιων αμμόφιλων, όπως ο «Κρίνος της Θάλασσας» που έχει καταγραφεί σε 34 περιοχές Natura.
Όλα αυτά όμως γίνονται παρελθόν!
Ομπρέλες και ξαπλώστρες απλώθηκαν παντού αλλάζοντας τελείως το τοπίο που ως χθες υμνούνταν ως μοναδικό και παρθένο. Εργάτες εθεάθησαν να ετοιμάζονται να τσιμεντώσουν κομμάτι της παραλίας στο βωμό του κέρδους καταπατώντας κάθε νομοθεσία περί προστασίας του αιγιαλού και του οικοσυστήματος.
Οι κάτοικοι και η Δημοτική Αρχή διαμαρτύρονται σφόδρα και στέλνουν καταγγελίες κι επιστολές στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) που διαχειρίζεται τη δημόσια ακίνητη περιουσία, καθώς και την Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδας αλλά άκρη δεν βγάζουν.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Αμυράς με Eρώτηση που επανακατέθεσε σήμερα στη Βουλή καλεί τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να τοποθετηθεί σχετικά, να διερευνήσει και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η παραλία Μύλος του Αγίου Νικήτα στη Λευκάδα να παραμείνει όπως είναι χαραγμένη στα μάτια όλων μας, παρθένα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Eρώτησης:

Αθήνα 14.03.2019
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: Ομπρέλες και ξαπλώστρες στην παραλία Μύλος του Αγίου Νικήτα στη Λευκάδα
(επανακατάθεση προηγούμενης ερώτησης με αριθμό 225/23.7.2018, η οποία ουδέποτε απαντήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών)

H παραλία «Μύλος» στον Άγιο Νικήτα στη Λευκάδα έχει τεράστια οικολογική αξία, καθώς αποτελεί οικότοπο αμμοθινών που αποικίζονται από σπάνια είδη αμμόφιλων, μεταξύ αυτών και ο επονομαζόμενος «Κρίνος της θάλασσας», ο οποίος έχει καταγραφεί σε 34 περιοχές του δικτύου Natura και συγκαταλέγεται στην κατηγορία «σημαντικά είδη χλωρίδας». Επίσης, επιλέγεται από θαλάσσιες χελώνες ως χώρος επώασης των αυγών τους. Έως και σήμερα δεν έχει χαραχτεί δρόμος πρόσβασης σε αυτήν με αυτοκίνητο και δεν δύναται να χαραχτεί, καθώς η βλάβη που θα προκαλούσε στον οικότοπο θα ήταν ανεπανόρθωτη και κατά συνέπεια όχι νόμιμα υφιστάμενος.
Στις 12-5-2018, κατόπιν καταγγελίας, διαπιστώθηκε ότι στη συγκεκριμένη παραλία διενεργούνταν εργασίες από άγνωστους εργάτες. Κατά δήλωση τους, ενεργούσαν για λογαριασμό όμορων ιδιοκτητών οι οποίοι μίσθωσαν τμήμα του παλαιού αιγιαλού από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.). Προχωρούσαν σε εργασίες επιχωματώσεων και διαμορφώσεων του εδάφους, έκαναν χρήση τσιμέντου κατασκευάζοντας τσιμεντένιες υποδοχές – βάσεις πέργκολας, εντός περιοχής αμμοθινών, εκριζώνοντας ποσότητες αμμόφιλων. Κατόπιν κλήσης της αστυνομίας έφυγαν. Παράλληλα με εντολή του Δημάρχου διενέργησε αυτοψία η Δ/νση Πολεοδομίας του Δήμου Λευκάδας, η οποία και διαπίστωσε παρεμβάσεις αλλοίωσης του εδαφικού ανάγλυφου.
Επισημαίνεται ότι η ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. αποτελεί τον διαχειριστικό βραχίονα του κράτους για τη δημόσια ακίνητη περιουσία.
