Νέα αποθαρρυντική μελέτη: Ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει για ώρες στον αέρα


Ο νέος κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει για πολλές ώρες εκτός ανθρώπινου σώματος, σε διάφορες επιφάνειες, ακόμη και στον αέρα, καταγράφει μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη. Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη, με χρηματοδότηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, συμπέραναν ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την πανδημία της ασθένειας COVID-19, έχει δυνατότητα επιβίωσης στον αέρα συγκρίσιμη με εκείνη του ιού που προκαλούσε το ΣΟΑΣ (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο).

Πιθανόν το εύρος της πανδημίας — η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19 είναι πολύ πιο εκτεταμένη από εκείνη του ΣΟΑΣ, από το 2002 ως το 2003 — συνδέεται με το γεγονός ότι μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από έναν ασυμπτωματικό («υγιή») φορέα σε άλλους ανθρώπους.

Τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM), εκπόνησαν επιστήμονες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες και του Πρίνστον.

Συμπέραναν ότι ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει ακόμη και για δύο ως τρεις ημέρες πάνω σε πλαστικές επιφάνειες ή ανοξείδωτο χάλυβα, αλλά και έως και για 24 ώρες πάνω σ’ένα κουτί από χαρτόνι.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης νεφελοποιητή για να διασπείρουν τον ιό στον αέρα. Με αυτή την τεχνική, βρήκαν ότι ο ιός, υπό μορφή αεροζόλ — μορίων που μένουν στον αέρα — μπορούσε να εντοπιστεί για τρεις ώρες.

Η μέθοδος αυτή πάντως αμφισβητήθηκε: ορισμένοι ειδικοί αντέτειναν πως η χρήση του νεφελοποιητή δεν έχει καμία σύγκριση με τον βήχα ή τα φτερνίσματα ενός ασθενούς, άρα πιθανόν αυξάνει τεχνητά το εύρος της πιθανότητας μόλυνσης μέσω του αέρα.

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με τα σταγονίδια που αποβάλλουν οι ασθενείς όταν βήχουν ή φτερνίζονται, και με αυτή τη μορφή (που δεν έχει καμία σχέση με το αεροζόλ) δεν επιβιώνει παρά μερικά δευτερόλεπτα.

Ανάλογες μελέτες για τον κορονοϊό που προκαλεί το ΣΟΑΣ είχαν δείξει πως η δυνατότητα επιβίωσής του εκτός του ανθρώπινου σώματος βρισκόταν σε παρόμοια επίπεδα.

Αυτό όμως δεν εξηγεί το γιατί η πανδημία του κορονοϊού έχει προσβάλει σχεδόν 200.000 ανθρώπους κι έχει προκαλέσει περίπου 8.000 θανάτους, ενώ το ΣΟΑΣ δεν είχε μολύνει παρά 8.000 και είχε στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 800.

