Μητσοτάκης: Μέχρι και 6,5 δισ. στην ελληνική οικονομία από το ΕΣΠΑ για τον κορονοϊό


Μεγάλη ευελιξία, ώστε να διοχετευθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα πόροι του ΕΣΠΑ, ύψους 6 δισ. ευρώ εντός του έτους,  στην πραγματική οικονομία, εξασφάλισε η κυβέρνηση.

Ύστερα από επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Κομισιόν και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών των υπουργείων Ανάπτυξης, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα επετεύχθη η μέγιστη δυνατή ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ, που αποτελούσε βασικό στόχο  της κυβέρνησης.

Υπολογίζεται πως οι νέοι κανόνες, που ανακοινώθηκαν χθες από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αξιοποιήσει κατ’ ελάχιστον 4,5 έως 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβανομένων των πόρων που προορίζονται για την αγροτική ανάπτυξη (χωρίς να υπολογίζεται η μόχλευση πόρων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων).
Με την εξέλιξη αυτή δίνεται η δυνατότητα  να προστατευθούν θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και σε όλους τους κλάδους, τη στιγμή που ο κοροναϊός πλήττει την οικονομική δραστηριότητα.

Το νέο πλαίσιο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τους υφυπουργούς Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη και Νίκο Παπαθανάση, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο και την Γενική Γραμματέα Εργασίας Άννα Στρατινάκη.

Ακολουθεί η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Ξανασυζητάμε, σε συνέχεια της προηγούμενης συζήτησης, τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης. Θυμίζω ότι -μετά από παραίνεσή σας- είχα αποστείλει στην αρμόδια Επίτροπο μία επιστολή ζητώντας μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για το έτος 2020.

Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση πληροφορήθηκα ότι τα αιτήματά μας ουσιαστικά έγιναν όλα αποδεκτά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πολύ περισσότερους πόρους απ’ όσους προγραμματίζαμε για το έτος 2020, να προχωρήσουμε σε ανασχεδιασμούς, να μην χρησιμοποιήσουμε καθόλου εθνικούς πόρους, να μεταφέρουμε πόρους από Περιφέρεια σε Περιφέρεια.

Το αντικείμενο της συζήτησης είναι να ακούσω τη σκέψη σας για το πώς -γρήγορα τώρα- θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την πρόσθετη ευελιξία για να ρίξουμε “ζεστό” χρήμα στην αγορά, στις επιχειρήσεις, να στηρίξουμε τους ανέργους, να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα. Έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε διαθέσιμους πόρους ως ένα “μαξιλάρι” απορρόφησης κραδασμών που αναπόφευκτα έρχονται και στην ελληνική οικονομία».

Χάρη στην ευελιξία που εξασφαλίστηκε, υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων μόνο με κοινοτικούς πόρους και δίχως εθνική συνδρομή, για το τρέχον έτος, γεγονός που επιτρέπει την ανακατεύθυνση χρημάτων του Προϋπολογισμού σε άλλες ανάγκες που έχει προκαλέσει η επιδημία του Covid-19.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς πόρων ανάμεσα σε Περιφέρειες και ανάμεσα σε διαφορετικά κοινοτικά ταμεία τα οποία κανονικά έχουν στεγανοποιημένες χρηματοδοτικές αποστολές, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Επιπλέον, εξασφαλίστηκε η δυνατότητα απρόσκοπτης χρήσης αδιάθετων πόρων προηγούμενων ετών, επιτρέποντας στη χώρα μας να αξιοποιήσει στο έπακρο την κοινοτική χρηματοδότηση.

Οι ευρωπαϊκοί πόροι θα διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία για την τόνωση της ρευστότητας επιχειρήσεων και για μερική κάλυψη του εισοδήματος εργαζομένων ο οποίοι τίθενται προσωρινά σε σχήματα ευέλικτης εργασίας, λόγω των περιστάσεων».

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποστείλει σχετική επιστολή για τα παραπάνω στην Επίτροπο της ΕΕ για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Elisa Ferreira και τον αρμόδιο για την απασχόληση επίτροπο της ΕΕ Nicolas Schmit.

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27586 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Ο Πρωθυπουργός να τα χώσει τα κονδύλια στην οικονομία για να μην υστερήσει η χώρα, άμα με ευχή το καλό βγούμε απ τον Κινέζικο εφιάλτη, και να τραβήξουν πολίτες ντορό καθημερινό εργασιακό.
    Και αν χρειαστεί μσ τραβήηει κονδύλια όσα μπορεί από όπου μπορεί γιατί μετά μακάριοι οι κατέχοντες, λόγω κορονοιού.
    Πολλά θα αλλάξουν και όποιοι έχιυν τραβήξει κονδύλια θά είναι καλύτερα γιατί κανένας δεν θα τους τα ζητήσει.
    Μια και όλοι ώς χώρες θέλουν να τραβήξουν όσο περισσότερα μπορεί ο κάθε ένας.
    Το δεύτερο κατά σειράω Αβερωφικό δόγμα “” μακάριοι οι κατέχοντες”” είναι πάντα ενεργό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.