Στις 4-6-2018 η Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδας, που ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας & Κοινοφελών Περιουσιών, παραχώρησε στους ίδιους ιδιώτες το δικαίωμα απλής χρήσης κοινόχρηστης έκτασης αιγιαλού-παραλίας για ομπρέλες-ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα κι ένα μήνα μετά η παραλία του Μύλου μετατράπηκε σε αμιγώς εμπορευματοποιημένη παραλία.
Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 5 του Ν. 2971/2001 «ο παλαιός αιγιαλός και η παλαιά όχθη ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και καταγράφονται ως δημόσια κτήματα». Η τυχόν παραχώρηση του δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού και παλαιού αιγιαλού γίνεται μόνο υπό το πρίσμα της προστασίας των ακτών και της προστασίας του οικοσυστήματος των παράκτιων ζωνών. Προϋπόθεση που διασφαλίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του υπό παραχώρηση συγκεκριμένου τμήματος του αιγιαλού, παραλίας και δεν παραβλάπτεται ή κατά προορισμό χρήση του ως κοινόχρηστού αγαθού (ΥΑΔΔΠ/2017 ΦΕΚ Β 1636).
Απαγορεύεται, επί των αμμοθινών, η αλλαγή του τοπογραφικού ανάγλυφου, η ισοπέδωση χαμηλών θινών, η οποιαδήποτε εκχέρσωση θέσεων, η εκρίζωση αμμοφίλων και λοιπών ειδών που αποικίζουν τις αμμώδεις ζώνες των παράκτιων τύπων οικοτόπων. Επιπλέον, απαγορεύεται οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή, η οποία θα παραπέμπει σε συνθήκες μόνιμης θεμελίωσης καθώς και οποιαδήποτε κατασκευή, που συνδέεται μόνιμα με το έδαφος (π.χ. πάκτωση με σκυρόδεμα, τσιμεντοστρώσεις, επιχωματώσεις). Οι ανωτέρω παραχωρήσεις αιγιαλού παραλίας υπόκεινται σε μονομερή ανάκληση από το Δημόσιο και για λόγους προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος (άρθρο 15 παρ. 1 του Ν. 2971/2001)
Οπότε, όποιος χωρίς άδεια ή με υπέρβαση αυτής ή με άδεια που εκδίδεται κατά παράβαση της νομοθεσίας, επιφέρει στον αιγιαλό, την παραλία ή τη θάλασσα οποιαδήποτε μεταβολή με την κατασκευή, τροποποίηση ή καταστροφή έργων ή του εδάφους ή του πυθμένα με την λήψη χώματος, λίθων ή άμμου ή με οποιανδήποτε άλλο τρόπο, είναι παράνομος.
Σύμφωνα με το από 12.07.2018 δελτίο τύπου του Δήμου Λευκάδας, η Δημοτική Αρχή ουδεμία σχέση έχει με την ως άνω δραστηριότητα εκφράζοντας ταυτόχρονα και την κατηγορηματική διαφωνία της για την εκμίσθωση της παραλίας. Συγκεκριμένα, με τα υπ΄αριθ. 10587/29.5.2018 και 14200/12.7.2018 έγγραφά της προς την ΕΤ.Α.Δ.Α.Ε. αλλά και με το υπ΄ αριθ. 14340/16-7-2018 έγγραφό της προς την Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδας, ζητά την άμεση ανάκληση της τυχόν παραχώρησης του εν λόγου ακινήτου για λόγους προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Σήμερα, η εικόνα της άλλοτε παρθένας παραλίας της Λευκάδας, που οι φωτογραφίες των γαλαζοπράσινων νερών και της λευκής άμμου έκαναν τον γύρο του κόσμου, άλλαξε. Ομπρέλες και ξαπλώστρες έκαναν την εμφάνισή τους αλλάζοντας το τοπίο της περιοχής, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης.