Οι επιδημιολογικές διαφορές «πιθανόν οφείλονται σε άλλους παράγοντες, όπως το υψηλότερο ιικό φορτίο στο ανώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος» και επίσης στο γεγονός ότι εντελώς ασυμπτωματικοί φορείς μεταδίδουν εν αγνοία τους τον SARS-CoV-2, εκτιμούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 28428 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Δεν μπορεί να παίρνουν όλες οι χώρες του πλανήτη αυτά τα μέτρα για την μη εξάπλωση του κορονο’ι’ού ( coronovirus = κορονοβιρούς) και ταυτόρονα να μην γνωρίζει η ΠΟΥ ότι είναι μίασμα ( μολυνσμένος αγέρας).
  Η καθολικότητα των μέτρων πλανητικά ( ύποπτες είναι οι καθόλου αναφορές στην Ινδία του 1,1 δις πληθυσμού) , αφήνουν να εννοηθεί ότι και η ΠΟΥ και οι κυβερνήσεις των χωρών γνωρίζουν ότι κυκλοφορεί πλανητικά ο μολυνσμένος αγέρας και συμφωνούν ( αυτο σημαίνουν τα κοινά μέτρα) ότι εξαπολύθηκε ώς πολεμική μηχανή ο ιός αυτός, ώς το χειρότερο και καταστρεπτικότερο όπλο της ιστορίας της ανθρωπότητας με στόχο να αφανίσει αυτή. Η αναφορά των ηγετών των κρατών “” έχωμε πόλεμο “” αυτό υπονοεί καθαρά.
  Και ιναι ο κορονο’ι’ός το καταστρεπτικότερο όπλο της ιστορίας για τούτο καιβσημαίνεται η συγκυρία η Πανδημία πόλεμος και το αντίθετο. Μια και δεν μπορεί η πανδημία ώς πόλεμος να σημανθεί χωρίς το καταστρεπτικότερο εξαπολυθέν και χρησιμοποιηθέν όπλο.
  Οι μέχρι τώρα δοκιμές -εφαρμογές της δυνατότητας αυτού του τύπου των όπλων άρχισαν μεθοδικά από την αρχή του 21ου αιώνα με τους πρωτοεμφανιζόμενους κινέζικους ιούς γρίπηης των πτηνών , sars κλπ σε τακτό εφαρμοστικό ερευνητικό δοκιμαστικό ρυθμό.
  Με στόχο την κατασκευή του καταστρεπτικότερου πλήρως ιού , ώς κορονο’ι’ός και την εξαπολυσή του.
  Όπως και έγινε απ την ερευνητικά κατασκευάστρια και πολεμοχαρή χώρα την Κίνα. Να σημειωθεί ότι η ατομική βόμβα χρειάστηκε μόνο 2 κοντά χρόνια να κατασκευαστεί ( σχέδιο Μανχάταν) μετά την εφαρμοστική διάσπαση των πυρήνων στο Σικάγο το 1942. Βέβαια και το θεωρητικό υπόβαθρο υπήρχε από πρίν με πρώτη ένδειξη απ το 1939 και τον Γερμανό χημικό. Αλλά και από πρίν με την θεωρητική φυσική.
  Και στην περίπτωση του κορονο’ι’ού το θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο υπάρχει έναν αιώνα απ την χρήση χημικών αερίων , τα πειράματα σπογυμνώσεως περιοχών με άνθρακα στην μέση του 20ου αιώνα , αλλά το απρόσωπο άοσμο και μη αντιμετωπιζόμενο μαζικό όπλο καταστροφής ασφαλώς και ερευνητικά εφαρμοστικά απεφάσισε η κινέζικη χώρα να το εξαπολύσει. Και βέναια δεν εξαπολύεται κένά τέτοιο όπλο για τον αφανισμό του ανθρώπου δτον πλανήτη χωρίς συγκεκριμένη στόχευση.
  Για τις ώς τώρα κινέζικες εφαρμοστικές προσομειώσεις (simulations) βιολογικού πολέμου με τους κάθε λογής ιούςβτα τελευταία χρόνια , ήταν εκ των υστέρων γνώστης η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και οι κρατικές έμμεσα ηγεσίες. Ήξεραν ότι η Κίνα κάνει εφαρμογή όπλωνβιολογικού (όπως τον ονόμαζαν) πολέμου.Αλλά ασφαλώς στα πλαίσυα της ερευνητικής επιστημοσύνης αυτές οι δοκιμές πολέμου με κάθε φορά ισχυρότερους ιούς εκλαμβανόνταν ώς επιστημολογική πράξη μέσα στα πλαίσια της επιστημονικής ερευνητικής μεθοδολογίας.
  Δηλαδή μια οργανωτική χρόνια τακτική και πρακτική ενός πολέμου που θα εξαπολυόνταν τελεολογικά τελεονομικά και νομοτελειακά , εκλαμβανόνραν αο τις παγκόσμιες ηγεσίες και ώς επιστημονική έρευνα αλλά και αντιμετωπιζόνταν κατευναστικά στο πλαίσιο πρώτα της επιστημονικής αποδοχής της ειρηνοποιού ειρήνης, αλλά και ίσως διαφόρων άλλων εθνικών ή ομάδων κρατών συμφερόντων.
  Και βέβαια κάθε σύμπτωμα κατευνασμού στην βιωμένη αξιακή διακρατική και διεθνή ιστορία καταλήγει σε πόλεμο αποθρασύνοντας τον ταραξία τον οποίο ζητεί και ικετεύει να κατευνάσει. ( Ιστορική τελεσμένη ενδελεχής σταθερά).

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.