Η παραλία Μύλος στον Άγιο Νικήτα είναι τελευταία φυσικού κάλους ανοργάνωτη παραλία του νησιού της Λευκάδας, η οποία δεν πρέπει και αυτή να υποταχθεί στην λογική του κέρδους.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) διαχειρίζεται ή εκμεταλλεύεται με οποιονδήποτε τρόπο το ακίνητο στην θέση – παραλία «Μύλος» ή «Τσονάκια» στην τοπική κοινότητα Αγίου Νικήτα του Δήμου Λευκάδας;
2. Έχει μισθωθεί ή παραχωρηθεί με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τμήμα του παλαιού αιγιαλού σε όμορους ιδιοκτήτες ή τρίτους; Σε περίπτωση κακής χρήσης της όποιας μίσθωσης γιατί δεν προχωρήσατε σε ανάκληση αυτής δεδομένου ότι γίνεται κατά παράβαση της υφιστάμενης νομοθεσίας κι επιφέρει ζημιά στο οικοσύστημα της περιοχής;
3. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την άμεση αποκατάσταση της τάξης υπό το πρίσμα της προστασίας των ακτών και του οικοσυστήματος των παράκτιων ζωνών διασφαλίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης παραλίας χωρίς να παραβλάπτεται ο προορισμός της χρήσης της ως κοινόχρηστο αγαθό;
4. Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την προστασία της εν λόγω περιοχής;
5. Θα αφουγκραστείτε τις φωνές διαμαρτυρίας και τις έντονες αντιδράσεις δυσαρέσκειας της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων της περιοχής;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας

About Ομάδα Σύνταξης 26705 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Θα αξιοποιηθούν και το λαγκάδι της Κλοσουριάς ( Σταυρωτά -Αι Λιός) που έχει Γεράκια και θα μπούν κυάλια για να πληρώνουν εισητήριο οι επισκέπτες να τα βλέπουν.Το εισητήριο θάχει και φπα βέβαια .
  Θα αξιοποιηθεί και η πσλιά Αμερικανική βάση στην Εγκλουβή ( εισητήριο και εφώ με φπα) για να στοχάζονται οι επισκέπτες την Αμερικανική και Νατοική εξάρτηση των παλαιότερων χρόνων, μια τώρα είμαστε ανεξάρτητοι και δή προοδευτικά ανανεωτικά.
  Θα αξιοποιηθεί οι δάφνες , ώς θέαμα με εισιτήριο και φπα , για να βλέπουν οι επισκέπτες που κουρνιάζανε τα κοτσύφια.
  Θα αξιοποιηθούν τα πυρνάρια με εισητήριο και φπα για να γνωρίζουν οι επισκέπτες τι τρώγανε τα κατσίκια.
  Θα αξιοποιηθούν τα ξαμπελωμένα πλέον χωράφια , με εισητήριο και φπα για να βλέπουν οι επισκέπτες που καλιεργούνταν παλιότερα κλίματα -αμπέλι.
  Θα αξιοποιηθούν οι γκρεμισμένες σαραβαλιασμένες λιθιές με εισητήριο και φπα για να γνωριζουν οι επισκέπτες την δομή της ξερολιθιάς.
  Θα αξιοποιηθούν τα κυπαρίσια με εισητήριο και φπα για να μαθαίνουν οι επισκέπτες τι ήταν τα ξύλα που φκιάχνανε παλιά τις στέγες.
  Θα αξιοποιηθούν και οι κουτσουπιές με εισητήριο κσι φπα για να βλέπουν οι επισκέπτες το μώβ χρώμα απ τα άνθη των.
  Ένα απ ότι ακούγεταιβευρύ πρόγραμμα. αξιοποιήσεως εκ του κράτους ετοιμάζεται για την εισχυση των κυβερνητικών κρατικών ταμείων για την επιτάχυνση της αποπληρωμής του χρέους και της ενίσχυσης των κοινωνικών μερισμάτων και επιδομάτων μέσω της αυξησης των ταμειακών πλεονασμάτων.
  Αυτά ακούγονται ολοέν και περισσότερο τελευταία.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.